Paralelno sa Windows 10 nisam ali jesam u periodu pred izlazak 10-ke. Ubuntu bazirane distribucije, mahom kao dual-boot sa Windows 8.1 i godinu dana pre toga kao dual-boot sa Windows 7.
Najduže se zadržao Linux Mint Cinnamon, oko 2 meseca. Interfejs se pokazao malo bržim od Windows 7 ali ne i od Windows 8.1 sa Classic Shell. LibreOffice nije ništa brže radio od Office 2007 ali jeste bio brži od svoje Windows verzije. Na Windowsu se LibreOffice, pa i OpenOffice znatno duže učitava prilikom pokretanja. x264 enkoder je radio par procenata sporije pod Linux-om. Firefox tu negde ali mi je na Windows-u bilo manje problema zbog Flash Player-a. Za FF postoji ona matora verzija sa kojom dosta stvari na netu ne radi pa sam koristio onaj iz Chrome-a preko Fresh Player kao PPAPI>NPAPI posrednik. To je dovodilo do čestog pucanja Flash plejera. Imao sam problema i sa video plejerima jer nisu hteli da koriste hardversko dekodiranje sa Intelovom integrisanom grafičom (nemam zasebnu) što je dovodilo do većeg zauzeća procesora i bržeg rada kulera.
Sviđao mi se ElementaryOS ali je Freya imala onaj glupi bag sa dupliranjem kursora miša prilikom prevlačenja fajlova što je zahtevalo da se izlogujem ili restartujem računar. Devovi su to sredili skoro godinu dana kasnije sa izlaskom nove verzije umesto da izbace peč. Iz tog razloga se Freya zadržala desetak dana. I to samo zato što sam očekivao da će brzo ispraviti takav krupan bag.
PCLinuxOS i OpenSUSE nisu hteli ni da se instaliraju a ni Live sesija nije radila. Kubuntu je bio na računaru 2 puta po par dana ali mi je radio isto kao i Windows 7, na momente i sporije pa nije bilo potrebe da ga držim. Od Mint-a sam odustao jer sam nakon 17.1 imao gličeve da mi se na par sekundi zamrzne ceo desktop, što se nastavilo i sa izlaskom 17.2 pa sam ga deinstalirao, instalirao Windows 7 i odradio upgrade na Windows 10.
Bolje savest drustva nego savest Microsofta!Aaaa, savest društva!
7ica (SP1) ili 8ica (8.1) uz "check for updates but let me choose whether to download and install them" podesavanje i otvorene cetvore oci da ne proleti neka telemetrija i reklame!Jedno ozbiljno pitanje, s obzirom da si, kako vidim, ozbiljan protivnik Win10 i njegove primene.
Sta je tvoj predlog? Koji OS u ovom trenutku je najbolje koristiti i zasto?
Odmah da se razumemo, nije nikakva provokacija, vec najozbiljnije pitanje. Necemo Win10, Ok. Sta cemo koristiti? Sta je bolje za nas? Sta je manje opasno (ili bezopasno) po nasu zajednicu i svakog ponaosob?
Sta je tvoja preporuka i tvoj savet?
A sta ako nemaju dovoljno mesta na sistemskom drajvu da wu skine upgrade [emoji14]Da li će usput da se rode i oni koji koriste samo prvu verziju, samo 1511 i neće da čuju za novije?
2020. je jako daleko,ko zna kako ce se tad Windows zvati i kakav ce biti i da li ce uopste biti nove verzije ili ce Microsoft dici ruke od OSa i preci na cloud i office/biznis servise. A i podrska zavisi od proizvodjaca hardvera a ne od Microsofta pa ako 7ica i 8ica budu u vecini i tad (kao sto hoce),bice i drajvera za njih!Videcemo kada 2020 kupite laptop\desktop koji nema podrsku za Windows 7 sa Kaby like ili novijom arhitekturom koja ima podrsku samo za Windows 10 , imacete oko 20 znakova pitanja u device manager![]()
Da li će usput da se rode i oni koji koriste samo prvu verziju, samo 1511 i neće da čuju za novije?
Wzor je leakovao juče LTSB 2016, čini mi se 2 oktobra zvanično izlazi.Zaboravio si one koji koriste Enterprise 2015 LTSB i one koji će koristiti Enterprise 2016 LTSB. :d
2020. je jako daleko,ko zna kako ce se tad Windows zvati i kakav ce biti i da li ce uopste biti nove verzije ili ce Microsoft dici ruke od OSa i preci na cloud i office/biznis servise. A i podrska zavisi od proizvodjaca hardvera a ne od Microsofta pa ako 7ica i 8ica budu u vecini i tad (kao sto hoce),bice i drajvera za njih!
Ako stvarno 10ka bude ista ili jos gora nego sad a podrske ne bude za starije verzije, necemo ni kupiti Windows laptop vec Apple ,Chrome OS ili neki Linux ili ko zna koji novi OS koji se mozda pojavi u medjuvremenu.
Wzor je leakovao juče LTSB 2016, čini mi se 2 oktobra zvanično izlazi.
Linux je širok pojam, mora konkretna distribucija.
Brzi, manje trosi,nema Cortanu,Store i druge glupe reklame i aplikacije, dobija samo security update bez nebuloza i novotarija, ima vise podesavanja (sve ono sto je pre bilo u Pro pa je izbaceno a i za telemetriju i ostalo),itd.Moze razlog zasto ltsb? Mislim navedite prednosti? Hvala [emoji5]
Зашто arch-based поред живог Арчија?Пар година га користим, имам на хардовима и већину тих arch-based али сваки има неке своје детаље који вуку на неку страну а Арчи ради све како сам замислио, нема бубица.
За прелазак на линух је потребно да неко одлучи и врло брзо укапира предности и мане. Проблем је лењост али и потреба за конкретним програмима који немају алтернативу. Игрице не рачунам, то је ипак за неке неозбиљније теме.
Pa nekako mi deluje da treba puno podesavanja da bi se Arch doveo u stanje kakvo ja zelim (nisam ga koristio, gledao sam neke tutorijale na youtube-u), nekako su mi arch-based distribucije all-in-one resenja. Za programe tu je Wine, mada meni licno nisu potrebni programi koji su namenjeni samo za Windows... Trenutno koristis samo Arch ili....?
Posto je ipak tema o WIn 10, samo da dodam da mi nije jasno zasto mi hard radi na 100% po nekih 15-20min svakih 2-3 dana.....nije mi jasno sta radi..... :trust:
@antena
ltsb sam instalirao pre par meseci, i zadrzao se 1-2 dana, cim sam video da nemam preko cega da otvorim najobicniju sliku, vec sam morao da trazim po netu (i skinuo fast stone image viewer, koji ima interfejs od pre 1000 godina), odmah sam vratio na pro, mozda je postojao nacin da se ubaci onaj windows photo viewer, ali nisam hteo da se zezam sa tim...
...неозбиљније теме.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari