Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
nema šta da bude iskačuće popup itd ako imaš aktivirano po ps

Хардвера ће за 3 године бити доста неподржаног, то што ми овде на бенчу имамо хајтек машине па терамо win11, просечан корисник тера још седмицу, у најбољем случају 10ку, неку стару, неапдејтовану, 95% крековану.
А да овде на бенчу нисам открио онлајн лиценце за пар долара, и ја бих још био на 10ки.

Kao što napisah kada se isključe (disabled) microsoft gluposti, i services windows 11 enterprise leti. Sa instaliranim kompletnim office 2021 i dvadesetak jačih programa. Nema nikakve razlike u brzini u odnosu na 10ku Narvno nije upgrade, već je instaliran na čistu prazn c pareticiju a i izašao je februarski cumulative update.

Ako je to ona masina sa 3GB rama stara 15 godina jasno da nema razlike, tu ni windows 10 ne radi lepo :D

Dođi da vidiš kako radi. Ne znam šta vama radi lepo, poredite nešto što nije ni navedeno. Ako nešto radi bez kočenja, zastajkivanja i ostalo normarno da radi lepo, a za gragičku obradu cad, corel i ostalo to ne radi ni na jednim os bio on win 95 ili xp do i7 procesora.

Ja sam naveo rad windowsa da radi ok, a ne pojedinih programa u windowsu.

pa ako je rad, surfovanje desktopom i po folderima onda ok. radice na jos slabijem. izdrzace jedan tab browsera i kalkulator, mozda solitaire ....odnosno nema sta da se gleda kad se zna. nemas ti nesto sto neko od nas nije video pa da verujemo da to radi. radi ako pomeras misa po desktopu i otvaras foldere. dalja prica je sufisna i smesna..

Strahota šta rade, u pravo vreme sam pazario MacBook 😬
Zbog ovakvog cirkusa sam i ja odlučio da uskoro nabavim Macbook.

Beži bre, da se zamajavam sa Microsoftom, i da razmišljam kad će njima da dune da izmisle neki jako bitan hardverski zahtevi bez koga eto ništa od novog sistema. Lepo platiš Macbook i bar si miran po pitanju softvera.

a Apple to ne radi lol

Bogme ne radi ovako kao što radi Microsoft, pa čoveče oni su masu relativno novih Surface uređaja otpisali iz nekog njima znanog razloga. Apple ti makar isporuči fenomenalan support koji traje po 7-8 godina i za tih 8 godina ti imaš redovan OS upgrade. Microsoft je krenuo tim putem sa Win10, ali kad su videli da je opala prodaja OEM hardvera, setili se da bi mogli da izbace novi Windows.

Bogme ne radi ovako kao što radi Microsoft, pa čoveče oni su masu relativno novih Surface uređaja otpisali iz nekog njima znanog razloga. Apple ti makar isporuči fenomenalan support koji traje po 7-8 godina i za tih 8 godina ti imaš redovan OS upgrade. Microsoft je krenuo tim putem sa Win10, ali kad su videli da je opala prodaja OEM hardvera, setili se da bi mogli da izbace novi Windows.

Imaš upgrade, ali imaš i volšebna usporenja sa novim macOS-om. Kad vratiš staru verziju, radi normalno. Noviji MacBook sa novim macOSom radi normalno iako nema statistički značajne razlike između CPUova u ta dva MacBooka. Tako je bilo dok im je Intel presipao iz šupljeg u prazno, sada sa njihovim procesorima to im valjda neće biti potrebno.

ontopic: Pored prodaje novog hardvera, Microsoft želi da se ratosilja i pružanja podrške za stari hardver kako bi se napravile uštede za QA.

Pametno, za win12 trebaće intel 15 generacije, tpm 5.0 i direktna veza sa bilijem🤣😂🤣
I da stvarno bude tako, to neće sprečiti ljude da i dalje koriste Windows 12.
Zbog ovakvog cirkusa sam i ja odlučio da uskoro nabavim Macbook.

Beži bre, da se zamajavam sa Microsoftom, i da razmišljam kad će njima da dune da izmisle neki jako bitan hardverski zahtevi bez koga eto ništa od novog sistema. Lepo platiš Macbook i bar si miran po pitanju softvera.
Microsoft implementira TPM requirement, katastrofa. MacOS je Mac ekskluziva, to je ok? Obavezno logovanje nije problem na MacOS-u, ali je problem na Windows-u 11. Telemetrija i špijuniranje je problem na Windows-u, a telemetrija + CSAM je ok na Apple-u?
Bogme ne radi ovako kao što radi Microsoft, pa čoveče oni su masu relativno novih Surface uređaja otpisali iz nekog njima znanog razloga.
Zašto bi trošili vreme i novac podržavajući hardware koji niko živ ne kupuje niti koristi?
Apple ti makar isporuči fenomenalan support koji traje po 7-8 godina i za tih 8 godina ti imaš redovan OS upgrade. Microsoft je krenuo tim putem sa Win10, ali kad su videli da je opala prodaja OEM hardvera, setili se da bi mogli da izbace novi Windows.
I onda ti kroz isti taj support i update osakate hardware koji bi inače mogao i dalje da služi.

