Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nego stacemo da radimo sa Vukom.Covek non-stop reklamira sugavi MS Edge.U pocetku je to bilo 1 slika po postu,sada je vec preraslo u 4-5 slika.Reklamira ga i to bez one kucice i bez adbloker-a....za svaki problem...
Krenuce i selfije da pravi sa njim...

Ne znam zašto je Edge šugav, meni on deluje sasvim ok. I to je sve što od desetke valja. Redom:
1. Broadcom wifi adapter, kumulativni update ih ubija. Svaki put. Rade samo drajveri od 8.1.
2. Bluetooth ne radi kako treba, isto je do nekog update.Rešenje je da svaki put u device manageru pod network adapter pa wi fi adapter odrediš da je bluetooth colaboration enabled.
3. Instalira mi neke igrice i aplikacije na računaru koji koristim isključivo za posao. To neću i zašto bih gubio vreme.
4. Ne mogu da instaliram redstone nikako (kroz wu ili tool), samo clean install. Za mene je to katastrofa i u izgubljenom vremenu i u eventualnom gubitku podataka ( imam cloud ali ipak...).
Nedovršen proizvod, like Vista.Windows je kupljen,nije nikakva besplatna nadogradnja i slično.
Ove priče oko privatnosti su samo šlag na tortu ali me ne zanimaju previše,svi su isti.

Aman ljudi ovde je offtopic pisati pozitivne strane W10 kako ne shvatate poentu ove teme?!....

Zadivljujuce koliko ima nesposobnih za normalnu komunikaciju...

Srle,ajd onako iskreno,da li tako razgovaras i sa svojom decom kao sa Stopketom ili samnom,iste im prideve dodajes kada im se obracas?
Niko te nije vredjao,ne budi seljacina...

ilidan: trazis nemoguc dokaz jer to niko ne moze da dokaze iz razloga zvana enkripcija.Ti mozes videti da li ima paketa i gde idu ali ne mozes videti sta ide...

Inace je do jula (ako se ne varam) u Win EULA stajalo:
"We will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders)..."
inace je to ostalo tj prekopirano iz Insider verzije,da bi se to u julu promenilo na:
We collect data about how you and your device interact with Microsoft and our products. For example, we collect:

Product use data. We collect data about the features you use, the items you purchase, and the web pages you visit. This data includes your voice and text interactions with Bing, Cortana, and our chat bots.
Device data. We collect data about your device and the network you use to connect to our products. It includes data about the operating systems and other software installed on your device, including product keys. It also includes IP address, device identifiers (such as the IMEI number for phones), regional and language settings.

Ali po meni najbitnije:

However, we do not use what you say in email, chat, video calls or voice mail, or your documents, photos or other personal files to target ads to you.

Ovo su izvodi iz MS Privacy Statment...

Vuk & Dark: obojica promovisu i brane Win 10 gde god je to moguce a posto ih znamo odavno sa foruma i upoznati smo da nisu retosi,jedino logicno objasnjenje su:MS zaposleni ili fanosi... ali oni su nasi pa ih tolerisemo :)
Kao i Kokan,Ed i ostale figure koje cine Bench takvim kakav je... Atomi obavezan :D

Google zaborav: MS fanovi i protivnici su nista u odnosu na Google tamo 200x... zaboravih... Google fanovi su tada toliko daleko otisli da su krenuli da formiraju Google religiju...
To ne bih ni znao da mi nisu licno ljudi koji su bili zaduzteni za Srbiju to rekli... e onda se nesto strasno desilo,ispade da Google nije tako dobar kao sto su mislili vec je zla korporacija i odustadose... (citirao sam ih)

Tako da nije samo MS vec bilo koji proizvod/prooizvodjac/corp ima svoje fanove i pljuvace... fora je sto je MS svetski poznat i omrazen zahvaljujuci prethodnim trzisnim taktikama.Google je bio nov,svez i nepoznat sistem... kao sto kaze Gaw,da smo znali ranije...

