Šta je novo?

windows 7 ultimate ANTIVIRUS??

Kako se vidi koliko AV usporava disk?? Dali ima neki program da se vidi to??

Primetis sam po sebi da sporije radi racunar , npr duze traje butovanje samog win-a

Al recimo kako da sad uporedim to kada sam odma po kupovini kompa instalirao windows i odma sledece AV, tako da nisam imao prilike da vidim kako radi bez AV??

Obrises pa probas drugi , uporedis par AV -a i uveris se sam

Dali se brzina vidi i u necemu drugom osim kada se podize windows?? recimo kada otvaras sajtove na google??

Ma da, Apple je uvek online ;)

Pokrenes sistem bez AV-a (ili disablujes AV).
Pokrenses Process Monitor, selektujes da prikaze i Duration kolonu (u milliseconds se izrazava valjda)
Surfujes, radis sta hoces....
Sacuvas output iz ProcMon-a u file 1. Izadjes iz PM-a.
Onda startujes AV (tj. instaliras ili enable-ujes)
Pokrenes opet PM.
Uradis isto sto si radio gore (surfujes, radis sta hoces)
Uporedis sta ti kazu Duration kolone.

Imas samo jedno 10-20 miliona linija outputa verovatno pa lagano ;) Mozes i da selektujes da se samo recimo Open time gleda, jer tu najvise AV uspori sitem. Uspori se i pri pisanju novih fajlova ali to se mnogo redje desava nego otvaranje fajlova ;)
Ja imam jedan posao trenutno gde mi bash ovo treba - i to konkretno da vidim koliko AV usporava sistem ;) Uradio sam testove sa nekoliko konfiguracija AV-a, exportovao PM output u CSV file, import u Excel, uradio AVERAGE kolone gde je duration i tako poredio.
Ovo bi bila jako gruba i nerealna procena ako se gleda SAV output PM-a, ali ako se gleda recimo samo OPEN (sto sam ja radio) onda je primetna razlika.

Konkretno file open duration se sa jednim AV-om poveca i po 200 puta, a najmanje 50 puta (niti lazem, niti sam lose napisao). Zbog toga AV-a nam se desava da layer movement u Photoshop-u traje mnogo duze (dragging layera se mnogo sporije iscrtava)

Poslednja izmena:
E sad si mu sve rekao, mislim da vise nece nista pitati :p

@alfaunits
Sto plasis coveka? Da bi se to o cemu pises primetilo, moras da drzis stopericu. Zasto malo ne raspises ovu recenicu

Ovo bi bila jako gruba i nerealna procena ako se gleda SAV output PM-a, ali ako se gleda recimo samo OPEN (sto sam ja radio) onda je primetna razlika.

pa bi ispalo da u realnom radu razlika ne moze biti primecena sem uz stopericu, tj. nebitno.

AVovi su znacajni - zdrav razum je kljucni, ali i coveku sa sto kila zdravog razuma se moze desiti da ode na sajt gde ce mu iskociti brdo prozora, a on ce zdravim razumom da ih pogasi, ili da klikce na Cancel i upravo tako ce se zaraziti. Dzaba ti zdrav razum kad ne dobijes pravu sansu da ga iskazes.
Da je AV blokirao sajt, do toga ne bi doslo.

Poslednja izmena:
Al recimo kako da sad uporedim to kada sam odma po kupovini kompa instalirao windows i odma sledece AV, tako da nisam imao prilike da vidim kako radi bez AV??
Ma, nema šta da upoređuješ - te razlike su na relativno novim kompjuterima praktično neprimetne. Mani se ćorava posla - instaliraj AV da se nađe, a onda komp koristi za posao i/ili zabavu, a pusti AV neka radi svoj posao.

Tacno tako, ja vec godinama koristim Kasperskog - poslednja verzija koju sam primecivao u radu (tj. koja je usporavala komp) je bila neka verzija 3 iz recimo 2002 godine. Cak i tada, usporenje je bilo podnosljivo.

@alfaunits
Sto plasis coveka? Da bi se to o cemu pises primetilo, moras da drzis stopericu. Zasto malo ne raspises ovu recenicu
pa bi ispalo da u realnom radu razlika ne moze biti primecena sem uz stopericu, tj. nebitno.
Ne, vec taj Average bi bio pregruba procena jer bi bio average razlicitih operacija, tipa registry, file, process/thread....
Ali ako poredis iste operacije onda vredi - poredi samo RegOpen, poredi samo File Open, samo file read, samo RegQuery, itd.
Ja i jesam ovo napisao ali izgleda da zvuci dvosmisleno.
Znaci mozes i sav output da poredis, ali moras da znas sta uporedjujes. (primeri: moze se porediti read i write u istom poredjenju, file open/create, itd.).
A to je daleko od toga da je to sto sam ja poredio neznatno u odnosu na celu pricu. Open je jedna od NAJSKUPLJIH operacija. Samo velika citanja i pisanja sa samog medija mogu da se porede. Tako da ako se processing time za isti poveca po 200 puta sta ti to kaze? I da to cini 1% operacija, odjednom dolazimo do toga da ce tajming odjednom biti 200x bitniji i da je isto kao da cini 66% operacija. A cini vise od 1%.
Isto se odnosi i na RegOpen operacije.
Should I go on?

AVovi su znacajni - zdrav razum je kljucni, ali i coveku sa sto kila zdravog razuma se moze desiti da ode na sajt gde ce mu iskociti brdo prozora, a on ce zdravim razumom da ih pogasi, ili da klikce na Cancel i upravo tako ce se zaraziti. Dzaba ti zdrav razum kad ne dobijes pravu sansu da ga iskazes.
Da je AV blokirao sajt, do toga ne bi doslo.
Zasto ne bi popup blocker blokirao prozore a ne AV?? Vec u pocetku se kosis sa zdravim razumom.

A kako su vama podeseni ti AV-ovi koji ne usporavaju kompjuter?:) Ozbiljno pitanje, zanima me kako je podesen real-time scanning, sta pita, koji je nivo heuristike i najbitnije koja je verzija AV-a? (koji CPU i HDD bi bilo zgodno da pomenete)

BTW, ja se svaki dan "bijem" sa AV-ovima jer mi je to deo posla (ako ne i 90% trenutno). U Samsungu, LG-u i Posco-u (tri firme koje izmedju ostalog koriste moj softver) primecuju veliko usporenje sa AV-om ali je politika "AV je obavezan, bez obzira koliko uspori". Bitno za ovu pricu - primecuju veliko usporenje.
Kad njihove sekretarice i cistaci primete, nesto ne valja kad se vi ne zalite ;) Izgleda da imate prebrze racunare? :D

Ne, vec taj Average bi bio pregruba procena jer bi bio average razlicitih operacija, tipa registry, file, process/thread....
Ali ako poredis iste operacije onda vredi - poredi samo RegOpen, poredi samo File Open, samo file read, samo RegQuery, itd.
Ja i jesam ovo napisao ali izgleda da zvuci dvosmisleno.
Znaci mozes i sav output da poredis, ali moras da znas sta uporedjujes. (primeri: moze se porediti read i write u istom poredjenju, file open/create, itd.).
A to je daleko od toga da je to sto sam ja poredio neznatno u odnosu na celu pricu. Open je jedna od NAJSKUPLJIH operacija. Samo velika citanja i pisanja sa samog medija mogu da se porede. Tako da ako se processing time za isti poveca po 200 puta sta ti to kaze? I da to cini 1% operacija, odjednom dolazimo do toga da ce tajming odjednom biti 200x bitniji i da je isto kao da cini 66% operacija. A cini vise od 1%.
Isto se odnosi i na RegOpen operacije.
Should I go on?
Ako hoces mozes, napisi koliko traje neka od tih operacija, pa da vidim da li je 200x duze nesto sto covek moze da oseti.
U celu racunicu treba ubaciti i koliko vremena se provede u cekanju na hard bez AVa. Evo realna situacija, startujem PhotoShop, ucitam 10M sliku i uradim swirl, pa onda reset i sve ispocetka ali bez AVa. Realno, to cu primetiti JEDINO ako merim vremena, pa sve i ako je vreme bez AVa duze za 10 sekundi - realno, swirl na celoj slici je situacija kada odes da skuvas kafu, sa ili bez AVa. A ako cemo bas da budemo realni, swirl na celoj slici ne radi prakticno niko, sem za potrebe nekog merenja.
Drag layer-a kod mene ne koristi hard uopste, pa ga valjda hard ni ne moze usporiti.
Slicno vazi i za podizanje sistema - meni 10s gore dole ne igra nikakvu ulogu. Ja resetujem iz navike na svakih par dana.

Zasto ne bi popup blocker blokirao prozore a ne AV?? Vec u pocetku se kosis sa zdravim razumom.
Imam ja popupblocker (AdMuncher pa nemam ni reklame, svi ostali popup blokeri su bitno losiji) ali ipak postoje prozori koji se provuku, a postoje i sajtovi koji na home page-u imaju virus. Recimo linkkhan(dot)com - ides na svoj rizik.

A kako su vama podeseni ti AV-ovi koji ne usporavaju kompjuter?:) Ozbiljno pitanje, zanima me kako je podesen real-time scanning, sta pita, koji je nivo heuristike i najbitnije koja je verzija AV-a? (koji CPU i HDD bi bilo zgodno da pomenete)

BTW, ja se svaki dan "bijem" sa AV-ovima jer mi je to deo posla (ako ne i 90% trenutno). U Samsungu, LG-u i Posco-u (tri firme koje izmedju ostalog koriste moj softver) primecuju veliko usporenje sa AV-om ali je politika "AV je obavezan, bez obzira koliko uspori". Bitno za ovu pricu - primecuju veliko usporenje.
Kad njihove sekretarice i cistaci primete, nesto ne valja kad se vi ne zalite ;) Izgleda da imate prebrze racunare? :D

Ja koristim KAV 2010, sve nivoe drzim na sredini (Optimal, medium scan, heuristics enabled), masina je iz potpisa, hardovi su neki na 7200 sto i nije vazno jer se meni prakticno sve vecinu vremena cita iz RAMa.
Desavalo mi se da, kad nekom igrom slucaja nemam ukljucen AV, zakacim virus. Nista strasno, ocisti se, ali je zezanje i uzima vreme sigurno duze od kumulativnih usteda bez AVa.
Pored web saobracaja nemam prakticno nikakav mrezni saobracaj (laptop, ali jako retko). Moze biti da je intenzivan net traffic unutar firme razlog usporenja u velikim firmama. Cistacicama svaka cast, ali kod mene ne bi nista primetile (sem prasine).

Poslednja izmena:
Ako hoces mozes, napisi koliko traje neka od tih operacija, pa da vidim da li je 200x duze nesto sto covek moze da oseti.
U celu racunicu treba ubaciti i koliko vremena se provede u cekanju na hard bez AVa. Evo realna situacija, startujem PhotoShop, ucitam 10M sliku i uradim swirl, pa onda reset i sve ispocetka ali bez AVa.
Ne znam sta je swirl, ali firma, u kojoj trenutno proveravamo konkretno usporenje AV-a tokom drag-a layera u CS4, kaze da je usporeno >50%. To su njihove reci, ne moje.
Moje licno misljenje je i da je vise, ali nije lako kvantifikovati koliko se move cini "brz".
Po tehnickim podacima (koliko se pracene operacije):
Od ~8-10 sekundi pracenog intervala:
- Bez AV-a: 2.23 sekunde
- Sa AV-om: 7.73 sekunde
CS4 radi gomilu (beskorisnog) I/O dok se radi move layera (oko 80% je otvaranje folder C:\Users\User\Adobe\Roaming\CS4... - ne znam zasto).
Dovoljno da se primeti?

Realno, to cu primetiti JEDINO ako merim vremena, pa sve i ako je vreme bez AVa duze za 10 sekundi
Primetices za ovo sto sam pomenuo (tj. primete u firmi) jer se to radi jako cesto a tada se primeti i usporava rad.

Slicno vazi i za podizanje sistema - meni 10s gore dole ne igra nikakvu ulogu. Ja resetujem iz navike na svakih par dana.
Za to se potpuno slazem, cak mi ni 50s ne znace mnogo.

Imam ja popupblocker (AdMuncher pa nemam ni reklame, svi ostali popup blokeri su bitno losiji) ali ipak postoje prozori koji se provuku, a postoje i sajtovi koji na home page-u imaju virus. Recimo linkkhan(dot)com - ides na svoj rizik.
Zasto uopste dozvljavas I JEDAN popup? Ako negde zelis popup Ctrl+Click, sve ostalo skroz zabranjeno.

Ja koristim KAV 2010, sve nivoe drzim na sredini (Optimal, medium scan, heuristics enabled), masina je iz potpisa, hardovi su neki na 7200 sto i nije vazno jer se meni prakticno sve vecinu vremena cita iz RAMa.
Heuristics low/high?

Moze biti da je intenzivan net traffic unutar firme razlog usporenja u velikim firmama.
Ne verujem da u Koreji postoji i jedna firma kojoj je mrezni protok bilo kog tipa (LAN, net, mobilni net) primetan problem ;)

Poslednja izmena:
Ne znam sta je swirl, ali firma, u kojoj trenutno proveravamo konkretno usporenje AV-a tokom drag-a layera u CS4, kaze da je usporeno >50%. To su njihove reci, ne moje.
Moje licno misljenje je i da je vise, ali nije lako kvantifikovati koliko se move cini "brz".
Po tehnickim podacima (koliko se pracene operacije):
CS4 radi gomilu (beskorisnog) I/O dok se radi move layera (oko 80% je otvaranje folder C:\Users\User\Adobe\Roaming\CS4... - ne znam zasto).
Dovoljno da se primeti?

Dovoljno, naravno, samo kad bih mogao da napravim da je i kod mene tako.
Evo, malopre sam uradio sledece:
Ucitao 2 slike po 5M svaka u 2 lejera, uhvatim lejer i mrdam ga brzinom kojom se mrda mis, mogu da ga mrdam koliko god hocu brzo, sve izgleda isto (savrseno) sa i bez AVa (video on demand).
Drugo, uzeo sam neki malo zahtevniji filter pa sam ga pustio preko cele slike - dobio sam 12,5s sa i bez AVa. Rucno mereno razlika ne postoji - stoperica bi mozda nesto pokazala.

Primetices za ovo sto sam pomenuo (tj. primete u firmi) jer se to radi jako cesto a tada se primeti i usporava rad.

Ja sad koristim CS5 ali sam do pre par meseci bio na CS4 i sve se ponasalo isto kao sto sam sad opisao.
Ja ne samo da nisam primetio nista od onoga sto si napisao, vec nista ne mogu ni namerno da reprodukujem.
Prosto, AV vs noAV kod mene ne pravi nikakvu brzinsku razliku.
Sve je to samo u trenucima kad AV ne skenira sistem - tada se usporenje primecuje. Ali, resenje za to je da se deep scan radi onda kad nikog nema u firmi, ili u mom slucaju, kad spavam. Sve ostalo vreme, sistem je podjednako zivahan kao i da nema AVa.

Zasto uopste dozvljavas I JEDAN popup? Ako negde zelis popup Ctrl+Click, sve ostalo skroz zabranjeno.

Naravno da sam potpuno zabranio popupove, ali to ne znaci da se poneki nece i pojaviti. Veci problem od popupova su sajtovi koji ti odmah isporuce virus.

Heuristics low/high?

Difolt - medium.

Dovoljno da se primeti?

Podesi da ne skenira tih par foldera. Mada meni vise deluje da rade stvari za koje treba vise RAM-a.

Evo, malopre sam uradio sledece:
Ucitao 2 slike po 5M svaka u 2 lejera, uhvatim lejer i mrdam ga brzinom kojom se mrda mis, mogu da ga mrdam koliko god hocu brzo, sve izgleda isto (savrseno) sa i bez AVa (video on demand).
Ja sam upravo pogledao koji file su mi dali za test - svega 112MB. Medjutim tokom testa nema citanja ili pisanja fajlova (nema read/write od strane CS4 tj. samo su gomila Open-a), tek kad prekinem nekoliko sekundi pomeranje on upise nesto u temp file. (deo sa upisivanjem ne racunam u test)

Tokom nedelje treba da uradim i poredjenje build-a nekog projekta sa i bez AV-a, tu ce se videti najveca razlika, barem mislim. (probao do sada i bilo je primetno sporije, ali sada ce biti mereno konkretno)

Prosto, AV vs noAV kod mene ne pravi nikakvu brzinsku razliku.
Mozda ne skenira dovoljno taj AV ;)

Sve je to samo u trenucima kad AV ne skenira sistem - tada se usporenje primecuje.
Dobro, tada se naravno ocekuje razlika ali to nije problem.

Naravno da sam potpuno zabranio popupove, ali to ne znaci da se poneki nece i pojaviti. Veci problem od popupova su sajtovi koji ti odmah isporuce virus.
Pa kako ti isporuce virus? Dozvoljavas da se fajlovi automatski skidaju? Pa meni se to nije desavalo dok sam koristio IE6... (do proslog leta sam bio na IE6)

Podesi da ne skenira tih par foldera. Mada meni vise deluje da rade stvari za koje treba vise RAM-a.
Nije dozvoljeno u firmi ovo prvo, a sistem ima preko 1GB slobodnog RAM-a sve vreme i radi na C300 SSD-u.

Pokusaj da im podesis koliko memorije PS koristi. Ne znam ukupnu kolicinu RAM-a ali ako ostaje 1GB verovatno je po defaultu da koristi 60% ili koliko vec.

Ja sam upravo pogledao koji file su mi dali za test - svega 112MB. Medjutim tokom testa nema citanja ili pisanja fajlova (nema read/write od strane CS4 tj. samo su gomila Open-a), tek kad prekinem nekoliko sekundi pomeranje on upise nesto u temp file. (deo sa upisivanjem ne racunam u test)

Tokom nedelje treba da uradim i poredjenje build-a nekog projekta sa i bez AV-a, tu ce se videti najveca razlika, barem mislim. (probao do sada i bilo je primetno sporije, ali sada ce biti mereno konkretno)

Lepo ti kaze tiha - mozda ti PhotoShop nije setovan dobro. Ona default podesavanja u PSu su losa od prve vrezije koju sam ja koristio (PSv3). PSu treba vise rama, sad koliko zavisi od nacina koriscenja i potreba. Probaj da mu das malo vise raspolozivog rama pa vidi da li ima neke razlike. Meni se po pravilu desava da vise rama drasticno ubrza PS (trenutno mi je za PS odvojeno 60% raspolozivog rama, i sve leti). Ranije, kad sam imao manje rama, ostavljao sam vise memorije za PS, po cenu usporenog multitaskinga.

Mozda ne skenira dovoljno taj AV ;)
U realnom vremenu skenira 100% novih stvari koje dodju na moj komp, sto ukljucuje sav surf, programe koji pristupaju netu, email, chat whatever, ali i raspakivanje arhiva, instaliranje novih programa i sl. Sta vise covek moze da trazi/ocekuje od AVa?

Pa kako ti isporuce virus? Dozvoljavas da se fajlovi automatski skidaju? Pa meni se to nije desavalo dok sam koristio IE6... (do proslog leta sam bio na IE6)

Ne mora virus odmah da bude virus, moze i samo da otvori vrata za nove viruse - ja se sa droperima srecem najvise. Prica nije virus na prvu loptu, ali je na duge staze podjednako opasna, ako ne i vise. Fazon je u tome sto moj komp cesto, cak vecinu vremena, vrlo intenzivno pristupa netu bez mog nadzora ili cak prisustva. Cak i kad sam na tastaturi, zdrav razum mi nista ne pomaze posto ne bih stigao da stvari proveravam tom brzinom.

Poslednja izmena:
Rogue:Win32/Defmid je najbolji antimalware.

:p

Evo pitanja o virusima, dali se svaki dan smisljaju novi, i odakle i zasto i kako su oni nastali, cuo sam neku teoriju, ali mislim da nebi ovde smeo da je pisem,pa me zanima vase misljenje..

Lepo ti kaze tiha - mozda ti PhotoShop nije setovan dobro. Ona default podesavanja u PSu su losa od prve vrezije koju sam ja koristio (PSv3). PSu treba vise rama, sad koliko zavisi od nacina koriscenja i potreba. Probaj da mu das malo vise raspolozivog rama pa vidi da li ima neke razlike.
Videcemo za CS4 problem, ali to je samo jedan od gomile.

U realnom vremenu skenira 100% novih stvari koje dodju na moj komp, sto ukljucuje sav surf, programe koji pristupaju netu, email, chat whatever, ali i raspakivanje arhiva, instaliranje novih programa i sl. Sta vise covek moze da trazi/ocekuje od AVa?
KOLIKO skenira? Doduse ako samo gledas surfing, uz nas net nece se primetiti razlika. Sta je sa drugim radom?
Ako mi kazes da ti raspakivanje arhiva ne uspori JAKO primetno, onda ti taj AV ne radi. Raspakivanje arhiva je usporeno 3 puta kod mene. Arhiva od 350MB se raspakuje ~30 sec bez AV-a i preko 1:30 sa AV-om. Mozda ne primetis za arhive od 5MB (za koje nije bitna ni 5x razlika) ali def. mora AV da uspori raspakivnaje.

Ne mora virus odmah da bude virus, moze i samo da otvori vrata za nove viruse - ja se sa droperima srecem najvise.
Ma kako ti ISTA udje? Dropper, swapper, virus sta vec... ako je executable code u bilo kom obliku zasto dozvoljavas da se tako nesto izvrsi?
Onda znaci nije da ti ne umes nego si lenj pa hoces da AV razmislja za tebe? :D

Videcemo za CS4 problem, ali to je samo jedan od gomile.

KOLIKO skenira? Doduse ako samo gledas surfing, uz nas net nece se primetiti razlika. Sta je sa drugim radom?
Ako mi kazes da ti raspakivanje arhiva ne uspori JAKO primetno, onda ti taj AV ne radi. Raspakivanje arhiva je usporeno 3 puta kod mene. Arhiva od 350MB se raspakuje ~30 sec bez AV-a i preko 1:30 sa AV-om. Mozda ne primetis za arhive od 5MB (za koje nije bitna ni 5x razlika) ali def. mora AV da uspori raspakivnaje.

Arhive sigurno usporava, ali sta me briga. Arhive su u mom slucaju igrice i programi koje instaliram retko. Slicna situacija kao sa rebootom - to su trenuci kada kuvam kafu.

Ma kako ti ISTA udje? Dropper, swapper, virus sta vec... ako je executable code u bilo kom obliku zasto dozvoljavas da se tako nesto izvrsi?
Onda znaci nije da ti ne umes nego si lenj pa hoces da AV razmislja za tebe? :D
Video bih ja tebe kako bi bio vredan sa min 250 konekcija prema netu 24/7, i recimo 300k dogadjaja dnevno kako sve proveravas u realnom vremenu ;)

ima li neko da zna da mi odgovori na pitanje??:)

ima li neko da zna da mi odgovori na pitanje??:)

Koje bese? :)

Usporenje od AVa ces primetiti pri butovanju, i to samo ako bas meris vreme (moj unutrasnju casovnik ne ume da proceni da li nesto traje 25 ili 27 sek, recimo).

Sem toga, AV ti treba i neces ga osetiti.

Ovo o cemu mi diskutujemo su sitna crevca - zanemari i teraj ;)

I ja se ne secam koje pitanje bese :D
Ali ovo sto je laza izjavio je izjava nekoga ko uvek ide po kafu kad mu komp nesto radi, od boot-a preko raspakivanje 5MB pa do aplikacije PS filtera ;) Nije ni cudo da ne primeti razliku ;)
Ja sam dao konkretne brojke, a bice ih jos cim budu ostali testovi uradjeni. Ko ne veruje brojkama neka uziva ;)

I ja se ne secam koje pitanje bese :D
Ali ovo sto je laza izjavio je izjava nekoga ko uvek ide po kafu kad mu komp nesto radi, od boot-a preko raspakivanje 5MB pa do aplikacije PS filtera ;) Nije ni cudo da ne primeti razliku ;)
Ja sam dao konkretne brojke, a bice ih jos cim budu ostali testovi uradjeni. Ko ne veruje brojkama neka uziva ;)

Pa zar ti ne radis nesto drugo dok se raspakuje arhiva od recimo 7G, zar se to ne desava u pozadini?
btw, kad sam ja spominjao raspakivanje arhive od 5M lol

I ja sam bio konkretan - NIJEDNU od tih brojki koje si spomenuo nisam mogao da reprodukujem, niti sam je ikada primetio.

finally, ne pijem ja toliko kafe, vec samo dosta kontempliram :)

Pa zar ti ne radis nesto drugo dok se raspakuje arhiva od recimo 7G, zar se to ne desava u pozadini?
A kako ce pored AV-a moci ista da se radi dok se raspakuje ta arhiva?:)

I ja sam bio konkretan - NIJEDNU od tih brojki koje si spomenuo nisam mogao da reprodukujem, niti sam je ikada primetio.
Ti nisi ni pokretao Procmon da uradis poredjenja! A kamoli nesto konkretno.

finally, ne pijem ja toliko kafe, vec samo dosta kontempliram :)
:D

Vrh Dno