Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Intel nema tpm i secure,nije hteo u bios iskljucio se num lock.
Uspeo sam kao na videu,hvala.

Poslednja izmena:
Kako si napisao, zvučalo je namerno. Ako i nema TPM mora da ima secure boot. RX560 je iz 2017. nema šta nema secure boot, a i to je vreme kad je TPM postao obavezan. Koji ti je tačno procesor?
Since July 28, 2016, all new device models, lines or series (or if you are updating the hardware configuration of a existing model, line or series with a major update, such as CPU, graphic cards) must implement and enable by default TPM 2.0

Instalirao sam laganica Win11 Pro na NUC-u koji zvanično nije podržan, s obzirom da ima i5 7. generacije (bar tako kaže Microsoft).
Skine se nov Rufus, namesti se da napravi bootabilnu instalaciju na fleški bez TPM-a i secure boot-a, isključi se secure boot u BIOS-u i clean install prođe najnormalnije.
Postoji i opcija da se radi iz operativnog sistema upgrade, ali je ovo lakše, pogotovo ako nemate već instalirano mnogo programa na Win10, kao što ja nisam imao. Takođe je bez problema prihvatio digitalnu licencu za Win10 Pro koju je NUC imao, tako da je i pod Win11 Pro aktiviran

Kako si napisao, zvučalo je namerno. Ako i nema TPM mora da ima secure boot. RX560 je iz 2017. nema šta nema secure boot, a i to je vreme kad je TPM postao obavezan. Koji ti je tačno procesor?
Cpu je iz 2013.

Da li ostaviti defender,ili je laksi avast sa minimal instal?

Nakon poslednjeg update-a u Beta kanalu L3 Cache read je normalan (22000.282), write je i dalje slab. Deluje mi živahnije sam Windows, verovatno je placebo :D

Ja još uvek imam verziju 22000.258 i ne primećujem nikakav lag u običnom radu. Prozori se otvaraju momentalno, Chrome stranice učitava kao i obično, video radi normalno... No problemmo at all. :)

Naravno da je no problemo kad komp koristiš kao office mašinu

Jašta. :)

Pozdrav svima...
Imam stariju masinu: kakvu, to možete videti na slikama.
Pokušao sam da instaliram Windows 11, tako što sam pokrenuo skriptu Bypass_TPM_Windows_11.2 koja bi trebala da ''nauči'' moj računar da zaobiđe TPM i CPU uslov. Na žalost, to ne prolazi, i dalje mi pokazuje problem. Govorim o upgrade-u Windowsa 10 na 11.
Inače, u pitanju je matična ploča MSI H81M-P33 i koliko sam uspeo da proverim, imam zadnju verziju BIOS-a 1.9. Pretpostavljam da moram nešto prepodesiti u samom BIOS-u, ono što sam čitao i gledao na YouTube, na žalost nema u mom BIOS-u. Treba mi pomoć nekog baš stručnog lica koje ima isti ili sličan problem. Možda postoji neka skrivena opcija u BIOS-u koja omogućava promenu podešavanja a koja bi omogućila instalaciju Windows 11?
Takođe, pokušao sam clean install, napravio butabilni USB sa Rufis 3.16 beta 2, podesim u BIOS u opciji Boot na USB, međutim, instalacija nija moguća, odnosno prilikom restarta pojavi se crni ekran sa nekim obaveštenjem koje ne znam šta znači.

