Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Zašto mi Bench TO nije poslao na e-mail? :)
Kad sam se već patio - na desktopu imam par deljenih foldera. WDTV nije hteo da ih čita, ali je Win7 pristupao bez problema. Sada Win10 mašina prvo nije htela, ali se ispostavilo da mi je na oba moja kućna mreža bila podešena kao Public, ko zna zašto. Prebacio na Private tako što sam u Network and Sharing Center kliknuo na Homepage. Tamo je odmah stajalo obaveštenje da ne može na Public mreži. Kliknuo da promenim, on pita vrlo kriptično da li hoću da uključim deljenje za tu mrežu, tako nešto. Ipak, posledica nije da je na public mreži aktivirano deljenje (to ide drugaćije), nego je baš prebacio da je to private mreža. To sam morao na obe mašine. Onda su obe videle jedna drugu (za public je podrazumevano da je isključen Network discovery i sharing). Onda mi je tražio login, jer je u Network and Sharing Center, pod Change advanced... settings, recimo, u All networks ulkjučeno da traži password za šerovanje. Nisam hteo to da ukidam, nego sam kreirao bezveze korisnika sa šifrom na desktopu, na drugoj mašini to uneo i normalno imam pristup šerovanim folderima na desktopu, iako nije podešena homegroup uopšte.

Uh, ipak ima još začkoljica. Pristupam normalno deljenom folderu na internom disku, ali za isto tako deljeni folder na desktop mašini kaže da nemam privilegije. Čak i kad tog novog korisnika eksplicitno dodam u privilegije za taj folder, sa read privilegijama, opet neće. Iskreno, mrzi me toliko da se petljam sada, pa ako neko odmah zna u čemu je fora baš me zanima.

EDIT: Što reče Punkass, rešio. ;) Možda zato što stoji da nisam ja owner za taj drugi folder (kreiran na nekom ranijem OS-u), ali izgleda da dodela privilegija nije baš prolazila, iako je sve delovalo ok. Sad sam išao ponovo na Properties, pa Sharing i onda na Share dugme, iako je već deljen. Tu su bili samo Administrators, moj desktop nalog i "Unknown contact". Kada sam tu dodao onaj Reader nalog i Read privilegije, sve radi normalno. Sad, da li je bolje da folderima na eksternim diskovima može ili ne može da se pristupa sa drugih mašina čak i kada su deljeni...

Poslednja izmena:
Nema ovde zauzeca HDD-a kao sto se vidi na slici , samo na windows 10 sam ovo provalio - ovo ti je cist bag jer nema ni opterecenja mreze niti iceg sl. Tako da nemam odgovor na ovo sem mozda aktivator je viralan (sumnjam jer i kad iskljucim njegov servis isto radi) ili microsoft mining :) Ovo je za crnog madjionicara sto brani ovo smece od sistema i svim ostalima koji imaju slicno misljenje .

Plus, piše ti u Procesess šta ga opterećuje. I ne kapiram kako ti smeta što dok je idle (dok ti ne radiš ništa) završava stvari koje bi usporavale da radi dok koristiš.
I ovo nema nikakve veze s Windows 10, jer i drugi OS to rade, jer je sasvim logično.

Ma sasvim je normalno da jbni Defender optereti i5 7600k 28% u idle dok u beskonačnost vrti beskorisni sken HDD/SSD-a...

@ canejr
resio windows, a ne ja. nemam pojma kako. a da ne bi ostali bili "uskraceni", iznervirala me koplikovana procedura deljenom folderu u windows sistemu u poredjenju sa lakim pristupom preko androida.
preko androida (i es file explorera) "edit server" tu upises ime i pass i pristupas folderu "kao da je tu". preko windowsa... ne bih umeo da ponovim.

Ma sasvim je normalno da jbni Defender optereti i5 7600k 28% u idle dok u beskonačnost vrti beskorisni sken HDD/SSD-a...

Ako je do Defender-a, a ne vidi se šta je, to je isto što radi i svaki drugi AV, radi scan u pozadini.
Ne razumem kako je odjednom šok da Defender to radi, i nije bitno da li koristi 28%, računar se ne koristi u tom trenutku.

