Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Шта је coil whine?
Bukvalno vibracija najcesce transformatora na odredjenoj frekvenciji, najcesce se cuje kad je los napon ili sama komponenta koja je na grafickoj kartici. Uvek se javlja prilikom opterecenja i bukvalno zvuci kao neko zujanje/cvilenje. Tiho je ali je tu da ako ne koristis slusalice i ne drzis zvucnike pojacane moze da te ozbiljno nervira.

То је нешто као неисправан електролит.

Sad proverih, uskoro puni 8 godina i u pitanju je 530W SE verzija, znaci budzet :D Uzeh danas nov Corsair CXF 550 RGB, 5 godina garancije sto je u startu 2 duze od thermaltake :)
Glavna promena koju sam primetio je da nemam vise coil whine na grafickoj!
Postoji i pištanje kondenzatora, to jest capacitor whine. A on se javlja kada napajanje ima loše filtriranje ili ogromne varijacije na izlazima i to može da bude rani indikator totalnog otkazivanja napajanja. Ljudi često brkaju coil whine i capacitor whine, pa kada neka komponenta ili napajanje opali, onda ljudi ostaju pod utiskom da je coil whine opasna stvar. Ne treba brkati.

Postoji i pištanje kondenzatora, to jest capacitor whine. A on se javlja kada napajanje ima loše filtriranje ili ogromne varijacije na izlazima i to može da bude rani indikator totalnog otkazivanja napajanja. Ljudi često brkaju coil whine i capacitor whine, pa kada neka komponenta ili napajanje opali, onda ljudi ostaju pod utiskom da je coil whine opasna stvar. Ne treba brkati.
Pazi ja sam hteo da poludim od BSOD u win11, za sada puca samo igra što je očekivano za unreal engine naslove koji rade isključivo u dx9 modu.
Očigledno je napajanje bilo pred umiranjem, bolje što sam ga zamenio, da ne spali nešto usput dok pljujem win11 🤣
Ali da ako bi neko da se igra bez muke, win10pro je i dalje mama.

Uradio sam clean install na laptopu koji je imao digital license za Win 10 Pro. Ali izgleda u BIOS je hard codded Home key. I imam Home umesto Pro, tokom intalacije me ni ne pita koju ediciju hoću. Kako da nateram da pređe na licencu za Pro?

Nadji opciju change licence key ili product key, tako nešto, i onda unesi novi ključ.

Kad sam jos davno uzeo laptop dosao je sa win 7 home licencom. To je posle vazilo i kad sam instalirao win 10. Probao bih win 11 sada. Da li mi ta licenca vazi i za njega?

Требало би. Прочитај још мало у теми.

Pa to rade godinama unazad, office, edge itd. nije to nista novo.

Nah... Pojaviće se neki bloker i za to. 🤣

Pazi ja sam hteo da poludim od BSOD u win11, za sada puca samo igra što je očekivano za unreal engine naslove koji rade isključivo u dx9 modu.
Očigledno je napajanje bilo pred umiranjem, bolje što sam ga zamenio, da ne spali nešto usput dok pljujem win11 🤣
Ali da ako bi neko da se igra bez muke, win10pro je i dalje mama.
Ok, na kraju dana sam izvalio da na ASRock ploci koju imam B560M postoje 4 diode koje svetle kad dodje do BSOD ili neke greske, RAM, CPU, GPU, BOOT :) kad je pukao danas BSOD u dva navrata svetleo CPU i RAM. Malo izguglam, ugasim komp rekoh ajde da promenim mesta RAM memoriji ako nije bila lepo ustekana. Evo vec 5 sat konstantnog igranja nije izazvalo ni jednu jedinu gresku! Da nije bilo ovih diodica, leteo bi komp kroz prozor :D
Elem WIN11 Pro je stvarno fin sistem i igre rade lepo kad su vam komponente normalne :D Iskreno ne vraca mi se na 10ku jer 11ica lepse radi iz prostog razloga sto je optimizovana da iskoristi SSD do kraja :) A ovo za reklame, brzo ce zajednica naci nacin da se ubiju :)

Ne znam imam takav osećaj, laptop mi dosta bolje radi (i5-8250, 8gb rama, m2 ssd).
Prebacio sam onaj srednji taskbar na levo pa liči kao da je win10. Sistem se brže i lakše podiže. Navigacija po sistemu mi je brža na win 11, možda jer su samo ubrzali animacije. Mada po testovima na netu, sve vezano za hdd je dosta brže na win11 u odnosu na win10. I sad najavljuju nešto slično za desktop kao što ima i xbox sa pauziranjem igara i šaltanjem između dve tako da su napravili dista izmena u korenu sistema pa će ljudi sa ssd diskovima videti razliku u odnosu na win10.

Baš su unapredili i ispravili probleme sa ssdovima u zakrpi KB5008353.

Poslednja izmena:
Isprobah poslednji build 22572 i imam osecaj da je sistem tek sad u beta fazi.
Dopadaju mi se ove poboljsane "snap" mogucnosti i pojacavanje zvuka direktno prevlacenjem kursora na zvucnik i "skrulovanjem" preko njega.
Animacije mi deluju dosta sporije i bagovitije( u odnosu na win 10).Ovo je moguce blago ispraviti iskljucivanjem "providnosti". Lepo je videti donekle dopunjen mracan stil.
Aplikacije nisu nista posebno.