I da,godine nemaju veze za prihvatanjem novih stvari i sl sranjca,to je stvar licnosti...

Poslednja izmena:
@ G@W
Sa tvojim komentarima ovde se u glavnom slažem. Jedino je bezveze "kažnjavati" Microsoft (ili Google, ili Apple) kupovinom proizvoda druge kompanije koja radi isto. (Osim ako je u pitanju argument koji si, ako se ne varam, ti naveo "ako sam već ranije dao podatke drugima, ne moram i ovima", mada ako čovek misli o tome - i odustajanje od neke platforme njima uskraćuje informacije, jer tako dotični imaju samo zastarele podatke.)

Bezveze mi je što se ovde u glavnom ljudi dele u dva tabora, bilo je i vređanja...

Ne kupujem ja nista. Imam W7 za koji mi je Microsoft obecao ful podrsku do 2020. godine a u poslednje vreme me sa saborcem Intelom saplice tako sto namerno sakate najbolji OS koji su napravili uz neke nemuste izgovore (DX12 ne moze na W7 zbog bla bla bla i tako neke gluposti). Izgleda da moj Win7 ne podrzava najbolje, nekompresovane piksele...

@DukeLander

Ovo je iz Windows 7 EULA:

Use of Information.
Microsoft may use the computer information, accelerator information,
search suggestions information, error reports, and Malware reports to improve our software and
services. We may also share it with others, such as hardware and software vendors. They may
use the information to improve how their products run with Microsoft
software.
U Win 10 EULA osnovu nisu promenili, samo su dodali par stvari vezanih za nove servise.

Ako tražem nemoguć dokaz jer su veze enkoriptovane kako onda ljudi sa sigurnošću tvrde da MS krade, prikuplja sve do sada navedeno? I usput me nazivaju botom, MS plaćenikom i *****om jer ne verujem njima koji za sve izrečeno nemaju ama baš nikakav dokaz i nikakvu odgovornost već verujem u ono što je MS napisao pod zakonskom odgovornošću.

Ono što si naveo iz Win 10 EULA je nešto što svi ostali rade. Da uzimam to za zlo samo MS-u a ostale tolerišem bio bih licemer. Ako se odreknem svih koji to rade mogu slobodno da isključim računar sa interneta i bacim mobilni telefon u kanalizaciju.

Sa ovim što je navedeno u EULA nemam problem. Logično mi je da kompanija želi da prati kako se koristi njen softver, kako radi, koje funkcije su najčešće korišćene a ne da luta u mraku. Telemetrija je mnogo bolje rešenje jer se ne oslanja na direktan feedback korisnika voljnih da napišu koji red na forumu ili feedback hub-u već na podacima dobijenim od strane svih korisnika.

Opet ću navesti primer ankete za Windows 10 ovde na Bench-u. Po pisanjima u temama bi se zaključilo da je većina nezadovljna Windows-om 10. Anketa je trajala mesec dana, glasalo je 156 članova foruma i gde je 3 od 4 člana odgovorilo da će nastaviti da koristi Windows 10 a da su 2 od 4 zadovljni i 1 od 4 člana je rekao da je delimično zadovoljan ali da će nastaviti da ga koristi. Ispalo je da su ovi nezadovoljni samo mnogo glasni ali ne i da su u većini.

Što se tiče dela vezanog za upotrebu podataka vrlo je sličan ostlim EULA-ma drugih online provajdera usluga: Dropbox, 4Shared, Google. Što je i logično za podatke koji idu preko njihovih online servera: Outlook, People, OneDrive, Skype.

Mogu i da obrazložim zašto tako piše u EULA ali bi to potrajalo a već sam dovoljno pisao za danas. Ako ima zainteresovanih za argumentvanu diskusiju mogu da napišem. Ovako bih samo izgubio mnogo vremena na nešto što će se ignorisati i odbaciti kao pisanje i pravdanje jednog MS bota, kao što je to već urađeno od većine za moj kometar linkovanog videa.

Vidim da Facebook već neko vreme prikazuje personalizovane oglase na osnovu mojih pretraga u Google-u. Skoro sam tražio neke patike iako nisam bio ulogovan na Facebook i već sutradan mi je Facebook prikazao oglase vezane za patike koje su bile na sniženju.

Nebitno je sta pise u EULA, to nije nikakav zakonski obavezujuci dokument i prva je stvar koja pada na sudu u slucaju parnice.

nema smisla objašnjavati osobi koja ne uvažava tvoje argumente kao validne.
( sindrom "šta bre ti znaš ?!" )

windows10 je loš, bagovit, na brzinu sklepan, špijunski malver, koji ne dozvoljava da koristiš i softver koji poseduješ.

to nije razlog da se mi kao end korisnici svađamo, nego da razmenimo informacije
utvrdimo alternative, i da vidimo šta da radimo ubuduće.

jer je ovo uvod u informacioni totalitarizam, gde kompjuter prestaje da bude naš, gde podaci koje smo kupili prestaju da budu naši.
ne treba se braniti poznatim pričama "ms ima bekdor od windowsa95" "google takođe špijunira" ...itd

to što google špijunira ne opravdava mikrosoft, blokirajte google servise, isključite analitiks, adsense ...ukloni gapps sa androida
instaliraj ghostery, onion ...itd
postoje programi i alati koji to rade.

pravac kojim je ms krenuo - preuzimanje kontrole nad delom tvog nameštaja od neke kompanije preko 7 mora,
je neprihvatljiv.

i poražavajuće je što većina neobaveštenih ljubitelja win10 odavde (jer da ovaj os zastupa, može samo krajnje neobavešten čovek)
sa zadovoljstvom javno iznosi da mu ne smeta što mu mikrosoft stoji nad glavom i "prikuplja podatke".

Poslednja izmena:
Gaw: kako nije bitno kada je to ugovor o koriscenju/licenciranju u digitalnoj formi? Bas ta EULA te tereti ako ilegalno koristis Win...

ilidan: ja te nisam nazvao botom niti cu i u pravu si za dokaze,ali se moram sloziti sa Kokanovom izjavom... ali kao sto on tako i ja rekoh,problem su alternative...
Samo Koke to ko iz groma roka pa deluje grubo... sto i jeste... ali je u pravu,ne vezao za MS...

Gaw: kako nije bitno kada je to ugovor o koriscenju/licenciranju u digitalnoj formi? Bas ta EULA te tereti ako ilegalno koristis Win...

ilidan: ja te nisam nazvao botom niti cu i u pravu si za dokaze,ali se moram sloziti sa Kokanovom izjavom... ali kao sto on tako i ja rekoh,problem su alternative...
Samo Koke to ko iz groma roka pa deluje grubo... sto i jeste... ali je u pravu,ne vezao za MS...
I ja mislim da nije bitno. Konkretno, ako to što piše u EULA nije zakonito u određenoj državi, onda je zakon ispred toga što su oni kao nešto sklepali. Isto kao što naši napišu zakon, pa on bude protivrečan sa ustavom... Neko će biti kažnjen, ali u jednom trenutku kad se to provali, taj zakon ne prolazi ni kod nas sitnih riba.

Da, i ako prekršiš nešto iz EULA-E, najgore što može da ti se desi je da izgubiš licencu ili tako nešto - osim ako nisi i prekršio zakon pa te oni još i tuže, ali da, baš će se time bakćati.

Poslednja izmena:
nema smisla objašnjavati osobi koja ne uvažava tvoje argumente kao validne.
( sindrom "šta bre ti znaš ?!" )

windows10 je loš, bagovit, na brzinu sklepan, špijunski malver, koji ne dozvoljava da koristiš i softver koji poseduješ.

to nije razlog da se mi kao end korisnici svađamo, nego da razmenimo informacije

jer je ovo uvod u informacioni totalitarizam, gde kompjuter prestaje da bude naš, gde podaci koje smo kupili prestaju da budu naši.
ne treba se braniti poznatim pričama "ms ima bekdor od windowsa95" "google takođe špijunira" ...itd

to što google špijunira ne opravdava mikrosoft, blokirajte google servise, isključite analitiks, adsense ...ukloni gapps sa androida
instaliraj ghostery, onion ...itd
postoje programi i alati koji to rade.

pravac kojim je ms krenuo - preuzimanje kontrole nad delom tvog nameštaja od neke kompanije preko 7 mora,
je neprihvatljiv.

i poražavajuće je što većina neobaveštenih ljubitelja win10 odavde (jer da ovaj os zastupa, može samo krajnje neobavešten čovek)
sa zadovoljstvom javno iznosi da mu ne smeta što mu mikrosoft stoji nad glavom i "prikuplja podatke".

Samo što pola te izjave nije tačno. Nije loš, nije ni bagovit više nego bilo koji drugi OS. Dosta je prošlo od inicijalne verzije valjda znaš da se stvari menjaju.
I daje ti ga koristiš koji god hoćeš softver, ali možeš da hiperbolišeš.

Što se tiče EULA, ToS i Privacy policy sve firme ih pišu što opširnije mogu, kako bi se ogradili od svake moguće legalne odgovornosti.

Samo što pola te izjave nije tačno. Nije loš, nije ni bagovit više nego bilo koji drugi OS. Dosta je prošlo od inicijalne verzije valjda znaš da se stvari menjaju.
Ovo je drugi upgrade posle godinu dana od izlaska i poboljsanja nema (osim Edge ekstenzija), samo jos vise bagova nego u startu! Nije najgori bio u izlasku (Vista i Millenium pogotovo su pobedili) ali je update najgori,svi ostali su donosili vidljiv napredak.
I ja mislim da nije bitno. Konkretno, ako to što piše u EULA nije zakonito u određenoj državi, onda je zakon ispred toga što su oni kao nešto sklepali. Isto kao što naši napišu zakon, pa on bude protivrečan sa ustavom... Neko će biti kažnjen, ali u jednom trenutku kad se to provali, taj zakon ne prolazi ni kod nas sitnih riba.
Ako je tako onda Microsoft cekaju odstetni zahtevi u milijardama, kome god brisu aplikacije,poturaju druge i rovare po podacima moze da ih tuzi i dobije bez problema. Posebno sad otkad vise nije free.

Poslednja izmena:

jer je ovo uvod u informacioni totalitarizam, gde kompjuter prestaje da bude naš, gde podaci koje smo kupili prestaju da budu naši...

... pravac kojim je ms krenuo - preuzimanje kontrole nad delom tvog nameštaja od neke kompanije preko 7 mora,
je neprihvatljiv.

Bravo lepi, pravo u centar. Izgleda da neki ne kapiraju dokle to može da dovede. Da AV, Putin ili onaj turcin objavi da ce da prikuplja podatke sa kucnih i poslovnih računara radi poboljšanja bezbednosnog sistema, zbog komunikacije terorista ili koji god razlog da navedu, odmah bi bili proglašeni diktatorima, uzurpatorima ljudskih prava..., a kad to radi MS to je za poboljšanje softvera. Onaj trazi dokaz, pa poenta i jeste da to bude teško dokazivo, jer dok se dokaže bude kasno. Hitler je zapalio Bundestag, ali dok se to dokazalo rat je vec bio gotov sa katastrofalnim posledicama. Svako ko ti predlaže da prikuplja podatke o tebi radi toga da te štiti ili da unapredi svoj softver, laže u startu. Pa ljudi su ostavljali komentare i predloge unapređenja wina na sto mesta i foruma baš tome posvećenim i ništa od toga ili vrlo malo je usvojeno i to tek kad su videli da moraju. Dokle će ljudi padati na iste fore, samo malo drugačije upakovane nije mi jasno.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nije alternativa 2.3, evo meni na sony z3 bolje radi 5.1.1 od 6.0.1, sto bih stavljao 6 ako mi losije radi??
I daje ti ga koristiš koji god hoćeš softver, ali možeš da hiperbolišeš.

Što se tiče EULA, ToS i Privacy policy sve firme ih pišu što opširnije mogu, kako bi se ogradili od svake moguće legalne odgovornosti.
Los je i bagovit.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Овако је било са појавом сваке нове мало другачије верзије и увек већина врло ускоро пређе на њу. Од w95 који је први пљуван (пре тога је било мање корисника и није се баш ни знало за искуства других) преко Меее и Висте па сада до 10. У последње време је Виста пљувана па се то пренело и на Седмицу али је појава Осмице све променила и онда је 7 одличан ОС. Сада често виђам да се чак и 8.1 хвали у односу на најновији.

Ако је шпијунирање проблем онда то неће дуго да траје. Ако то раде свесно и нико им не брани, под хитно ће да буде убачено и у 7, 8 ... и онда тај део отпада. Сада ће да озваниче и ту, иако скоро сигурно раде слично као и сада.

Постоје алтернативе али то сигурно нису старе верзије. Да ли би неко сада хтео мобилни са Андроидом 2.3?
Da AV, Putin ili onaj turcin objavi da ce da prikuplja podatke sa kucnih i poslovnih računara radi poboljšanja bezbednosnog sistema, zbog komunikacije terorista ili koji god razlog da navedu, odmah bi bili proglašeni diktatorima, uzurpatorima ljudskih prava..., a kad to radi MS to je za poboljšanje softvera.
Хм, тамо преко на западу одавно званично прислушкују па је ово можда и део те приче. Од оног као напада на куле је све дозвољено а ако може власта, може и мали мекани. Они нису диктатори и узурпатори људских права?

едит: нешто сам додао и пребацио поруку после претходне, да не испадне одговор на касније питање. ;)

@kokan

Nije razlog da se mi krajnji korisnici svađamo ali kad krene nadevanje imena, prozivke i uvrede onda to prestaje da bude diskusija o Windows-u i prelazi na lični plan. Dok sam ja pokušavao da razgovaram bez da proizivam imenima one koji misle drugačije od mene nazivan sam mazohistom, botom, plaćenikom. A sad vidim i neobaveštenim, kako si ti rekao. I dok god budete delili takve kvalifikacije do tada neće biti civilizovanog razgovora. A da bi razgovor mogao da uspe mora da bude na istom nivou, znači na nivou necivilizovanih i nekulturnih osoba.

Da li je Windows 10 loš ili nije je stvar ličnog iskustva. Moje je za sada pozitivnije od Windows-a 7 i svakako Windows-a 8.1. Za mene je dobar. Ti nisi zadovoljan sa Windows 10? Ostani na Windows 7, 8.1 ili pređi na Linux, MacOS, ChormeOS, tvoja stvar i tvoj izbor. Samim tim, nije tačno da MS postaje vlasnik tvog računara. Ti i dalje imaš izbor da sa njim radiš šta želiš i instaliraš OS koji želiš.

EULA jeste zakonski obavezujuća s tim što je zakon jedne zemlje iznad EULA ako je zakonom regulisana tema iz EULA. Ovo je i odgovor za garija. Ako ti se ne sviđa kako to Windows funkcioniše i nisi saglasan sa time dužan si da deinstaliraš Windows (10).

Prema EULA:

By accepting this agreement or using the software, you agree to all of these terms, and consent to the transmission of certain information during activation and during your use of the software as per the privacy statement described in Section 3. If you do not accept and comply with these terms, you may not use the software or its features.

Ne mogu da uvažim tvoje argumente jer nisu potrkepljeni materijalnim dokazima. Tvoji dokazi su tvoje mišljenje i ko je šta negde rekao, opet bez materijalnih dokaza. Drugo, ti tretiraš svoje argumente kao aksiome, nešto što se ne dokazuje i uzima tako kako je. Ja ne doživljavam tvoje argumente kao aksiome pa verovatno otuda i deluje kao da ih ne prihvatam. U stvari, bez preispitivanja i analize ne prihvatam skoro ništa.

