Šta je novo?

Windows 11

Kakva je sada situacija sa instalacijom Win11, može i dalje da se instalira bez online naloga?

Moze sa Rufus, stikliras da ti automatski kreira Lokalnog usera. A u slucaju da instaliras Win 11 preko Media Toola, kada dodjes do tog koraka jednostavno izvadi internet kabl da se prekine konekcija i pustice te da nastavis ( makar je kod mene tako radilo )

Inace, ako izlazi obavestenje da konfiguracija nije kompatibilna za Win 11 onda nece moci preko Media Tool da se odradi sistem.

Koja je zadnja verzija windows 11 tiny?
Da li si siguran da ti treba tiny? Ja na kraju nisam imao dobro iskustvo.
Mora da se aktivira preko nekog kms
izbacene su i normalne stvari poput photo viewer.
Na kraju nije bio nista stedljiviji od redovnog. Malo da, ali ne znacajno

Imam jedno pitanje u vezi Win 11, nadam se da ga postavljam na pravom mestu.
Kupio sam pre neki dan polovan HP EliteBook X360 830 G8 koji u potpunosti ispunjava uslove za Win 11. Dosao je bez OS, instaliran je Win 10 Pro, Version 22H2, OS build 19045.4651, aktiviran digitalnom licencom i u potpunosti je up to date. Na kompu je najnovija verzija BIOS a juce odradjen update sa HP sajta.
Hteo sa da instaliram Win 11 preko Windows update, medjutim ne nudi Win 11 kao update. U cemu bi mogao biti problem?
Da li da cekam update ili da to uradim na neki drugi nacin i koji?
Hvala unapred za svaki koristan savet.
I jos jednom izvinjenje ako pitanje nije postavljeno na pravom mestu.

@Srle22 preuzmi Windows 11 installation assistant (Windows11InstallationAssistant.exe) pa probaj sa njim, da ne čekaš Windows update

Hvala najlepse, tako cu postupiti. Ako ne stignem pre, onda cu to svakako uraditi ya vikend, pa javim kako je proslo

Instalirah ovaj Windows 11 LTSC Evaluation... Znao sam da je ogoljen ali da je baš toliko... Koja je fora sa defenderom? Radi, ikonica je tu ali ne može da se otvori. Kad izlazi puna verzija ovog?

Đe si nesrećniče našao taj Evalution???? Bolje da si išao na win 11 IoT. Imaš verziju 23H2 Enerprise koja može da se instalira i na nepodržan hardver i dug rok suporta 10g i koja radi fantastično prilično je čista od toga bloatware a imaš i ovaj Canary edition 24H2 koji još nije finalan ali sam instalirao i sve radi kako treba. Defender se lako isključuje....

@Srle22 a vidis, meni je tek sutradan predvece ponudio mogucnost instaliranja Win11 kroz Update. Skoro 24h od kad sam podigao sistem. Iako sam odmah odradio onu proveru itd nisam dobijao opciju za instaliranje.

Kad se pojavila sutradan tako sam i uradio.

Đe si nesrećniče našao taj Evalution???? Bolje da si išao na win 11 IoT. Imaš verziju 23H2 Enerprise koja može da se instalira i na nepodržan hardver i dug rok suporta 10g i koja radi fantastično prilično je čista od toga bloatware a imaš i ovaj Canary edition 24H2 koji još nije finalan ali sam instalirao i sve radi kako treba. Defender se lako isključuje....

Bukvalno prvi i jedini normalan link, na to sam isao. Svakako previše ogoljen za Minibook X. Možda instaliram na glavnu mašinu kad izađe full verzija. Trenutni kombo 11 Home + Atlas OS

Prilozi

• Screenshot_20240715_201749.jpg
    Screenshot_20240715_201749.jpg
    81.5 KB · Pregleda: 26
Danas sam instalirao ovu "Beta" verziju "Windows 11 Insider Preview Build 22635.3930 (KB5040550)" cisto da isprobam novotarije koje donosi i zacudio se da je zivahniji cak i od 23h2 i 24h2 verzije.

Da li bi mogla 11 na ovu konfiguraciju koju bi preporučili. Ja generalno nisam ludista, kada je izašla desetka ja sam je odmah instalirao ali posle malo korišćenja sam se negde zakleo da neće ni na 1 moj uređaj. Naravno dosta vremena je prošlo sad već polako imam problema sa podrškom programa. Kakva je možda prednost 11 u odnosu na 10. Da li jedanaeska isto krklja stalno kao 10 ako me razumete šta pitam :) Capture_2024_07_16_16_50_14_545.png

Windows 11 + Atlas OS

• Like
Reagovanja: Bon
Da li bi mogla 11 na ovu konfiguraciju koju bi preporučili. Ja generalno nisam ludista, kada je izašla desetka ja sam je odmah instalirao ali posle malo korišćenja sam se negde zakleo da neće ni na 1 moj uređaj. Naravno dosta vremena je prošlo sad već polako imam problema sa podrškom programa. Kakva je možda prednost 11 u odnosu na 10. Da li jedanaeska isto krklja stalno kao 10 ako me razumete šta pitam :)

Windows 11 bi u mogao instalirati sa ugašenom provjerom hardvera, ali je pitanje vremena kada će Microsoft i to onemogućiti potpuno. Windows 10 x64 će raditi na toj mašini bez problema, ali i Windowsu 10 ističe podrška u oktobru sledeće godine. Razmisli i o prelasku na neki Linux distro kao npr. Mint Xfce.

Poslednja izmena:
Da Linux je uvek opcija nekad davno sam malo čačkao Mint i Ubuntu..

Davno je bilo kad sam instalirao sedmicu kako sade idu instalacije windowsa Rufus itd ili nešto slično.
Da se razumemo meni je bitno da mi ne guši sistem. Treba mi neki lite, slim kakogod.
Igre ne igram sem retrogejminga. Dakle što manje bloatwera.

I samo još jedno pitanje ako mi ne bude odgovaralo da li je zajebano vratiti sedmicu?

Da se razumemo, "Bloatware" je samo na disku i što ne treba zauzima prostor ato se lako reši. Ne treba nikakv Rufus/mufus ako ti je konfiguracija kompatibila, Ti Lite ili slim su svi koje je neko skarabudžio, nije im verovati. To takođe nema veze sa igranjem.
Nazad na sedmicu ne može ali uvek možeš da napraviš backup 7mice pa da je vratiš kakva je bila.
Samo da znaš, aktivacija sa 7 na 10/11 ne radi više.

Da li bi mogla 11 na ovu konfiguraciju koju bi preporučili. Ja generalno nisam ludista, kada je izašla desetka ja sam je odmah instalirao ali posle malo korišćenja sam se negde zakleo da neće ni na 1 moj uređaj. Naravno dosta vremena je prošlo sad već polako imam problema sa podrškom programa. Kakva je možda prednost 11 u odnosu na 10. Da li jedanaeska isto krklja stalno kao 10 ako me razumete šta pitam :)
Snimi Windows 10 home i vozi. Koristi ugradjen antivirus i to je to :)
Ugasi windows update i bice to ok.

Ovaj novi Windows 11 installer koliko je dobro sto skine sve update-ove prilikom instalacije toliko je lose sto skine sve stare drajvere, zasto jednostvano ne ostave mogucnost izbora hocu ili necu drajvere.

Zamena drajvera može da se zabrani.

Windows 11 - Stopping Automatic Driver and BIOS Updates
  1. Use the Windows key + R keyboard shortcut to open the Run command.
  2. Type gpedit. ...
  3. Browse the following path: ...
  4. On the right side, double-click the Do not include drivers with Windows Update policy.
  5. Select the Enabled option.
  6. Click Apply.
  7. Click OK.

I ovo ce da radi pre nego OS bude instaliran? U toku instlacije imas opciju gpedit i "Do not include drivers with Windows Update policy" ?

Očigledno ne pre instalacije, to se uradi posle.

Mike Mike... Pa jel ti citas sta sam napisao :D
Windows ima novi installer koji u toku insallacije povuce sve drajvere i to ne mozes da prekines.

A koje drajvere instalira? MB, GPU?

Mike Mike... Pa jel ti citas sta sam napisao :D
Windows ima novi installer koji u toku insallacije povuce sve drajvere i to ne mozes da prekines.
To je oduvek bilo tako za vreme instalacije, ako nema u samoj instalaciji skine sa neta čim se priključi inače većina imstalacija ne bi prošlo. Mora da ima drajver, makar naj jednostavniji za sve važne delove da bi uopšte radili windows. Izuzev softwerskih i delova drajvera koji idu sa DirectX, Microsoft ne piše drajvere nego su im dostavljeni od proizvođača dotičnog hardwera. MSih proveri (signed drivers) i eventualno testira (WDDM), složi u njihovu bazu i odatle vade kada treba. Za to i postiji "Device_ID" u Firmweru dela i po tome idu da ga nađu. Znači da skoro ne postoje Windows ili MS drajveri.
Neznam dali su ukinuli "Inject driver" da se ubaci u ISO pre instalacije, jedino to je možda promena.

isklucis internet dok se instalira bar ja tako od vreme prve verzije Win 10 pa nadajle

Nazad
Vrh Dno