Ni jedan drugi antivirus ne oduzima toliko resursa dok skenira, niti konstanto skenira dok je računar u mirovanju jer je potpuno nepotrebno. Sporiji procesori se bespotrebno greju, pogotovo u laptopovima, HDD drnda, a SSD se nepotrebno arči. Najgore od svega je što ovo ne možeš da isključiš.

Na poslovnom lapu koji je sa 10kom mi je posle poslednjeg update-a obrisao jednu app koja mi treba i pojavio se typing problem. Kad izaberete gde ćete da kucate otkucate dva slova i on vas prebaci negde drugde, onda morate ponovo da se vraćate, pa opet dva slova pa jovo nanovo. Elem, ako još neko ima ovaj problem neka ode u Device manager, obriše driver od tastature i restartuje komp.

Sent from my E5603 using Tapatalk

Meni ne radi hamburger menu u Calculatoru.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Plus, piše ti u Procesess šta ga opterećuje. I ne kapiram kako ti smeta što dok je idle (dok ti ne radiš ništa) završava stvari koje bi usporavale da radi dok koristiš.
I ovo nema nikakve veze s Windows 10, jer i drugi OS to rade, jer je sasvim logično.

7mica mi to u zivotu nije radila (uvek i konstantno na 700mb rama sta god radio , kolko god je jahao) samo 10tka, ne dira diskove ne dira nista jedino sto sam primetio je da spusti ram koji se koristi sa 1.5 na 1.1 , ali diskove i ostalo ne dira, cist cpu mining. i tih 28% nije sigurnih , nekad pise 18 recimo ali uvek ide konstantno dok ne pomeris misa , za standby neznam jer opet ne rade diskovi pa nemoze da se vidi po LED diodi. Cisto sam to hteo da dodam slikovito da eto drugi obrate paznju i mozda utvrdimo sta se tu zbiva. Ali nije toliko bitno ne vidim neki gubitak performansi .

Ni jedan drugi antivirus ne oduzima toliko resursa dok skenira, niti konstanto skenira dok je računar u mirovanju jer je potpuno nepotrebno. Sporiji procesori se bespotrebno greju, pogotovo u laptopovima, HDD drnda, a SSD se nepotrebno arči. Najgore od svega je što ovo ne možeš da isključiš.
Ne radi on samo scan u pozadini vec pokrece neke taskove kao verification, cache maintenance u idle rezimu naravno. Sve se to moze iskljuciti u Task Scheduleru.

Slazem se da nije najsjajnije zamisljen Defender po meni, opcije su rastrkane od Task Schedulera do Policy Editora, update kad radi ko da skenira (namjesteno je po defaultu da radi scan pisle svakih definicija), peglanje je i kontrolisati ga, ne bih ga koristio da ne dodje uz windows zajedno sa firewallom, mrsko mi se peglati oko toga... Eset mi je uvijek najbolje radio, nikad drndanje u pozadini, ne znam sad kakav je.

Mogu li se izbrisati neki defaultni folderi u defenderovoj opciji folder protection. Ako ne moze bzvz zamisljeno. Ne mogu snimiti editovani word dokument na desktopu, vec nudi novi save as... Bilo bi dobro da ima funkcija da potvrdim izmjenu, a ne da odmah odbije.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Meni je prosto fascinantno kako (bar meni), posle ovog Creatore Update-a, EDGE (ne)radi.

Prilikom prvog paljenja programa (po dizanju sistema) obavezno ili (debelo) zamrzne, ili na momenat ugasi/upali sliku, kao da sam na dugme iskljucio pa ukljucio monitor. Da ne pricam o tome da kada iz liste favorita pokusam da kliknem na bilo koji, jednostavno ne desi se nista, zablokira skroz. Jedini lek ugasiti pa ponovo upaliti EDGE.

Ni sa jednim drugim browserom (Waterfox, Chrome) koji imam, ili sam silom prilika probao na masini, se to ne desava. Fantazija

Ne radi on samo scan u pozadini vec pokrece neke taskove kao verification, cache maintenance u idle rezimu naravno. Sve se to moze iskljuciti u Task Scheduleru.

