Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ways to install Windows 11
(Oficijalno uputstvo od Microsoft-a)

https://support.microsoft.com/en-us...ndows-11-e0edbbfb-cfc5-4011-868b-2ce77ac7c70e

Naveli su cak i sta je potrebno da se izmeni u registry kako bi se sistem instalirao na racunare koji ne podrzavaju TPM 2.0

P.S. "An image install of Windows 11 will not check for the following requirements: TPM 2.0 (at least TPM 1.2 is required) and CPU family and model."

Poslednja izmena:
Nisam dobio ponudu pa sutra instaliram sa ISO-a. Ako sve prođe dobro pada clean install. Ovaj W10 je već "zarđao". Posle pet godina valjda je dosta.

Ja preko assistanta dobijam gresku pri instalaciji

1633461273583.png

Iako masina ispunjava sve uslove za upgrade..

1633460902195.png

U medjuvremenu skidam ISO pa da probam i taj nacin.

^ I kod mene isti slucaj. Ista greska a masina ispunjava sve uslove.

EDIT: Krenulo nakon 4-tog "Try Again"

Poslednja izmena:
Nedovoljno bitnih promena posle ovoliko godina za vecinu korisnika... Uopste ne deluje kao novi Windows ili bilo sta novo, vise kao neki eksperimentalni update koji nekome moze da se svidi, nekome ne.

Tamna tema i dalje prilicno amaterski odradjena, ne mogu da verujem da neko kao MS moze da da zeleno svetlo za ovakav izgled prozora. Start meni sa najstandardnijim ikonicama, kao da su samo rekli evo - izbacili smo ono sto vas je nerviralo, a ponudili nesto totalno beskorisno.

Meni koji se otvara na desni klik izgleda bolje i nece biti pretrpan, ali ce jako nervirati naprednije korisnike.

One stare win95 menije (znate vec gde) nece NIKAD izbaciti kad sad nisu.

Sa pozitivnije strane, bar nije neki bolesni pokusaj kao windows 8 ili nesto slicno, tako da moze da prodje, ok je, sredili su i ulepsali razne sitne stvari, ali opsti utisak nije dovoljno promenjen po meni, a posebno ne donosi nesto sto korisnicima stvarno olaksava zivot ili otvara nove mogucnosti.

Instalirao, koristio nekoliko sati i vracam se na W10.
Pola igara ne mogu da startujem zbog kripticnih gresaka, 3 puta mi je crashovao Windows za 20 minuta.
Sto je najgore, moze samo da odradi recovery na prethodnu W11 verziju (od jutros), ne moze da odradi vracanje na W10, tako da me ceka rucni reinstall.

Djubre.

U slucaju da vam asistent fail-uje na trecem koraku na 71% pri instalaciji kao kod mene, Cancel-ujte i pokrenite asistent kao administrator, savet sa Interneta koji je kod mene prosao.

Nedovoljno bitnih promena posle ovoliko godina za vecinu korisnika... Uopste ne deluje kao novi Windows ili bilo sta novo, vise kao neki eksperimentalni update koji nekome moze da se svidi, nekome ne.

Tamna tema i dalje prilicno amaterski odradjena, ne mogu da verujem da neko kao MS moze da da zeleno svetlo za ovakav izgled prozora. Start meni sa najstandardnijim ikonicama, kao da su samo rekli evo - izbacili smo ono sto vas je nerviralo, a ponudili nesto totalno beskorisno.

Meni koji se otvara na desni klik izgleda bolje i nece biti pretrpan, ali ce jako nervirati naprednije korisnike.

One stare win95 menije (znate vec gde) nece NIKAD izbaciti kad sad nisu.

Sa pozitivnije strane, bar nije neki bolesni pokusaj kao windows 8 ili nesto slicno, tako da moze da prodje, ok je, sredili su i ulepsali razne sitne stvari, ali opsti utisak nije dovoljno promenjen po meni, a posebno ne donosi nesto sto korisnicima stvarno olaksava zivot ili otvara nove mogucnosti.
Iz MS-a kazu da rade na dialog windows-ima, koji za sad i dalje imaju stari izgled...to da srede i jos neke sitnice i mislim da ce ostati malo stvari sa starim dizajnom....svakako, ako do kraja 2022. srede sve to, i jos malo optimizuju sistem, bice super. :)

Ways to install Windows 11
(Oficijalno uputstvo od Microsoft-a)

https://support.microsoft.com/en-us...ndows-11-e0edbbfb-cfc5-4011-868b-2ce77ac7c70e

Naveli su cak i sta je potrebno da se izmeni u registry kako bi se sistem instalirao na racunare koji ne podrzavaju TPM 2.0

P.S. "An image install of Windows 11 will not check for the following requirements: TPM 2.0 (at least TPM 1.2 is required) and CPU family and model."
Али проверава остале захтеве.
Небитно то, довољно је прочитати у чланку да не препоручују и онај део одрицања одговорности и да неће бити апдејта, поготово сигурносних и то је то - губљење времена. Не разумем што људи овде инсистирају на снимању на неподржане машине, ионако Вин има својих проблема и кад је све остало ок...
----------
Иначе одмах 5. октобра је изашла понуда на сетингс/апдејт ко може да пређе, а ко не може добије прво на средини једном, а онда у ћошку за стално да не испуњава захтеве.
Такође скоро сви бровзери одмах избацили нове верзије, кад човек погледа скоро сви од 5. октобра за један број више ,-)
---------
Ја нећу моћи да прежалим овај вин10 мени, толико ми одговара, надам се да ће понудити у неком тренутку бар нешто слично. Једино што је иконица лепша, није искошена и у боји :cool:.
----------
Неко написа да је био прави тренутак да оставе репове са овим издањем, ја сам исто мислио и за десетку, да ће све избацити старо, дозволити само 64 бит и напокон уклонити ИЕ, али не... тако да ни сад нисам сигуран. Вероватно ћу прећи тамо где могу негде на јесен кад очекујем да се све среди донекле и да све што користим од програма ради како треба, до тада 10.

Instalirao, koristio nekoliko sati i vracam se na W10.
Pola igara ne mogu da startujem zbog kripticnih gresaka, 3 puta mi je crashovao Windows za 20 minuta.
Sto je najgore, moze samo da odradi recovery na prethodnu W11 verziju (od jutros), ne moze da odradi vracanje na W10, tako da me ceka rucni reinstall.

Djubre.
Ja sam od početka na dev verziji, pa nijedna igra nije pucala. To je nešto do tebe. Steam, origin, uplay Sve radi.

Čak mislim da nijedan crash windowsa Nisam imao.

I meni sve radi stabilno, a uradio sam upgrade, ne clean install. .

Ja sam od početka na dev verziji, pa nijedna igra nije pucala. To je nešto do tebe. Steam, origin, uplay Sve radi.

Čak mislim da nijedan crash windowsa Nisam imao.
Odradio sam sada clean install i to je resilo neke probleme, ali nije sve.
Ne mogu da instaliram Media Features Pack (fejluje instalacija i iz Windowsa i kroz Powershell, na N verziji Windowsa sam), tako da gamepass igre ne rade.
Ne mogu da instaliram ni DirectX.
Komp se i dalje sam gasi makar jednom u sat vremena uz EventViewer poruku "The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly."

Previse je ovo nestabilno.
Radila je i Vista nekima (meni) bez problema.

EDIT - posle nekoliko pokusaja sam uspeo da instaliram Media Features Pack kroz Powershell, a posle toga i DirectX.
Ostaje problem crashovanja i jako mi na zivce ide sto nije moguce iskljuciti kombinovanje prozora.

Poslednja izmena:

Meni na kraju izbaci ovo, evo sada pokusavam 5-6 put ...

1633502456572.png

Pre par dana sam odradio restore celog sistema, i ovo mi je sema particija

1633502562886.png

Nedovršen proizvod koji je očigledno pravljen za uređaje na dodir. Posle win8 mislio sam da su se opametili, ali ne. Ovo možda, ali možda istalirati tek tamo 2023. Ili 2025. kad zvanično prestane podrška za win10, ako ne prođe kao win8, pa možda do tada vidimo win12.

Forsirao upgrade sa ISO. Počeo u 09,05h.
1633505641778.png

Nedovršen proizvod koji je očigledno pravljen za uređaje na dodir. Posle win8 mislio sam da su se opametili, ali ne. Ovo možda, ali možda istalirati tek tamo 2023. Ili 2025. kad zvanično prestane podrška za win10, ako ne prođe kao win8, pa možda do tada vidimo win12.

Kao i vecina stvari danas, na zalost. Instalirao juce preko postojece 10-ke, bez problema. Pritisnem Win-R i Run dijalog iskoci skroz levo dok je start menu sada u sredini. Sercom, moze da se pomeri start meni levo. Dijalozi su papazjanija - negde su novi, negde stari. Srecom, meni je Total Commander osnovni alat pa me ne pogadja previse. Videcemo kako se snalazi sa novim HW. Recimo , Blender radi brze pod Linuxom nego pod Win 10.

Не разумем што људи овде инсистирају на снимању на неподржане машине, ионако Вин има својих проблема и кад је све остало ок...
Slažem se, za sad ne vidim šta je na njemu toliko vredno trčanja da se instalira osim šminke.

Za Windows 10 ipak nisam tako mislio, kod njega jer novina bila univerzalne aplikacije, i nekoliko aplikacija među njima koje su zaista korisne, kao što je Mail & Calendar for Windows 10... Možda sad PWA. Da li ih je neko probao? Android aplikacije očekujem da će biti bezveze na Windowsu, one su pravljene za touchscreen.
Nedovršen proizvod koji je očigledno pravljen za uređaje na dodir. Posle win8 mislio sam da su se opametili, ali ne.
S tim da oni moraju ići u korak s vremenom, ne smeju touchscreen da zanemare. Danas ima gomila 2u1 uređaja, pa uređaja kao što je Surface Studio, a klinci sve više tapkaju samo ekranima. Ja kad sam bio klinac (kao i svi vi ostali ovde), gomila nas je znala sve i svašta na kompjuteru, što jer smo instalirali razne igre i šta sve još... Danas na fakultet dolaze brucoši koji NE ZNAJU ZIP FAJL DA RASPAKUJU. Mnogi znaju, ali ogromnom broju ljudi mora da priđe asistent na vežbama i da im pomogne...

Ma ja mislim da sam i ovu online nastavu većina dece prate s tableta i telefona...

Ali je problem ako naprave sistem koji je isključivo prilagođen za touchscreen... A čini mi se da to sad nije slučaj.

Ja sam probao W11 na svom skromnom sporednom desktopu i mogu reći da sam oduševljen kako radi, budući da je u pitanju bazična konfiguracija sa AMD 3000G i 4GB RAM-a, ali je sve podržano i zadovoljava minimalne zahteve...
U kombinaciji sa osnovnom upotrebom za koju se taj desktop koristi, dakle browsing, office, multimedija, radi sve fluidno... Veće je zauzeće RAM memorije u odnosu na W10 jedino, s obzirom da je APU, 3.5GB RAM-a je efektno dostupno za rad, no opet ostaje prostora za nezahtevan multitasking i sve radi bez problema.

No opšti utisak, meni ovo deluje kao Windows 10.5 recimo... Razumem da je ovo nešto što će još da se nadograđuje, mada vidim da je osvežavanje interfejsa za sada najveće apostrofiranje i kontam da je vredno možda nekome da razbije dosadu W10. Mada i to preuređenje mi malo vuče na macOS... Prvo što sam uradio jeste da sam taskbar sa centra vratio na levo, jer ne želim nešto što mi vizuelno imitira macOS, želim dojam Windowsa...
Ovo ostalo koliko sam prelistao, mene sve to podseća na nadogradnju Androida, sve je to praktično isto, samo je preuređeno da bi bilo drugačije uz prstohvat noviteta...

Kako god bilo zadovoljio sam radoznalost, ali vratiću ovaj desktop na W10, navikao sam na njega tu da bude i biće ja mislim sve dok je podržan do 2025... Ponajviše jer sve radi kako bi trebalo i neka tako ostane, za te osnovne potrebe tu mi ni ne treba neka nova Windows baza... Više me je zanimalo kako radi i kako sad izgleda.

S tim da oni moraju ići u korak s vremenom, ne smeju touchscreen da zanemare.

Ti si baš optimista kada misliš da pored Androida i iOS, Windows ima šta da traži na uređajima na dodir, pogotovo sa ovako nedovršenim i bugovitim sistemom. Probali su već sa Win8 i nije išlo, sad će samo da odbiju desktop korisnike, a ništa neće dobiti u svetu tableta i uopšte svih uređaja na dodir.

Po meni trebalo je da ovo ostave dok se ne uradi kako treba, ne iskorene bugovi, dok svi ne ažuriraju svoje drajvere i programe za novi sistem, pa tek onda objaviti, to je trebalo uraditi 2025. godine kad ističe podrška za Win10, ovako održavati dva operativna sistema u isto vreme će samo doneti gomilu probleme i glavobolje i ništa drugo. A da ne spominjem ove gluposti oko novih kriterijuma i zahteva koje nameću, to je posebna priča.

Bagove neće iskoreniti nikada, to nikome do sada nije pošlo za rukom. Vrhunski MS portabilni kompjuteri imaju pune windows, nisu kao Androidi koji su bukvalno samo pametni telefoni bez telefona. Jedino Apple ima nešto u rangu MS-a. Postoji i Windows za ARM procesore. Dolazi uskoro i support za Androd Apps.
Windows 10 drajveri odgovaruju W11 sasvim. AMD je tek sada počeo da obeležava drajvere kao za W11 ali su verzije i datumi identični. Dok se ne ustale novi HW i programi/igre koji su optimizovani za nove W11 opcije, stari drajveri će biti dovoljno dobri.
Sada kada sam apgrejdovao W10 na 11 malo sam se razočarao u performanse ali kada sam reinstalirao iste Chipset i GPU drajvere sve se vratilo u normalu i možda malo bolje. Znači da su optimozovali (bar donekle) dravejere ali je neke mogućnosti W11 prepoznao tek sada posle reinstalacije drajvera. Mislio sam da ću morati da usradim clean install ali i pored toga što su mi W10 matori bar 5 godina izgleda da nema potrebe.

Meni nije jasno iz kog razloga su odlučili da transparency (iliti kako oni to zovu Mica effect) radi u punom obimu samo u dark režimu, dok u light režimu u pola aplikacija ne radi...

Ova priča sa sistemskim zahtevima je klasična Microsoft "serem, pa se mažem" filozofija. Za pola godine, godinu, Win 11 će biti moguće instalirati na bilo koju mašinu, plus će se dobijati još i bonus u vidu Store aplikacija na sniženju i sl. Ovo će trajati neko vreme, da trend-zavisnici koji moraju imati poslednji build na svom računaru pazare neki od procesora poslednje generacije, a kad prođu Božići i nove godine, "vrata raja" će se otvoriti za sve. Već viđeno...

Ti si baš optimista kada misliš da pored Androida i iOS, Windows ima šta da traži na uređajima na dodir, pogotovo sa ovako nedovršenim i bugovitim sistemom.
Itekako ima tu Windows šta da traži. Imam jedan jeftini 2u1 uređaj, Lenovo Miix, 32GB skladišne memorije, Windows 10 na njemu, i da znaš da više volim da čitam i radim nešto na njemu nego na Androidu.

Ali tu je razlika šta na njemu radiš. Ako ti trebaju čuvene aplikacije za puštanje golubova, ili hoćeš da daš detetu da igra igrice, pa čak i da je u pitanju samo gledanje YouTube-a, tj. te jednostavne stvari bez prezaka iz jedne u drugu aplikaciju, onda je Android ubedljivo bolji.

Ako hoćeš nešto da radiš sa više programčića, tu čak i ovaj moj Lenovo Miix, koji je ko zna koliko godina star, oduva Android tablet. Za početak, kod Androida se svako malo dešava da se aplikacija refreshuje, a kod Windowsa je to dovedeno do savršenstva! Otvorena aplikacija ostaje, sve što si u njoj radio ostaje i tu te čeka, i nema sile koja će ti tu nešto zeznuti. Eto, konkretno, ako čitam PDF s bilo kog clouda i upisujem komentare u njega, sve će se stalno besprekorno čuvati, a na Androidu je to daleko nesigurnije. Da ne pričam o tome da ti u njemu možeš imati pun najnoviji Office, i koji god hoćeš program, sa svim svojim fajlovima tu na jednom mestu. Možeš i da nemaš sve fajlove na kompu sve vreme, već onako da se po potrebi skinu kad god ti zatrebaju ako ti treba prostora.

Android je igračka.

Nije moja slika, ali lepo za gledati 😁
Barem imamo oble ivice!

trlmk57vesr71.png

Jednog lepog dana će da "prefarbaju" i te legacy aplikacije. :sick:

Nazad
Vrh Dno