Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
U ovo vreme jeftine skladišne i radne memorije ne znam što bi neko smanjivao bilo koji Windows, a posebno 11-icu....
Izvini, ali ti ko da si ispao iz vremena Win98.
Ne smanjuje se kapacitet na disku već se ubijaju / onemogućavaju servisi koji troše prvenstveno RAM i CPU. Da ne idemo u priču koliko je škakljivo to što ti servisi rade...

Pitanje u vezi Secure Boot-a:

Pošto upravo instaliram W11 sa fleške uz isključeni Secure Boot, a pre sekund pročitah čitajući nešto da to može imati neka ograničenja potom, je l' istina? Recimo hoće li mi raditi ažuriranja?

Jedino videh da neke igre zahtevaju strogo uključen Secure Boot, ali me to ne dotiče.

I može li se Secure Boot uključiti posle instalacije?
Ili da ne čačkam ako može tako da se poremeti instaliran Windows?
U BIOS-u, Secure BOOT bi trebalo da ima 2 opcije, "Windows UEFI" i "Other OS", izaberi ovaj drugi, ali svejedno, može i posle instalacije-

Kod mene nije ništa "debloatovano" pa mi 11-ica radi kao zmaj. Naravno, šalje telemetriju, ali to radi veoma sporo, malo po malo, tako da se jedva oseti. I dalje sam protiv programa za debloat sistema, jer mislm da isključenjem raznih servisa često isključe i one koji su potrebni Windozi za glatko funkcionisanje. Često ljudi ni ne znaju šta isključuju, pa se posle žale da im Win ne radi dobro. Naravno, treba redovno raditi Disk Cleanup, jer zaostaje mnogo stvari nakon instalacije update-a i raznih velikih programa, drajvera - ali su to sve intervencije unutar sistema od strane samog sistema, znači, predviđene za bezbedan i siguran rad. Debloateri rade "invazivne zahvate" na sistemu, što nekad nije dobro za sam sistem. Ali, ko voli da pogasi desetine servisa da bi mu sistem malo brže radio - samo neka izvoli. Nemam ništa protiv. :)

Slabo jedu CPU i memoriju ti "Essential service", većina se upali pri startu pa odu u stand by mode ili su Run once. Najviše resorsa pojedu startup programi koji ostaju rezidentni, tu treba obratiti pažnju. Evo baš sada gledam kod mene svi Windows servisi pokazuju 0% CPU a najviše memorije (45.6MB) Explorer,
Host Process for Windows Services, (11.5MB) Desktop Window Manager (42MB) ali bez njjih se ne može.

Slabo jedu CPU i memoriju ti "Essential service", većina se upali pri startu pa odu u stand by mode ili su Run once. Najviše resorsa pojedu startup programi koji ostaju rezidentni, tu treba obratiti pažnju. Evo baš sada gledam kod mene svi Windows servisi pokazuju 0% CPU a najviše memorije (45.6MB) Explorer,
Host Process for Windows Services, (11.5MB) Desktop Window Manager (42MB) ali bez njjih se ne može.
Zanimljivo, kod mene konstanto srce preko 200MB.
Screenshot_1.png

Ljudi moji, ja ne znam šta se desilo, ali vratio sam ženin komp na Windows 10...
Stigao pre koji dan update na oba kompa (Win10 kod mene Win11 kod nje) i kod mene sve ok, a kod nje... ufff...
Prošao lepo update, komp se restartovao, a nakon toga ne vidi ni jedan jedino driver... Od čipseta i grafičke, pa sve do miša i tastature. Toliko se spucao da ništa nije pomagalo. Recovery se bukvalno vraćao na isto stanje, a reinstalacija drajvera nije bila moguća pošto su izbacivali grešku nepodržanog OS. 😲
Čak sam iz safe mode poubijao sve drajvere i pokušao ponovo da instaliram i opet ista greška.
Na kraju sam joj vozdigao Windows 10, apdejtova i evo radi sve bez problema.

@Sasa012
Probaj sa gašenjem prve i treće opcije unutar File Explorer podešavanja u tabu View.

Prilozi

• 1684089067861.png
    1684089067861.png
    3.2 KB · Pregleda: 79
Može mala pomoć...pre par dana stize mi obaveštenje da treba preduzeti neke dodatne radnje sa nalogom. Iskoči mi sledeći prozor (slika u prilogu). Ja odaberem regularno opciju "I am a parent or guardian", zatim mi ponudi da se logujem sa svojim account-om. Unesem sve kako treba i opet me vrati na početak i tako u nedogled vrti...
Sad mi danima stoji jako treba da popravim account i regularno ne mogu da primam mailove i slično. U čemu je problem i kako da ga rešim? Hvala.

