Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
U poslednje 3-4 godine, Windows je na USA tržištu spao sa ~75% na ~60% (na račun OS X-a i ChromeOS-a). Zaista ne znam kako će im ove gluposti sa Win11 pomoći da vrate udeo ili zaustave taj trend. Ostatak sveta sporije prihvata takve promene (nema se para za jabuku, gugl se ne gura toliko u škole), mada i u Evropi i u Aziji su izgubili oko 5%.

Sve se seli na cloud, postaje sve manje bitno kakav OS i hardver imaš, i na sve to se Microsoft odlučuje da Windows 11 napravi tako da ne možeš da ga koristiš na starom hardveru. Dok Gugl istovremeno izbacuje ChromeOS Flex - za stari hardver. Imao si mogućnost da koristiš PC u punom kapacitetu bez online naloga (za razliku od Mac OS-a i ChromeOS-a), i to ukidaju. Imao si kakav takav kršten UI (taskbar, meni, system tray...) - i to su unakazili da liči na Mac OS ili ChromeOS. Ima i dobrih promena, nije sve tako crno. Ali kad se sve sabere i oduzme, uvode više loših stvari nego dobrih.

Ne znam kako će izgledati instalacija OS-a u manjim firmama (5-20 zaposlenih), koje će naloge koristi, kako će ih održavati i slično. A po dosadašnjem iskustvu, MS je daleko gori od Gugla ili Apple-a kada je reč o upravljanju korisničkim nalozima.

Naravno da business/enterprise korisnici neće menjati windows. Ali đaci i studenti polako prelaze na ChromeOS, zahtevniji korisnici na Mac (pošto modeli sa Mx čipom imaju bolji perf/price odnos), Windows 11 ostaje gejmerima i inženjerima. Pri čemu ovi prvi imaju sve više alternativa (opet cloud pre svega). Ja i dalje vrtim Win11 u VBox-u i kad god ga upalim, setim se da imam rok do 2025. da pronađem alternativu za sve što koristim na prozorima :D

U poslednje 3-4 godine, Windows je na USA tržištu spao sa ~75% na ~60% (na račun OS X-a i ChromeOS-a). Zaista ne znam kako će im ove gluposti sa Win11 pomoći da vrate udeo ili zaustave taj trend. Ostatak sveta sporije prihvata takve promene (nema se para za jabuku, gugl se ne gura toliko u škole), mada i u Evropi i u Aziji su izgubili oko 5%.
Jel to neka tvoja statistika, ili imaš neki pouzdani izvor za ove tvoje procente ?
Sve se seli na cloud, postaje sve manje bitno kakav OS i hardver imaš, i na sve to se Microsoft odlučuje da Windows 11 napravi tako da ne možeš da ga koristiš na starom hardveru. Dok Gugl istovremeno izbacuje ChromeOS Flex - za stari hardver. Imao si mogućnost da koristiš PC u punom kapacitetu bez online naloga (za razliku od Mac OS-a i ChromeOS-a), i to ukidaju. Imao si kakav takav kršten UI (taskbar, meni, system tray...) - i to su unakazili da liči na Mac OS ili ChromeOS. Ima i dobrih promena, nije sve tako crno. Ali kad se sve sabere i oduzme, uvode više loših stvari nego dobrih.
Najviše volim kada average forum Joe poznaje korporativnu politiku i poslovne odluke bolje nego sam Microsoft koji je multibilionksa korporacija kojoj toliko loše ide da su nedavno kupili Bethesda Studios za 7.9B USD.
Ne znam kako će izgledati instalacija OS-a u manjim firmama (5-20 zaposlenih), koje će naloge koristi, kako će ih održavati i slično. A po dosadašnjem iskustvu, MS je daleko gori od Gugla ili Apple-a kada je reč o upravljanju korisničkim nalozima.
Održavaće ih sam Microsoft ili 3rd party remote/local support firme. Takve male firme će plaćati sumanute cifre za support, ali će dobiti ugovor sa jasno definisanim SLA. Ne moraju da imaju zaposlenog za takve stvari.
Naravno da business/enterprise korisnici neće menjati windows. Ali đaci i studenti polako prelaze na ChromeOS, zahtevniji korisnici na Mac (pošto modeli sa Mx čipom imaju bolji perf/price odnos), Windows 11 ostaje gejmerima i inženjerima. Pri čemu ovi prvi imaju sve više alternativa (opet cloud pre svega). Ja i dalje vrtim Win11 u VBox-u i kad god ga upalim, setim se da imam rok do 2025. da pronađem alternativu za sve što koristim na prozorima :D
Nema alternative. Teraćeš ti Windows na ovaj ili onaj način i nema ti tu alternative niti izbora.

Iskreno, i za Windows 10 je kod određenog hardvera novijeg datuma bilo neophodno da ga imaš, inače sa osmicom i sedmicom nećeš iskoristiti pun potencijal. Sada se doduše ta barijera iskazuje eksplicitno, ali četvrtu generaciju Intela na jedanaestici da koristiš prosto ne ide. MS jednostavno ne želi da ponavlja otezanja i protezanja kao sa XP-om i sedmica ima tendenciju da preživi na sličan način, ali isti tretman bi primenili i sa desetkom čim se mulj slegne (u smislu cena komponenata), a u međuvremenu se jedanaestica ispegla. Naravno, svi smo na prvu naivno poverovali u priču da desetka ostaje zauvek, ali tako je kako je, stvar današnjice i pomirimo se s tim.

Mene iskreno vise nervira sto ne radi drag & drop u taskbaru nego to cu morati koristiti ms account :unsure:

To bi trebalo da isprave uskoro (čini mi se da sam video u insider vestima)
Jel to neka tvoja statistika, ili imaš neki pouzdani izvor za ove tvoje procente ?
gstatcounter
Najviše volim kada average forum Joe poznaje korporativnu politiku i poslovne odluke bolje nego sam Microsoft koji je multibilionksa korporacija kojoj toliko loše ide da su nedavno kupili Bethesda Studios za 7.9B USD.
Sve osim Surface-a dvocifreno i jedino:
"Windows original equipment manufacturer licensing (“Windows OEM”) revenue increased slightly."
Nažalost, nema informacija o retail prodaji OS-a, ali to je generalno nešto što obični korisnici ne praktikuju - ili OEM ili alternativni izvori
Održavaće ih sam Microsoft ili 3rd party remote/local support firme. Takve male firme će plaćati sumanute cifre za support, ali će dobiti ugovor sa jasno definisanim SLA. Ne moraju da imaju zaposlenog za takve stvari.
Ne mislim na IT firme. Mislim na male firme u kojima skoro niko ne zna da instalira OS i gde se koriste privatni nalozi za komunikaciju (google i FB uglavnom)
Nema alternative. Teraćeš ti Windows na ovaj ili onaj način i nema ti tu alternative niti izbora.
Skoro da sam našao sve što mi treba :D A uvek mogu platiti Apple-u i Autodesku-u koliko traže, ako se ispostavi da ništa bolje nema. Najgore je što ni za njihove proizvode i usluge nije cena to što je problem :|
Krajni slučaj je kanta sa programom koji mi treba i RDP pristup sa ostalih uređaja po potrebi

Iskreno, i za Windows 10 je kod određenog hardvera novijeg datuma bilo neophodno da ga imaš, inače sa osmicom i sedmicom nećeš iskoristiti pun potencijal. Sada se doduše ta barijera iskazuje eksplicitno, ali četvrtu generaciju Intela na jedanaestici da koristiš prosto ne ide. MS jednostavno ne želi da ponavlja otezanja i protezanja kao sa XP-om i sedmica ima tendenciju da preživi na sličan način, ali isti tretman bi primenili i sa desetkom čim se mulj slegne (u smislu cena komponenata), a u međuvremenu se jedanaestica ispegla. Naravno, svi smo na prvu naivno poverovali u priču da desetka ostaje zauvek, ali tako je kako je, stvar današnjice i pomirimo se s tim.
~5 godina stara radna stanica sa i7-6820HQ. Nije problem ni kupovina nove licence, već što na ispravan i funkcionalan računar ne možeš da instaliraš OS zbog veštačkih zahteva

~5 godina stara radna stanica sa i7-6820HQ. Nije problem ni kupovina nove licence, već što na ispravan i funkcionalan računar ne možeš da instaliraš OS zbog veštačkih zahteva
Sve si ovime rekao. Kinezi su u fazonu da sve što imaš posle 5 godina je staro i za rashodovanje, inače smatraju da nisu u obavezi da ti obezbede rezervne delove, nego ako ih imaju, prodaće ti, ako ne, onda ti uvaljuju drugu reviziju predstavljajući to kao odgovarajući zamenski deo. Sad, to korporacije vide i zloupotrebljavaju, stvarajući veštačke zahteve, a sve ono pre toga je samo bila priprema i ovi su presekli. Bezveze je, ja lično nisam za to, ali kao pojedinac ne mogu mnogo da se pitam, već da se snalazim (Different SLI Auto i slične fore).