Windows 11 je stvarno impresivno loš. Sve u jednom danu je uspeo da se zakoči ceo tokom skrolovanja na web stranici u Edge i još jednom na desktopu, i da mora na silu da se gasi. Instaliram Office 365, sve radi, posle sat ne radi Word (bukvalno rade sve ostale aplikacije iz Office pakte), i ne radi restart, vrti se u nedogled. Onda pokrenem opet instalaciju od Office, i proradi Word, proradi restart. Plus gomila drugog UI zamrzavanja. Sada deluje kao da radi, relativno OK. Nit je laptop star, nit je slab, pa da i ima nekog opravdanja, još sam i počeo da mislim da je nešto neispravno tipa RAM. Međutim, sve je u redu.

Windows 11 je stvarno impresivno loš. Sve u jednom danu je uspeo da se zakoči ceo tokom skrolovanja na web stranici u Edge i još jednom na desktopu, i da mora na silu da se gasi. Instaliram Office 365, sve radi, posle sat ne radi Word (bukvalno rade sve ostale aplikacije iz Office pakte), i ne radi restart, vrti se u nedogled. Onda pokrenem opet instalaciju od Office, i proradi Word, proradi restart. Plus gomila drugog UI zamrzavanja. Sada deluje kao da radi, relativno OK. Nit je laptop star, nit je slab, pa da i ima nekog opravdanja, još sam i počeo da mislim da je nešto neispravno tipa RAM. Međutim, sve je u redu.
Cista instlacija ili nadogradnja sa win10 na win11?

Ja bukvalno nemam nikakvih problema ni na laptopu ni na desktopu, doduse ne koristim Edge vec Chrome i imam na kompu Office 2019. Trenutni bild win11 mi je 22000.556, svi drajveri na mestu. Probaj da otvoris DxDiag pa da sacuvas informacije u fajl i kad ga otvoris u notepadu pretrazis u poslednjoj trecini da li ima nekih gresaka i koje su aplikacije i zasto pucale.

1647624042_folder-names-gif.gif

Nisam nesto ulazio u pricu oko win 11, desetka me lepo sluzi, al ovih dana sklapam novu masinu pa je red za cistu instalaciju win-a na novi ssd. Ima li nekih realnih poboljsanja kod win 11, podrska za neke tehnologije sto nece biti u win 10 ? Npr onaj Rebar na rtx 30xx seriji, HDR mozda bolje radi nego u win 10 ? Posto me UI/estetika nimalo ne zanimaju jos uvek furam totalcmd koji izgleda kao da je iz win98 ere i posle svih update-ta :)

I ja sam imao čistu instalaciju i posle updeta počela su pucanja. Plavi ekran više puta za sat vreme, ukocio se na Edge jednom, cim prika I'm na USB periferiji odmah se restartuje. Čak i kad sam konektovali BT tastaturu restartovao se.
Vratio sam se na desetku, za sada.

Sto se produktivnosti tice i dalje je bolji win10, sto se svega ostalog tice meni je 11, da ne pricam o ocima koje sam posle svih ovih godina odmorio.

Ima taj UI koji pominjes veze sa ocima.
Na mom racunaru cini mi se da sve radi nekako bolje (Intel 11th ako je bitno), cak mi crystalmark izmerio i vece brzine citanja i pisanja na M2 diskovima nije puno ali ima razlike, sam rad na ovom OS nekako je drugaciji, sad kad sednem pored racunara na kome je windows 10 imam isti utisak kao da sam pored 98.
Kako rade igre ne znam, ne igram se, aplikacije koje koristim rade odlicno, nijednom se nije desio blue screen, nijednom nije se desio restart, radi stabilno iako realno ovo nije gotov OS i nece biti jos par godina.

I da sto se produktivnosti tice za to je kriv taskbar, bar za ono sto meni treba.
Edit: I poslednji update koje je stigao pre par dana je konacno resio problem sa Adobe aplikacijama. :cool:

Nisam nesto ulazio u pricu oko win 11, desetka me lepo sluzi, al ovih dana sklapam novu masinu pa je red za cistu instalaciju win-a na novi ssd. Ima li nekih realnih poboljsanja kod win 11, podrska za neke tehnologije sto nece biti u win 10 ? Npr onaj Rebar na rtx 30xx seriji, HDR mozda bolje radi nego u win 10 ? Posto me UI/estetika nimalo ne zanimaju jos uvek furam totalcmd koji izgleda kao da je iz win98 ere i posle svih update-ta :)
Ako imas neki SSD pogotovo M2, onda ce citanje i pisanje na disk ici brze na win11. Meni je lepsi i brzi sistem od win10 i nakon sredjivanja hardverskog baga nemam vise nikakve probleme na sistemu. Igre mi rade dobro i tu je razlika u statistickoj gresci koliko sam video po testovima. Ali sutra kad stigne ovaj direkt storage koji je fora sa XBOX konzole za pauziranje igara, iako ce raditi i na win10, bice to mnogo bolje na win11 iz razloga koji sam naveo u prvoj recenici.
Tako da win 11 ima jos par meseci do stabilnosti, ali je i ovako kljakav brzi od 10ke, ja se ne bi vracao na win10 :) pogotovo sto kljuc za win11 moze da se kupi za 2-3e xD

Nazad
Vrh Dno