Šta je novo?

Windows 11

Na drugoj slici pod stavkom "Verzija" ti stoji "21H2", sto je jako cudno ako si redovno azurirao Windows putem ugradjenog Windows update.

Win 11 21H2 EOS:
"Windows 11, version 21H2 reached its end of life on October 10, 2023, for Home and Pro editions. For Enterprise and Education editions, version 21H2 remained supported until October 8, 2024."

Sta dobijas kada izaberes tu ponudjenu opciju u sys tray-u? Da li ti se otvori Windows Update prozor u kom mozes da izaberes da preuzmes noviji build?
Odvede me na Win Update stranu ali ne nadje nijedan kao da je sve najnovije.

Screenshot_459.png

Nisam nista gasio od opcija ali mislim da mi hardver nije zadovoljavao uslove za Win11 svojevremeno pa sam nekim uputstvom sa YT to preskocio. Svakako sam dobijao update tokom vremena posle instalacije. Ovo mi je od juce pojava.

Mozda da probas update assistance

Moras opet da ga zeznes da uradis upgrade. Siguran sam da ima vise nacina, mislim da bi ti cak dozvolio upgrade i ako pokrenes novu instalaciju iz iso fajla iz samog operativnog sistema, ali probaj prvo asistent.

Obavezno napravi full backup pre ovoga jer imas nepodrzan hardver.

Da li je validan način da se pronađe win licenca preko showkeyplus iz microsoft store ili ima nešto bolje? Kupio sam pre par godina par licenci nešto za vm nešto ovako pa da popišem.

Dopao mi se ovaj Portmaster,po meni bolji od Free Firewall-a koji je dobar.
Medjutim meni internet brauzeri ne rade,firewall kaze sve ok.

Probao sam opet ovaj Portmaster na svez sistem i radi odlicno dok mu u podesavanja ne izmenite pocetni DNS.
Posle toga se zaglupi ne radi net,ne pomaze ni isti DNS,ni brisanje DNS,ni reset racunara.
Eto imaju neki bag sa DNS opcijom.

Poslednja izmena:
Koristim Free Firewall od kada je izašao i ne menjam ga kod mene radi odlično ali sam mu dodao još i Fort Firewall koji je dobar kao pomoćni fajervol ali ne kao i glavni hoće da propusti nešto što ne bi trebao ali zato FF ne pušta ništa što nije izričito rečeno da može. Meni se desi posle sleep moda ili kod automatskog gašenja da blokira pretraživač tada stisneš samo dole u traju na desabled i ponovo pokreneš pretraživač i kada proradi vratiš fajervol na enable i to je to. Probao i taj Portmaster ali mi se ne sviđa kako radi - deinstall.

Upao napokon!
Probao prvo ovo Benchmark uputstvo i nista. Probao i ovo sa Flyby11, ista stvar. Na kraju sam nasao ovo uputstvo, odradio po njemu pa ponovo sa Flyby11 i uspeo. Update odradjen.

1738428873154.png

odradio sam samo prvu komandu,
reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\vdsldr.exe" /f

jel zna neko kako da isključim ovaj za mene predosadan "feature" :( u win 11 za stalno?
kada prevlačim prozore (title bar) do ivice ekrana, kada se približavam kursorom miša
da prozore mogu da pomeram kao pre

takođe, ima li teorije da se uključi Show all Taskbar icons po difoltu u notification area, kao u win 10 i prethodnim?
ovi hackovi mi nisu praktični:
bukvalno svaki put kada reinstaliram sistem, a to radim često moram da guglam kako to da uradim.

počelo da me iritira

Prilozi

• SNAG-0061.png
    SNAG-0061.png
    695.7 KB · Pregleda: 31
  • SNAG-0065.png
    SNAG-0065.png
    1.3 MB · Pregleda: 23
  • SNAG-0067.png
    SNAG-0067.png
    288.8 KB · Pregleda: 41
isteklo vreme edita
Saznao sam za ovo prvo, opcija multitasking se isključi.
zanima me još, ako neko zna:
Koji su ekvivalenti ovih označenih opcija u regularnim windows opcijama, jer ih sigurno "windows 11 manager" nije sam izmislio, već je zgodan za ovo podesiti?

Prilozi

• 1.png
    1.png
    43 KB · Pregleda: 33
  • 2.png
    2.png
    52.6 KB · Pregleda: 29
da li si siguran da ta opcija zahteva unošenje i korisničkog imena i šifre kada se loguješ?
default postavka u windowsu je unošenje lozinke, ali interesuje me ovo i za username? Znači ako ti neko ne zna username, ne može da se uloguje
Takođe, zanima me kako da se uključi obavezan unos lozinke za svaki UAC prompt (npr pri pokretanju programa kao admin, instaliranju i sl.)?

Default je PIN.
Za ostalo možeš da napraviš još jedan nalog.

ok, ali windows 11 manager to odradi bez potrebe za novim nalogom.

pretpostavljam da je najbolje:
Koristiti standardni korisnički nalog za svakodnevnu upotrebu, i poseban administratorski nalog (sa drugom lozinkom) koji ćete koristiti kada vam budu potrebna administratorska prava (za instaliranje softvera i slično).

1. Open Settings.
  2. Navigate to Accounts.
  3. Select Sign-In Options.
  4. Change Sign-In Requirement to ‘Never’.
  5. Disable Password Requirement.
  6. Disable PIN Requirement.
ili

It is possible to do so, but please make sure you follow these steps very closely in order for it to work:

1. First, go to Settings > Accounts > Sign in options, scroll down to mid page, under "Additional Settings",Make sure "For improved security, only allow Windows Hello Sign-in for Microsoft accounts on this device (Recommended). " is turned OFF.

2. Launch netplwiz, select your user, if the "user must enter a username and password to use this computer" box is NOT checked, please check it , click Apply. Then uncheck the box and click Apply. This will bring up a pop up window.

3. On this pop up window, this is where most mistakes happen. Very important, erase the username that's prefilled. Username should be your entire email address for your Microsoft account. Password is your Microsoft account's password. Any typo here can prevent it from working. Then click OK. And back to the netplwiz page, click OK.

4. Restart the computer now and it should work.

Ja koristim ovaj programčić za Autologon. To radim prvo kada instaliram Win.
2025-02-04 21_59_42-Autologon - Sysinternals.png

Nazad
Vrh Dno