Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Primetio sam da se u Settings kad se ide na Power,srusi,sva ostala podesavanja dozvoljava,a ovde kad se ode,srusi se.
IoT LTSC 24H2,da li je samo kod mene bag ili kod svih?

Cena koju plaćaš za te "speicijalne" i skraćene verzije.

Danas sam se zezao da proširim ovu particiju sa 100Mb na više - neće da može. Ona je Fat32 i neće da se Merdžuje sa nekom drugom pa čak i ako je ona na Fat32. Pogledao sam na stonom računaru ova particija je isto 100Mb a tamo ladno radi 23H2, znači nije do toga.
Inače, sve ove uslove za Win 11 imam ispunjene jer već imam Win 11...
Počinjem da sumnjam da će Clean Install pomoći da se razreši ovaj problem. Generalno, baš me briga za Update (mada ima unapređenja) već se nadam da će se stabilisati rad kamere...
Svw u svemu, baš mi je laptop postao i bukvalno "kanta", mada ovo što radi, radi odlično (SolidWorks, Acad, Office...)
Ovako sam prevazišao zezanje sa particijom
1722867227077.png
Posle toga je ladno odradio In-place upgrade
Sve radi kao satić - imam i kameru :)
Sada sam na 23H2
Hvala svima!

Da li je neko probao ovu vrstu debloat-a? Čini mi se sigurnijom od skidanja upitnih ISO fajlova.

Ne pada mi na pamet da se igram sa tim stvarima, uvek nešto zabrljaju ili nema nečega ako zatreba. Samo sam ručno izbacio nekoliko aplikacija za koje znam da mi ne trebaju da se ne pojavljuju kao default ili koje sam zamenio boljim. Što se mesta na disku tiče (to je glavni razlog za neki "debloat") pojačao sam glavni disk prvo sa 250GB na 500GB i sada na 1TB a stare ostavio za druge namene.
Poslednji "debloat" sam probao na W10 i uništio mi je system, srećom uvek imam pun backup. Tako možeš i sam da probaš, napravi backup i igraj se do mile volje. Možeš da probaš i Virtual Machine ili na nekom malom disku.

Primetio sam da se u Settings kad se ide na Power,srusi,sva ostala podesavanja dozvoljava,a ovde kad se ode,srusi se.
IoT LTSC 24H2,da li je samo kod mene bag ili kod svih?
Ako imaš ovaj meni radi Power bez problema. nisam našao ninakakav bag.
2024-08-06 11_25_27-2024-08-06 11_23_38-Settings - Windows Photo Viewer.png
Taj postupak sam ja koristio sa prethodnom verzijom 24H2 kada nisam mogao da deinstaliram Defender i radio je odlično. Sa ovom novom verzijom 24H2 Defender se lako isključuje i nemam potrebe za tim xml fajlom. Sve se da isključiti iz samoga Windowsa i zahtevi za IoT su prilično labavi i prilično je čist Windows. Telemetriju zabraniš fajervolom i teraš. Znači samo koristi za nuždu.
Za mene su sada glavne samo dve verzije Windowsa. Server 2025 i ovaj IoT 24H2. Ostale verzije biće gadne.

Poslednja izmena:
Nešto mu smeta ili se nije instalirao kako treba. Moj radi zasada bez ikakve greške. Ako ti može pomoći ja moj instaliram odavde i biram samo Win Pro i dodatne verzije samo ovaj IoT i ništa više. Pokrenem script iz rar datoteke da mi napravi ISO i to je to.
2024-08-06 17_55_35-Summary for Windows 11, version 24H2 (26100.1301) amd64, English (United S...png

Potrebno je da sensor service bude aktivan da bi power opcija radila u settings system.
Malo guglanja resilo stvar,verovatno ga optimizer ili o&o shutup10 ugasio.

Da li se jos nekome desava kada probudi kompjuter is sleep dobije nekad prazan lock screen ? Bez widget-a i sata ? Jedino sto moze da se uradi je ctrl alt delete i onda izbaci opciju za login. Primetio sam da se desava jos od majskog updejta tj kada su ubacili dodatno djubre na lockscreenu tj widgete. I ne uklanjanje widgets ne pomaze

Imam Windows 11 na jednoj particiji (SSD 1TB). Hteo bih da podelim disk na 2 particije (jedna za win 11 druga za linux), da li da to odradim sa shrink volume ili (obzirom da je sistemska particija) to uradim nekim programom za resize particije i kojim ?

Bolje je raditi sa programom za particije i to resize možeš ove da probaš. Neke od njih imaju i free verzije.
2024-08-08 13_37_16-Calendar.png

Upravo napisah u laptop sekciji, ovaj zadnji update mi je sredio da mi se bluetooth konekcija ne uspostavi posle odlaska u sleep, nego mora reset.
Takodje mi ne pamti u file exploreru kredencijale za smb shariing nego moram stalno ukucavati posle svakog reseta kompjutera.
Takodje je zabranio bootovanje preko ventoy usb i drugih linux-a zbog ukljucenog secure boot-a, do sada je moglo preko enrol keys da se to resi sada je to spreceno.
Tako da sad ne mogu vise da pokrenem clonezill-a i uradim backup/restore sistema, kako raditi backup celog windowsa ali da je legalan free program koji radi sa secure boot-omi win11.
Ozbiljno se razmisljam da iskljucim secure boot, imam probook g9 laptop sa win11 licencom upisanom u bios, plasim se da cu ostati bez updateova, sta vi mislite?

Poslednja izmena od urednika:
Upravo napisah u laptop sekciji, ovaj zadnji update mi je sredio da mi se bluetooth konekcija ne uspostavi posle odlaska u sleep, nego mora reset.
Takodje mi ne pamti u file exploreru kredencijale za smb shariing nego moram stalno ukucavati posle svakog reseta kompjutera.
Takodje je zabranio bootovanje preko ventoy usb i drugih linux-a zbog ukljucenog secure boot-a, do sada je moglo preko enrol keys da se to resi sada je to spreceno.
Tako da sad ne mogu vise da pokrenem clonezill-a i uradim backup/restore sistema, kako raditi backup celog windowsa ali da je legalan free program koji radi sa secure boot-omi win11.
Ozbiljno se razmisljam da iskljucim secure boot, imam probook g9 laptop sa win11 licencom upisanom u bios, plasim se da cu ostati bez updateova, sta vi mislite?

Secure boot se može ugasiti slobodno na Win11. Jedino ako zbog politike firme ne smiješ isti gasiti.

Iskljucio sam secure boot i tpm i win11 normalno radi i updateuje i konacno mogu da bootujem flash sa ventoj i drugim os-ovima.
Ali i dalje imam problem sa bluetooth konekcijom, odnosno ona radi odlicno, sve dok ne uradim zadnji update i onda pocne da zeza kada odem u sleep.
Nemam pojma kako da vratim bluetooth drajver, jer ni disable/enable disconnect/connect default/advanced connection ili reinstaliranje drajvera ne pomaze.
Sve mi se cini da je do nekih bluetooth servisa tipa enumerator i slicno a ne do samog bluetooth drajvera.

Iskljucio sam secure boot i tpm i win11 normalno radi i updateuje i konacno mogu da bootujem flash sa ventoj i drugim os-ovima.
Ali i dalje imam problem sa bluetooth konekcijom, odnosno ona radi odlicno, sve dok ne uradim zadnji update i onda pocne da zeza kada odem u sleep.
Nemam pojma kako da vratim bluetooth drajver, jer ni disable/enable disconnect/connect default/advanced connection ili reinstaliranje drajvera ne pomaze.
Sve mi se cini da je do nekih bluetooth servisa tipa enumerator i slicno a ne do samog bluetooth drajvera.

TPM ne moraš gasiti mada ako već koristiš Windows na laptopu ne bi bilo loše uključiti BitLocker.

Ako već nisi, instaliraj najnovije drajvere sa Intelovog sajta:
https://www.intel.com/content/www/u...th-drivers-for-windows-10-and-windows-11.html
https://www.intel.com/content/www/u...fi-drivers-for-windows-10-and-windows-11.html

TPM ne moraš gasiti mada ako već koristiš Windows na laptopu ne bi bilo loše uključiti BitLocker.

Ako već nisi, instaliraj najnovije drajvere sa Intelovog sajta:
https://www.intel.com/content/www/u...th-drivers-for-windows-10-and-windows-11.html
https://www.intel.com/content/www/u...fi-drivers-for-windows-10-and-windows-11.html
kada je bio ukljucen tpm windows mi je automatski ukljucio bitlocker iako me nije pitao da li zelim, sto je bas kvarno.
Sto se tice bluetooth u pitanju je realtek, i sto je najgore drajver je iz novmbra 2023 godine, znaci verovatno nije do njega nego do windowsa servisa koji ga koriste.

Pa sto ga nisi sam prebacio? :D

Vrh Dno