Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ne moraju da ih direktno prodaju da bi zarađivali na njima, platio sam proizvod i želim da me zaobiđu sa telemetrijom. S druge strane, sigurno ima interesenata i za kupovinu podataka. Ja ne znam šta će oni s njima da urade, ali svakako ne želim da mi vršljaju po hardu, čak i da ništa ne urade. U tome je poenta i nikako mi nije jasno kako neko može da bude protiv toga.

Da, niko neće da šalje privatne podatke. I zato u Windowsu postoji opt-out opcija. Ne znam zašto ljudi neprestano preskaču tu činjenicu. Možeš da isključiš telemetriju (u Pro verziji). Takođe, to šta prikuplajju, jasno stoji u politici privatnosti. I jasno je da je njihova politika uz Apple, znatno bolja od onoga što traže Google ili Facebook.

Ja sam izričito protiv takvih stvari, ugasio sam sve na desktop-u, skoro sve na mobilnom i čitam PP svakog servisa i programa koji koristim. I baš zato govorim da je Windows 10 daleko od onoga što mnogi tvrde, posebno ako je koristnik svestan šta treba da isključi. Android bez custom ROM-a i štapa i kanapa je 10 puta gori. I neverovatno je kako ima ljudi koji govore da je u redu da Apple prikuplja podatke jer ih ne prodaje nikome i da su fina kompanija

https://vimeo.com/189016018

Ne, znace gde je najblizi predajnik, ne tacnu lokaciju... A to mu treba da bi te bombardovao reklamama, koje oni, je l', debelo naplacuju.
Google koristi skeniranje wifi mreža da odredi lokaciju. GPS je tu samo radi veće preciznosti.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Da, niko neće da šalje privatne podatke. I zato u Windowsu postoji opt-out opcija. Ne znam zašto ljudi neprestano preskaču tu činjenicu. Možeš da isključiš telemetriju (u Pro verziji). Takođe, to šta prikuplajju, jasno stoji u politici privatnosti. I jasno je da je njihova politika uz Apple, znatno bolja od onoga što traže Google ili Facebook.

Ne postoji mogućnost jednostavnog i jasnog isključivanja telemetrije, prosečan korisnik ne može da isključi telemetriju. Čak i kada je isključiš, oni je ponovo vrate kroz ažuriranja. Trebalo bi da pročitaš šta im piše u detaljnom opisu telemetrije. U debelo zavijenoj formi (očigledno namerno tako napisanoj) stoji da skeniraju praktično apsolutno sve, što se i može primetiti po zauzeću memorijskih uređaja i količini poslatih podataka.

Ja nigde nisam pomenuo da je to što radi Apple OK, čak njihove proizvode zaobilazim u širokom luku. Google skenira naše navike i interesovanja zbog ciljanih reklama, Facebook radi isto to. MS pokušava da radi i sve to i puno više od toga. Međutim, ja nisam direktno platio Google-u ili Facebook-u njihov proizvod. Na meni je da li ću da ih koristim. Takođe, naveo sam da njihova telemetrija ne opterećuje moje uređaje, ne drndaju mi HDD\SSD-ovi, ne opterećuje mi procesor, uopšte je i ne primetim što znači da je ipak dosta manje agresivna. To naravno opet ne znači da se i protiv toga ne treba boriti, ali ovo što radi MS je ipak zančajno gora stvar.

Pa ne moraju da ih direktno prodaju da bi zarađivali na njima, platio sam proizvod i želim da me zaobiđu sa telemetrijom. S druge strane, sigurno ima interesenata i za kupovinu podataka. Ja ne znam šta će oni s njima da urade, ali svakako ne želim da mi vršljaju po hardu, čak i da ništa ne urade. U tome je poenta i nikako mi nije jasno kako neko može da bude protiv toga.
To je već druga priča, to niko ne voli ali ne znači da se prodaje posredno ili ne. Moguće je i da nekog zgazim kolima ali nisam.

Google koristi skeniranje wifi mreža da odredi lokaciju. GPS je tu samo radi veće preciznosti.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Verovatno koriste i to. Ja sam testirao to - ugasim GPS i upalim GMaps - lokaciju mi pomeri za 200m, tj. tacno tamo gde je predajnik (igrom slucaja, u pitanju je brisan prostor, predajnik je lako vidljiv). Jasno da skenira i WiFi i da povremeno ukljuci i GPS i onda sve te podatke iskoriste i podele sa npr. Facebookom. Milion puta mi se desilo da samo sto dodjem iz neke prodavnice - njihova reklama mi je prvo sto vidim na Fejsu, nude mi da kupim jos sto gluposti. I onda je Windows 10 kao nesto los.. On je los proizvod, ali sto se spijunaze tice - amateri. Google i Apple su najgori.

Ne postoji mogućnost jednostavnog i jasnog isključivanja telemetrije, prosečan korisnik ne može da isključi telemetriju. Čak i kada je isključiš, oni je ponovo vrate kroz ažuriranja. Trebalo bi da pročitaš šta im piše u detaljnom opisu telemetrije. U debelo zavijenoj formi (očigledno namerno tako napisanoj) stoji da skeniraju praktično apsolutno sve, što se i može primetiti po zauzeću memorijskih uređaja i količini poslatih podataka.

Tacno, prosto je neverovatno sta se Microsft skuplja ali redovnom kontrolom moguce je zauzdati telemetriju. Prvi ozbiljniji restart masine i pojedina podesavanja se misteriozno "povrate" (jasno je da postoji mehanizam koji to kontrolise povremeno). Cak i ovo sto sad pisem ce pre ili kasnije stici do Microsofta.

Poslednja izmena od urednika:
To je značajna razlika, ja sam Windows platio direktno, a oni bi opet da zarađuju na meni. Pritom, to rade mnogo grublje i sa velikim uticajem na performanse uređaja.

Zaradili su i na meni, a pri tome me debelo i malteretiraju. Neće da mi uključe da radi "Start" dugme. Ovako moram da se snalazim za pokretanje programa, a komp gasim na ctrl + alt + del :smoke:

To je već druga priča, to niko ne voli ali ne znači da se prodaje posredno ili ne. Moguće je i da nekog zgazim kolima ali nisam.

Nigde ja nisam rekao da prodaju moje podatke (i ako i to može da se desi), rekao sam da zarađuju koristeći moje podatke. Ciljano reklamiranje se jako lepo prodaje.

Pa ne moraju da ih direktno prodaju da bi zarađivali na njima, platio sam proizvod i želim da me zaobiđu sa telemetrijom.

Imaš lepo ekran na kome piše I agree i NO.

"By accepting this agreement and using the software you agree that Microsoft may collect, use, and disclose the information as described in the Microsoft Privacy Statement (aka.ms/privacy), and as may be described in the user interface associated with the software features."

To što M$ ima monopol je drugi problem, a tu vetrenjaču može da sruši samo korevita promena.

Poslednja izmena:
Što ne znači da ne mogu da budem protiv toga i jednostavno ugasim telemetriju. OOSU10 i Spybot Anti Beacon odrade posao dobro.

@toxicm
Odakle ti to da baš telemetrija usporava PC? Pitam, pošto sam koristio Windows 10 tablet sa jadnim Atomom i 2 GB memorije. Nisam primetio da je bio sporiji u odnosu na period dok je bio Wn 8 na njemu. Takođe, netbuk sličnog hardvera nije bio ništa brži sa Win 7.

Što se isključivanja tiče, moguće je. I to je bitno. Ono što je na dohvat ruke običnom korisniku (off za pojedinačne gluposti, basic za telemetriju) je poprilično. Praktično jedini problem u tom slučaju je instalirani softver, što jeste ozbiljno narušavanje privatnosti. Ali i dalje ispred Gugla. A za npredne korisnike moguće je i više (sve)

A to da si platio program pa ne možeš da ga namestiš po želji je velika glupost. To je normalno kod vlasničkog softvera. Ja ne znam nijedan u kom mogu da menjam sve što želim ili u potpunosti isključim telemetriju (ako je ima, a danas je skoro svaki program ima). Ono što je bitno jeste da te niko ne tera da kupuješ taj proizvod. Pri tom, Windows nikad nije bio jeftiniji. Zapravo, ako si kupio Windows 7 ili 8, desetka ti je besplatna. I kupuje se samo jednom. Ne sviđa se ni meni šta Opera skuplja, ali šta da radim kad ne postoji alternativa iste funkcionalnosti. Pa ako ti se ne sviđaju prozori, izvoli pređi na pingvine i FOSS, izbor je ogroman. Evo ti ovih Stallman approved, čiste su 100%
https://www.gnu.org/distros/free-distros.html

Nismo se bunili dok su Apple i Google bili agresivni na mobilnim platformama, Facebook, Google i Twitter na društvenim mrežama, Amazon i Ali u online prodaji, Apple, Intel, nVidia i Samsung sa svojim hardverom (telemetrija, vendor look, backdoor...), sad kad M$ radi isto u jedinom segmentu u kom imaju šanse, sad se bunimo. E ***, kasno Marko na Kosovo stiže :d Tako da je jedini način da velike kompanije prestanu sa lošom praksom, taj da većina koristnika prestane da koristi njihove proizvode i servise i peđe na alternative koje poštuju privatnost. Kukanje i hejt teme neće baš ništa promeniti, jer ni MS ni Google ni Facebook neće promeniti svoje proizvode sve dok imau 90% udela na tržištima u kojima dominiraju (desktop, mobile, društvene mreže)

Poslednja izmena:
Ma šta bre da namestim softver kako želim, o čemu pričaš? Neću da mi čita lične i poslovne podatke. Ne može ovo ni da se poredi sa Google-om i Facebook-om, mnogo je gore. Pre nego što nastaviš pročitaj šta MS telemetrija sve gleda, pa uporedi sa ostalima.

Narvno da usporava računar, konstantno skenira HDD/SSD (iz tog razloga je i sam Win10 neupotrebljiv na sporim hard diskovima), konstanto prati šta radiš i radi upload. Pored toga, debelo je izbagovan pa često napravi i više problema nego što je i planirano.

Ne znam zašto konstantno opravdavaš MS, ništa od ovoga što rade nije OK i treba da se hejtuju, a pre svega, treba da se dele načini za potpunu i efikasnu blokadu telemetrije.

Aman više sa tom telemetrijom, gde si smislio sve to, kakvo skeniranje diskova da šalje podatke pa da to još usporava ????

Evo šta Win 10 skuplja na Basic nivou:
At Basic we collect only data necessary to keep Windows devices up-to-date and secure. Basic data includes information about the device itself, the proper function of Windows and Microsoft Store updates, and basic error data. We collect the following data at the Basic level:

* Device, connectivity and configuration data:
- Data about the device such as the processor type, OEM manufacturer, type of battery and capacity, number and type of cameras, firmware and memory attributes.
- Network capabilities and connection data such as the device’s IP address, mobile network (including IMEI and mobile operator) and whether the device is connected to a free or paid network.
- Data about the operating system and its configuration such as the OS version and build number; region and language settings; diagnostics level; and whether the device is part of the Windows Insider program.
- Data about connected peripherals such as model, manufacturer, driver and compatibility information.
- Data about the applications installed on the device such as application name, version, and publisher.
* Whether a device is ready for an update and whether there are factors that may impede the ability to receive updates, such as low battery, limited disk space, or connectivity through a paid network.
* Whether updates complete successfully or fail.
* Data about the reliability of the diagnostics collection system itself.
* Basic error reporting, which is health data about the operating system and applications running on your device. For example, basic error reporting tells us if an application, such as Microsoft Paint or a third-party game, hangs or crashes.
A čak i to možeš da isključiš. Ne zaboravi da Win 10 možeš da koristiš bez M$ naloga, tako da sve ono što piše u PP za Onedrive, Edge, Office 365... nije relevantno

Opet za usporenje - Na tabletu sam koristio sporu fleš memoriju (daleko iza klasičnog SSD-a), na PC-u koristim HDD. Na jednom čak 2,5" iz laptopa. Iako je 7200 rpm, primetno je sporiji od klasičnih 3,5" desktop diskova. Koristim i Linux na istom. Znam šta pričam. Slično je i sa 5400 rpm diskovima u laptopovima. Tu jeste sistem sporiji, ali ne primećujem da je desetka sporija od sedmice ili ubuntua.

Ne branim M$, smatram da je za mene kao korisnika izuzetno loše to što rade. Ali dokle god imam izbor da isključim telemetriju, mogu da koristim taj OS i uskratim im podatke koje žele.

I nije gore od Google-a i FB-a. Ja nemam opciju da na telefonu ugasim Google telemetriju bez rutovanja telefona i custom ROM-a. Pogledaj onaj dokumentarac što sam ostavio gore. Ništa i niko nije gori od Googlea i Facebooka. Možda jedino oni kineski servisi (WeChat i sl.), ali to je priča (tržište) za sebe. Za tebe je gore jer ti je Windows neophodan, a Google i FB možda nisu, ali za neke ljude je obrnuto. I baš zato što smo tolerisali Google i FB, dobili smo ovakav MS.

Poslednja izmena:
Da je bar samo telemetrija losa stvar na 10-ki.Najgora stvar su ove aplikacije iz prodavnice i njihove reklame,drajveri koji se sami skidaju, One drive koji sam skida i instalira i sve to nakon sveze instalacije sistema.

-Sa reklamnim aplikacijama iz prodavnice su postali toliko agresivni da se i igre koje ne zelis instaliraju i ako ti prekidas njihovu dalju instalaciju preko prodavnice,a ako ih ti i pustis u potpunosti da se instaliraju,nakon njihovog brisanja one se opet instaliraju.

-One Drive sam primetio da se instalira kod svih sistema odmah nakon prvog povezivanja sa internetom i da se ne skida preko windows update-a.
Naravoucenije kada sve ovo krene odjednom da se instalira nakon sveze instalacije sistema sa hdd-om od 7200rmp,komp postaje neupotrebljiv jedno sat vremena(do 2 sata na hdd-u od 5400rmp).

To sa aplikacijama iz prodavnice nije sasvim do Microsofta mada su malo krivi i oni što ne narede zaustavljane i brišu applikacije koje to rade. Sa druge strane to se događa i sa Google store. Kome netrebaju APPs, ne mora ni da ih skida i neće smetati.
One drive je deo W10 i radi svoj posao ali može da se ukine dovoljno brzo.

M$ nije humanitarna organizacija, ma kako neki ovde zeleli da je predstave.
1. MS generise profit. Kako nastaje profit, edukujte se, barem elementarne stvari. Iznenadicete se.
2. MS ima proizvod koji generise, putem telemetrije, trzisno validne podatke. Sta MS radi? Naravno da ih koristi za uvecanje profita. Logika liberalnog, korporativnog kapitalizma, ne trebaju vam nikakvi dokazi kako neko to ovde trazi. Treba samo zdrava logika i znanje elemenatrnih stvari o sadasnjem liberal-korporativnom kapitalizmu. Kada ste to izgubili moc kritickog razmisljanja i razlucivanja stvari!?
3. MS ima proizvod koji generise, putem telemetrije, obavestajno-bezbednosno (bilo koje prirode) validne podatke. Sta MS radi? Naravno da ih prosledjuje odredjenim strukturama, jer je i sam deo vojno-industrijskog kompleksa. Logika kapitalizma, ne trebaju vam nikakvi dokazi kako neko to ovde trazi. Treba samo zdrava logika i znanje elemenatrnih stvari o funkcionisanju liberalnog, korporativnog, vojno-idnustriskog kompleksa. Kada ste to izgubili moc kritickog razmisljanja i razlucivanja stvari!?
3. Da li ste pristali na sve to? Naravno da jeste.
4. Sve navedeno vazi i za Intel, samo malo drugacije.

Marty je iskusniji, ipak treba sve crtati...

To sa aplikacijama iz prodavnice nije sasvim do Microsofta mada su malo krivi i oni što ne narede zaustavljane i brišu applikacije koje to rade. Sa druge strane to se događa i sa Google store. Kome netrebaju APPs, ne mora ni da ih skida i neće smetati.
One drive je deo W10 i radi svoj posao ali može da se ukine dovoljno brzo.

Kako nije do Microsofta?Ako si instalirao sistem sa prethodno definisanim "lokalnim" nalogom,kako sistem sam od sebe sme da instalira bilo sta od aplikacija,drajvera i ostalih gluposti nakon prvog ulaska?
Valjda treba postoji korisnicka dozvola i kontrola.Kao sto sam naveo aplikacije se "instaliraju" same,i prtiom to nisu precice kao pre kad je i predstavljena 10-ka.Lepo se vidi da popunjavaju prostor na hdd-u.Sve je vise ovakvih aplikacija,a da ne pricam o microsoft-ovim aplikacijama koje su vec postale nestanilne.Ovde nisam podrazumevao nikakvu upotrebu alata za blokiranje telemetrije.

Sto se tice Google prodavnice, prilikom prvog pokretanja sistema na telefonu nakon reinstalacije,korisnik ako se ne uloguje na nalog aplikacije ne mogu samo od sebe da se azuriraju ili da se instaliraju.Takodje i ako se korisnik uloguje na svoj nalog Google pita da li zelis da azuriras aplikacije.Ne instalira ti Google reklame,vec reklame dolaze od prozivodjaca tvog telefona.

Poslednja izmena:
@Space Beer
To što si postavio je MS-ov opis Basic nivoa telemetrije koji sadrži such as i for example objašnjena po kojima ispada da ne skenira gotovo ništa bitno, a onda pogledaš detaljno šta radi:
https://docs.microsoft.com/en-us/wi...ic-level-windows-diagnostic-events-and-fields
i vidiš da prati manje-više sve, a čak i tu kod osetljivih tema (npr. pristup RAM-u, spoljnim memorijama, pokrenutim aplikacijama, mreži, kameri, tastaturi,...) imaš umanjenja u vidu such as i za opšte dobro, ne konkretno ,,radi to i to". Tako da ni sa ovim u vidu nisi siguran šta se sve tačno radi, pitanje je da li je i samo sve to što su naveli.

Nisam ja nigde rekao da ne može da se isključi, već da ne može jednostavno i da vraćaju kroz update svakom prilikom. Kao i da je potrebno da se načini za gašenje što više populaziraju. To što su pojedinci poput CountMike-a protiv toga je nešto drugo, nisu mi jasni.

Naravno i da sve ovo što radi, osim što ti grubo napada podatke, i opterećuje sistem. Imam Win10 na desetak mašina u neposrednoj okolini i još 20-ak na poslu, dobro vidim kako rade, pogotovo dok se telemetrija i Defender ne ugase. Kad se na sve to doda legendarna stabilnost i pouzdanost Desetke dobiješ temu poput ove.

U detaljima stoji baš to što je u jednostavnom opisu, ali za ljude koje to zanima. Npr. jedina informacija koju uzimaju od kamera jeste rezolucija tih kamera. Ništa više. Da li im veruješ da ne uzimaju ništa više? Pa ako ne veruješ, kako onda možeš da veruješ da Apple ili Google ne uzimaju 10 puta više od onoga što tvrde? I vraćamo se na početak - ako ne veruješ da rade samo to što kažu, onda nemoj da koristiš njihove servise uopšte. Kako možeš da budeš siguran da sa sedmice ne uzimaju mnogo više nego što tvrde?

Isključivanje do Basic nivoa jeste jednostavno. Settings -> Privacy -> Sve na off (20-ak stavki) i telemetrija na Basic. Privacy for dummies. To što vraćaju svašta kroz veliki update, može im se. Ne zaboravi da se radi zapravo o novoj verziji OS-a (upgrade Windowsa 1703 na 1709 je isto što i Ubuntua 17.04 na 17.10). I da žele da uvale ljudima svoj proizvod. Kao što se Edge nalazi na 100% Win 10 računara, a koristi ga možda 10% njih. Inače i te UWP apliakcije mogu da se uklone skroz, ko to želi i zna.

Poslednja izmena:
Jeste, pristupa samoj kameri da proveri rezoluciju, da bi pomogao Windows update-u... Bukvalno ovo piše, zato sam i naveo iznad. Pristupa i hard disku (odnosno svim spoljnim memorijama) i svim procesima i svemu što kucaš,... sve zbog opšteg dobra i mira u svetu. Drlja po par minuta i Telemetry proces po hardu svakih par dana (na Basic nivou) da bi proverio, verovatno, temperaturu i performanse upisa istog.

Ne verujem ni Google-u, ni Apple-u, ne znam što ste se uhvatili za njih. Šta, ako su oni isti sve je OK?

I ne isključuje se jednostavno, isključivanje na Basic nivo nije isključivanje. U najboljem slučaju smanji se frekventost pristupa podacima, ne isključuje se.

Poslednja izmena:
Dajem otkaz, sve ista mantra 2 godine, dokle bre ? Ovakvi "dokazi" ni kod sudije za prekšaje nebi prošli.

Google neposredno zarađuje na tvojim podacima a MS ih upotrebljava samo interno. Google se interesuje za sve što radiš dok MS-u su potrebni samo podaci o samom OS-u hardveru a naročito o bug-ovima i greškama a to su radili is sa pređešnjim verzijama.

Posle ovoga je u stvari sve i bilo jasno, dobri MS koji mi skuplja podatke zbog da bi meni bilo bolje i zli Google...

Ne. MS prikuplja podatke da bi zaradio više novca. Baš kao i svaka druga kompanija. Jedino što MS ima i druge prihode (Cloud, Business, Office...), pa ne mora da ih prodaje trećim licima.

Na Basic nivou se ne smanjuje frekvencija prikupljanja, već vrsta i količina prikupljenih podataka. Isključivanjem iz Services panela se isključuje skroz

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno