Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Samo to ? Pa i to je "hardverski". Kažu da poslednji Rufus može da napravi instlaciju da to preskoči.

Meni je neverovatan broj ljudi koji nema secure boot, zapravo je Microsoft u pravu što ga forsira. Samo su *****ali sve ostalo u lansiranju...

kompletno zaobilazenje proverke. kako za clean isntall tako i za update.

Opa mogao bih probati ovaj bypass… Sta mislite kako bi radio w11 na hardu i e1 1200 cpu? Koji je bas bas slabasan cpu? 🤣 inace probao sam ssd sa ovim cpu i nema ama bas nikakve beneficije 🤣

Meni je PC Health Chech rekao da trenutno ne mogu da instaliram Win11 zbog ovoga:
This PC must support secure boot
TPM 2.0 must be supported and enabled on this PC (TPM not detected)
Šta treba da uradim? Hardverski mi je sve uredu

Potraži u BIOSu opciju fTPM i uključi je. Koju matičnu imaš?
Takođe, moraš imati upaljen UEFI boot umejsto CSM koji treba biti uključen. Secure Boot ne moraš da uključuješ, bitno je samo da je podržan.

Opa mogao bih probati ovaj bypass… Sta mislite kako bi radio w11 na hardu i e1 1200 cpu? Koji je bas bas slabasan cpu? 🤣 inace probao sam ssd sa ovim cpu i nema ama bas nikakve beneficije 🤣
Imas najgori procesor u istoriji, ne pokusavaj bolje ;)

Moraš da uđeš u BIOS/UEFI, ne znam koja ti je ploča, varira koje dugme treba da pritisneš dok se pali računar. Ali imaš na YT za većinu ploča tutorijal za TPM i Secure Boot.

Te stvari inače treba da su uključene i na Win 10, jer povećavaju sigurnost i nisu nove u Win 11.

Ploča mi je Gigabyte a320m-h
Znači mene serviser zavrnuo kad mi je instalirao win10 jer ništa od toga mi nije uključeno a vi kažete da treba da bude

Nije te serviser nista zavrnuo, vec proizvodjaci maticnih ploca diktiraju sta je ukljuceno/iskljuceno po podrazumevanim podesavanjima iz fabrike

Sunshine, koji procesor imaš? I to je bitno za instalaciju 11-ice... Sa obzirom na ploču, cenim da nije ništa novijeg tipa?

Inače, slažem se sa Đilkošem. Postoji realna šansa ako čačkaš (previše) i nisi dovoljno vičan da ispraviš grešku... da zezneš i boot 10-ke.

Imam Amd Ryzen 3 3200G sa Vega 8 grafikom, 8GB rama na 2666 Mhz, Win10 nije originalan već onaj što stavljaju po servisima za 20 evra

Prvo, da li ti zaista treba W11 ili je cista znatizelja? Ako je samo znatizelja, bolje instaliraj u virtuelnu masinu (VMware Player npr) i isprobavaj.

Ako hoces na tvoju masinu direktno, onda udjes u BIOS stiskajuci del taster, kliknes na karticu Peripherals i ukljucis Intel Platform Trust Technology (PTT) kao sto je pokazano na videu iznad.
Ryzen 3200G je zvanicno podrzan tako da neces imati problema oko tog, ali PTT moras ukljuciti.

Čak i da hoće prosto da ima Windows 11 jer je najnoviji, što može da se kaže znatiželja: sačekati još par meseci da se isprave neke sitnice ako treba, pa naći servisera koji će mu to uraditi.

Na AMD platformi ne tražiš PTT nego fTPM. Tako je označeno na AMD pločama.

Instalirao i ja, do sada ama baš jedan video nisam pogledao vezano za Win11, pošao do kuhinje dok je išla instalacija, kad sam se vratio mislio sam da sam instalirao neku Linux distribuciju... :D

E ovo je već ozbiljan spisak ispravki bagova:

Nije baš da mi treba Win11 ali volim da uvek imam najnoviju verziju operativnog sistema.
I da li se Win11 dobija kao update ili treba da se napravi butabilni usb za instaliranje novog OS-a?

Skineš Win11 asistent i tako ga instaliraš (upgrade, najednostavnija varijanta), mada možeš i .iso pa da praviš butabilnu flešku, posebno ako hoćeš čistu instalaciju.

Šta znači kad u System information piše
BIOS Mode Legacy
Secure Boot state unsupported

Meni je PC Health Chech rekao da trenutno ne mogu da instaliram Win11 zbog ovoga:
This PC must support secure boot
TPM 2.0 must be supported and enabled on this PC (TPM not detected)
Šta treba da uradim? Hardverski mi je sve uredu
Ja sam juče sam proveravao konpatibilnost, ploča mi je Gigabyte B450-s2h i isto je pisalo da mi treba secure boot i TPM. I odem tako ja u bios, stavim CSM na Disabled, uključim secure boot i fTPM i save changes i posle toga crn ekran, neće da podigne sistem neće u bios znači ništa i na kraju sam morao clr Cmos izvadio bateriju i sve se dobro završilo posle se resetovao bios na default, šta je pošlo naopako moraću da istražim. Da li možda neko zna zašto se to desilo?

Čisto da budem siguran, kako bih mogao sprečiti automatski upgrade sa 10 na 11. Znam da se dešavalo kada je krenula 10ka da se ljudima automatski radio upgrade, a ja bih ipak to da izbegnem i instaliram kad je budem hteo. Isključio sam fTPM u UEFI, ali izgleda da to više ne vredi jer mi i dalje prijavljuje da mogu odraditi upgrade. :cautious:

Nazad
Vrh Dno