Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја предлажем линух мада предлог неће да прође. ;) Остаје 7 па чак и 8.1, не верујем да ће неко да предложи ХР.

Ja koristim ponekad Vistu na drugom kompu nema problema :-D

Linux je širok pojam, mora konkretna distribucija.

Paralelno sa Windows 10 nisam ali jesam u periodu pred izlazak 10-ke. Ubuntu bazirane distribucije, mahom kao dual-boot sa Windows 8.1 i godinu dana pre toga kao dual-boot sa Windows 7.

Najduže se zadržao Linux Mint Cinnamon, oko 2 meseca. Interfejs se pokazao malo bržim od Windows 7 ali ne i od Windows 8.1 sa Classic Shell. LibreOffice nije ništa brže radio od Office 2007 ali jeste bio brži od svoje Windows verzije. Na Windowsu se LibreOffice, pa i OpenOffice znatno duže učitava prilikom pokretanja. x264 enkoder je radio par procenata sporije pod Linux-om. Firefox tu negde ali mi je na Windows-u bilo manje problema zbog Flash Player-a. Za FF postoji ona matora verzija sa kojom dosta stvari na netu ne radi pa sam koristio onaj iz Chrome-a preko Fresh Player kao PPAPI>NPAPI posrednik. To je dovodilo do čestog pucanja Flash plejera. Imao sam problema i sa video plejerima jer nisu hteli da koriste hardversko dekodiranje sa Intelovom integrisanom grafičom (nemam zasebnu) što je dovodilo do većeg zauzeća procesora i bržeg rada kulera.

Sviđao mi se ElementaryOS ali je Freya imala onaj glupi bag sa dupliranjem kursora miša prilikom prevlačenja fajlova što je zahtevalo da se izlogujem ili restartujem računar. Devovi su to sredili skoro godinu dana kasnije sa izlaskom nove verzije umesto da izbace peč. Iz tog razloga se Freya zadržala desetak dana. I to samo zato što sam očekivao da će brzo ispraviti takav krupan bag.

PCLinuxOS i OpenSUSE nisu hteli ni da se instaliraju a ni Live sesija nije radila. Kubuntu je bio na računaru 2 puta po par dana ali mi je radio isto kao i Windows 7, na momente i sporije pa nije bilo potrebe da ga držim. Od Mint-a sam odustao jer sam nakon 17.1 imao gličeve da mi se na par sekundi zamrzne ceo desktop, što se nastavilo i sa izlaskom 17.2 pa sam ga deinstalirao, instalirao Windows 7 i odradio upgrade na Windows 10.

Svaka čast. Elementary samo lepo izgleda. Kod mene se Ubuntu zadržao. Ovih dana planiram da probam Deepin ili sada DepthOS, kineska kuhinja. [emoji4]

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Aaaa, savest društva!
Bolje savest drustva nego savest Microsofta!

Jedno ozbiljno pitanje, s obzirom da si, kako vidim, ozbiljan protivnik Win10 i njegove primene.
Sta je tvoj predlog? Koji OS u ovom trenutku je najbolje koristiti i zasto?
Odmah da se razumemo, nije nikakva provokacija, vec najozbiljnije pitanje. Necemo Win10, Ok. Sta cemo koristiti? Sta je bolje za nas? Sta je manje opasno (ili bezopasno) po nasu zajednicu i svakog ponaosob?
Sta je tvoja preporuka i tvoj savet?
7ica (SP1) ili 8ica (8.1) uz "check for updates but let me choose whether to download and install them" podesavanje i otvorene cetvore oci da ne proleti neka telemetrija i reklame!

I sedmica će nas služiti koliko nas služi, dok skoro svi ne pređemo ipak na desetku. I Linux kad bi koristilo više ljudi nego danas, ukazala bi se prilika da se od toga zaradi, i opet isto na kraju.

Videcemo kada 2020 kupite laptop\desktop koji nema podrsku za Windows 7 sa Kaby like ili novijom arhitekturom koja ima podrsku samo za Windows 10 , imacete oko 20 znakova pitanja u device manager :)

Da li će usput da se rode i oni koji koriste samo prvu verziju, samo 1511 i neće da čuju za novije?