Microsoft implementira TPM requirement, katastrofa. MacOS je Mac ekskluziva, to je ok? Obavezno logovanje nije problem na MacOS-u, ali je problem na Windows-u 11. Telemetrija i špijuniranje je problem na Windows-u, a telemetrija + CSAM je ok na Apple-u?

Na macOS nije obavezan AppleID i dovoljno je jednom kliknuti na No kad te pita za isti tokom prvog pokretanja.

Zašto bi trošili vreme i novac podržavajući hardware koji niko živ ne kupuje niti koristi?
Pa to jeste okej za neke matore konfiguracije, ali sigurno nije okej za Surface Studio koji je recimo ozbiljna mašina, izašao decembar 2016, da bi oni u oktobru 2021. rekli izvinite to je matoro i statomodno za Win11. Kako je tačno to okej ponašanje po korisnika, znači podrška mu nije trajala ni 5 punih godina. I ima more takvih uređaja što Surface, što ostalih OEM-a koji su uskraćeni nadogradnje.

Mislim ako se vodimo time "podržavajući hardware koji niko živ ne kupuje", po tebi onda ispada da čim neki uređaj povuku iz prodaje, samim tim više ga niko ne kupuje, tako da ajde da ukinemo podršku.

Što se tiče logovanja i telemetrije, za to me zabole uvo, apsolutno mi je nebitno Insider sam još od doba Windows Phone-a, pa Win10, i evo sad Win11, tako da mi telemetrija šiba sve vreme i ne potresam se time. Nalog takođe imam još od doba WP, a trenutno ga koristim za Win i Xbox.

I namerno sam uzeo za primer Surface jer je to njihov brend, kao što je Mac Apple brend, dok MS ukida podršku za Surface uređaje stare 4-5 godina, Apple u ovom trenutku podršku pruža na uređajima starim 7-9 godina.

Pa to jeste okej za neke matore konfiguracije, ali sigurno nije okej za Surface Studio koji je recimo ozbiljna mašina, izašao decembar 2016, da bi oni u oktobru 2021. rekli izvinite to je matoro i statomodno za Win11. Kako je tačno to okej ponašanje po korisnika, znači podrška mu nije trajala ni 5 punih godina. I ima more takvih uređaja što Surface, što ostalih OEM-a koji su uskraćeni nadogradnje.
To što je Surface ozbiljna mašina vrhunskog kvaliteta, ne znači apsolutno ništa ako prodaja ne ide nikako.
Mislim ako se vodimo time "podržavajući hardware koji niko živ ne kupuje", po tebi onda ispada da čim neki uređaj povuku iz prodaje, samim tim više ga niko ne kupuje, tako da ajde da ukinemo podršku.
Čim se nešto povlači iz prodaje, to znači da je proizvod potpuni promašaj, i nije doživeo projektovani uspeh. Ja nisam rekao da Surface bukvalno niko ne kupuje. Svaki proizvod ima svog kupca. Sa Surface-om je problem u tome što je broj tih kupaca jako mali da bi opravdao ulaganje i podršku.

Što se tiče logovanja i telemetrije, za to me zabole uvo, apsolutno mi je nebitno Insider sam još od doba Windows Phone-a, pa Win10, i evo sad Win11, tako da mi telemetrija šiba sve vreme i ne potresam se time. Nalog takođe imam još od doba WP, a trenutno ga koristim za Win i Xbox.
Nisam ni očekivao drugačije mišljenje od ovog. To je tipično razmišljanje većine prosečnih korisnika. Go easy way...
I namerno sam uzeo za primer Surface jer je to njihov brend, kao što je Mac Apple brend, dok MS ukida podršku za Surface uređaje stare 4-5 godina, Apple u ovom trenutku podršku pruža na uređajima starim 7-9 godina.
Loš ti je primer. Apple uređaji se masovno prodaju, imaju ogromnu popularnost, i ogroman broj korisnika. Tako nešto se ne može reći za Surface. Da je Surface postigao sličan uspeh, imao bi i podršku. Nema potrebe podržavati potpuni promašaj od proizvoda. Da li je taj uređaj dobar, kvalitetan, brz, je nebitno. Prodaja i broj korisnika definišu da li je uređaj pun pogodak ili potpuni promašaj.

1646868019_tabs_in_file_explorer_22527_dev.jpg

Cisto da javim, da sam juce instalirao 4 update koja su bila, iskreno ne znam tacno koja :)

Ali hvala bogu od danas, Windows Explorer moze da se normalno koristi bez laga. Vise ne laguje kad hocu da selektujem vise fajlova i foldera koriscenjem misa.

To je verovatno do Windows Defendera ako ga koristiš

Jedna mala stvar vezana za nVIdia graficke kartice i drajvere. Ja evo unapredio masinu na i5-11400f, B560M i 16gb DDR4 i ostavih sebi savrseno dobru GTX1060 6g.
Igre i sam windows su mi pucale cas na 5min cas na 3 sata zbog drajvera, kako sam presao sa Game Ready na Studio verziju nvidijinih drajvera sve je proradilo bez greske.
Pa eto mozda nekom pomogne :)

Jedna mala stvar vezana za nVIdia graficke kartice i drajvere. Ja evo unapredio masinu na i5-11400f, B560M i 16gb DDR4 i ostavih sebi savrseno dobru GTX1060 6g.
Igre i sam windows su mi pucale cas na 5min cas na 3 sata zbog drajvera, kako sam presao sa Game Ready na Studio verziju nvidijinih drajvera sve je proradilo bez greske.
Pa eto mozda nekom pomogne :)
А можда ти је због тога што си унапредио машину? Јеси заменио и напајање?

А можда ти је због тога што си унапредио машину? Јеси заменио и напајање?
E napajanje nije menjano :D Nadam se da nije to posto imam Thermaltake neko modularno od 630w, mada radi vec 5+ godina :D
Mozda bih mogao da i njega zamenim.

E napajanje nije menjano :D Nadam se da nije to posto imam Thermaltake neko modularno od 630w, mada radi vec 5+ godina :D
Mozda bih mogao da i njega zamenim.
По мени 5+ година је ок, 10+ већ није 😊
Вероватно зависи од напајања, твоје делује добро.

I da stvarno bude tako, to neće sprečiti ljude da i dalje koriste Windows 12.

Zavisi, na jednoj mašini HP imam e8600, 8GB Rama DDR3 i SSD od 120 GB. Grafiku koja ima HDMI da baca sliku, i Asus DG. Za multimediju 1920 1080 Win 10 radi sasim pristojno. Za igrice i5 6500, 16 GB DDR , 1060 + NVIDIA GeForce NOW i M2 od 500 GB. Isto Win 10. Nema šanse da me ubede da pređem na 11, dokle god ne ukinu podršku i Steam ne počene da pravi proleme.

Jedan zanimljiv podatak. Džojstici PS2 rade odlično na Win 10 bez dodatnog softvera. Na Win 7 to nije bio sluičaj. Verovatno je na Win 11 to još naprednije. Napisaću ovih dana par reči na tu temu. Double Dragon Neon me ponovo oduševljava :)

Volim nove tehnologije. Doćiće i Win 11 na red, samo da preleži dečije boleti.

По мени 5+ година је ок, 10+ већ није 😊
Вероватно зависи од напајања, твоје делује добро.
Sad proverih, uskoro puni 8 godina i u pitanju je 530W SE verzija, znaci budzet :D Uzeh danas nov Corsair CXF 550 RGB, 5 godina garancije sto je u startu 2 duze od thermaltake :)
Glavna promena koju sam primetio je da nemam vise coil whine na grafickoj!

Poslednja izmena:
Sad proverih, uskoro puni 8 godina i u pitanju je 530W SE verzija, znaci budzet :D Uzeh danas nov Corsair CXF 550 RGB, 5 godina garancije sto je u startu 2 duze od thermaltake :)
Glavna promena koju sam primetio je da nemam vise coil whine na grafickoj!
Шта је coil whine?

Шта је coil whine?
Pištavi zvuk visoke frekvencije koji se javlja na zavojnicama koje imaju loše zalivene kalemove i labave namotaje na istom. Coil whine se javlja kada grafička prikazuje veliki broj frejmova, a nekada se javlja i kada je grafička pod opterećenjem. Stariji ljudi od 55 ili više godina ovo pištanje ne mogu da čuju, jer vremenom uho gubi sposobnost da te visoke frekvencije registruje. Ljudi se tripuju da hardware koji ima coil whine nije ispravan. Coil Whine nema nikakav negativan efekat po hardware i nije štetan kao što neki "eksperti" misle.

Vrh Dno