U tome je problem, ne može da se isključi, odnosno nije moglo. Već par meseci nisam ni pokušavao. Ima par opcija vezanih za ovo u Task Scheduler-u, ali i kada se isključe sve, opet se pali.

Ok, posle ovog update slika na ekranu mi je tamnija, osećaj je kao da sam stavio naočare za
sunce.

Da li ima neko predstavu šta bi moglo biti?

Za pocetak proveri win podesavanja kalibracije, mozes i display settings u softveru gpu koji koristis.
Meni se na win 7 nekoliko puta desilo da instalacija novih gpu drajvera poremeti WB monitora, kao da se aktivirao neki ultra-warm profil za nocnu upotrebu.

E hvala ti, kalibracija je odradila posao, bukvalno sam u Calibrate display color setings išao
next, next i vratilo se na staro.

Slazem se da nije najsjajnije zamisljen Defender po meni, opcije su rastrkane od Task Schedulera do Policy Editora, update kad radi ko da skenira (namjesteno je po defaultu da radi scan pisle svakih definicija), peglanje je i kontrolisati ga, ne bih ga koristio da ne dodje uz windows zajedno sa firewallom, mrsko mi se peglati oko toga... Eset mi je uvijek najbolje radio, nikad drndanje u pozadini, ne znam sad kakav je.

Mogu li se izbrisati neki defaultni folderi u defenderovoj opciji folder protection. Ako ne moze bzvz zamisljeno. Ne mogu snimiti editovani word dokument na desktopu, vec nudi novi save as... Bilo bi dobro da ima funkcija da potvrdim izmjenu, a ne da odmah odbije.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Možeš da napraviš izuzetak za aplikaciju da ima pravo da piše u zaštićenom folderu.

352hj4g.png

2yyyreq.png

update kad radi ko da skenira

I skenira, pri svakom update proverava integritet sistema.

Poslednja izmena:

Evo recimo danas je radio koliko mi se cini Photos aplikaciju ista prica kao onih 28% stim sto ovo fura na 2% i nikad ne zavrsava (iako pomeris misa ,dok ne pokrenem photos aplikaciju iako je u istoj sve na off da ne sinhronizuje i ne trazi po disku) Jednostavno windows je izbagovan a cim krenes po servisima da gasis ili task scheduleru pocne da brljavi i pravi probleme . State repository service i Remote Procedure Call (al neznam jel onaj drugi sto je ugasen) furaju ovaj idle proces koji se ne zavrsava dok se ne pokrene photos aplikacija. Razlicito je od onog 28% kada samo cpu radi u svakom slucaju dodatni problem na sistemu.

Pa nemojte da koristite te krš UWP aplikacije. Ja sam kod mene obrisao sve što može od tih modernih aplikacija.

Čini mi se da sam ovde pročitao da ima opcija da se update odloži za 30 dana. Cumulative update iz oktobra meseca mi ubija drajvere za wifi i to se nastavilo sa creators fall. Ne bih da skroz blokiram sa O&O zato što će problem sigurno rešiti neki sledeći update pa ako postoji ta opcija bio bih zahvalan da mi se kaže gde je.

Ne znam koju ediciju imaš, ali je u Update>Advanced Options.

Čini mi se da sam ovde pročitao da ima opcija da se update odloži za 30 dana. Cumulative update iz oktobra meseca mi ubija drajvere za wifi i to se nastavilo sa creators fall. Ne bih da skroz blokiram sa O&O zato što će problem sigurno rešiti neki sledeći update pa ako postoji ta opcija bio bih zahvalan da mi se kaže gde je.

Manje ce te boleti glava ako ti sve radi kako treba a drajver update ti je iskljucen (to imas u opcijama) ja koristim neke starije drajvere tako da nove samo ako bas moram. Iskljucen driver update i sve radi kako treba .

Ne, nije problem u drajverima, Windowsova zakrpa baš pravi problem. Imam home verziju i nemam odlaganje apdejta za 30 dana.