Ne znam da li se ikada do sada desilo da nova verzija nekog OS-a nije mogla da ide na PC čije su performanse daleko iznad minimalnih hardverskih zahteva. Jedino fali neki modul koji ne služi ničemu. Ali da ne idem u offtopic, isključiću se ovde ;)

To što ti kažeš "neophodno" su veštačka ograničenja. Ajde što su veštačka, već su toliko loše implementirana da ih i prosečan korisnik može zaobići. A ponekad nije potrebno apsolutno ništa raditi. Na primer Cyberpunk 2077 i Doom Eternal Ancient Gods bez problema rade na Windows 7 out of the box sa sve raytracingom. Windows 7 uz nekoliko prostih trikova bez problema radi na najnovijem hardware-u. Izuzev Alder Lake procesora jer oni imaju e-cores i p-cores i zahtevaju CPU scheduler koji ima samo Windows 11.

To nije pouzdan izvor informacija.
Ne mislim na IT firme. Mislim na male firme u kojima skoro niko ne zna da instalira OS i gde se koriste privatni nalozi za komunikaciju (google i FB uglavnom)
Isto važi i za njih.
Skoro da sam našao sve što mi treba :D A uvek mogu platiti Apple-u i Autodesku-u koliko traže, ako se ispostavi da ništa bolje nema. Najgore je što ni za njihove proizvode i usluge nije cena to što je problem :|
Krajni slučaj je kanta sa programom koji mi treba i RDP pristup sa ostalih uređaja po potrebi
Skoro nije dovoljno. Koristi Windows i nemoj izmišljati toplu vodu.
Meni se cini da ovaj windows stize sudbina osmice.
Kao što rekoh već. Microsoft i Windows su nezaustavljivi. Kome se ne sviđa, neka kupi jabuku ili neka se bakće sa kojekakvim pingvinima. Zbog tih 0.1% korisnika, Microsoft neće propasti, niti će odustati od svoje nemilosrdne politike i brutalnog poslovnog modela. Biće sve gore po krajnjeg korisnika, ali će krajnji korisnici bez problema kleknuti i odraditi šta treba jer nemaju izbora. A bajke tipa "Linux dolazi, bliži se kraj Windows dominacije" batalite.

Radim video montažu i ne igram igrice, ali svejedno, stvar je od starta određena: OS određuje DirectX, Premiere i Edius ga uzimaju kao primarni rendering engine i da bi sve bilo cakum-pakum, desetka je rešenje problema. Par igara imaju namenski delimično portovan DirectX 12 i to je to, ali MS se drži svoje filozofije i sa tim se slažem. Mogu ja Davinci Resolve na pingvinu i još štošta ili jabuku, ali sve je u većini skockano za Windows.

Uvek ima izbora, a bajka je to da je nema ;)
Koji to izbor ima 95% korporativnog sveta i 90% običnih korisnika ?

Nateraj banke da na bankomate stave GNU/Linux umesto Windows-a.
Nateraj sirotinju koja kupuje laptopove od 30k din da kupe MacBook.
Nateraj 90% običnih ljudi koji kupuju gotove konfiguracije sa preinstaliranim Windows-om da pređu na GNU/Linux.

Ljude je teško naterati da sa pređu sa jedne verzije Windowsa na drugu, a da ne govorim o prelasku sa Windows-a na nešto drugo. Ljudi ne žele da napuste svoju komfort zonu koja im je poznata i u kojoj sve radi. Pošto se sve pravi za Windows, izbor bez odricanja i kompromisa ne postoji.

A taj izbor na koji ti misliš da postoji u vidu raznih krpačina tipa GNU/Linux/Wine/Proton/Lutris/SteamOS i razne mesaje kao što je Gaben i njegov Valve koji će gejmere izbaviti iz kandži Satya Nadella-a i Windows imperije je samo to. Najobičnija bajka koja nema veze sa realnošću. A na Tim C(r)ook-a i njegove Apple sektaše neću ni da trošim reči.

Pa linux vec preuzima primat preko androida,da ne igram par ovih igara verovatno bih vec sutra bio na Zorin ili Mintu.

