Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
danas mi je stigao win update ali nisam siguran da li idem na w11 (Ausus rog Strix G513QR, ryzen 5800H, gtx3070 8GB, 16GB RAM, 1TB ssd) sta savetujete?
Ako idem na upgrade, da li mi ostaju sva setovanja, win-a, setovanje aplikacija, instalirane igre mreža itd.....nikada nisam radio upgrade samo clean install pa nisam siguran sta da ocekujem?

Ja bih sačekao da isprave bugove, bar još jedan mesec. A ostaje ti sve kako si i namestio ako uradiš update.

Ja sam primetio pat bagova sa GUI:
settings ne zeli da se otvori nekad... (mora restart)
taskbar autohide ako idem sa misem gde je sat odbija da se podigne??? (ako je namerno tako uradjeno zasto??)

@techone : veliki proizvođači satova (Rolex, Casio, Fossil i drugi) su u dogovoru sa Majkrosoftom blokirali pojavljivanje sakrivenog taskbar-a ne bi li poboljšali posustalu prodaju svojih satova nakon izlaska Windows 11. 🐵

Naravno da je bag, ispraviće ga (kad skoči prodaja satova). 😎

Red je da se javim u vezi mog pitanja oko instalacije Windows 11.
Dakle, postupio sam po uputstvu koje je Boža uradio na zvaničnom Youtube kanalu Benchmark-a.
Nije prošla clean install, zašto ne zna. Sve sam probao, jednostavno neće.
Potom sam postupio po drugom delu uputstva , napravio skriptu po uputstvu, pokrenuo je, ona je odradila svoj posao, a potom poreknuo setup instalaciju sa USB-a. Malo je potrajalo, naravno, ali sam uspeo da instaliram Windows 11. Naravno, izabrao sam opciju da ne sačuva stare aplikacije i dokumenta.
Hvala svima na savetima,!!

Dalje, imam još jedno pitanje, koje je moja fantazija, verovatno.
Dakle, da li postoji mogućnost kreiranja neke vrste multiicons prečice na desktopu. Ti mislim na jednu prečicu, koja bi funkcionisala tako da kada se primakne miš na njoj i zadrži više od jedne sekunde, da ista ''procveta'', a svaka latica bi bila prečica ka nekom programu, folderu, disku, usb-u, ili kako već meni odgovara. Ovo pitam jer bi se na ovaj način smanjio broj prečica na desktopu i verujte mi bilo bi vrlo praktično ljudima koji stvaraju puno dokumenata, a u tom procesu koriste izvore iz drugih dokumenata. Operativniji bi bili, manje bi radili, a samim tim i manje sedeli.
Hvala na eventualnom savetu, a oni koji imaju kontakt sa tata Bilijem, mogu i da mu predlože ovu moju ideju da je realizuju, ako nešto slično ne postoji.

Ukoliko neko želi da instalira 11-cu na neki stariji računar, bez maltretiranja sa TPM i UEFI neka slobodno skine ovaj .dll fajl . Samo se zameni postojeći u SOURCE folderu instalacije Windows-a i neće biti problema. Instalirao na računaru sa i5-3470, 8GB DDR 3 i pločom kojoj su UEFI i TPM misaona imenica,

instalirao danas za probu na masinu za nepodrzanim procesorom i bez tpm. Update, sve stoji, iste drajvere od Win10.
Pa ovo je daleko bolje od win10. Sve radi fluidnije. bilo nekoliko usporenja jer je windows proguravao teams u pozadini, ali nista strasno. Sve se to pogasi, settings interfejs jos uek ponekad zaglavi ali ipak je bolje nego Win10.
great success

Mene najviše oduševljava što su kada biraš fajlove na desnom kliku cut, copy, paste, delete funkcije u vidu ikonica na vrhu a ono što sam morao da budžam u properties sada izlistane. Ko se ovoga setio svaka mu čast.

Edit: Silno sam želeo da se uverim u one priče o usporavanjima sa Ryzen procesorima, ali nisam primetio nikakvu razliku u igrama ili nilo čemu drugom, što odokativno, što putem benchmark testova. Pa sam sad malo zbunjen da li je došlo do toga da nas i sa YT usmereno lažu??

Poslednja izmena:
Mene najviše oduševljava što su kada biraš fajlove na desnom kliku cut, copy, paste, delete funkcije u vidu ikonica na vrhu a ono što sam morao da budžam u properties sada izlistane. Ko se ovoga setio svaka mu čast.

Edit: Silno sam želeo da se uverim u one priče o usporavanjima sa Ryzen procesorima, ali nisam primetio nikakvu razliku u igrama ili nilo čemu drugom, što odokativno, što putem benchmark testova. Pa sam sad malo zbunjen da li je došlo do toga da nas i sa YT usmereno lažu??

Evo na primer kod mene kakva je situacija za L3 cache...

cachemem.png

a ovakva bi otprilike trebala da bude...

aida.png

Ja sam instalirao clean install w11 i posle naravno instalacija svih drajvera i full windows update.
Ono sto sam ja primetio da u odnosu na w10 je to da je UI kod mene dosta sporiji na w11 i ono sto mi najvise smeta je to sto je file explorer dosta ali bas dost spor i da laguje kada se selektuju folderi da li su to 2 ili 15 foldera on svakako laguje(laguje rectangle).
W11 je instaliran na bezmalo nov 970 evo plus.
E sad posto moj procesor nije podrzan probao sam kod brata na Legion Y530 laptopu sa I5 8300H i on nema problema sa L3 cache u Aidi ali ostale problema ima isto kao i ja.
Igre nisam probao jer ne igram pa mi to nije mnogo bitno.
Programi koje sam naknadno instalirao potpuno isto rade kao i na W10(Autocad,Labview,Matlab,Eplan).