Prilozi

• 16841388216034779100739351026901.jpg
    16841388216034779100739351026901.jpg
    164.6 KB · Pregleda: 53
Imaš samo jedan account ili više ? Da li je MS account ?
Možda je ovde nešto uključeno?
1684139461187.png

Ja imam problem što se pokreće. Sam. Bez da sam ga išta pitao. To se dešava povremeno kada se računar "budi" iz hibernacije. Skoro svaki treći put me na desktopu dočeka pokrenut Edge (koji inače sam nikad ne pokrećem). Gledao sam po netu, dešava se i drugima (i nakon Sleep-a) do te mjere da postoji niz nekih rješenja, probao sam nekoliko, uključujući i neko čačkanje po registry-ju, ali nije pomoglo. Ludilo.

Hvala, ali nisam ja protiv Edge-a, ne bih da ga "ubijam", nego mi je bezveze to nasilje koje kao da MS sprovodi jer tako agresivno gura nešto svoje. Neka ga tu, neka je podešen kao default browser na tek instaliranom Windowsu, ali bi trebalo da se može bilo šta drugo koristiti, bez da se Edge gura svaki čas. Doslovno imam sa strane otvoreno ovo Does Microsoft Edge Keep Opening Itself on Windows? Try These Fixes, pa pređem po jedan korak i čekam da vidim šta će biti, ali me za koji dan opet Edge dočeka na desktopu otvoren, i onda pređem još po neko rješenje sa tog i sličnih linkova. Vidjećemo šta sve treba da se ispodešava da se Edge ne bi sam pokretao.

Imaš ove servise za Edge koji mogu da se pogase ili se onda Edge otvara jako, jako sporo kada hoćeš da ga otvoriš.
1684305847508.png

Hvala, ali nisam ja protiv Edge-a, ne bih da ga "ubijam", nego mi je bezveze to nasilje koje kao da MS sprovodi jer tako agresivno gura nešto svoje. Neka ga tu, neka je podešen kao default browser na tek instaliranom Windowsu, ali bi trebalo da se može bilo šta drugo koristiti, bez da se Edge gura svaki čas. Doslovno imam sa strane otvoreno ovo Does Microsoft Edge Keep Opening Itself on Windows? Try These Fixes, pa pređem po jedan korak i čekam da vidim šta će biti, ali me za koji dan opet Edge dočeka na desktopu otvoren, i onda pređem još po neko rješenje sa tog i sličnih linkova. Vidjećemo šta sve treba da se ispodešava da se Edge ne bi sam pokretao.

Ugasi "Startup boost" i "Continue running in background" u podešavanjima Edga.

Prilozi

• 1684314403460.png
    1684314403460.png
    45.4 KB · Pregleda: 32
Jel primetio jos neko veliku "konzumaciju" WebView 2 aplikacija? Ovo se desava i na Win 10 i na Win11.
Screenshot_2023-05-17-20-13-21-075_com.reddit.frontpage-edit.jpg

Ništa od toga kod mene i Explorer je ispod 200MB. Stanje redovno. Win 11 Pro for Workstation. Bolji je od običnog pro jer je bolje optimizovan i služi više za biznis radne organizacije...
2023-05-18 14_18_30-.png

Stanje kod mene:

task.manager.png

Imam 128 Giga. Pošto je sad DDR4 jeftiniji nego ikad, odlučio sam da kupim RAM-a koliko god mi ploča dozvoljava, a to je 128GB. 100$ za modul od 32 GB stvarno nije mnogo, tako da se nisam mnogo ni istrošio....

@Algol iskreno čemu toliki ram?

Pa napisao da je jeftin ram i hteo da popuni koliko može. Što da ne, ne može da škodi.

Nešto me zanima - jesu li svima na Win 11 ovoliko razmaknute ikonice u systrayu?

systray.png

Mislim da je to nepotrebno veliki razmak... Jedina stvar kod Win 11 koja me malo nervira...

Мене нервира ужасно и непотребно споро пребацивање са различитих тастатура.

Едит: а ти размаци су се повећали са једним од скорашњих апдејтова.

Kod mene Win key + Spacebar vrlo brzo prebacuje tastature. Ne znam što je kod tebe sporo...

Ја користим alt+shift, али споро је од самог почетка win11, на win10 је било супер.
Можда он брзо пребаци, али анимација је очајно спора.

Vrh Dno