Pa linux vec preuzima primat preko androida,
Ahahahah. Stara izduvana priča Andorid = Linux. Android ispod haube ima teško modifikovani Linux kernel, i tu se sva priča oko sličnosti sa Linux-om i GNU/Linux-om završava. Sve ostalo je vlasnički zatvoreni telemetry i spyware infested software kojem i Windows može da zavidi.

da ne igram par ovih igara verovatno bih vec sutra bio na Zorin ili Mintu.
Eh. Koliko je takvih kao ti sa potpuno istim izjavama. "Samo da ima ovo, ili ono, odmah bi prešao" Upravo si potvrdio ono što pričam svo vreme. Moraš da koristiš Windows jer nemaš izbora.

Доста нам је више налога, гледам да смањим број налога а не да их повећам. Мислим, ако буде морало, отворићу га, али да ти право кажем, мука ми је да ме неко присиљава и да користи моју приврженост да ми наметне ствари које не желим. А искрен да будем, имам и проблем са ауторитетима.
Нећу ја преко ноћи заборавити windows, али већ сам почео да петљам по Линуксу, и не желим да се ограничавам на један OS. А ако будем схватио да је боље за мене, можда убацим и Мек у игру (што је мање вероватно).
Није проблем у налогу за Windows, али губе кредибилитет, барем код мене.

Ja i dalje ne kapiram sta je sustina problema :unsure:
Ni ja. Koliko sam uspeo da ukapiram, ima 10tak ljudi kojima smeta što sada moraju obavezno da se uloguju u Windows 11. Oni smatraju da je to zla politika Microsofta kojoj će oni stati na put tako što više neće koristiti Windows, i preći će na nešto drugo. Svojim prelaskom na alternativno rešenje će započeti revoluciju, i počeće nezaustavljiv trend bojkotovanja i masovnih uninstalacija Windows-a. Zla Microsoft imperija napokon pada i počinje era jabuki i pingvina gde je sve divno i gde su svi srećni. Svako ko ne razmišlja isto, pravac u GNUlag.

Na telefonima koriste google nalog bar 99% ljudi, Mac OS svako koga poznajem koristi Apple ID, sta je problem tacno ovde u windowsu onda ?
I sa istim tim nalogom se loguju na smart televizore, frižidere, i ostale iOT uređaje, i to nije nikakav problem. Ali google nije Microsoft. Retko ko baca hate po google-u osim Apple sektaša. Nije u trendu. Ali je uvek u trendu pljuvati zli Microsoft. Ovde takođe imaš eksperte koji bi svojim iskustvom i znanjem implementirali bolji sistem za upravljanje nalozima u Windows-u. Microsoft čiji je net worth 2.8 triliona, sebi ne može da priušti developere koji bi to doveli na nivo Apple-a ili Google-a. Nezadovoljni smerom u kojem se Microsoft kreće, oni su pre 10 godina započeli tranziciju i polako ali sigurno napuštaju Microsoft ekosistem. Za 10tak godina će rešiti i te sitne probleme koji ih trenutno muče i koji su jedini razlog što još uvek nisu u potpunosti Microsoft free. A u međuvremenu će se i malo odrasti, pa zbog igara više neće biti potrebe da na svom sistemu drže Windows. A kad nastupi gejmerska nostalgija, Gaben has your back. Tu je proton da od high end gaming mašine, napravi mid tier choppy gaming trash.

Доста нам је више налога, гледам да смањим број налога а не да их повећам.
To je ok. Ali ne razmišljaju svi tako. Pogledaj samo gaming deo foruma. Ovo je lista trenutno dostupnih launchera:

Steam
Origin
GOG Galaxy
Microsoft Xbox
Microsoft Windows Store
BattleNet
Epic Games Store
Ubisoft UPlay
Bethesda Launcher
Arc Launcher
Glyph
Itch

A gde su loginovi za konzole, Viber, Whatsup, socijalne mreže, e-mailove, poslovni loginovi, netbanking i ostali loginovi.

Мислим, ако буде морало, отворићу га, али да ти право кажем, мука ми је да ме неко присиљава и да користи моју приврженост да ми наметне ствари које не желим. А искрен да будем, имам и проблем са ауторитетима.
Da se ne lažemo. Napravićeš ga, jer nemaš izbora.
Нећу ја преко ноћи заборавити windows, али већ сам почео да петљам по Линуксу, и не желим да се ограничавам на један OS.
Kao neko ko je duboko u GNU/Linux priči, odmah da ti kažem da tamo nećeš naći spas. Kompromis je preveliki, pogotovo ako si u godinama i nemaš živaca i vremena za gluposti.
А ако будем схватио да је боље за мене, можда убацим и Мек у игру (што је мање вероватно).
Nećeš. Previše je to para za nešto što se vodi ekstremnom planned obsolescence filozofijom, i za nekoga ko se otvoreno bori protiv prava na popravku. Apple R&D divizija troši ogromne sume novca na razvoj raznih softverskih i hardverskih mehanizama čija je jedina namena da spreče popravku od strane korisnika ili Apple neovlašćenih servisa. A da ne spominjem Apple CSAM koji je najveća povreda privatnosti korisnika koja trenutno postoji.
Није проблем у налогу за Windows, али губе кредибилитет, барем код мене.
Ali ne gube kredibilitet kod 90% drugih ljudi koje apsolutno ne zanima privatnost, telemetrija, i činjenica da moraš biti ulogovan. Logika je prosta. Ulogovan sam na telefonu, zašto nebi bio ulogovan na računaru.

U budućnosti ćeš se isto tako logovati u svoj automobil. Kod Tesle već danas imaš retardiranu metodu gde se grejanje u sedištima kupuje tako što kupiš aktivacioni kod koji se unosi u konzolu u autu. Dakle svaki automobil već ima ugrađene grejače i svu dodatnu opremu koji ti ne možeš da koristiš ako ne platiš licencu. Gde li smo već videli sličan sistem ? ;)

Nećeš. Previše je to para za nešto što se vodi ekstremnom planned obsolescence filozofijom, i za nekoga ko se otvoreno bori protiv prava na popravku. Apple R&D divizija troši ogromne sume novca na razvoj raznih softverskih i hardverskih mehanizama čija je jedina namena da spreče popravku od strane korisnika ili Apple neovlašćenih servisa. A da ne spominjem Apple CSAM koji je najveća povreda privatnosti korisnika koja trenutno postoji.
Windows 11 i macOS 12 su izašli u isto vreme. macOS12 je zvanično dostupan na nekim uređajima iz 2013/14. Windows 11 nije dostupan na nekim računarima iz 2017.

Mašiš poentu. Windows je do desetke izdvajalo upravo to što je u nekim segmentima bio bolji od konkurencije. Sad više nije. Pokušava da liči na macOS/ChromeOS, ima ista ograničenja u korišćenju i nije dostupan na svakom hardveru na kom je desetka. Slična priča je sa ljudima koji kritikuju Mozillu sa njenim odlukama u FF razvoju, pored živog Chrome-a (Edge-a, Opere). Ljudi kritikuju kada ono što valja počne da se menja na gore, a ne ono što je već đubre.

Ne znam šta je za tebe relevantan izvor informacija, ali ne postoji nijedan koji pokuzuje da udeo Windows-a na PC tržištu raste. Tj. apsolutno svi pokazuju da sveukupno opada. Još je rano da se vidi uticaj koji ima 11, ali nema mnogo razloga da verujem da će to promeniti trend. Kao što vidiš iz finansijskog izveštaja, prodaja Windows OS-a običnim korisnicima je bukvalno jedini segment poslovanja MS koji ne beleži rast prihoda (tj. rast je toliko jadan da nisu smeli ni da stave broj).

Ljudi nepotrebno zatrpavate temu o Win11. Napravi se cela jedna strana nebitnih komentara.

Koji to izbor ima 95% korporativnog sveta i 90% običnih korisnika ?
Ovi tvoji nekoliko poslednjih komentara su mimo svake realnosti i spamovanje ove teme. Otvori posebnu temu o ovome o čemu očito želiš da se izjadaš, izloži tamo svoje stavove, pa da se ukrste stavovi i mišljenja svih na forumu.

windows 11 no tpm no secure boot
Sve je rečeno u jednoj rečenici, ne treba megalomanski hardwer niti ga proverava. Win 11 instaliran i kada se još poisključuju neportebni servisi i microsof zvečke OS leti i to na starom desktop od pre 15 godina, amd 4 jezgra 2.2ghz i 3 gb ram..

@slaksm
Covek je samo usmerio temu na pravi kolosek, da ista ne postane slicna onoj o propasti Microsofta i argumentovano odgovorio na svaki one-liner upitne sadrzine.

Ukoliko za 15 godina bude postojalo alternativno bolje resenje za moje potrebe rado cu preci na isto, do tada nastavicu da koristim Windows kao i ovaj 11 koji do sada radi bez ijednog problema.
OS koristim kao alat za obavljanje primarnog posla i nisam vise u mogucnosti da trosim desetine sati za otklanjanje trivijalnih problema.

Na Windowsu mi trenutno nedostaje nesto slicno Rangeru, pa molim dobre ljude da mi predloze zamensko resenje ukoliko postoji.