Zanimljivo.
Na YT sam video testove sa R5 2600 u kojima kažu da je L3 latencija za 30% sporija nego što je na W10. Zaista ne znam kako to izgleda u radu, ali ja na mojoj mašini nemam osećaj da je bilo šta iole sporije. Ono meni najbitrnije je da u igrma ne vidim ama baš nikakvu razliku. Baš kao i u svakodnevnom funkcionisanju. I to mi je dovoljno da nastavim da ga isprobavam, ali ću tek na poslu u domenskoj mreži uspeti da pohvatam sve konce da li je W11 trenutno dobar ili ne.

Evo sad Aida test sa novim chipset drajverom od danas...
cachemem.png

Situacija mnogo gora nego sa proslim.

Ono sto sam ja primetio da u odnosu na w10 je to da je UI kod mene dosta sporiji na w11 i ono sto mi najvise smeta je to sto je file explorer dosta ali bas dost spor i da laguje kada se selektuju folderi da li su to 2 ili 15 foldera on svakako laguje(laguje rectangle).
W11 je instaliran na bezmalo nov 970 evo plus.
E sad posto moj procesor nije podrzan probao sam kod brata na Legion Y530 laptopu sa I5 8300H i on nema problema sa L3 cache u Aidi ali ostale problema ima isto kao i ja.
Igre nisam probao jer ne igram pa mi to nije mnogo bitno.

File explorer je krs od samog pocetka. Ja sam probao prvo na intelu koji zvanicno nije podrzan bez TPM-a a evo i sada na intelu 11th i apsolutno se isto ponasa. Takodje sam nesto cudno primetio na relaciji OS -> BIOS, kontaktirao sam gigabyte i cini se da i sami znaju o cemu cemu se radi...
"We are looking into the issue and will come back to you ASAP"
...a odnosi se na frekvenciju i napon memorije.

Cekam da vidim sta ce odgovoriti da li je problem sam bios na njihovim plocama ili je problem OS.

Trebace puno vremena da se sve ispegla ovde, oni vec par meseci ne mogu da rese problem explorera, taskbar je horor bez svih onih opcija na koje smo navikli u win10, a i sama velicina taskbara je uzasna.

Kod mene su dosta bolje L3 cache brzine sa 22000.282 verzijom W11 i najnovijim chipset drajverom. Čini mi se da je L3 Write pre ažuriranja chipset drajvera bio dosta sporiji.

1634830734656.png

U BIOSu ti je CSM uključen pod Boot sekcijom. Treba da stoji UEFI only ali pogledaj sledeći post:

Verovatno MBR sistemska particija, neka me neko ispravi ali mislim da je ovo simptom (ne sećam se da li piše boot device missing ili crn ekran kao u ovom slučaju). Treba prvo odraditi konverziju iz MBR u GPT particiju pa onda isključiti CSM.
Pre će biti da se to desilo zbog ovoga:

"On Intel motherboards, CSM (Compatibility Support Module) should only be disabled if your GPU is UEFI compatible. If not, you'll run into the issue you're reporting."

Post #2

najnoviji amd chipset driver i windows 11 22000.282

Prilozi

• cachemem.png
    cachemem.png
    92.6 KB · Pregleda: 52
Stanje posle najnovijeg cumulative updatea

cachememupdate.png

Write nizak idalje, explorer laguje i spor UI se nisu promenili.
Primetio sam kada ukljucim TPM u biosu sistem bazuje na milisekunde cesto.

Uradio večeras nadogradnju na Zephyrusu, videću par dana kako se ponaša i radi pa ako ne bude ok, restore na 10 (koliko sam video na netu, imam 10 dana da se bezbolno vratim ukoliko mi se ne dopadne). Ovako na prvu što sam video je da sam sigiran da će mi trebati jedan (dobar) period privikavanja

Uradio večeras nadogradnju na Zephyrusu, videću par dana kako se ponaša i radi pa ako ne bude ok, restore na 10 (koliko sam video na netu, imam 10 dana da se bezbolno vratim ukoliko mi se ne dopadne). Ovako na prvu što sam video je da sam sigiran da će mi trebati jedan (dobar) period privikavanja
Privikavanje oko cega🤣 meni je ovo daleko daleko vise user friendly🙃

Kad ti ruka već napamet zna u start meniju gde je sta bez i da gledas a sad imas sve istumbano, dovoljno od toga da krenem. Nisam rekao da nije vise user frendly, samo da treba malo priviknuti se. Kad godinama klikćeš na nešto i uđe u motoriku, nije lako promeniti ;)

Istina. I ja sam se makli milion puta zalomio na levo kada hoću start meni. Istina je da može da se namesti da bude levo, ali hoću da se naviknem na ovako.

Nemam pojma kako je bilo,evo kako sad izgleda kod mene.

Prilozi

• cachemem.png
    cachemem.png
    91.7 KB · Pregleda: 60
Nazad
Vrh Dno