Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

Ja bih rekao da je neki Hrvat prevodio, onaj što je izmislio "Zrakomlat"
 
Datoteka, fascikla... Izrazi koji se više od dve decenije koriste u računarstvu u srpskom jeziku.
Ovo jeste glupavo da ne može da se namjesti da u dnu piše za tastaturu SRP, a kompletan Windows ostane na engleskom mada može da se podesi srpska tastatura pod engleskim jezikom... Ali piše ENG ☺️
Meni bode oči
 
To sam i ja probao više puta ali ne ide, odmah je većina windows-a na (iskvarenom)srpskom jeziku. Iskvarenom jer izmišljaju neke reči i pojmove, kakva bre "datoteka" ? :sick:

Kad sam 1989. krenuo u prvi razred srednje škole (matematičko programerski saradnik) datoteka je bio jedini izraz koji se koristio za - datoteku.
 
Ako neko može da mi pomogne, hoću da mi primarna tastatura bude Serbian Latin i kad istu postavim za primarnu onda mi neke od aplikacija prebaci na srpski jezik. Dakle želim samo naša tastatura da mi bude primarna, ne i da mi menja jezik aplikacija. Oni su to i naveli da će se desiti ali nisam našao opciju da se to promeni. Win 10 to nije radio koliko se sećam:

Pogledajte prilog 330555

Tu u jezicima vratiš da ti prvi jezik bude engleski, a ne srpski, da bi ti se aplikacije prikazivalo na engleskom. A ako želiš da ti prvi raspored tastature bude na srpski latinica ili ćirilica, da ne moraš da menjaš svaki put, uđeš u "Vreme i jezik"-"Kucanje"-"Napredne postavke tastature" i postaviš koju tastaturu želiš da ti budne glavna, pošto je podrazumevana prvi jezik koji si postavio.

Snimak ekrana 2022-01-07 133446.png

Zato "Vatrozid" zvuči kul, kao nešto iz Igre prestola.😆

A gde to ima da piše "vatrozid"? Koliko ja vidim lepo piše "zaštitni zid". Što se tiče izraza "datoteke", meni lično ne smeta, jer ne vidim koji drugi prevod bi se mogao koristiti.
 
Poslednja izmena:
Kad sam 1989. krenuo u prvi razred srednje škole (matematičko programerski saradnik) datoteka je bio jedini izraz koji se koristio za - datoteku.
Biblioteka, diskoteka, vinoteka.... ali DATOteka, zvuči kao mesto za skupljanje datula
Fasscikla mada je i to kovanica strane reči, dobro, to je već odavno poznata reč i u upotrebi je još mnogo pre kompjutera.
:cool:
 
Датотека је виртуелна фасцикла.
Фасцикла је папирна/картонска, пластична....
 
Pa Datoteka = Fajl (file) a fascikla = Folder, Tj. mesto za više fajlova u skupini. Nisu to isti pojmovi.
 
Urađena upgrade instalacija sa Windows Update. Sve je prošlo bez greške. Mašina je imala samo jedan (moj) nalog. Danas sam u Win 11 napravio još jedan administratorski nalog (kao other user, ne family member). I odmah problem na tom novom nalogu. Nema Language bar u taskbaru, Vrteo sam se u opcijama Time & Language - Typing - Advanced keyboard settings i nikako nisam mogao da uključim Language bar u taskbaru. Sve dok nisam dezinstalisao pa ponovo instalisao Serbian (Latin, Serbia) i Serbian (Cyriliic, Serbia). Tad se pojavio Language bar u taskbaru i na tom novom nalogu.
Da ki neko zna, zašto je zasivljena (nedostupna) opcija "Docked in the taskbar" (na slici) ?
 

Prilozi

  • Language bar options.jpg
    Language bar options.jpg
    163.3 KB · Pregleda: 26
Nešto je bugovit taj deo Win 11

 
Direktorijum all the way :)
 
Direktorijum iz vremena MS DOS-a ;)
 
Ma ako znam o čemu se radi može da bude i na marsovskom ili na svahili jeziku samo mi je ovo mešanje jezika glupo.
 
A gde to ima da piše "vatrozid"?
Definitivno sam to viđao, nisam izmislio, ali ne znam gde sve. Recimo, siguran sam da sam to video na hrvatskom prevodu za Avast antivirus, ali sam video i negde u srpskom prevodu nečega...

Što se datoteke i fascikle tiče, nisam nikoga čuo ni da kaže "otvori ovu fasciklu". Po toj logici bi i za fajl trebali da govorimo papir ili list... Kad već svi koriste izraze fajl i folder, hajde da lepo "priznamo poraz", i uvezemo te reči u srpski jezik.😁 A reč "direktorijum", neka umre dostojanstveno, kao i "odvijač" i "vijak".😁
 
Ја и даље понекад користим реч директоријум, а мислим да се и на Линуксу тако исправно каже за фолдере.
 
A, onda se izvinjavam, neka poživi "direktorijum" još neko vreme.😄

Mada je to isti pojam i na Windowsu, i na Linuxu, Androidu, i kojem god operativnim sistemu.
 
Direktorijum je izvorni naziv za folder...to je iz DOS-a a i danas možete da je koristite, prakticno ulazite u direktorijum ovom komadom dir sto je ekvivalent klika na iconu foldera + DOS komanda list...kada se pojavio win, pošto je OS postao objektnog tipa, morala se i dir komanda vezati za iconu i potpuno intiuitivno izabrana je icona folder (kao što je save vezana za disketu pa klinci nemaju pojma zasto takva icona za save). Najispravnije je reći direktorijum ali i folder je ok jer to je ipak naziv vezan za WIN OS.
 
Poslednja izmena:
Na Linuxu komanda 'cd' je od 'change directory' tako da je slicna logika.
 
Poludeo malo proces. Kažu da može biti do Intel GPU drivera. Baš ću proveriti da li postoji noviji od postojećeg instaliranog.
Ali zanimljivo da je toliko mem vukao samo dok je trajao win update, posle se smirio.

1641924927561.png
 
А како си знао то за други уторак у месецу у 19ч?
Od uvek je iako. 19h kod nas je 09 u Redmondu. Tada puštaju nove bildove i veće apdejte. U svakom drugom danu su samo vanredni apdejfi. U isto vreme je i apdejt za W10. Sada samo na laptopu.
 
Oće li se Moderatori smilovati da konačno izbace dev build/preview/testiranje iz naziva teme? :D
 
Trebalo bi otvoriiti novu temu za regularne W11, Insider verzije još ostoje i postojaće zauvek.
 
Ili to ili da ova bude za sve, kao što je bio slučaj sa temom za Win10. A budući da se u ovoj piše i o stable verziji i o Insider verzijama, najbolje je da samo ponese ime Windows 11.
 
Nazad
Vrh Dno