Какве коњине, *ебо их налог, зар не виде да људи не желе њихов *ебени налог и да га избегавају на све могуће начине...
Не знам да ли сам добро разумео.
Користим W11 pro већ три месеца, од кад сам купио лаптоп. Приликом инсталације нисам могао или нисам знао да избегнем инсталацију без прављења лозинке и МС налога.
Сад ми сваки пут кад укључим рачунар тражи лозинку и то не могу да искључим. Први пут ми је на десктоп избацио неке пречице које су били на старом рачунару од пре много година а које нисам имао на новом, чист систем тек инсталиран.

Kod instalacije umesto msn hotmail naloga ides na opciju private, pa odaberes ime koje želiš i pass za admin login. Ne postoji u install 11 da sa skip preskočiš kao i 10. znaci ili mail login ili private ime.

a logovanje kao auto user i pass posle odradiš sa poweron &'shout down ili cmd bat fajlom u startap i sam se loguje posle restata ako nećeš da kucaš svaki put kod logovanja.

Не знам да ли сам добро разумео.
Користим W11 pro већ три месеца, од кад сам купио лаптоп. Приликом инсталације нисам могао или нисам знао да избегнем инсталацију без прављења лозинке и МС налога.
Сад ми сваки пут кад укључим рачунар тражи лозинку и то не могу да искључим. Први пут ми је на десктоп избацио неке пречице које су били на старом рачунару од пре много година а које нисам имао на новом, чист систем тек инсталиран.

Ako instaliraš pro verziju, na ekranu gde se loguješ na MS nalog izabereš opciju "Sign-in options - Offline account". A ako instaliraš Home verziju kada dođeš do tog ekrana isključiš internet pa se vratiš korak nazad i ponudiće ti lokalni nalog.
Ово је мени члан @slaksm написао на моје питање да ли може fresh install Win11 без MS налога, и то савршено ради. Изгледа још увек.

windows 11 no tpm no secure boot
Sve je rečeno u jednoj rečenici, ne treba megalomanski hardwer niti ga proverava. Win 11 instaliran i kada se još poisključuju neportebni servisi i microsof zvečke OS leti i to na starom desktop od pre 15 godina, amd 4 jezgra 2.2ghz i 3 gb ram..
Samo sto to nece moci jos dugo, veoma brzo ce poceti da iskacu razne poruke o nepodrzanom uredjaju, pa onda opet petljas po OS pa na kraju dobijes toliko nestabilan OS da ne vredi ni pokusavati zezati se sa glupostima.

Samo sto to nece moci jos dugo, veoma brzo ce poceti da iskacu razne poruke o nepodrzanom uredjaju, pa onda opet petljas po OS pa na kraju dobijes toliko nestabilan OS da ne vredi ni pokusavati zezati se sa glupostima.
Polako krecu sa tim

Microsoft is testing a desktop watermark for unsupported Windows 11 PCs

Windows-11-system-requirements.jpg

Taj watermark bi imao više smisla na Windows-u 10 koji je instaliran na Alder Lake platformi. Samo bi trebalo da piše, "Software requirements not met. Please upgrade to Windows 11 to fully utilize your CPU features."

Ako Windows 11 bez problema radi na "nepodržanoj" platformi, onda je to u potpunosti besmisleno. Jedina svrha je da iritira korisnika i ništa više. Zbog ovakvih gluposti će naterati ljude na piratsku verziju koja neće imati nikakav watermark.

Pa gde su linuksi ? :D
Win10 ima podrsku jos 3 pune godine za to vreme ce se dosta toga promeniti, pa verovatno ce biti i nepodrzanih uredjaja sve manje. A onaj ko stvarno misli da na 10-15 godina staroj masini radi win11 od tog posla nema nista.

Pa gde su linuksi ? :D
Pa tu su, ali kao i uvek, ne možeš ti masu ljudi naterati da pređu na njega. Većina ljudi će se pre opredeliti da nadogradi hardware ili da instalira piratsku verziju, nego da pređe na GNU/Linux.
Win10 ima podrsku jos 3 pune godine za to vreme ce se dosta toga promeniti, pa verovatno ce biti i nepodrzanih uredjaja sve manje. A onaj ko stvarno misli da na 10-15 godina staroj masini radi win11 od tog posla nema nista.
Pa da. Za 3 godine ja mislim da će ostati jako malo hardware-a koji će biti nepodržan. A oni tvrdoglavi i uporni su svakako manjina. Tako da...

Nazad
Vrh Dno