Zbog ovakvog cirkusa sam i ja odlučio da uskoro nabavim Macbook.Strahota šta rade, u pravo vreme sam pazario MacBook 😬
Bogme ne radi ovako kao što radi Microsoft, pa čoveče oni su masu relativno novih Surface uređaja otpisali iz nekog njima znanog razloga. Apple ti makar isporuči fenomenalan support koji traje po 7-8 godina i za tih 8 godina ti imaš redovan OS upgrade. Microsoft je krenuo tim putem sa Win10, ali kad su videli da je opala prodaja OEM hardvera, setili se da bi mogli da izbace novi Windows.
I da stvarno bude tako, to neće sprečiti ljude da i dalje koriste Windows 12.Pametno, za win12 trebaće intel 15 generacije, tpm 5.0 i direktna veza sa bilijem🤣😂🤣
Microsoft implementira TPM requirement, katastrofa. MacOS je Mac ekskluziva, to je ok? Obavezno logovanje nije problem na MacOS-u, ali je problem na Windows-u 11. Telemetrija i špijuniranje je problem na Windows-u, a telemetrija + CSAM je ok na Apple-u?Zbog ovakvog cirkusa sam i ja odlučio da uskoro nabavim Macbook.
Beži bre, da se zamajavam sa Microsoftom, i da razmišljam kad će njima da dune da izmisle neki jako bitan hardverski zahtevi bez koga eto ništa od novog sistema. Lepo platiš Macbook i bar si miran po pitanju softvera.
Zašto bi trošili vreme i novac podržavajući hardware koji niko živ ne kupuje niti koristi?Bogme ne radi ovako kao što radi Microsoft, pa čoveče oni su masu relativno novih Surface uređaja otpisali iz nekog njima znanog razloga.
I onda ti kroz isti taj support i update osakate hardware koji bi inače mogao i dalje da služi.Apple ti makar isporuči fenomenalan support koji traje po 7-8 godina i za tih 8 godina ti imaš redovan OS upgrade. Microsoft je krenuo tim putem sa Win10, ali kad su videli da je opala prodaja OEM hardvera, setili se da bi mogli da izbace novi Windows.
Microsoft implementira TPM requirement, katastrofa. MacOS je Mac ekskluziva, to je ok? Obavezno logovanje nije problem na MacOS-u, ali je problem na Windows-u 11. Telemetrija i špijuniranje je problem na Windows-u, a telemetrija + CSAM je ok na Apple-u?
Pa to jeste okej za neke matore konfiguracije, ali sigurno nije okej za Surface Studio koji je recimo ozbiljna mašina, izašao decembar 2016, da bi oni u oktobru 2021. rekli izvinite to je matoro i statomodno za Win11. Kako je tačno to okej ponašanje po korisnika, znači podrška mu nije trajala ni 5 punih godina. I ima more takvih uređaja što Surface, što ostalih OEM-a koji su uskraćeni nadogradnje.Zašto bi trošili vreme i novac podržavajući hardware koji niko živ ne kupuje niti koristi?
To što je Surface ozbiljna mašina vrhunskog kvaliteta, ne znači apsolutno ništa ako prodaja ne ide nikako.Pa to jeste okej za neke matore konfiguracije, ali sigurno nije okej za Surface Studio koji je recimo ozbiljna mašina, izašao decembar 2016, da bi oni u oktobru 2021. rekli izvinite to je matoro i statomodno za Win11. Kako je tačno to okej ponašanje po korisnika, znači podrška mu nije trajala ni 5 punih godina. I ima more takvih uređaja što Surface, što ostalih OEM-a koji su uskraćeni nadogradnje.
Čim se nešto povlači iz prodaje, to znači da je proizvod potpuni promašaj, i nije doživeo projektovani uspeh. Ja nisam rekao da Surface bukvalno niko ne kupuje. Svaki proizvod ima svog kupca. Sa Surface-om je problem u tome što je broj tih kupaca jako mali da bi opravdao ulaganje i podršku.Mislim ako se vodimo time "podržavajući hardware koji niko živ ne kupuje", po tebi onda ispada da čim neki uređaj povuku iz prodaje, samim tim više ga niko ne kupuje, tako da ajde da ukinemo podršku.
Nisam ni očekivao drugačije mišljenje od ovog. To je tipično razmišljanje većine prosečnih korisnika. Go easy way...Što se tiče logovanja i telemetrije, za to me zabole uvo, apsolutno mi je nebitno Insider sam još od doba Windows Phone-a, pa Win10, i evo sad Win11, tako da mi telemetrija šiba sve vreme i ne potresam se time. Nalog takođe imam još od doba WP, a trenutno ga koristim za Win i Xbox.
Loš ti je primer. Apple uređaji se masovno prodaju, imaju ogromnu popularnost, i ogroman broj korisnika. Tako nešto se ne može reći za Surface. Da je Surface postigao sličan uspeh, imao bi i podršku. Nema potrebe podržavati potpuni promašaj od proizvoda. Da li je taj uređaj dobar, kvalitetan, brz, je nebitno. Prodaja i broj korisnika definišu da li je uređaj pun pogodak ili potpuni promašaj.I namerno sam uzeo za primer Surface jer je to njihov brend, kao što je Mac Apple brend, dok MS ukida podršku za Surface uređaje stare 4-5 godina, Apple u ovom trenutku podršku pruža na uređajima starim 7-9 godina.
А можда ти је због тога што си унапредио машину? Јеси заменио и напајање?Jedna mala stvar vezana za nVIdia graficke kartice i drajvere. Ja evo unapredio masinu na i5-11400f, B560M i 16gb DDR4 i ostavih sebi savrseno dobru GTX1060 6g.
Igre i sam windows su mi pucale cas na 5min cas na 3 sata zbog drajvera, kako sam presao sa Game Ready na Studio verziju nvidijinih drajvera sve je proradilo bez greske.
Pa eto mozda nekom pomogne![]()
E napajanje nije menjanoА можда ти је због тога што си унапредио машину? Јеси заменио и напајање?
По мени 5+ година је ок, 10+ већ није 😊E napajanje nije menjanoNadam se da nije to posto imam Thermaltake neko modularno od 630w, mada radi vec 5+ godina
Mozda bih mogao da i njega zamenim.
I da stvarno bude tako, to neće sprečiti ljude da i dalje koriste Windows 12.
Sad proverih, uskoro puni 8 godina i u pitanju je 530W SE verzija, znaci budzetПо мени 5+ година је ок, 10+ већ није 😊
Вероватно зависи од напајања, твоје делује добро.
Шта је coil whine?Sad proverih, uskoro puni 8 godina i u pitanju je 530W SE verzija, znaci budzetUzeh danas nov Corsair CXF 550 RGB, 5 godina garancije sto je u startu 2 duze od thermaltake
Glavna promena koju sam primetio je da nemam vise coil whine na grafickoj!
Pištavi zvuk visoke frekvencije koji se javlja na zavojnicama koje imaju loše zalivene kalemove i labave namotaje na istom. Coil whine se javlja kada grafička prikazuje veliki broj frejmova, a nekada se javlja i kada je grafička pod opterećenjem. Stariji ljudi od 55 ili više godina ovo pištanje ne mogu da čuju, jer vremenom uho gubi sposobnost da te visoke frekvencije registruje. Ljudi se tripuju da hardware koji ima coil whine nije ispravan. Coil Whine nema nikakav negativan efekat po hardware i nije štetan kao što neki "eksperti" misle.Шта је coil whine?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari