Šta je novo?

WINDOWS 8.1

Za mene je i dalje nesto najbolje na Desktopu.
Bilo bi i meni kad mi dozvolili da odradim neophodan update :mad: Ovako se osećam kao da me neko zaj***va

I da, po najavama, izgleda da će Win 9 konačno imati kršten DE (out-of-box), možda rame uz rame sa KDE-om

Poslednja izmena:
@dejan87dex:
Ne govorim o izgledu.. meni je ogavan i pozdravio sam se za Windowsom.
Mislio sam na katastrofalne sigurnosne mehanizme koje OS u 2014 godini ne bi smeo sebi da dopusta. Mogucnost da se napravi antivirusna aplikacija koja skenira sve i svasta govori da iste takve tehnologije moze da koriste i virusi. Ako bi se onemogucio pristup osetljivim delovima OS-a, cleaneri, virusi i antivirusi ne bi postojali.

Slazem se.

A win 9 ne znam sta da donese, ko generalno ne voli win on ga nece voleti.

Ja mislim da ce 9ka biti ono pravo, ono sto je 8 trebala biti.

No podsetimo se malo :

Vista => 7

8 => 9

:) i svima dobro

Poslednja izmena:
Instalirao sam 8.1 na novi laptop. i5 cpu, 4 gb rama, dobra je masina. E sad interesuje me zbog cega se desava kad udjem u folder sa slikama (nebitan je broj slika koji se nalazi u folderu) i kliknem desni klik, cekam po 10 sekundi da mi se spusti padajuci meni? Jel imao jos neko taj problem? Inace sve ostalo radi savrseno brzo. Redovno radim Windows update i svi drajveri su dobro instalirani.

Poslednja izmena:
@dejan87dex:
Mislio sam na katastrofalne sigurnosne mehanizme koje OS u 2014 godini ne bi smeo sebi da dopusta. Mogucnost da se napravi antivirusna aplikacija koja skenira sve i svasta govori da iste takve tehnologije moze da koriste i virusi. Ako bi se onemogucio pristup osetljivim delovima OS-a, cleaneri, virusi i antivirusi ne bi postojali.

Sa osmicom su napravili pozitivan korak što se tiče toga, barem na papiru (jer i ovo rešenje ima rupa). Uradili su to da aplikacija sa punim admin pravima pod admin userom, na sistemskoj particiji u bitnijim direktorijumima (windows, program files, etc...), može da piše samo po folderu koji je sama kreirala, ali ne i po drugim/tuđim folderima.

Tako da oni klasični virusi koji sjebavaju sistem i nemaju toliko prođu, ali oni danas ni nisu pravi problem, već trojanci koji skupljaju podatke i koji zaista mogu da zagorčaju život. A tu su glavne rupe java, flash, javascript...

Poslednja izmena:
Instalirao sam 8.1 na novi laptop. i5 cpu, 4 gb rama, dobra je masina. E sad interesuje me zbog cega se desava kad udjem u folder sa slikama (nebitan je broj slika koji se nalazi u folderu) i kliknem desni klik, cekam po 10 sekundi da mi se spusti padajuci meni? Jel imao jos neko taj problem? Inace sve ostalo radi savrseno brzo. Redovno radim Windows update i svi drajveri su dobro instalirani.
Hard...Kupi ssd

Ako je sveže instalitan Windows a to se dešava problem može biti hardverske prirode , memorija , procesor ili hard disk? Da ti nije možda drajver za grafičku Microsoft Basic Display Adapter ako jeste obavezno instaliraj najnoviji drajver za grafičku , skini Driver Identifer http://www.driveridentifier.com/ proveri da nemaš možda loše sektore na hard disku http://www.hdsentinel.com/download.php

Ma kakav ssd ljudi. Na proslom lapu je sve bilo ok, s tim sto sam tad imao win 7. Bice pre da je do drajvera, tako da cu da isproveravam sa driver identifier sta se desava. Da, i nema veze koliko slika ima u folderu, dal par stotina ili samo jedna, isti lag se desava.

Poslednja izmena:
Videcu kad dodjem sa posla. Al ne verujem da je hdd, komp je star 15 dana. Nisam bas toliki "srecnik" valjda.

Sa osmicom su napravili pozitivan korak što se tiče toga, barem na papiru (jer i ovo rešenje ima rupa). Uradili su to da aplikacija sa punim admin pravima pod admin userom, na sistemskoj particiji u bitnijim direktorijumima (windows, program files, etc...), može da piše samo po folderu koji je sama kreirala, ali ne i po drugim/tuđim folderima.

Tako da oni klasični virusi koji sjebavaju sistem i nemaju toliko prođu, ali oni danas ni nisu pravi problem, već trojanci koji skupljaju podatke i koji zaista mogu da zagorčaju život. A tu su glavne rupe java, flash, javascript...
To je sve polovično i rupe i dalje postoje. OS treba da bude na read-only particiji, aplikacije da rade u sandboxu i da su korisnički podaci zaštićeni. Drugi problem je nenormalan rast windows foldera. Ako OS dugo radi, windows folder zbog updatea naraste preko svake mere.

To je sve polovično i rupe i dalje postoje. OS treba da bude na read-only particiji, aplikacije da rade u sandboxu i da su korisnički podaci zaštićeni. Drugi problem je nenormalan rast windows foldera. Ako OS dugo radi, windows folder zbog updatea naraste preko svake mere.
Rupa će biti uvek a i mnogima smeta što nemogu da piskaraju i rade šta hoće po zaštićenim systemskim delovima.
Rast systemskog foldera zbog updejta se lako rešava sa "Disk Cleaner"-om.

Ako je sveže instalitan Windows a to se dešava problem može biti hardverske prirode , memorija , procesor ili hard disk? Da ti nije možda drajver za grafičku Microsoft Basic Display Adapter ako jeste obavezno instaliraj najnoviji drajver za grafičku , skini Driver Identifer http://www.driveridentifier.com/ proveri da nemaš možda loše sektore na hard disku http://www.hdsentinel.com/download.php
HDD mi je u redu, sve je na 100% i nema nikakvih gresaka. Moram da proverim na netu koji drajver bi mogao da zeza pa da ga updatujem. Ovaj sto si ti napisao nema na listi.

Ма јок, у питању је неко кеширање и онда прво учитава све слике па зато потраје. Пробај рецимо ТС или искључи то кеширање и тренутно ће да прикаже садржај. Никада нисам користио windows explorer а одавно не користим ни windows па нисам тачно сигуран како се то зове.

Ok hvala. A sta mu dodje to TC? I kako se iskljucuje kesiranje?

Aha ok. Nego ja TC ne koristim jos od XP-a, pa sam zaboravio na njega. Probacu sa ovim Thumbnail Cache - Enable or Disable.

Невоље углавном долазе од неког њиховог схватања тога шта корисник хоће и шта му је потребно. Зато ја за већину користим боље алтернативе. Као што не користим Write/Wordpad или Paint него озбиљне програме, тако и WE отпада у старту.

Nije se problem resio, al nije ni bitno, ne mogu da se smaram oko sitnica. Mozda se ispegla sa nekim win update-om. Hvala svima u svakom slucaju.

Resio sam da reinstaliram windows,kad-problem!

Ne mogu da udjem u BIOS!Jednostavno prilikom restarta kad imam onih 2 sekunde da stisnem "delete" ili F11 za boot,tastatura ne funkcionise,kao da nije dobila jos struju ili tako nesto.Na njoj a i na misu se lampice upale tek kad pocne da se loaduje windows.Isto se desava i kad restartujem komp a i kad ga ugasim pa upalim.Da napomenem da sam vec radio reinstalaciju na ovoj istoj konfiguraciji i nije bilo problema.Sta se to desava?Kako da nateram tastaturu da se ranije upali,to jest da pocne da reaguje odmah po paljenju kompa?Jel ima neko resenje?Ili na neki drugi nacin da dodjem do boot opcija ili do bios-a?

Poslednja izmena:
Probaj za pocetak clear cmos .

Probaj neku drugu tastaturu, ako imaš.

@dejan87dex:
Windows nikad neće mountovati posebnu sistemku particiju read-only - mislim da bar 25% OSa vuku zbog kompatibilnosti unazad. Da ne govorim o tome da svi isključuju UAC, koji je ionako ranjiv na podrazumevanom nivou, ali bolje išta nego ništa.

Eto sad mozes dalje nastaviti ;)

Uspeo!Hvala Apple,izvadio sam bateriju na 10-ak minuta i sad je OK.Usput sam i izduvao prasinu iz kompa,bilo je krajnje vreme!:d

Sledeći put, to možeš uraditi za manje od sekunde. Samo nakratko spojiš šrafcigerom ili nečim metalnim JBAT1 na ploči i to je to, ako je u pitanju ploča iz potpisa. Sa isključenim računarom iz zida, naravno za svaki slučaj.

Tako prazni elektrolite?

Drugari resio sam problem sa zakasnelpm reakcijom desnog klika na fajlove. Elem...bacim se ja na analizu sta moze da ga kolje iz tog padajuceg menija, Imao sam burn with Nero i Send to bluetooth. Skinem neki shel extension da sklonim nero iz padajuceg menija, medjutim nije to. Probam Bluetooth, ne moze da se skloni. Instaliram neki dodatni drajver za njega i sad je sve ok. Em se sklonilo iz tog padajuceg menija, em sad nema nikakvog kasnjenja. Sad radi kao ravi i5 cpu :p

Ne znam gde da pitam, jer nisam siguran do čega je.
Povremeno kada se isključi ekran, neće da se upali kada mrdnem miša ili kliknem na tastaturi. Već sam bio pitao, i bilo je priče da je do grafičkpg BIOS-a i da se sruši u mirovanju.
To međutim nije tačno, jer sam ustanovio da kad se to desi, samo izvadim i opet ubodem HDMI i upali se.

Dodatno pitanje, dva ista gamepad-a mogu da se koriste za Street Fighter?

Vrh Dno