Ne, nije problem u drajverima, Windowsova zakrpa baš pravi problem. Imam home verziju i nemam odlaganje apdejta za 30 dana.

Iz licnog iskustva , mora tako sve drugo sto sam probao windows pravi problem - a to je kad petljas po sistemcima i gasis "ono sto je suvisno" ispostavilo se da sve ima svoje i da to tako mora ,tako da tim odlaganjem neces postici mnogo sto sta. Ako hoces da ga unistis idi u servise i disable stavi na windows update - i eto ti, delivery optimisation takodje i update orchestrator (ako nesto vise od toga cackas unistices sistem i moras da ga reinstaliras) ali onda nemas update tako da sam vratio da ga ipak bude.

PS - Nemoj da ih stopiras, samo stavi disable i sacekaj odradi nesto na lap topu i sledecim paljenjem neces imati update dok to ne vratis natrag

Poslednja izmena:
E hvala, ipak ću za sad ubiti update.

E hvala, ipak ću za sad ubiti update.

Nema na cemu samo isprati fabricka podesavanja koja su , zapisi u notepad negde da mozes da vratis da budu ista kad pozelis da odradis update ;)
Imas i ovaj Branchcache isto disable pa reset ili shut down i on posle nece share-ovati preko mreze. Kod mene je na manual doduse i nisam vidjao da ga pali ali da budes siguran .

Poslednja izmena:
Posle fall updejta kada je uključen dpi scaling, ikonice u quick launch toolbaru su pomerene ka gornjoj ivici. Mora nešto da isfušerišu...

7mica mi to u zivotu nije radila (uvek i konstantno na 700mb rama sta god radio , kolko god je jahao) samo 10tka, ne dira diskove ne dira nista jedino sto sam primetio je da spusti ram koji se koristi sa 1.5 na 1.1 , ali diskove i ostalo ne dira, cist cpu mining. i tih 28% nije sigurnih , nekad pise 18 recimo ali uvek ide konstantno dok ne pomeris misa , za standby neznam jer opet ne rade diskovi pa nemoze da se vidi po LED diodi. Cisto sam to hteo da dodam slikovito da eto drugi obrate paznju i mozda utvrdimo sta se tu zbiva. Ali nije toliko bitno ne vidim neki gubitak performansi .

To što je sistem rezervisao više rama, ne znači i da koristi više rama. Win 8/10 vole da ostave neke manje bitne stvari u memoriji, ali ih oslobodi kada taj prostor postane neophodan za nešto drugo.

^To o čemu pričaš se zove Superfetch i nema veze sa navedenim problemom. Ovo zauzeće procesora, memorije i diska izaziva Win10 Security Center sa Defender-om. Na stranu što je Superfetch/Prefetch tehnologija sve gora i gora. Nema tu šta da se voli ili ne voli, bitna je samo efikasnost koja je ovde uvek i u svim situacijama bila u najbolju ruku upitna. Čak je pitanje i koliko je Superfetch uopšte potreban kada imaš SSD.

Posle fall updejta kada je uključen dpi scaling, ikonice u quick launch toolbaru su pomerene ka gornjoj ivici. Mora nešto da isfušerišu...
Zanemarićemo činjenicu da je hater kao ti već uspeo da proba odnosno, ne daj bože, pređe na FCU, ali gde si to "uključio DPI scaling"?

^To o čemu pričaš se zove Superfetch i nema veze sa navedenim problemom. Ovo zauzeće procesora, memorije i diska izaziva Win10 Security Center sa Defender-om. Na stranu što je Superfetch/Prefetch tehnologija sve gora i gora. Nema tu šta da se voli ili ne voli, bitna je samo efikasnost koja je ovde uvek i u svim situacijama bila u najbolju ruku upitna. Čak je pitanje i koliko je Superfetch uopšte potreban kada imaš SSD.
Kako znaš da izaziva baš Defender, daj neki shot iz ProcExp. Ako se pitaš da li je potreban, onda odgovori sebi koliko je RAM brži od SSD-a.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno