Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Jeste, pre nekih mesec dana je došlo. Konačno da se proširila funkcionalnost Print Screen tastera (pored Alt+Print Screen). E, sad da izmisle nešto i za Scroll Lock, tradicionalno bezfunkcionalan taster (barem u Windows okruženju, a iskreno, ne znam ni jedan Linux distro koji je imao neku funkciju i za taj gumb). :D

Poslednja izmena:
Jel ima neko oprobano resenje za ukljucivanje Windows Spotlight-a na zakljucanom ekranu? Ja se po ko zna koji put patim sa tim i nikad ne znam koje je resenje uspelo, nekako proradi na kraju, ali imam utisak da mu treba sve vise i vise petljanja da bi proradilo. Na laptopu sam nocas instalirao svez Windows, ali eto, spotlight ne radi, samo prikazuje onu standardnu plavu pozadinu sa satom. Bas mi se svidja spotlight, a bagovit je do bola. Ako neko zna provereno resenje, bio bih mu zahvalan.

Nepotrebni postovi su pobrisani. Tema nisu miševi, cene i količina memorije. Držite se teme.

Kod mene je katastrofa. SSDovi koji imaju ove performanse, se ponasaju kao da su HDD:

Ucitavanje nekih programa traje katastrofalno sporo, a igara da ne pricam. Onda se prebacim na Arch Linux i pomislim da mi HDD LED ne radi.

Windows 11 22H2, up to date, instaliran pre desetak dana. Pomislio sam da je Defender međutim, ništa bolje nije bilo nakon dodavanja foldera u exclusion listu.

Otvori Task Manager i vidi zauzetost diska tokom kopiranja ili otvaranja igre.

Probao sam System Informer i Process Monitor ali nisam ništa korisno našao. Recimo, kada u Total Commander otvaram folder, zakoči na sekund-dva. Pogledam HDD LED, radi non-stop nekoliko sekundi. I to se tako dešava često. Mislim da ima veze sa HW. Dok sam imao 5900X, nisam imao taj problem. E sad šta može da bude, mogu samo da nagađam. Da li TPM ili čipset ili nešto treće ...

Slični simptomi:

Poslednja izmena:
To moze samo da bude problem na relaciji novih ploca i novih procesora, nema sta drugo da bude.

Citajuci link sto si ostavio sve mi ukazuje da je to problem, naravno to je moje misljenje. Jer kao sto si sam napisao sa 5900x nisi imao taj problem sada sa 7900x imas.

Cinebench 23, treba mu skoro minut da se ucita.

Prilozi

• patetika.png
    patetika.png
    68.6 KB · Pregleda: 37
Otvori Crystal Disk Mark pa testiraj brzine. Pa ako imas volje i kod koga odnesi svoj disk i da ima seriju 3000 ili 5000 ryzen ili neku intel pa vidi tamo brzine.

Vec sam testirao, pogledaj post #1,627.

Sto znaci da ti nije ssd problem nego procesor i ploca, nema sta drugo da bude problem. Vidi da li postoji neki update za cipset i za bios koji ce ti resi ovaj problem.

Sve je up to date.

Igrao sam se malo Windows Performance Recoderom i vidim da Defender ima najvise udela u aktivnosti diska ali je i dalje simptomaticno da je disk usage ogroman. Nemam ideju kako da ga permanentno iskljucim. Probao sam svasta ali jednostavno je deo OS-a i cak kada fizicki obrisem one nekako vaskrsne. Prilicno je intruzivan i recimo, ako se aktivira Memory integrity, AIDA64 to detektuje i upozori da moze da utice na rezultate. Probacu da instaliram neki free AV koji ce da ga zameni, cisto da vidim ima li promene.

Igrao sam se malo Windows Performance Recoderom i vidim da Defender ima najvise udela u aktivnosti diska ali je i dalje simptomaticno da je disk usage ogroman. Nemam ideju kako da ga permanentno iskljucim. Probao sam svasta ali jednostavno je deo OS-a i cak kada fizicki obrisem one nekako vaskrsne. Prilicno je intruzivan i recimo, ako se aktivira Memory integrity, AIDA64 to detektuje i upozori da moze da utice na rezultate. Probacu da instaliram neki free AV koji ce da ga zameni, cisto da vidim ima li promene.

Start -> gpedit.msc -> Administrative Templates -> Windows Components -> Microsoft Defender Antivirus -> Turn off Microsoft Defender Antivirus i u novootvorenoj formi stavi na "enabled" pa idi na Apply/OK.

Sada sam baš proverio otvaranje CB r23, stvarno vuče puno ali otvara za oko 5-6 sekundi i to na NVME disku (nije systemski disk)
1688492195032.png
a taj disk i nije baš neki sporać
1688492632233.png

Windows 10, mozda traje ~1s prvo otvaranje CB23. Nadam se da je za razliku od Zanimljive i smesne slike dozvoljeno zaokruzivanje na slici, kako bi ljudi lakse uocili.
Screenshot 2023-07-04 194653.png

Start -> gpedit.msc -> Administrative Templates -> Windows Components -> Microsoft Defender Antivirus -> Turn off Microsoft Defender Antivirus i u novootvorenoj formi stavi na "enabled" pa idi na Apply/OK.
Posle reboot-a, vrati na staro.

Windows 11 Pro, Versions 22H2, OS Build 22621.1848

Instaliran nedavno. Koriscen poslednji ISO sa MS sajta.

Nazad
Vrh Dno