Prilozi

• Moj racunar_TPM2.png
    Moj racunar_TPM2.png
    49.5 KB · Pregleda: 56
  • Error install W_11.jpg
    Error install W_11.jpg
    372.6 KB · Pregleda: 57
Pozdrav svima...
Imam stariju masinu: kakvu, to možete videti na slikama.
Pokušao sam da instaliram Windows 11, tako što sam pokrenuo skriptu Bypass_TPM_Windows_11.2 koja bi trebala da ''nauči'' moj računar da zaobiđe TPM i CPU uslov. Na žalost, to ne prolazi, i dalje mi pokazuje problem. Govorim o upgrade-u Windowsa 10 na 11.
Inače, u pitanju je matična ploča MSI H81M-P33 i koliko sam uspeo da proverim, imam zadnju verziju BIOS-a 1.9. Pretpostavljam da moram nešto prepodesiti u samom BIOS-u, ono što sam čitao i gledao na YouTube, na žalost nema u mom BIOS-u. Treba mi pomoć nekog baš stručnog lica koje ima isti ili sličan problem. Možda postoji neka skrivena opcija u BIOS-u koja omogućava promenu podešavanja a koja bi omogućila instalaciju Windows 11?
Takođe, pokušao sam clean install, napravio butabilni USB sa Rufis 3.16 beta 2, podesim u BIOS u opciji Boot na USB, međutim, instalacija nija moguća, odnosno prilikom restarta pojavi se crni ekran sa nekim obaveštenjem koje ne znam šta znači.
Slicno nesto sam i ja dobijao, isto tako sam upao u probleme kao ti, jedva sam uspeo da resim problem, ali nikako sa windows 11. Jedino sa windows 10. Napravi novi boot sa windows 10, i instaliraj 10. Kada istaliras 10, imas na benchmark youtube kanalu Boza sve detaljno objasnio. Juce navece sam bas odradio kako je pokazao i proslo je super

A moze da proba i finalnu verziju rufusa a ne betu.

Changelog​

• Version 3.16(2021.10.13)
    • Fix ISO mode support for Red Hat 8.2+ and derivatives
    • Fix BIOS boot support for Arch derivatives
    • Fix removal of some boot entries for Ubuntu derivatives
    • Fix log not being saved on exit
    • Add Windows 11 "Extended" installation support (Disables TPM/Secure Boot/RAM requirements)
    • Add UEFI Shell ISO downloads
    • Add support for Intel NUC card readers
    • Improve Windows 11 support
    • Improve Windows version reporting
    • Speed up clearing of MBR/GPT

@wizard1993
Da, imao sam problem sa MBR prilikom prvog pokušaja upgrade-a, pa sam sa AOMEI Partition Assistant prebacio iz MBR u GPT, ponovo pokušao upgrade i onda sam dobio problem kao na drugoj slici. Isti problem dobijam i kada probam clean install. Bar mislim da je isti, više ni sam ne znam, pokušavao sam sve i svašta, pa sam malo i pomešao. Uglavnom, nije mi pomoglo da upgrade-ujem iz W10 u W11. Čeprkajući, desilo se da sam potpuno uništio sistem, pa sam morao prilikom ponovne instalacije Windows 10 da konvertujem particije uz pomoć Command Prompt-a, odnosno opet sam vratio MBR, jer nije bilo moguće instalirati W10. Pošto nisam stručnjak za računare, snalazim se uglavnom preko foruma i youtube-a, tako da ne znam da li i šta treba da se menja u BIOS-u? Zato i postavljam pitanje nadajući se da će neko ko je imao ovu ploču, znati da mi da prave informacije šta treba da odradim.
Inače, u BIOS-u je moguće podesiti mode na UEFI, i na UEFI+LEGACY. Možda ima neki skrivani meni koji se iz neke opcije aktivira i omogućava druga neka podešavanja?
Mislim da su speciifikacije moje matične ploče ove: https://www.msi.com/Motherboard/H81M-P33/Specification
Po njoj kao da ima neki TPM, ovako stoji: TPM (header)=1. Ne znam šta to znači. Još manje kako da ga aktiviram, ako ga uopšte ima.
Drugo, video koji pominješ, jel to ovo;
Pogledaću kući ovo detaljno, i pokušati clean install sa finalnom verzijom Rufus-a, kako mi predlaže @amdpower
Ako posle ovog mog posta imate neke druge savete, uvek su dobro došli, naravno.
Hvala vam, izvestiću vas kako je sve ovo prošlo

Stavi UEFI to ti je za GPT. MBR ne treba da se koristi jedno deset godina od kad je većina ploča UEFI.
Header znači da ima gde da se stavi TPM modul, ali to ne mora da znači da ga imaš.

TPM header je samo priključak na koji se stavlja TPM modul, koji se kupuje zasebno. Moje obe ploče - Asus Maximus VIII i ROG Strix X570-E Gaming imaju TPM header, ali nemaju i TPM modul, tako da najverovatnije ni tvoja nema modul. Radi clean install sa editovanjem Registra, kako je opisano u YT videu i garant instaliraš Win 11. Sve je lepo opisano i prikazano da ne možeš da omašiš. ;)

Da, tzv. fTPM - Firmware TPM. A ima i na ploči TPM konektor (pinove) za zaseban TPM.

@wizard1993
Da, imao sam problem sa MBR prilikom prvog pokušaja upgrade-a, pa sam sa AOMEI Partition Assistant prebacio iz MBR u GPT, ponovo pokušao upgrade i onda sam dobio problem kao na drugoj slici. Isti problem dobijam i kada probam clean install. Bar mislim da je isti, više ni sam ne znam, pokušavao sam sve i svašta, pa sam malo i pomešao. Uglavnom, nije mi pomoglo da upgrade-ujem iz W10 u W11. Čeprkajući, desilo se da sam potpuno uništio sistem, pa sam morao prilikom ponovne instalacije Windows 10 da konvertujem particije uz pomoć Command Prompt-a, odnosno opet sam vratio MBR, jer nije bilo moguće instalirati W10. Pošto nisam stručnjak za računare, snalazim se uglavnom preko foruma i youtube-a, tako da ne znam da li i šta treba da se menja u BIOS-u? Zato i postavljam pitanje nadajući se da će neko ko je imao ovu ploču, znati da mi da prave informacije šta treba da odradim.
Inače, u BIOS-u je moguće podesiti mode na UEFI, i na UEFI+LEGACY. Možda ima neki skrivani meni koji se iz neke opcije aktivira i omogućava druga neka podešavanja?
Mislim da su speciifikacije moje matične ploče ove: https://www.msi.com/Motherboard/H81M-P33/Specification
Po njoj kao da ima neki TPM, ovako stoji: TPM (header)=1. Ne znam šta to znači. Još manje kako da ga aktiviram, ako ga uopšte ima.
Drugo, video koji pominješ, jel to ovo;
Pogledaću kući ovo detaljno, i pokušati clean install sa finalnom verzijom Rufus-a, kako mi predlaže @amdpower
Ako posle ovog mog posta imate neke druge savete, uvek su dobro došli, naravno.
Hvala vam, izvestiću vas kako je sve ovo prošlo

Uefi + legacy. Ako radis preko Rufusa onda stavi kad butujes GTP ( obavezno) . Da to je taj video, mozes i po njemu da radis, ali onde nema rufusa. Sam izaberes da li zelis Rufus ili ovo sto je Boza radio. Po meni laksi metod ovaj sto je Boza radio ( prvi metod od nule).

Već drugi put sistem ne može da se podigne posle ažuriranja nekog programa ovog puta nod32,program se ažurira i pc zatraži restart i onda sistem ne može da se pokrene.Nego moram ponovo novi sistem da ubacim,opasan bag neki.Ima li neko sličnih problema?

izasao je build, sad da li je stable... :D
I jeste i nije. Posle 10 dana koriscenja, ni jedno smrzavanje, gasenje, BSOD, itd. Brze radi u odnosu na W10, brzi je odziv, ali zato graficki interfejs pun bagova. Malo, malo, pa moram da restartujem windows explorer proces da bih otvorio notifikacije sa strane ili promenio tastaturu. Nije mi jasno kako su dozvolili da vreme na satu bude pomereno u odnosu na datum. Bas mi bode oci. CIni mi se da je W10 bio sredjeniji u momentu izlaska u odnosu na W11.

window 10 je imao problema sa start kako se secam tad je bagovao strasno kad hoce kad nece da se otvori pa je mrzneo ali su ga sredili bice i ovo za nekoliko meseca

Kako vam radi Python 3.10 i C++ ko koristi, kod mene hoce da zabaguju prvih 2sek? Na w10 nisam imao problema, najverovatnije je do optimizacije, ali da pitam.
Odlicna je funkcija sto moze da se sakrije taskbar, veliki plus od mene.

Prenaduvana panika, Patch treba da bude pušten 21og ovog meseca, to znači sutra posle 19.00h po ovdašnjem vremenu.

Šta ti je moć placeba - i meni se učinilo da malo brže otvara Chrome (koji prosto iskoči kad kliknem na shortcut), nakon što sam instalirao insajdersku verziju iz Beta kanala. (Da, i ja sam neki kao insajder, još od izlaska Windowsa 10.)

Edit:
Čekaj malo, sad sam pogledao šta su popravili verzijom 22000.282 i kaže:

We fixed an L3 caching issue that might affect performance in some applications on devices that have AMD Ryzen processors after upgrading to Windows 11 (original release).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno