Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ma imam ja njihov nalog jos odavno ali me smara da prilikom svakog logovanja ili restarta da mi trazi password. Ovaj racunar nema ko da dira pa da mi treba password, a jos ako nesto skidam pa se slucajno resetuje ne moze da nastavi download ili seed.

Iz tog razloga najvise koristim localni nalog.

Čekaj bre. Windows 11 sa lokalnim nalogom ima podrazumevani zahtev za promenom šifre nakon nekog vremena? Pa oni su veći idioti nego što sam mislio

Kod mene Windows 11 22H2 Enterprise sa lokalnim nalogom po defaultu ima uključen "Password never expires".

@KovacTibor

Da li je kod tebe W11 Pro i da li si W11 instalirao koristeći consumer ISO ili business ISO?

Samo malo, da vidim da li sam dobro razumeo: ako koristite Microsoft nalog, onda vam nakon restarta mašine traži samo PIN broj (kao što je kod mene sada), a ako ne koristite M$ nalog, onda vam Win, nakon određenog vremena, traži promenu passworda. Jel tako?

Samo malo, da vidim da li sam dobro razumeo: ako koristite Microsoft nalog, onda vam nakon restarta mašine traži samo PIN broj (kao što je kod mene sada), a ako ne koristite M$ nalog, onda vam Win, nakon određenog vremena, traži promenu passworda. Jel tako?

Na Dell računarčiću imam instaliran W11 Enterprise sa lokalnim nalogom i na njemu nije uključen vremenski rok za lozinku nakon koga mora ići nova. Sad mi jedino na pamet padaju consumer ISO instalacije koje ne nude mogućnost kreiranja lokalnog naloga pa se isti mora praviti kroz CMD ili PowerShell, a tu se eksplicitno mora imati switch za "password never expires".

Aha, Ok. Thanks!

Kod mene Windows 11 22H2 Enterprise sa lokalnim nalogom po defaultu ima uključen "Password never expires".

@KovacTibor

Da li je kod tebe W11 Pro i da li si W11 instalirao koristeći consumer ISO ili business ISO?

Win 11 Pro, iso skinut sa Microsoft sajta sa mediacreationtool a sa starijom verzijom Rufusa napravljen bootabilan usb.

Win 11 Pro, iso skinut sa Microsoft sajta sa mediacreationtool a sa starijom verzijom Rufusa napravljen bootabilan usb.

Da li si u Rufusu uključio opciju "Create a local account" prije pokretanja kreiranja?

1689682849194.png

Nemam ja to, ja imam neku stariju verziju Rufusa gde nema tih dodataka za win 11.

Ova novina od skoro da Print Screen taster poziva Sniping Tool kod mene ne radi ako je učitan prozor Disk Managment.
Jednostavno pritisak na Print Screen taster ne uradi ništa. Nisam mogao na taj način da napravim screenshot particija na SSD-u.
Ako Disk Managment nije učitan onda radi.
Kako je kod vas ?

Ista stvar i kod mene. Čudno...

Ne radi ni kad je otvoren Device Manager, takođe i Task Manager. Verovatno ima još takvih primera...

Poslednja izmena:
U stvari radi ali ne otvara program nego slika celog ekrana ode u cache (onako kako je nakada bilo) i može da se pejstuje. Snippimg tool radi nomalno.
1689777108042.png

Da, tako radi. Ali neće da pozove Snipping Tool ako je prozor Task Manager-a u fokusu. Znači, treba ukloniti TM iz fokusa pa pritisnuti Print Screen taster i onda opet vratiti TS prozor u fokus i onda kliknuti na njega. Malo "messy" korišćenje ST za moj ukus. :)

Tako je, nije mnogo "messy" samo potez vise:) otvoris task m. kliknes misem sa strane i prtsc

Poslednja izmena:
Ja godinama koristim open source tool ShareX za hvatanje screenshot-ova i ne mijenjam.

Ne isplati se, baš je glomazan za kućnu upotrebu, Samo uzmeš Pro pa poskidaj šta nećeš na njemu.

Da li neko može da mi kaže koja mi je to particija od 529 MB na početku ?

Nema je u spisku particija iznad. To su particije na Samsung 970 PRO (512 GB) sa Win 11 koji je instalisan preko
Windows Updatea sa prethodnog W10, koji je bio instalisan kao clean install.
Pokušao sam da pronađem ovde:
ali ne vidim gde mi je particija koju tu pominju kao MSR (Microsoft Reserved)

Prilozi

• Screenshot 2023-07-20 113432.png
    Screenshot 2023-07-20 113432.png
    47.6 KB · Pregleda: 39
To ti je recovery particija, kad se nešto zezne u Windowsu da se može opraviti.

Izvini, nisam ni pogledao sliku. Onda je moguće da je ta od 529 MB zaostala recovery particija od prethodne instalacije Win-a. I ja imam tako par particija od oko 500 MB koje i nediram jer su male ne znače mi ništa u smislu povećanja slobodnog prostora na SSD-u.

W10 i W11 pri instalaciji na UEFI/GPT prave isti broj particija i imaju isti partition layout. W11 tu ništa nije menjao.
Ja imam isti broj particija i isti layout kao na slici sa MS linka:

jedino što je kod njih EFI System Partition prva krajnje levo, a kod mene druga s leva. I što ja ne vidim tzv. MSR (Microsoft Reserved) ?

Je l' koristi(o) neko Win 11 enterprise na ličnom PC-u? Ima li smisla u odnosu na pro, tj. nudi li više opcija za podešavanja i manje nepotrebnih stvari (vesti i sl.)?

Koristim ga ja na svom Dell Optiplex 3000 MFF. Moj utisak je da daleko manje reklama ima od consumer Pro verzije i u preinstaliranim aplikacijama sa prodavnice nisam primjetio aplikacije za socijalne mreže. Koristim lokalni nalog. Jedino Enterprise i Education nude opciju za potpuno isključivanje telemetrije, dok Pro i Home sada mogu potpuno ugasiti lock screen (nije isto što i login screen). S obzirom da Enterprise ne možeš kupiti ni kao OEM ključ, bićeš prinuđen na određene radnje, ali ništa ta ne spriječava da kupiš W11 Pro ključ da imaš "čistiju" savjest dok koristiš Enterprise. Na glavnom kompu i laptopu mi je još uvijek 10 22H2 Enterprise, ali planiram da ih kraja godine migriram potpuno na W11 Enterprise. Za sve ostalo tu se virtuelke.

Kako izbeci da Windows 11 ne napravi ovu particiju od 96MB koja je najverovatnije boot particija?

Screenshot 2023-07-23 155043.png

Ја немам ту партицију. У ствари, сигурно је имам али није видљива из FileExplorer-a.

U disk management treba ukloniti slovo particije, out of sight, out of mind

Sta da uklonom? Jel vidis ti negde tu particiju?

j.png

Disk 0 partition 1 desni klik na nju nema nista? Znam ja sta vi mislite to su mogle starije verzije 11-ice ove nove ne mogu to jedino da skinem EaseUS Partition Master?

Nazad
Vrh Dno