Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ma može na sve da se instalira, ja koristim već nedelju dana bez ikakvih problema Win11, nemam TPM, procesor AMD A8.

Pa ne radi se o "slabim i jakim" procesorima nego generaciji koja zadovoljava potrebne bezbednosne uslove.

Mali offtopic:
Evo primera kako centralizovani server za instalaciju apliaktivnog softvera može naneti štetu i proizvođaču i korisnicima (koji pre noći mogu ostati bez programa koji koriste)

A sve zarad navodne sigurnosti. Glavni razlog zašto ja ne volim MS store je što je nemoguće isflitrirati tražene programe po nekim bitnim parametrima, što se svakojako đubre provlači, što ne postoji dovoljno informacija (koja je poslednja verzija npr.), što je pretraga i po iemnu užasna i što se neki programi startuju 5x sporije nego kada se instaliraju preko zvaničnog instalacionog fajla. Slično važi i za konkurenciju (Play store)

Mislim da su male šanse da MS u (bliskoj) budućnosti spreči instalaciju iz trećih izvora, ali će je svakako otežati. Uopšte, ceo taj sandbox pristup često pravi probleme korisniku. Tako da ni MS (Google, Apple) ne slušaju Linusa i njegovo pravilo koje traži od (kernel) developera - don't break user space. Hvala MS-u što se brine za moje zdravlje, ali ne bi bilo loše kada bi dozvolio da koristim software koji sam platio €200+

Poslednja izmena:
winget search package

Nije pacman ali je ok.

GUI store nigde ne valja.

Ja juce bas stavio Windows 11 Insider Release Preview. Lep je ovaj izgled, jednostavan za novog korisnika, mislim da bi mom caletu super ovo leglo na laptopu.
Al ne razumem sto nisu dali korisniku da moze da bira stari izgled context menu ili nov. Start Menu da ima kategorije, ovako imam 40+ aplikacija, mogu samo da ih sortiram, al opet u Windows 10 sam to lepo kategorizovao i nalazio instant. Mislim na kraju krajeva windows taster i da kucam naziv aplikacije ima da mi bude brzi solution.
Widgets jel zna neko jel ima opcija da mi ne izlaze vesti? Bar da mi izlecu vesti iz Srbije :D

Ma na kraju krajeva kad sam furao Windows 8 Metro i na ovo cu da se prilagodim :D Resistance is futile.

Evo sta pise na Microsoft sajtu.....po tome nema problema ni za mnogo slabije procesore od FX serije
Evo ti lista podržanih procesora nema tu FX. https://docs.microsoft.com/en-us/wi...supported/windows-11-supported-amd-processors

Imam samo Home opciju sa strane u store-u...vidim da ostali imaju vise opcija...pa me zanima zasto nemam ni ja...inace verzija je 22000.194...tako mi je bilo i dok sam bio insider.

2021-10-03.png

Na kojem ti je regionu Windows?

Pa to me i zbunjuje. Na toj listi nema FX procesora, a po onome sto su napisali za System requirements ne vidim da FX ne ispunjava te uslove.
Pa ne radi se o "slabim i jakim" procesorima nego generaciji koja zadovoljava potrebne bezbednosne uslove.
Izvini, meni ovo bas i nije jasno. Kakve bezbednosne uslove treba da ispunjava sam procesor?

Koja tuga i7 5930k nije podrzan, a asus x99-a ima samo TPM 1.2 :( Bas bzvz namerili ovo. Smara me taj hack sa dll. Valjda ce da se opamete i da daju opciju da mogu masine bez tpm.

Mozda se opametili pa zato uveli neke ovakve stvari i celu tu sigurnost od modula do svega ostalog ?
Uvek ces moci da instaliras win11 na cemu god zelis ali pitanje je sta ces izgubiti i kako ce raditi, pitanje da li ce update raditi (ja verujem da nece), podrsku neces imati to je sigurno.

Sutra izlazi finalna verzija?Koji lek se koristi,isti kao na win10?
Vidim na adguard forumu je zadnja verzija Windows 11 BETA, Version 21H2.

Ja sam na Buildu 22000.194 i danas sam 3x resetovao komp...sve zabode jedino mogu da pomeram kursor...ne radi ni ctrl-alt-delete, ni esc, ni alt-f4, nista...morao sam da gasim preko dugmeta za paljenje.
Nadam se da ce uskoro srediti.

Meni iskreno sve radi za sad ok posle upgrade na Win 11 22000.194
Doduse osecam Windows explorer i mouse lags, al milisekunde su u pitanju. Kapiram da bi to lepo radilo sve da sam uradio clean fresh install. Ovako upgrade, mogu da zamislim nasta to lici. 4 Godine updatujem windows 10 nisam clean install uradio :)

Ja uradio clean install sa 22000.176, i posle samo update. Nisam primetio neke velike bug-ove u poredjenju sa Win 10.

Ja juce bas stavio Windows 11 Insider Release Preview. Lep je ovaj izgled, jednostavan za novog korisnika, mislim da bi mom caletu super ovo leglo na laptopu.
Al ne razumem sto nisu dali korisniku da moze da bira stari izgled context menu ili nov. Start Menu da ima kategorije, ovako imam 40+ aplikacija, mogu samo da ih sortiram, al opet u Windows 10 sam to lepo kategorizovao i nalazio instant. Mislim na kraju krajeva windows taster i da kucam naziv aplikacije ima da mi bude brzi solution.
Widgets jel zna neko jel ima opcija da mi ne izlaze vesti? Bar da mi izlecu vesti iz Srbije :D

Ma na kraju krajeva kad sam furao Windows 8 Metro i na ovo cu da se prilagodim :D Resistance is futile.
Слично сам нешто написао или овде раније или негде другде на форуму, баш сам лепо распоредио све у старт менију на Вин 10, када будем прешао на 11 то ће ми дефинитивно сметати, а не пада ми на памет да буџим "заменама".
Такође видим већина људи држи на средини иконе, иако су рекли да може да се помери као пре, зар није брже-лакше гурнути мишем у ћошак него циљати негде на средини лево?
Иначе ово мењање длл итд не води ничему, апдејти неће радити, а сваки пут кад нешто битније промене мораће опет, и то ако комплетно не онемогуће... о дивљим верзијама нећу ни да причам, мислим онолика расправа о сигурности чак и оригинала на другим темама а онда скидаш нешто... ионако је 11 бесплатна за оне који имају 10, а 10 била за оне који имају 7...

Bolje je na sred, ko na macos.

Start meni je ko da ga nema.

Moze li nekako da se namesti prikaz svih aplikacija klikom na start dugme, kao na win 10? Suludo mi je da moram svaki put da klikcem na start pa all apps...

Nazad
Vrh Dno