Videcemo kada 2020 kupite laptop\desktop koji nema podrsku za Windows 7 sa Kaby like ili novijom arhitekturom koja ima podrsku samo za Windows 10 , imacete oko 20 znakova pitanja u device manager :)
2020. je jako daleko,ko zna kako ce se tad Windows zvati i kakav ce biti i da li ce uopste biti nove verzije ili ce Microsoft dici ruke od OSa i preci na cloud i office/biznis servise. A i podrska zavisi od proizvodjaca hardvera a ne od Microsofta pa ako 7ica i 8ica budu u vecini i tad (kao sto hoce),bice i drajvera za njih!
Ako stvarno 10ka bude ista ili jos gora nego sad a podrske ne bude za starije verzije, necemo ni kupiti Windows laptop vec Apple ,Chrome OS ili neki Linux ili ko zna koji novi OS koji se mozda pojavi u medjuvremenu.

Poslednja izmena:
Biće ga, i Microsoft ima sasvim dovoljno moći da ukine podršku za starije sisteme na novom hardveru.
Jedino što može da se desi je da izbace 10 iz imena i da ostane samo Windows.

A i sad dok je 8.1 bio aktuelan, čovek je s nekim laptopovima morao da se namuči da namesti Windows 7, a i tad bi mogao da ima problem sa drajverima. Osim toga, što se rada sistema tiče, već sad on radi dobro (po mom mišljenju), a radiće i bolje. Neće ljudi imati razlog da beže od desetke.

Do 2020. ce izbaciti jos 2 sistema.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Linux: beton varijanta koja je mesecima sljakala bez problema: Zorin OS + je Windows like... Sparky takodje super,ali u zadnje vreme bagovit sa update-ima... meni su sedebian based distroi najbolje pokazali...

Fora je da kad linux predje 5% ucesca,krece zurka sa virusima i sl sranjcima jer je postao zanimljiv za sire mase... linux je dosta ranjiviji nego sto mislimo... ali sa ovako slabim udelom,nista...
U stvari,linux je slika i prilika ove teme: svako tera nesto svoje,te necu ovaj DE,te necu debian based... problem je previse izbora... pa ti udovolji narodu... :)

Moja familija je bila veliki tester svih mogucih linux distroa i uvek se nekako vrate na Win... trenutno ni jedan linux nije instaliran cak ni u dual boot-u...
Razlog: jednostavnost koriscenja i najbitnije-poznat teren... tu se Zorin najbolje pokazao zahvaljujuci kopiranju desktopa i start menija...
Win 10 ce vremenom biti samo bolji,to je sigurno,ali mene/nas brine koliko ko kontrolise racunar,user ili OS...

Steta sto vise nemamo To su bili dani :D Makar instalacija nije bila dosadna onima gde je zvuk radio pre instalacije drajvera :D
Usput, ako ste zainteresovani da budete beta testeri jos jedne, uskoro official, ubuntu (Budgie DE) distribucije pm me ;)

2020. je jako daleko,ko zna kako ce se tad Windows zvati i kakav ce biti i da li ce uopste biti nove verzije ili ce Microsoft dici ruke od OSa i preci na cloud i office/biznis servise. A i podrska zavisi od proizvodjaca hardvera a ne od Microsofta pa ako 7ica i 8ica budu u vecini i tad (kao sto hoce),bice i drajvera za njih!
Ako stvarno 10ka bude ista ili jos gora nego sad a podrske ne bude za starije verzije, necemo ni kupiti Windows laptop vec Apple ,Chrome OS ili neki Linux ili ko zna koji novi OS koji se mozda pojavi u medjuvremenu.

http://www.techradar.com/news/mobil...-tablets-release-date-specs-and-prices-916134

Negde sam vec kacio ovaj link, izvinjavam se zbog ponavljanja. Samo da se vidi da Win10 ima podrsku OZBILJNIH proizvodjaca hardware-a. Pretpostavljam da oni prilicno dobro znaju sta rade i da imaju dobar pregled igre u nekom narednom periodu.
No, vreme ce pokazati.....

Moze razlog zasto ltsb? Mislim navedite prednosti? Hvala [emoji5]

Mislio sam da imaš svoj stav po pitanju toga da li je LTSB za tebe ili nije (koliko sam video dovoljno si aktivan u win 10 temi)?
Ako pitaš ozbiljno, najkraći odgovor bi bio da je sve ono za šta je LTSB "uskraćen" naspram "redovne desetke" za mene prednost, jer ne koristim ništa od toga.

Зашто arch-based поред живог Арчија? ;) Пар година га користим, имам на хардовима и већину тих arch-based али сваки има неке своје детаље који вуку на неку страну а Арчи ради све како сам замислио, нема бубица.
За прелазак на линух је потребно да неко одлучи и врло брзо укапира предности и мане. Проблем је лењост али и потреба за конкретним програмима који немају алтернативу. Игрице не рачунам, то је ипак за неке неозбиљније теме.

Moze razlog zasto ltsb? Mislim navedite prednosti? Hvala [emoji5]
Brzi, manje trosi,nema Cortanu,Store i druge glupe reklame i aplikacije, dobija samo security update bez nebuloza i novotarija, ima vise podesavanja (sve ono sto je pre bilo u Pro pa je izbaceno a i za telemetriju i ostalo),itd.

Зашто arch-based поред живог Арчија? ;) Пар година га користим, имам на хардовима и већину тих arch-based али сваки има неке своје детаље који вуку на неку страну а Арчи ради све како сам замислио, нема бубица.
За прелазак на линух је потребно да неко одлучи и врло брзо укапира предности и мане. Проблем је лењост али и потреба за конкретним програмима који немају алтернативу. Игрице не рачунам, то је ипак за неке неозбиљније теме.

Pa nekako mi deluje da treba puno podesavanja da bi se Arch doveo u stanje kakvo ja zelim (nisam ga koristio, gledao sam neke tutorijale na youtube-u), nekako su mi arch-based distribucije all-in-one resenja. Za programe tu je Wine, mada meni licno nisu potrebni programi koji su namenjeni samo za Windows... Trenutno koristis samo Arch ili....?

Posto je ipak tema o WIn 10, samo da dodam da mi nije jasno zasto mi hard radi na 100% po nekih 15-20min svakih 2-3 dana.....nije mi jasno sta radi..... :trust:

@antena
ltsb sam instalirao pre par meseci, i zadrzao se 1-2 dana, cim sam video da nemam preko cega da otvorim najobicniju sliku, vec sam morao da trazim po netu (i skinuo fast stone image viewer, koji ima interfejs od pre 1000 godina), odmah sam vratio na pro, mozda je postojao nacin da se ubaci onaj windows photo viewer, ali nisam hteo da se zezam sa tim...

Poslednja izmena:
Pa nekako mi deluje da treba puno podesavanja da bi se Arch doveo u stanje kakvo ja zelim (nisam ga koristio, gledao sam neke tutorijale na youtube-u), nekako su mi arch-based distribucije all-in-one resenja. Za programe tu je Wine, mada meni licno nisu potrebni programi koji su namenjeni samo za Windows... Trenutno koristis samo Arch ili....?

Posto je ipak tema o WIn 10, samo da dodam da mi nije jasno zasto mi hard radi na 100% po nekih 15-20min svakih 2-3 dana.....nije mi jasno sta radi..... :trust:

@antena
ltsb sam instalirao pre par meseci, i zadrzao se 1-2 dana, cim sam video da nemam preko cega da otvorim najobicniju sliku, vec sam morao da trazim po netu (i skinuo fast stone image viewer, koji ima interfejs od pre 1000 godina), odmah sam vratio na pro, mozda je postojao nacin da se ubaci onaj windows photo viewer, ali nisam hteo da se zezam sa tim...

Image Viewer se nalazi u 2015 LTSB samo ti treba reg fix da bude dostupan.
http://cdn2.howtogeek.com/wp-content/uploads/2015/08/Activate-Windows-Photo-Viewer-on-Windows-10.zip

Znatno se brže pokretao od svog Metro nasljednika. Ne znam da li su to popravili kasnije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno