Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Najnoviji drajveri nisu uvek i najbolji. Realtek je napravio probleme kada su prestali da izdaju drajvere direktno, samo proizvođačima i developerima a UAD drajveri su previše univerzalni sa minimumom kontrole. Nahimic daje puno više
Pogledajte prilog 555786
I klot Realtek drajveri imaju Nahimic integraciju i Nahimic Service. Equlizer bez toga ne bi radio. Asus za svoje ploče daje aplikaciju Sonic Studio 3 koja nudi sve ovo što je na tvojoj slici u posebnoj Nahimic aplikaciji (naravno kad su oni to i pravili za Asus).
A o problemima sa Nahimic servisom i aplikacijama vidi prilog.

Prilozi

• Screenshot 2026-02-19 135225.webp
    Screenshot 2026-02-19 135225.webp
    98.6 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot 2026-02-19 135350.webp
    Screenshot 2026-02-19 135350.webp
    103.5 KB · Pregleda: 21
Nahimic ne radi sa UAD drajverima a nisam našao nijedan drugi program da toliko pomaže zvuku. Imao sam isti Codec chip i na prošloj Asus x470 ploči i nije bilo takvih problema ni bez dodataka. Sada sa Nahimic nemam nikakvih problema.

Nahimic ne radi sa UAD drajverima a nisam našao nijedan drugi program da toliko pomaže zvuku. Imao sam isti Codec chip i na prošloj Asus x470 ploči i nije bilo takvih problema ni bez dodataka. Sada sa Nahimic nemam nikakvih problema.
To ne znam, ali znam da klot Realtek drajveri za Asus ploče instaliraju Nahimic service.

ma ne trudite se dovoljno zato nece.
sto cesce i sto jace instaliras drajvere za integrusu to ona bolje radi i ima bolji zvuk.
dokazano...

sacuvaj boze da se kupi normalna zvucna od 50ak i jace evra i da slusas kao covek.
samo drajver bajo moj...

Probao sa Asus Xonar DX, to je ta cena. I zvuk ništa bolji od ALC 1220 na staroj ploči, da ne govorim od ALC 4082 na novoj. Pri tom hardverski (24 bit/192 kHz) slabija od obe integralne (32 bit/192 kHz i 32 bit/384 kHz). Drajveri od pre Hrista iz doba Windows 7, nema novih i plus problemi sa klimavim Molex konektorom za dodatno napajanje i lošim relejima koji često ne puste oba kanala nakon restarta pa mora novi restart.
Sve u svemu priča ti je neosnovana.

Asus Xonar DX izasao 2008. 😆

Koristim Solid State Logic SSL 2 (USB-C) Audio Interface.

Nije tema o zvucnim kartama, i to sto su neki imali loseg iskustva sa nekim kartama ne govori u prilog njima kao losim kartama nego vlasnicima kao velikim nepoznavaocima pa .. svega.
NI za moj Essence STX2 nije napravljen drajver godinama, mislim da ni nema zvanicnu podrsku za win11, pa ga ja teram sasvim dobro sa oficijalnim drajverima.
"Gurui" sa interneta nisu mogli da je instaliraju ni na win10, zato sto nisu izvalili samo da postoji bug u instalaciji koji se lako resava samo ako se OpenAL instalira kasnije, odvojeno.

Druga stvar - vecina tih posvecenih audio karti radi po defaultu na sto cistiji i neutralniji zvuk. To sto vecina misli da im je zvucna bolja ako ima na nulu nadrndan bas, i iskrivljen treble, ne znaci kvalitetniji zvuk, vec nasminkaniji. Sto se lako postize i sa posvecenim kartama a zvuk je tada jos bolji, narocito ako se natakne neka periferija koji zna da napravi razliku i iskoristi takav hardver u potpunosti, kao kvalitetniji aktivni monitor zvucnik, koji ce da kresti i vristi na svakoj integrusi, a to je cinjenica, jer ce da pokupi elektromangetno polje sa ploce i/ili graficke karte i manifestuje to kroz jak sum.

integruse danas jesu i vise nego dovoljne za vecinu korisnika, ali brate , kako ste krenuli ispada da u svakoj verziji drajvera devovi misteriozno, godinama nakon sto su izbacili taj cip i dalje uspevaju da nategnu neke ne znam ni ja kakve frekvencije, iz necega sto elektroniku maltene i nema, i radi se prakticno o DAC-u koga proizvode 3 proizvodjaca i koji izvlaci svoj maks cim krene da radi i ne moze vise nista da mu se izmisli jer je sve struja i nema fizike uopste.

Spominjete i ogranicenja na karti koja pusta tipa tricavih 192khz kao necemu sto je prevazidjeno.
Evo sad da vas stavim pored naaajkvalitetnijih zvucnika na ovoj planeti necete cuti razliku uzmedju 192 i 384khz jer nase uvo i mozak ne moze toliko osvezavanja u sekundi da cuje i razlikuje, vec oko 44.1khz

192 kHz (Ultra High-Res): This rate captures ultrasonic frequencies up to 96 kHz. While popular in marketing, human ears cannot hear these ultra-high frequencies. According to audio engineers like Christopher Montgomery and Dan Lavry, 192 kHz playback can actually reduce practical fidelity by forcing equipment to process unnecessary ultrasonic data that triggers unwanted intermodulation distortion in standard amplifiers and tweeters. It also multiplies file sizes and CPU load

The scientific consensus across blind tests is that standard consumers cannot tell the difference between 44.1 kHz and 192 kHz audio. However, music producers sometimes record or use oversampling at higher rates (like 96 kHz) inside a Digital Audio Workstation (DAW) to make anti-aliasing filters easier to design and to reduce distortion when applying heavy nonlinear effects like digital distortion or compression. For final listening, 44.1 kHz or 48 kHz remains fully transparent and ideal.

Ono sto najvise mozete da uradite za sebe i uzivanje u zvuku je da nabavite dobre zvucnike - neke koje mogu da vade detalje iz dubokih basova, tipa <50 hz i jak treble >30 Khz.
Naravno ne treba zaboraviti i sredinu koja je najteze da se ubode i svaki proizvodjac tu ima taj neki svoj prepoznatljivi ton, sa prednostima i manama koje se uglavnom neutralisu ekvalajzerom, ili pravilnim pozicioniranjem tih zvucnika, sve zavisi ko kako moze.

Poslednja izmena:
A za laptopove šta kaže struka? 🙂
Ili se ovde priča samo o desktop računarima?

Na laptopu ako se ozbiljnije bavis zvukom obavezno neki eksterni dac ili zvucna, mada ljudima isto ne mogu da dokazem da se EMI reprodukuje i preko usb portova i da svakako samo to sto je nesto eksterna zvucna nije samo po sebi dovoljno da ima kvalitetan zvuk.
Takodje ono sto sam rekao - zvucnici, sto kvalitetniji, po mogucstvu studio monitori (kojih nikad nije bilo vise i koji nikad nisu bili bolji). Kvalitetan zvuk na nekom kinezu koga ste uzeli za sto evra NE MOZE da postoji.

Drajver instaliras jedan, jednom, testiras i ako ne prsti, kreci, usporava sistem i pravi problema sa kompitabilnoscu - ostavi ga i zavrsio si. Sada na sledece stvari.

Jedna stvar koju sam zaboravio, a to je sto kako starimo taj frekventni opseg koji cujemo drasticno opada i ne vraca se vise.
Tako recimo sa 40 godina, cujemo dosta slabije od 20khz no srecom to je onaj visok opseg treble-a koji se praktivno i ne gadja u muzici ni priblizno koliko srednji i duboki tonovi ili bas.

Age-related hearing loss, known medically as presbycusis, naturally affects high frequencies first. This happens because the delicate sensory hair cells inside the inner ear (cochlea) that process high pitches are located closest to the entry point and wear out over time. Once damaged, these hair cells do not regenerate.

Teens and 20s: Upper frequency limits are at their peak, often reaching 17,000 Hz to 20,000 Hz (or even higher)
30s to 40s:
The upper limit drops to roughly 14,000 Hz to 15,000 Hz, and the volume required to hear extremely high pitches increases.
50s to 60s: The top detectable frequency typically falls below 12,000 Hz, and everyday background noise can start masking softer consonant sounds in speech.
70s and Beyond: High-frequency ceilings often drop below 10,000 Hz, and the decline may begin impacting lower frequencies important for understanding speech.

Poslednja izmena:
Opet ovo ****** sa sinhronizacijom OneDrive najnovije stabilne verzije:

One-Drive2.png

Ne pomaže ništa osim instalacije najnovije insider verzije 26.191.0930.0001, koja može da se skine odavde:

Da pitam izaso mi apdeit za win 11 26H2, da li da skidam ISO na usb i instaliram sve novo ili moze da se nadogradi i ovako ?
win11.webp

Ja sam instalirao pre neki dan i na pcu i na laptopu, jedan restart i to je to, cak brzi update od ovih ostalih, sto kazu kao da je vec bilo "instalirano"

Ako ti je 25H2 ažuriran. ovo ažuriranje samo aktivira već instalirane ispravke. Nekoliko minuta i jedan restart.

Da pitam izaso mi apdeit za win 11 26H2, da li da skidam ISO na usb i instaliram sve novo ili moze da se nadogradi i ovako ?
Pogledajte prilog 555864
Možeš ovako gde sve odradi za par minuta i aktivira sve što je ranije instalirao, a možeš i preko Windows Update Assistant gde klasično skine instalaciju i ponovo reinstalira sve sistemske fajlove. To će malo da potraje, ali posle toga (bar iz mog iskustva od pre neki dan) je sistem malo brži i odzivniji u odnosu na upgrade preko Enablement paketa.
Na desktopu sam odradio upgrade preko Update Assistant, a na laptopu preko Enablement paketa. Na laptopu i dalje sve isto kao i pre, a desktop je malo dobio na ubrzanju. Inače, oba računara su sa Intel procesorima 11 generacije, tako da su tu negde po starosti.

Nazad
Vrh Dno