Šta je novo?

Windows 8

Dozvoljava li dual boot opciju sa nekim od linux sistema ili ne

Ne, niti će. Red Hat će naplaćivati za neke distribucije licencu koja se naravno kupuje od micro$ofta. Čist monopolizam a niko ne reaguje. Skandalozno.

Verujem da ce se za dual boot linuxa naci brzo resenje, to ce da bode oci svakom linux programeru ....

Uradio sam upgrade windowsa 8 preko postojeceg windows 7 pro.
Morao sam da uradim deinstalaciju daemon toola kao i f-Secure CS9. Sve je uredno proslo i nakon nekih 20 minuta, podize se Win 8.
Instalirao sam Dtools i f-Secure..

Utisci:
- za svaku radnju potreban je klik vise u odnosu na Win 7.
- Tip Fonta ne moze da se menja, osim bunarenja po regeditu ?
- Applikation store nije moguce maknuti ?
- Aplikaciju koja je startovana u Metro interfaceu, samo mogao da ubijem samo preko task managera ?
- Boje kao da su isprane...

Sve u svemu, cak se u Vistu nisam ovoliko razocarao , kao u Win 8.
Po prvi put u neke Windowse.

Za boje,verovatno ti je instalirao drajver za monitor,samim tim i novi color profil. Vrati na sRGB i bice kao na win7 ;)

ja se nadam da će moći dual boot sa linuxom. nekako mi je linux prirastao za srce iako sam često u windowsima zbog igara.... khm... world of tanks... khm...

Evo da i ja napisem svoje utiske. Uradio sam upgrade sa Windows-a 7 (iako znam da to nikada nije bila dobra ideja, ali rekoh hajde da probam, 30 minuta mi nista ne znaci) i sve je proslo bez ikakavog problema...

Utisci, odziv sistema je odlican (zato deluje da je mnogo brzi od Windows-a 7), metro je na prvu loptu, zbunjujuc, ali cim se nauce novi shortcut-ovi, recimo sa http://lifehacker.com/5889626/learn-the-new-windows-8-shortcut-keys, sve postaje mnogo lakse i vidi se koliko su u Microsoft-u se potrudili da sve to ima smisla...

Podizanje sistema je ubrzano dosta i to je OK zaista, dok radim na racunaru imam osecaj utegnutost sistema, znaci sve aplikacije (Adobe Master Collection, VS 2010, VS 2012 RC) rade odlicno posle upgrade-a, sistem nije napravio niti jedan jedini problem u radu zadnja dva dana, a sve radi mnogo bolje/odzivnije nego na Windows-u 7 koji je upgrade-ovan.

Poslednja izmena:
Metro pre svega treba svatiti kao star meni koji zauzima ceo ekran u ovom trenutku je samo to..za deskop/laptop korisnike..Apps su za sada za tablet korisnike i u suštini donose vrlo malo laptop deskop korisnicima
Najavlju neke izmene koje će olakšati korišćenje u konačnoj verziji pored ukidanja aera .Nemam dobro mišljenje o operativnom sistemu koji u RC verziji nema konačni izgled što znači da lutaju i rade na brzinu..
Sa obzirom da je core i dalje vista nije čudno da posle dva peglanja je sistem brži pogotovo se to odnosi na x86 verziju a čini mi se da x64 treba još peglanja.Sve u svemu nisam zadovoljon jer se vidi brzina i lutanje u pravljenju korisničkog interfejsa.

Poslednja izmena:
koliko znam, to je jednostavno netacno...

samo tableti (sa WinRT) ce zahtevati secure boot, sto je OK

Uradio sam upgrade windowsa 8 preko postojeceg windows 7 pro.
Morao sam da uradim deinstalaciju daemon toola kao i f-Secure CS9. Sve je uredno proslo i nakon nekih 20 minuta, podize se Win 8.
Instalirao sam Dtools i f-Secure..

Utisci:
- za svaku radnju potreban je klik vise u odnosu na Win 7.
- Tip Fonta ne moze da se menja, osim bunarenja po regeditu ?
- Applikation store nije moguce maknuti ?
- Aplikaciju koja je startovana u Metro interfaceu, samo mogao da ubijem samo preko task managera ?
- Boje kao da su isprane...

Sve u svemu, cak se u Vistu nisam ovoliko razocarao , kao u Win 8.
Po prvi put u neke Windowse.

uradio si upgrade? o_O zasto judi rade upgrade sa win 7 na RP win 8 ?!??!

jedan klik vise? nope

metro aplikacju mozes da ugasis na dva nacina, da je dragujes sa vrha ekrana ka dole, a u RP i alt + F4 radi

boje, ovo sto je Ivan rekao...pitaj boga koji ti je color profil ucitao...

Kako ima različitih oprečnih mišljenja da li je neko lično probao neki dual boot?

uradio si upgrade? o_O zasto judi rade upgrade sa win 7 na RP win 8 ?!??!

jedan klik vise? nope

metro aplikacju mozes da ugasis na dva nacina, da je dragujes sa vrha ekrana ka dole, a u RP i alt + F4 radi

boje, ovo sto je Ivan rekao...pitaj boga koji ti je color profil ucitao...

Da dragujem na dole?
Kuku lele, pa ovo je port sa malih uredjaja na PC.

klik vise. Jeste.
Izbroj koliko ti klikova treba za prosti studown. bez ikakvih precica ili widgeta koji to rade.
Kako se menja sistemski font ?
Koliko klikova treba do mreznih parametara.

Pa ne radim u Photoshopu ili Unix-u da bih morao da znam 100-tinak komandi.

Ista situacija. Testova radi, instalirao sam dual boot na vise masina razlicite jacine i biosa. Svuda je dual boot, na prvu, radio bez problema.

Da dragujem na dole?
Kuku lele, pa ovo je port sa malih uredjaja na PC.

klik vise. Jeste.
Izbroj koliko ti klikova treba za prosti studown. bez ikakvih precica ili widgeta koji to rade.
Kako se menja sistemski font ?
Koliko klikova treba do mreznih parametara.

Pa ne radim u Photoshopu ili Unix-u da bih morao da znam 100-tinak komandi.

mozes da zatvoris metor aplikaciju i sa alt + f4

win 8= win + i - > shut down
win 7 = win -> shut down
win7, win8 = alt + f4 na desktopu
ako hoces jos lakse, isto kao sto je u windows 7 bilo(win + left click) - http://www.aidanfinn.com/?p=11622

e sad, to sto neki ne mogu da zapamte nekoliko keyboard precica ako hoce da urade neku stvar brze koji se koristi u celom sistemu...

za sistemski font...ne znam, nikad nisam menjao, probaj ovo http://www.forumswindows8.com/general-discussion/how-change-default-windows-8-font-3347.htm

do mreznih parametara? isto ko i uvek :p

Poslednja izmena:
Bzvz. Da li je moguce u potpunosti ukinuti win8 i prepustiti celu spravu Androidu?

To bi bio iskorak u pravom smeru :)

Kako je glup dual-but sa sedmicom i osmicom,ako oces 8-icu onda je OK,ali ako oces 7-icu onda treba opet restart.

mozes da zatvoris metor aplikaciju i sa alt + f4

win 8= win + i - > shut down
win 7 = win -> shut down
win7, win8 = alt + f4 na desktopu
ako hoces jos lakse, isto kao sto je u windows 7 bilo(win + left click) - http://www.aidanfinn.com/?p=11622

e sad, to sto neki ne mogu da zapamte nekoliko keyboard precica ako hoce da urade neku stvar brze koji se koristi u celom sistemu...

za sistemski font...ne znam, nikad nisam menjao, probaj ovo http://www.forumswindows8.com/general-discussion/how-change-default-windows-8-font-3347.htm

do mreznih parametara? isto ko i uvek :p

Hvala.

Vrh Dno