Šta je novo?

windows 7 ultimate ANTIVIRUS??

A, pa pitanje je ovo malo iznad, evo ga opet.. "Evo pitanja o virusima, dali se svaki dan smisljaju novi, i odakle i zasto i kako su oni nastali, cuo sam neku teoriju, ali mislim da nebi ovde smeo da je pisem,pa me zanima vase misljenje.." sta vi mislite o ovim pitanjima?? :)

Na ovoj planeti ima više od 6 milijardi različitih ljudi. Neki od njih uživaju da gledaju druge kako se muče i nalaze zadovoljstvo u tome, neki od njih misle da su postigli nešto ako učine nešto što se do tada smatralo nemogućim (razbijanje nekog sigurnosnog sistema), neki misle da će virusi pokrenuti kompanije da prave bolje zaštite, mnogi mrze Microsoft, neki uče kreirajući viruse itd itd. Eto odgovora na tvoje pitanje.

A kako ce pored AV-a moci ista da se radi dok se raspakuje ta arhiva?:)

Evo ti konkretna, real life situacija - imam startovan MySQL server sa pokrenutih 4-5 jako zahtevnih programa (uzmu 700-800M rama svaki i 12-13% cpu ukupno), pokrenut je i Linux u VMu i server u njemu sto uzme jos 2G rama i 5-6% cpu, a u JDownloader je unet queue za skidanje recimo 7-8G (neka igra recimo). Preko svega toga ja igram Crysis2, JDownloader zavrsi i automatski raspakuje arhivu a ja ama bas nista ne primetim, ne zato sto sam corav ili kafom opijen vec zato sto se prosto nema sta primetiti :)
Potpuno sam siguran i da uz sve gorepokrenuto mogu i lepo da radim u PhotoShopu, cak i lejere da pomeram ;)
Pa sad ti vidi da li se ista moze raditi uz raspakivanje arhiva...

Ti nisi ni pokretao Procmon da uradis poredjenja! A kamoli nesto konkretno.
Procmon nisam pokretao niti cu, a i sto bih?
Konkretno sam poredio ono sa pomeranjem layera samo zbog tebe, i nema ama bas nikakve razlike dostupne ljudskim osetilima.
A ovo sto ja inace radim za zivot je prilicno konkretna stvar i radi savrseno, uz AV i zdrav razum :)

A, pa pitanje je ovo malo iznad, evo ga opet.. "Evo pitanja o virusima, dali se svaki dan smisljaju novi, i odakle i zasto i kako su oni nastali, cuo sam neku teoriju, ali mislim da nebi ovde smeo da je pisem,pa me zanima vase misljenje.." sta vi mislite o ovim pitanjima?? :)

Al smo mi zalutali, izvini :)
Jes prave se svaki dan desetine novih virusa i njihovih varijacija jos vise. Razlozi se krecu od klinackih, preko materijalnih pa sve do top level politickih, a teorija ima prosto previse, jos nisam cuo neku unifikovanu - imas li je ti?

Procitah podatak na jednom stranom helperskom forumu, da se u toki jednog dana pojavi preko 75 000 novog malware-a.

S obzirom da su svi iskulirali moju preporuku za "antivirus" da prokomentarišem na šta sam mislio. Ultimativni antivirus ne postoji ako korisnik nije dovoljno pametan i iskusan. Rogue virusi koji imitiraju većinu popularnih antivirusnih rešenja su upravo kreirani zbog ljudi koji misle da su time što su platili Security paket 50 evra rešili sve probleme sa virusima. Nije dobro ako nemaš bar neki bazični antivirus na Windowsu ali nemoj računati da će te bilo kakva softverska zaštita spasti ako ti sam ne vodiš računa šta radiš :)

Evo ti konkretna, real life situacija - imam startovan MySQL server sa pokrenutih 4-5 jako zahtevnih programa (uzmu 700-800M rama svaki i 12-13% cpu ukupno), pokrenut je i Linux u VMu i server u njemu sto uzme jos 2G rama i 5-6% cpu, a u JDownloader je unet queue za skidanje recimo 7-8G (neka igra recimo). Preko svega toga ja igram Crysis2, JDownloader zavrsi i automatski raspakuje arhivu a ja ama bas nista ne primetim, ne zato sto sam corav ili kafom opijen vec zato sto se prosto nema sta primetiti :)
Potpuno sam siguran i da uz sve gorepokrenuto mogu i lepo da radim u PhotoShopu, cak i lejere da pomeram ;)

Procmon nisam pokretao niti cu, a i sto bih?
Konkretno sam poredio ono sa pomeranjem layera samo zbog tebe, i nema ama bas nikakve razlike dostupne ljudskim osetilima.
A ovo sto ja inace radim za zivot je prilicno konkretna stvar i radi savrseno, uz AV i zdrav razum :)

Al smo mi zalutali, izvini :)
Jes prave se svaki dan desetine novih virusa i njihovih varijacija jos vise. Razlozi se krecu od klinackih, preko materijalnih pa sve do top level politickih, a teorija ima prosto previse, jos nisam cuo neku unifikovanu - imas li je ti?

Moje neko misljenje je da ti imas mnogo jak kompjuter pa zato nista nepromecujes, i onda sam pogledao i bio sam u pravu.. 12 GB ram!!! i7!!!! nigde nisam video takav komp,jedino se na ovom sajtu kompjuterskih zaljubljenika i profesionalaca moze tako nesto naci.. Dovoljno receno..

Na ovoj planeti ima više od 6 milijardi različitih ljudi. Neki od njih uživaju da gledaju druge kako se muče i nalaze zadovoljstvo u tome, neki od njih misle da su postigli nešto ako učine nešto što se do tada smatralo nemogućim (razbijanje nekog sigurnosnog sistema), neki misle da će virusi pokrenuti kompanije da prave bolje zaštite, mnogi mrze Microsoft, neki uče kreirajući viruse itd itd. Eto odgovora na tvoje pitanje.

Hvala ti na odgovoru, pametno razmisljanje.. ipak nemogu da razumem nekog retarda sto je srecan kada nekome posalje virus i napravi stetu u svakom pogledu..

Moje neko misljenje je da ti imas mnogo jak kompjuter pa zato nista nepromecujes, i onda sam pogledao i bio sam u pravu.. 12 GB ram!!! i7!!!! nigde nisam video takav komp,jedino se na ovom sajtu kompjuterskih zaljubljenika i profesionalaca moze tako nesto naci.. Dovoljno receno..

Ok, to je tacno sad, ali ja masine menjam jako jako retko - ovu sam uzeo pre godinu i po, a do tada sam imao 4 god staru masinu sa 1G rama i bio na XPu. Prosto, uzmem masinu kad postojeca stvarno vise ne moze da mi radi posao. I na staroj sam imao Kasperskog i radio posao, u to vreme sam prakticno ziveo u Photoshopu, i ziveo od tog posla, i ja i moja porodica. Ja nisam kompjuterski zaljubljenik - to su samo glupe masine koje sluze za posao i treba brzo da otplate same sebe.
Najbolji i najiskreniji savet koji ti bilo ko moze dati je da sam probas i vidis da li ti AV usporava ono sto inace radis.
To je odluka koju svako donosi za sebe - meni je za obican surf AdMuncher daleko vazniji od bilo kog AVa, da samo surfujem ne bih ni koristio AV.
Da meni usporava, gledao bih kako da resim taj problem. No, ne usporava a caka u svemu nije samo snaga masine vec daleko vise optimizacija sistema - cudo jedno kako dobra optimizacija moze da ubrza sve.

S obzirom da su svi iskulirali moju preporuku za "antivirus" da prokomentarišem na šta sam mislio. Ultimativni antivirus ne postoji ako korisnik nije dovoljno pametan i iskusan. Rogue virusi koji imitiraju vecinu popularnih antivirusnih rešenja su upravo kreirani zbog ljudi koji misle da su time što su platili Security paket 50 evra rešili sve probleme sa virusima. Nije dobro ako nemaš bar neki bazicni antivirus na Windowsu ali nemoj racunati da ce te bilo kakva softverska zaštita spasti ako ti sam ne vodiš racuna šta radiš :)

E ***, izlete se ti, a ja sam bas cekao da se neko upeca ;)

Da, svaki dan se smišljaju novi njihova prvenstvena uloga danas je da obezbjede protivzakonitu novčanu dobit njihovim autorima. Izguglaj termin botnet pa će ti neke stvari biti dosta jasnije.

Poslednja izmena:

Da svaki dan se smišljaju novi njihova prvenstvena uloga danas je da obezbjede protivzakonitu materijalnu dobit njihovim autorima. Izguglaj termin botnet pa će ti neke stvari biti dosta jasnije.

Ok, to je tacno sad, ali ja masine menjam jako jako retko - ovu sam uzeo pre godinu i po, a do tada sam imao 4 god staru masinu sa 1G rama i bio na XPu. Prosto, uzmem masinu kad postojeca stvarno vise ne moze da mi radi posao. I na staroj sam imao Kasperskog i radio posao, u to vreme sam prakticno ziveo u Photoshopu, i ziveo od tog posla, i ja i moja porodica. Ja nisam kompjuterski zaljubljenik - to su samo glupe masine koje sluze za posao i treba brzo da otplate same sebe.
Najbolji i najiskreniji savet koji ti bilo ko moze dati je da sam probas i vidis da li ti AV usporava ono sto inace radis.
To je odluka koju svako donosi za sebe - meni je za obican surf AdMuncher daleko vazniji od bilo kog AVa, da samo surfujem ne bih ni koristio AV.
Da meni usporava, gledao bih kako da resim taj problem. No, ne usporava a caka u svemu nije samo snaga masine vec daleko vise optimizacija sistema - cudo jedno kako dobra optimizacija moze da ubrza sve.

E ***, izlete se ti, a ja sam bas cekao da se neko upeca ;)

pa ja lepo rekoh da takav komp mogu da imaju samo kompjuterski zaljubljenici (ili drugim recima hard core gameri) i profesionalci..

Ti po ovome spadas u drugu grupu, ali ovde ima i puno ljudi iz prve grupe,jednostavno ima ljudi koji hoce da kad igraju neku igraju,da sve igraju na totalni max i to je to, verovatno bi svi to voleli,ali vecina nemoze toliko da da para za komp.. ja sam jedva skupio za ovaj,i to sam presrecan, jer sam jos student,radim samo povremeno itd...

Kazi mi sta mislis pod optimizacijom??

Ako igras Crysis2 uz ovo ostalo u pozadini ti ocigledno ne umes da prepoznas usporenje sa ili bez AV-a ;) Nemamo sta dalje da pricamo. Drugi mogu dovoljno da izvuku iz ovog tvog komentara.
To sto nisi pokretao stopericu (ProcMon ili nesto drugo) je dodatni plus ;)

Poslednja izmena:
FYI, isprobane razlike pri kompajlovanju danas.
Cca. 10MB koda se kompajluje, potpisuju fajlovi, prave i potpisuju instalacije.
Ovo je jedini test gde sam koristio Kaspersky, posto ga ne primenjuju u firmama ovde. Default podesavanja trenutne verzije KAV-a, bukvalno nista nisam menjao, File scan je na recommended, Heuristics je na LIGHT (to je default).

Bez KAV-a: ceo proces traje 187 sekundi (~3 minuta)
Sa KAV-om: ceo proces traje 673 sekundi (~11 minuta)

Ali to su samo konkretne brojke, laza to ne bi primetio :D Laza bi otisao da napravi kafu i time produzio na 15 minuta ;)
Ovaj test je real-world, ovaj proces (compile) primenjujemo u firmi.

Ako igras Crysis2 uz ovo ostalo u pozadini ti ocigledno ne umes da prepoznas usporenje sa ili bez AV-a ;) Nemamo sta dalje da pricamo. Drugi mogu dovoljno da izvuku iz ovog tvog komentara.
To sto nisi pokretao stopericu (ProcMon ili nesto drugo) je dodatni plus ;)

Nije bas da ne umem da prepoznam usporenje, vec necu - posto mi ne smeta. Da sam iskljucio KAV dobio bih par frejmova u C2 (koji mi ne trebaju, posto i ovako sve radi lepo) ali bih 100% zakacio neku gamad za cije uklanjanje bi mi trebali sati i desetine reseta. E sad, to je moja specificnost, nije realna situacija u kojoj obican korisnik surfuje ili se samo zeza na kompu.
Ali, cak i obicne surfere (sa druge strane skale koriscenja neta) bih ja pitao da li ne bi kliknuli na email attachment po imenu recimo www.maxi-popust.com koji bi dobili uz pametno srocen email?
Ili, da preformulisem, koliko obicnih surfera zna koji su sve fajlovi izvrsni?

Evo ja uradih test koji pokazuje da si ti u pravu - pakovanje rarom ~800Mb fajlova, velikih i malih.
Sa KAVom sam dobio 4 min 13s, a bez 3 min 12s. Ti tumaci kako hoces ali meni ta razlika ne smeta posto:
1. uz pakovanje mogu da radim sta hocu
2. pakovanje/raspakivanje mi se svakako desava u pozadini (recenica za Freud-a)
Sa ili bez KAVa, ja ne gledam u progress bar, vec radim nesto drugo, ili barem kontempliram. Da mogu proces da usporim na 2sek to bi bilo nesto, ovako ga svakako bacim u pozadinu. I sad dosta sa Freud-om :)

Procitah malo poruke unazad, vidim da imas problem sto tvoj program u firmi za koju si ga napravio radi sporo, nesto ga koci.
Ne pravim paralelu, ali me neodoljivo podseca na situacije koje sam ja imao. Recimo, ovu masinu sam uzeo jer ona stara nije mogla da tera neki program koji sam napravio - zauzece procesora je bilo 100% vecinu vremena uz pokrenutu samo jednu instancu. Program je radio ali je komp bio prakticno zamrznut, ni mis se nije mogao pomerati. I tako ja uzmem ovu kao zver, pokrenem program kad ono ista stvar. Ispostavilo se da sam program nije bio dobro optimizovan (ajd recimo uopste), ni za multiproc sisteme ni za ht. A trebalo je podesiti i MySQL server za specificne potrebe.
Sredih to, i evo sad cepam po 5-6 instanci u isto vreme uz zauzece procesora ne vece od 15%.
Sve ovo gore vodi do sledeceg - da nije problem u samom programu i/ili podesavanju sistema?
Pazi, zar ti ne skrece paznju to sto si ti bukvalno jedini koji se zali na nevidjeno usporenje uzrokovano AVom?

Wild guess - da nije swapovanje razlog usporenja? Pristup ramu je par redova velicine brzi od pristupa hardu, pa se usporenje od 3 ili 5 puta realno ne primecuje.

@ACAS
Nemoguce reci u par recenica, sve zavisi za sta ti treba, ali neki basic bi bio gasenje servisa koji ti ne trebaju, sredjivanje svih startupa, prebacivanje kernela u ram, pa tek onda na red dolaze optimizovanja svakog programa ponaosob.
E da, ovo ce alfaunits voleti - ja pored ostalog imam podesenu i automatsku defragmentaciju i bekap, i cak ni to mi ama bas uopste mi ne smeta :)

Nije bas da ne umem da prepoznam usporenje, vec necu - posto mi ne smeta.
To je potpuno druga stvar i znaci da si lagao celo vreme.
Jedno je da li je zelis da prihvatis usporenje a drugo je da je zanemarljivo. Ja sam lepo rekao da je za ozibljan posao to usporenje ozbiljno. Ko zeli da ga prihvati njegov problem, ali ti si samo poricao da postoji primetno usporenje sto je sasvim druga stvar.

Evo ja uradih test koji pokazuje da si ti u pravu - pakovanje rarom ~800Mb fajlova, velikih i malih.
Sa KAVom sam dobio 4 min 13s, a bez 3 min 12s.
Sto mi je presporo u oba slucaja za tvoju masinu, i znaci da ti je masina u pocetku usporena dovoljno necim ;)
Posto meni za arhive od 800MB treba nesto tipa 120 sekundi na laptopu, ja bih se pozabavio da vidim zasto kod tebe stvari radi usporeno od pocetka pa nije ni cudo da ti se ne cini da AV usporava ;)

1. uz pakovanje mogu da radim sta hocu
Mozes malo morgen, da ti zauzme lepo disk i CPU, ti uz to ne bi mogao ni da se okrenes, ali ocigledno ti je i arhiver na random default ;)

2. pakovanje/raspakivanje mi se svakako desava u pozadini (recenica za Freud-a)
Sa ili bez KAVa, ja ne gledam u progress bar, vec radim nesto drugo, ili barem kontempliram. Da mogu proces da usporim na 2sek to bi bilo nesto, ovako ga svakako bacim u pozadinu. I sad dosta sa Freud-om :)
Sve je to super ako ti nije potrebna ta arhiva da bi nastavio sa poslom.

Niti bi se ova firma zalila na usporenje u CS4 da se to desi u pozadini, ali njihov ceo rad je zbog AV-a usporen nekoliko puta.
A ja licno ne bih podneo da projekat u firmi treba da kompajlujem 4x duze i to kad je vreme 3 naspram skoro 12 minuta. Da se to uradi jednom mesecno, who gives a ****. Ali nazalost to se radi i po 100 puta dnevno pa je svaki sekund bitan.
Mojim roditeljima sa druge strane ne bi smetalo verovatno ni 5 AV-a da imaju na racunaru, ali to nema veze sa pocetnom tezom koja je pocela polemiku - a to je da AV usporava rad sistema primetno i da je itekako primetan za profi primenu gde treba dobro razmisliti da li je vredan usporenja.

Procitah malo poruke unazad, vidim da imas problem sto tvoj program u firmi za koju si ga napravio radi sporo, nesto ga koci.
Na sta mislis? Nas program nije usporen.

Sve ovo gore vodi do sledeceg - da nije problem u samom programu i/ili podesavanju sistema?
Nas program i usporenje AV-ova nisu direktno vezani.
Imamo slucajeva gde isprobavamo interop AV-a i naseg programa ali imamo i firme/klijente gde samo resavamo problem AV-a (bez naseg programa), tj. dokazujemo sta najvise usporava sistem.
Onda damo brojke firmi i ona neka odluci sta ce - neke firme slegnu ruke i zadrze AV (jer ne mogu bez njega, sto za prosecnu masinu u firmi razumem), neke izbace AV sa bitnih masina skroz, a neke zamene AV vendora i onda mi opet zaradimo novac gornjom metodom ;)

Pazi, zar ti ne skrece paznju to sto si ti bukvalno jedini koji se zali na nevidjeno usporenje uzrokovano AVom?
Nisam jedini... ja uopste ne koristim AV. Nisam pokrenuo AV na svojim masinama 13-14 godina. Jedini kontakt koji ja imam sa AV-om je kada u drugim firmama radimo neki posao ;)
Ja se ne zalim da MENI AV usporava nesto - ja iznosim konkretne brojke sta i koliko Antivirusi usporavaju.
Na tebi je da odlucis da li ces da zadrzis taj antivirus.

Wild guess - da nije swapovanje razlog usporenja? Pristup ramu je par redova velicine brzi od pristupa hardu, pa se usporenje od 3 ili 5 puta realno ne primecuje.
Usporenje od 5/5 puta se realno ne primecuje??? Pa sta ti onda zelis da primetis??? Tek kad ti racunar sa AV-om radi 20 puta sporije? (ili si nesto drugo mislio?)

Swapping nije problem jer ja uradim uvek test i sa i bez page fajla.

E da, ovo ce alfaunits voleti - ja pored ostalog imam podesenu i automatsku defragmentaciju i bekap, i cak ni to mi ama bas uopste mi ne smeta :)
Defragmentacija bi meni licno jaaaako smetala, jer smanjuje vec SSD-ova ;)
To sto tebi ne smeta ne znaci da ne postoji - kao sto si i sam na kraju priznao ;)

To je potpuno druga stvar i znaci da si lagao celo vreme.
Jedno je da li je zelis da prihvatis usporenje a drugo je da je zanemarljivo. Ja sam lepo rekao da je za ozibljan posao to usporenje ozbiljno. Ko zeli da ga prihvati njegov problem, ali ti si samo poricao da postoji primetno usporenje sto je sasvim druga stvar.

Sto mi je presporo u oba slucaja za tvoju masinu, i znaci da ti je masina u pocetku usporena dovoljno necim ;)
Posto meni za arhive od 800MB treba nesto tipa 120 sekundi na laptopu, ja bih se pozabavio da vidim zasto kod tebe stvari radi usporeno od pocetka pa nije ni cudo da ti se ne cini da AV usporava ;)

Mozes malo morgen, da ti zauzme lepo disk i CPU, ti uz to ne bi mogao ni da se okrenes, ali ocigledno ti je i arhiver na random default ;)

Sve je to super ako ti nije potrebna ta arhiva da bi nastavio sa poslom.

Duga prica kratka - radim ozbiljan posao i to usporenje mi je prihvatljivo, zbog prirode posla. Arhiviranje, igrice i sve ostalo je iza posla. Da, masina mi je u startu zauzeta necim drugim (jel treba hint cime?).
Nisam lagao, prakticno sam ziveo u tom PhotoShopu gde ti ne mozes ni lejere da pomeras, i gde se i cistacice zale na usporenje. Ja to nisam video nikad.
A da mogu da radim i uz (de)arhiviranje, mogu, i to danas, ne moram da cekam morgen.

Usporenje od 5/5 puta se realno ne primecuje??? Pa sta ti onda zelis da primetis??? Tek kad ti racunar sa AV-om radi 20 puta sporije? (ili si nesto drugo mislio?)
Mislio sam na usporenje od 5 puta kad masina ne swapuje, u odnosu na neusporenje kad masina swapuje. U poredjenju ns i ms, 5 puta sporiji pristup u ns se realno ne primecuje, tj. i dalje je daleko brzi od swapa bez AVa (jedno 100 puta recimo).

Defragmentacija bi meni licno jaaaako smetala, jer smanjuje vec SSD-ova ;)
To sto tebi ne smeta ne znaci da ne postoji - kao sto si i sam na kraju priznao ;)
Meni defrag ne smeta posto se desava kad spavam i traje 10-ak minuta, bekap takodje kad spavam i traje 20 minuta za sve particije koje bekapujem.

Poslednja izmena:
TDefragmentacija bi meni licno jaaaako smetala, jer smanjuje vec SSD-ova ;)

Očigledno je da on ne koristi SSD pa mu treba defrag. Samo bi totalni laik držao auto defrag i uopšte radio defrag SSDa.

@lazabd

Bolje što se niko nije upecao, posle da me neko kune jer mu se sjebao OS. Neka hvala.

@G@W
tacno, nemam ssd, kao sto i pise pod moja masina, sem ako je alfaunits shvatio da imam ssdove od T i T i po.

Sto se ostalog tice, sa moje tacke gledista nije bolje, tj. nije zanimljivije ;)

Poslednja izmena:
Duga prica kratka - ... A da mogu da radim i uz (de)arhiviranje, mogu, i to danas, ne moram da cekam morgen.
Dakle razumemo se, tebi je prihvatljivo usporenje, cenim tvoj stav. Prihvati onda moj da svako treba da ima na umu da je jako primetno usporenje i da zavisi sta se radi, a treba proceniti da li to vredi.

Mislio sam na usporenje od 5 puta kad masina ne swapuje, u odnosu na neusporenje kad masina swapuje.
Kako uporesnje kad NE swapuje i neusporenje kada swapuje?;) Ccc, i osnove meshash :D

Zasto meni na defaultu pise da mi je zauzeto 1,2GB Ram??? jel to normalno za ovaj windows ili bi mogao da uradim nesto da smanjim opterecenje i koliko bi to znacilo za brzi rad???

Dakle razumemo se, tebi je prihvatljivo usporenje, cenim tvoj stav. Prihvati onda moj da svako treba da ima na umu da je jako primetno usporenje i da zavisi sta se radi, a treba proceniti da li to vredi.

Usporenje nije jako primetno, a slazem se da svako treba da proceni sam za sebe. Ja bih svakome preporucio AV.
Sem disk intenzivnih stvari koje se desavaju u neoptimizovanom okruzenju, AV ne smeta u radu :)

Kako uporesnje kad NE swapuje i neusporenje kada swapuje?;) Ccc, i osnove meshash :D

Ti uvek stvari prebacujes na licno, sto razgovor cini teskim - ne mesam ja osnove nego ti nisi shvatio. Usporenje kad masina ne swapuje je moja situacija kad prakticno sve radi iz rama, a imam AV, pa samim tim i usporenje. A ono drugo je kad masina swapuje i nemas AV. Prva varijanta je neuporedivo brza.

A evo ti i ceo pasus, da ne moras da skrolujes:
Mislio sam na usporenje od 5 puta kad masina ne swapuje, u odnosu na neusporenje kad masina swapuje. U poredjenju ns i ms, 5 puta sporiji pristup u ns se realno ne primecuje, tj. i dalje je daleko brzi od swapa bez AVa (jedno 100 puta recimo).

Poslednja izmena:
Zasto meni na defaultu pise da mi je zauzeto 1,2GB Ram??? jel to normalno za ovaj windows ili bi mogao da uradim nesto da smanjim opterecenje i koliko bi to znacilo za brzi rad???

1.2G zauzeto je sjajno, tj. jako malo - meni je po podizanju sistema zauzeto skoro 3G.
Pristup hardu se meri milisekundama, a ramu nanosekundama, sto je hiljadu puta brze. Svi mi zelimo da se sto vise stvari desava u ramu, i da je sto vise tog rama. Prosta racunica.

Da sam na tvom mestu ja bih gledao kako da sto vise stvari radi iz rama, umesto da ga "rasterecujem". Cenu takvog rasterecenja ces platiti kroz stalno drljanje harda, i znacajno usporeniji sistem.

Usporenje nije jako primetno, a slazem se da svako treba da proceni sam za sebe. Ja bih svakome preporucio AV.
Nazalost AV nece spasiti dobru vecinu, a smetace (nekorektno) isto vecini (tipa javlja false pasitive i zabranjuje ili pita da li da zabrani jako cesto).
Mi sa foruma nismo reper za te stvari, ali vidjao si i sam sigurno ujku, tecu, strinu koji imaju AV, ali ih nervira sto im ne da da odu na neki Grand sajt i iskljuce ga ;)

Sem disk intenzivnih stvari koje se desavaju u neoptimizovanom okruzenju, AV ne smeta u radu :)
Bash naprotiv, kad je neoptimizovano okruzenje a stvari su disk intensive, AV usporenje se najmanje oseti. AV nece proveravati tokom celokupnog citanja vec samo pri otvaranju - taj deo nije disk intensive, vec CPU intensive i to debelo (preveliko koriscenje interrupt-a).

Ti uvek stvari prebacujes na licno, sto razgovor cini teskim
Za ovo sam se salio (u smislu da sam licno prbacivao), ergo i samjli na kraju.
- ne mesam ja osnove nego ti nisi shvatio. Usporenje kad masina ne swapuje je moja situacija kad prakticno sve radi iz rama, a imam AV, pa samim tim i usporenje. A ono drugo je kad masina swapuje i nemas AV. Prva varijanta je neuporedivo brza.
Sad te shvatam, ali gledam opet prosli pasus koji si napisao i ne bih mogao da shvatim da si ovo mislio.
Anyway, masina uvek ima slobodno RAM-a a i radim test sa i bez page fajla (ako ga nije ni bilo na masini onda ne testiram sa njim).

Poslednja izmena:
1.2G zauzeto je sjajno, tj. jako malo - meni je po podizanju sistema zauzeto skoro 3G.
Pristup hardu se meri milisekundama, a ramu nanosekundama, sto je hiljadu puta brze. Svi mi zelimo da se sto vise stvari desava u ramu, i da je sto vise tog rama. Prosta racunica.
Da sam na tvom mestu ja bih gledao kako da sto vise stvari radi iz rama, umesto da ga "rasterecujem". Cenu takvog rasterecenja ces platiti kroz stalno drljanje harda, i znacajno usporeniji sistem.

Covece,sta li ti sve imas instalirano,pa ti je zauzeto 3GB??? Inace,ovo sto je meni 1.2Gb zauzeto je ubedljivo najvise od svih kompova od drugara koje znam.. Ja sam mislio da je to mnogo!!

A ovo (zadnja recenica) mi nije jasno..

Zauzeto na Visti/7 nije isto sto i zauzeto na XP-u. Na Visti/7 se tu racuna i deo cache-a, na XP-u ne. U task manageru, pod Performance -> Physical Memory pogledaj Available, to je indikator kao i free na XP-u (otprilike).
Stoji da Vista/7 zauzimaju vise od XP-a primetno, ali ne na tom nivou koji mi zamisjamo (i sto vise imas RAM-a vise zauzima za prefetch cache).

@ACAS
on ima 12 gb ram-a, iliti kauc, pa se win opruzio, dok kod tvojih 4 gb ram-a, iliti fotelje, mora malo nogice da pokupi

Nazalost AV nece spasiti dobru vecinu, a smetace (nekorektno) isto vecini (tipa javlja false pasitive i zabranjuje ili pita da li da zabrani jako cesto).
Mi sa foruma nismo reper za te stvari, ali vidjao si i sam sigurno ujku, tecu, strinu koji imaju AV, ali ih nervira sto im ne da da odu na neki Grand sajt i iskljuce ga ;)
Kod takvih korisnika sam vidjao jos ludje stvari od toga, otud i ono za email attachment sa .com extenzijom. Prava drama nastane kad se zaraze, zavrsi se time sto batale komp skroz.
Za ovih zadnjih 10-ak godina nisam primetio da mi je KAV podigao ijednu laznu uzbunu vezanu za sajt (da zabrani pristup ok sajtu).

Mili-Mikro-Nano - milion, ne hiljadu puta ;)
Au bre :lupko:, al sam ja zaribao.

Covece,sta li ti sve imas instalirano,pa ti je zauzeto 3GB??? Inace,ovo sto je meni 1.2Gb zauzeto je ubedljivo najvise od svih kompova od drugara koje znam.. Ja sam mislio da je to mnogo!!

A ovo (zadnja recenica) mi nije jasno..
Vecinu cine razni servisi koji tebi verovatno ne trebaju.

Ako brzinu sistema meris brzinom podizanja, onda treba da smanjis zauzece memorije, tj. treba sto manje stvari da se ucitava po bootu. Ja vise cenim brz i stabilan rad bez potrebe za rebutima, a brzina podizanja 7ice mi je potpuno nevazna.

Kod takvih korisnika sam vidjao jos ludje stvari od toga, otud i ono za email attachment sa .com extenzijom. Prava drama nastane kad se zaraze, zavrsi se time sto batale komp skroz.
Za ovih zadnjih 10-ak godina nisam primetio da mi je KAV podigao ijednu laznu uzbunu vezanu za sajt (da zabrani pristup ok sajtu).
Da zabrani pristup sajtu je manji problem (i redak - cak i kada treba), ali zabrani pristup stranicama ili fajlovima pa moras dodatno da odobravas ili zaustavljas AV.
E zbog toga strine i tece dignu ruke ;) Ili vide taj "Super maxi popust.com" pa ih bash briga sto AV kaze nemoj ;)

Nazad
Vrh Dno