Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ima li nagoveštaja da će vratiti pomeranje Taskbar-a? Konkretno, uz gornju ivicu ekrana.

Kome treba stari taskbar postoji ovaj programčić.

Ima li nagoveštaja da će vratiti pomeranje Taskbar-a? Konkretno, uz gornju ivicu ekrana.
i mene ovo nervira. Ne smeta mi start meni od 11, ne smeta mi izgled taskbara, ništa, sve je OK, ali mi treba da mi taskbar bude gore i to ne može, ***, a tako malo mi treba :)

i mene ovo nervira. Ne smeta mi start meni od 11, ne smeta mi izgled taskbara, ništa, sve je OK, ali mi treba da mi taskbar bude gore i to ne može, *********, a tako malo mi treba :)

Tu opciju imaš u ExplorerPatcheru koj isam linkovao u prethodnoj poruci.

Da, hvala, probaću rešenje, verujem da radi, ali daje mnogo više od onoga što mi treba, pa mi uvek ostaje crv sumnje kada nešto ne radi kako treba, da je zbog nekog viška koji sam dodao bespotrebno ( kada ne vidim neku opciju koju bi trebalo da vidim itd ).

Sveza instalacija Windows 11 Pro zauzima 45GB da nije malo mnogo , evo sad sam pogledao system restore point i pobrisao i pagefile i hiberfile nije to , nesto drugo zauzima evo sta kaze Treesize free

Screenshot 2024-07-31 191120.png

Tako je to sa sistemom koji radi na sijaset raznih platformi i kombinacija hardvera.

Da li može da se isključi (disable) windows defender antivirus. Znači za stalno, da nije aktivan uopšte.

Pitanjce:
Na laptopu na kojem radim imam Win 11 Pro 21H2. Vidim priča se o 24H2 - stoni računar ima 23H2...

Mašina je:
Processor Intel(R) Core(TM) i7-10750H CPU @ 2.60GHz 2.59 GHz
Installed RAM 16,0 GB (15,8 GB usable)
System type 64-bit operating system, x64-based processor
A za Windows piše:
Edition Windows 11 Pro
Version 21H2
Installed on ‎20.‎11.‎2021.
OS build 22000.2538
Experience Windows Feature Experience Pack 1000.22001.1000.0

U čemu je zapelo da neće da se Update-uje?

Pitanjce:
Na laptopu na kojem radim imam Win 11 Pro 21H2. Vidim priča se o 24H2 - stoni računar ima 23H2...

Mašina je:
Processor Intel(R) Core(TM) i7-10750H CPU @ 2.60GHz 2.59 GHz
Installed RAM 16,0 GB (15,8 GB usable)
System type 64-bit operating system, x64-based processor
A za Windows piše:
Edition Windows 11 Pro
Version 21H2
Installed on ‎20.‎11.‎2021.
OS build 22000.2538
Experience Windows Feature Experience Pack 1000.22001.1000.0

U čemu je zapelo da neće da se Update-uje?
Očigledno neki problem.

Uradi to sam. Ili skini iso fajl poslednje verzije win11 i pokrenu setup fajl. Ili skini Windows 11 Installation Assistant alatku za poslednju verziju pa instaliraj tako.

Ovo je naj novija verzija, 24H2 je samo u Insider verzijama za sada. Nije ništa naročito drugačija od 23H2.
1722508529869.png
Kod tebe je sve potpuno kompatibilno ali neznam zašto ti bar ne nudi upgrade. 21H2 više nije podržan a i 22H2 ističe rok ubrzo.
Da li ti je ovo uključeno ?
1722508793331.png
A možeš da pogledaš i ovo.
1722508905167.png
U krajnjem slučaju, možeš da uradiš "In place upgrade" s očuvanjem fajlova i setingsa kao što Slaksm reče.

Hvala!
Bzvz, optional updates - nemam ništa, uvek redovno odradim, "Get the latest..." - tu opciju čak ni nemam
Hvala i za ovo "In place upgrade" - nisam znao da mogu da sačuvam postojeće instalacije, a sada vidim kada ste pomenuli da ima i tutorijal...
Odradiću ovih dana - nije mi do 23H2 već sam mislio da osvežim kantu, u zadnje vreme "malo" brljavi - kamera mi nije u "Multimedia devices" već "Unknown" (nisam uspeo da je oživim a sve sam probao) pa ume da ponekada bljavi u Zoom-u, valjda će se posle ove intervencije i to srediti

"In place upgrade" pa makar i preko iste verzije zameni sv systemske fajlove i tako osveži system sa ispravnim, Taj ISO koji ćeš skiuti je star nekoliko meseci pa i posle njega će biti nekoliko updejta. 12/23/2023 je datum kada je prvi put updejtovan sa 22H2.

Upravo to mi i treba, bilio mi je čudno da nemam update duže vremena, ali kako je sve radilo kako treba nije mi bilo važno
Hvalaaaa

To je samo deo od onoga što dođe posle tokom upotrebe. Evo posle 4 godine ali sa stalnim čišćenjem i održavanjem.
1722547312244.png

Prilozi

• 1722547033746.png
    1722547033746.png
    30.9 KB · Pregleda: 40
1722575275720.png
namerno sam ostavio filter deo da se vidi da je izbacen users folder.
Dakle, 30gb win folder je normalan (+/- neki gb). Program files je takav kakav je i zavisi od toga sta sam instalirao. Nisam nesto posebno divljao, ali ima nekolicina programa poput adobe paketa. To uzima i dosta prostora u program data folderu.
Na C jos imam i users folder gde najvise zauzima appdata i to prvenstveno zbog mailova iako je IMAP. Ne vidi se na slici, namerno je izostavljeno jer nije deo diskusije o win instalaciji.

Koji processor ? Moguće je da UEFI ili TPM2 nisu enejblovani. Ryzen druge ili Intel 8me generacije i noviji sigurno imaju. Samo treba da se uključe u BIOS-u.

Baš me obradovala ova poruka - znači li da moram na "celan installation"?
Bilo je ranije ja mislim problem, System reserved partition nije dovoljno velika za kasnije verzije 11ce, mozes rucno povecati sa Minitools partition wizard ili preko CMD

Moraš da pokreneš neki program da vidiš šta Windows ne podržava i odatle da kreneš. A možda i treba da se pokrenu one skripte za eliminaciju zahteva Win 11 prilikom instalacije.
2024-08-02 19_45_00-Ashampoo Windows 11 Check & Enable.png

Bukvalno mu pise "We couldn't update the system reserved partition"...

Danas sam se zezao da proširim ovu particiju sa 100Mb na više - neće da može. Ona je Fat32 i neće da se Merdžuje sa nekom drugom pa čak i ako je ona na Fat32. Pogledao sam na stonom računaru ova particija je isto 100Mb a tamo ladno radi 23H2, znači nije do toga.
Inače, sve ove uslove za Win 11 imam ispunjene jer već imam Win 11...
Počinjem da sumnjam da će Clean Install pomoći da se razreši ovaj problem. Generalno, baš me briga za Update (mada ima unapređenja) već se nadam da će se stabilisati rad kamere...
Svw u svemu, baš mi je laptop postao i bukvalno "kanta", mada ovo što radi, radi odlično (SolidWorks, Acad, Office...)

Vrh Dno