Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
PC mi nije podrzavao upgrade na win 11 pa sam prosao proceduru paljenja TPM, prebacivanja sistema na GPT da bi dobio secure boot/i odradio BIOS flash na zadnji, pa je sada secure boot on. PC mi sada podrzava win11 ali kada idem na update, kaze da ne podrzava:

image.png

image.png

Sta sam zaboravio?

Sorry na duplom postu. Nakon nekoliko sati muke, instaliran je win11. Pokusavao sam sa Win11 Installation Assistant ali nije nikako prolazilo. Kresalo svaki put na nekih 76%. Ako bude neko imao slican problem, ima vise razloga zasto ne radi ali meni je pomoglo da asistent startam kao admin. Nekome je do GPU drivera, defendera itd.

Jedno pocetnicko pitanje,
Kako najbrze prekopirati sadrzaj jednog HDDa na drugi?
Kupio sam novi veci HDD, pa hocu da prekopiram podatke (oko 2TB) sa starog HDDa na novi. Da li je copy/paste najbolji nacin ili ima boljih resenja?

Ja sam davno tako radio, sad da li ima nesto drugo verovatno ima. Ako ti je samo za slike, video, dokumenta mozes i tako. Sacekaj neko iskusniji da ti odgovori.

Jeste. Taj je trenutno najnoviji. Kad već reče da imaš Win10 moguće je da je to razlog jer 11-ka ne ne radi update drajvera automatski.

EDIT: Kod mene je WU setovan na Notification mode. Ali opet su drajveri u Optional updates koji se ne bi trebalo da instaliraju automatski.
Evo instalirao Windows 11 ubacio driver za Iris iz juna 2023 i posle ga Windows update vratio na driver iz ferbuara 2022 , da upalim get the latest updates as soon as they're available?

Kako u win11 odabrati da se za odredjenu aplikaciju ne pali screensaver? Konkretno nervira me što se u Spotifaju pali screensaver i ne mogu da gledam u lyrics

Jedno pocetnicko pitanje,
Kako najbrze prekopirati sadrzaj jednog HDDa na drugi?
Kupio sam novi veci HDD, pa hocu da prekopiram podatke (oko 2TB) sa starog HDDa na novi. Da li je copy/paste najbolji nacin ili ima boljih resenja?
Koliko ja znam nema "brzeg" nacina.

Na Hard Diskovima, SSDovima i modernim SSD eovima postoje Read time and Write time vrednosti. U ovom slucaju od brzine prebacivanja podataka zavisi koliko mb/s ti je Write time na HDD na kom prebacujes podatke. Sto vise mb/s imas to ce brze podaci da se prebacuju. A s obzirom da Hard Diskovi i nemaju neku brzinu, bojim se da ces se nacekati. Bolje da si uzeo neki SSD umesto HDD.

Koji HDD imas?

Kupio sam jos jedan Seagate Baracuda od 4TB (vidi My Gear) i sad hocu da prekopiram podatke sa Toshiba HDD na novi Seagate HDD. Jasna su mi ogranicenja brzina klasicnih HDDova, nego sam pustio klasican Copy/Paste i to je krenulo lepo oko 100-120 MB/s, pa onda padne na 10 (i manje) MB/s i tako sve vreme varira. Mislio sam da mozda postoji neki bolji nacin koji bi prilikom kopiranja drzao konstantnu brzinu, bez varijacija.

Tvoj Toshiba HDD je SATA 6 GB/s, odprilike bi trebalo da dodje do 700 mb/s (moguce je doci) ali sve to zavisi.
Aj odradi neki speed test, da bi bio siguran do koje brzine ti gura Toshiba.

Kupio sam jos jedan Seagate Baracuda od 4TB (vidi My Gear) i sad hocu da prekopiram podatke sa Toshiba HDD na novi Seagate HDD. Jasna su mi ogranicenja brzina klasicnih HDDova, nego sam pustio klasican Copy/Paste i to je krenulo lepo oko 100-120 MB/s, pa onda padne na 10 (i manje) MB/s i tako sve vreme varira. Mislio sam da mozda postoji neki bolji nacin koji bi prilikom kopiranja drzao konstantnu brzinu, bez varijacija.
Jer je SMR i neš rešiti to nikako jer je takav disk.

Nema brze, ako uzmes da kopiras sve odjedared znaj da ce ti kopira jakooooo dugo, bolje izdvoj 2-3 sata i kopiraj po 10 gb fajlove ali ne 5 fajlova po 10 gb nego 1 i cekas. Samo tako ces najbrze i najsigurnije sve prekopirati.

Evo instalirao Windows 11 ubacio driver za Iris iz juna 2023 i posle ga Windows update vratio na driver iz ferbuara 2022 , da upalim get the latest updates as soon as they're available?

Ta opcija treba da bude ugašena. Moja pretpostavka je da si instalirao drajver za Iris dok je sam Windows skidao stari drajver i instalirao ga kasnije. Probaj opet instalirati najnoviji drajver i vidi da li će ti ponuditi staru verziju u Optional Updates. Meni na W11 ne nudi stari drajver u Windows Update.

Jer je SMR i neš rešiti to nikako jer je takav disk.
To SMR/CMR mi nije bitno. Treba mi disk za storage dokumenata i ostalih gluposti. Toshiba radi 5700 rpm, a Seagate na 5400 rpm. Pustio sam ovaj Fast Copy, vec je 20% prekopirao.

pustis preko noci, ujutro se probudis i gotovo. osim ako ne stane na 5% da pita za nesto :D

Ta opcija treba da bude ugašena. Moja pretpostavka je da si instalirao drajver za Iris dok je sam Windows skidao stari drajver i instalirao ga kasnije. Probaj opet instalirati najnoviji drajver i vidi da li će ti ponuditi staru verziju u Optional Updates. Meni na W11 ne nudi stari drajver u Windows Update.
Ja instaliram 31.0.101.4502 on mi vraca 30.0.101.1338 cim kliknem na "Check for Updates" sam instalira i trepne ekran.

Koristiš li ikakav 3rd party softver za čišćenje, update drajvera i slično?
Probaj ovako instalirati drajver
Pa imao sam taj intel(r) driver & support assistant evo sad sam ga obrisao on mi je isao uz driver , ajde necu Clean install da stikliram ali povucice sigurno , meni sve extra radi i sa ovim driverom koji star godinu ipo dana ali ipak novo je novo. Mozda Dell neda da se ubaci noviji? Dell Vostro 3510 je u pitanju.

Kada ti windows automatski stavi novu ili stariju verziju najbolje ti je da uradis rollback tog drajvera, onda ga vise nece dirati

Pa imao sam taj intel(r) driver & support assistant evo sad sam ga obrisao on mi je isao uz driver , ajde necu Clean install da stikliram ali povucice sigurno , meni sve extra radi i sa ovim driverom koji star godinu ipo dana ali ipak novo je novo. Mozda Dell neda da se ubaci noviji? Dell Vostro 3510 je u pitanju.

Kod mene na Legion Y530 laptopu i Dell Optiplex 3000 MFF su ručno instalirani najnoviji drajveri za Intelove integruše i Windows Update mi ne nudi iste za instalaciju kao ni stare verzije istih. Ne vjerujem da je Dell krivac, ali vjerujem da je krivac Microsoft.

Odradicu rollback ali sad sam stavio Windows update na pause do 20 avgusta dakle mesec i 4 dana i obrisao intel(r) driver & support , ubacen iris driver iz 15 juna. Videćemo 20 avgusta kad kliknem na Check for updates šta će biti.

Vece, jel zna neko da mi kaze dali moze da se iskljuci ova glupost oko resetovanja passworda? Koristim localni nalog i danas me doceka login ekran koji mi trazi da promenim password.

Jel to moze nekako da se promeni?

Poslednja izmena:
Čekaj bre. Windows 11 sa lokalnim nalogom ima podrazumevani zahtev za promenom šifre nakon nekog vremena? Pa oni su veći idioti nego što sam mislio

zdravo svima

imam dva pitanja, guglao sam sinoc, ali bezuspesno nasao resenje.
dakle, nov laptop, star svega par meseci, sveze instaliran windows 11, CPU usage kad se koristi google chrome na 50-60-70%, varira. zasto?
drugo pitanje - na stonom racunaru, takodje sveze instaliran windows 11, vidim da je neko gore pitao za isti taj problem, ja odradio sta je gospodin countmike predlozio, ali nije pomoglo. dakle recimo desetak minuta ne diram misa i kad se uhvatim, on "zamrzne" na 15 sekundi i ne mogu nista da kliknem. izuzetno iritantno, pomoc za resenje molim vas.
bump!

Za prvo pitanje. Nema veze koliko je star kompjuter ili windows, procenat zauzeća procesora pri startovanju i radu nekog programa je proporcijalan "Snazi" tj performansama procesora. Neki dual core će sigurno da ima daleko veće zauzeće nego neki sa 8 jezgara i 16 threadova. Chrome je poznat po tome da "jede" memoriju. processor i disk.

Ја сам од пре једно годину дана прешао на Мајкрософт налог, дуго сам се борио, али сам поклекао на крају 😁

A nateraju te na silu, mada ima logike. I google tako radi i olakšava svaki login i sve servise na taj način.
Na win imaš ms store, povlači registraciju win, office paketa, drive...
Namestiš pin za login (ili kamera, otisak prsta, kartica ko baš želi da se mlati) i preživi se nekako.

Vrh Dno