@DukeLander

Nisam mislio na tebe. Ovo nadevanje imena je još od izlaska Windows-a 10 i ne samo u ovoj temi. Rekao sam već. Pokušao sam da objektivno i racionalno razgovaram o Windows-u 10, o njegovim novim funkcijama i kako one rade, naročito telemetrija, resetovanje podešavanja i uklanjanje pojedinih programa nakon upgrade-a u smislu da li je to bag ili jednostavno će OS tako raditi i to još u glavnoj temi ali su se odgovori sveli na to da je windows10 je loš, bagovit, na brzinu sklepan, špijunski malver, koji ne dozvoljava da koristiš i softver koji poseduješ, kako je kokan rekao a da smo mi botovi, na platnom spisku MS-a, mazohisti, lažovi jer kome zaboga Windows 10 radi stabilno i slično. Znači, ništa od konstruktivne rasprave. A na lične uvrede ne mogu ni da ćutim ni da budem ravnodušan.

Dopuna za garija:

U EULA se pominje i nacionalno zakonodavstvo:
Transfer. The provisions of this section do not apply if you acquired the software as a consumer in Germany or in any of the countries listed on this site (aka.ms/transfer), in which case any transfer of the software to a third party, and the right to use it, must comply with applicable law.

Za neobaveštene, EULA je ugovor između MS-a ili OEM proizvođača i krajnjeg korisnika. To što smo mi u Srbiji navikli da ne poštujemo nikakve zakone i ugovore i radimo kako nam se ćefne je nešto sasvim drugo.

Zadivljujuce koliko ima nesposobnih za normalnu komunikaciju...

Srle,ajd onako iskreno,da li tako razgovaras i sa svojom decom kao sa Stopketom ili samnom,iste im prideve dodajes kada im se obracas?
Niko te nije vredjao,ne budi seljacina.../QUOTE]

Bicu iskren I priznacu ti da sam preterao I da je reakcija bila neprimerena.
Kao sto mozes da vidis u ovoj raspravi ne ucestvujem I ono sam napisao samo zato sto sam bio iziritiran takvom iskljucivoscu I odsustvom normalne rasprave o necemu (nebitna je tema) o cemu pojedinci imaju razlicito misljenje. Ovo je forum na kome bi o svemu trebala da se vodi civilizovana debata sa ciljem da se suceljavanjem razlicitih misljenja dodje do nekih zakljucaka, novih informacija I tome slicno.
Na zalost forumi su takva mesta gde bilo ko moze da dodje I da potpuno neargumentovano I nestrucno, iz ciste dosade I kaprica, upropasti temu koja bi mogla biti od koristi svima. Ne znam moze li se takvoj pojavi stati na put, to bi moglo biti pitanje za administratore.
Sa svoje strane, ja se jos jednom svima izvinjavam zbog neprimerene reakcije u jednom od ranijih postova (razlog za to postoji, opravdanje nikako).
I nadam se da ce ovaj forum ponovo postati mesto gde svi mi dolazimo prijateljski I radoznalo nastrojeni da saznamo nesto novo I razmenimo svoja iskustva iz IT oblasti.
Pozdrav svima, I nastavimo dalje sa manje strasti a vise racija.

Ako je tako onda Microsoft cekaju odstetni zahtevi u milijardama, kome god brisu aplikacije,poturaju druge i rovare po podacima moze da ih tuzi i dobije bez problema. Posebno sad otkad vise nije free.

attachment.php

Prilozi

• 70696887.jpg
    70696887.jpg
    67.5 KB · Pregleda: 174
Taj 'ugovor' stoji na sudu samo ukoliko firma koju tuzis nije prekrsila zakon. Ukoliko jeste, to sto si ti pristao na nesto a oni svoje nezakonito delovanje pravdaju kroz taj ugovor na koji si kao pristao to ce da bude oboreno na sudu. Kao sto i obicno biva. Taj ugovor da vredi nesto, ne bi ga kompanije stalno menjale i doradjivale kao i na kvarno, dovodile u zabludu korisnika da je pristao samim cinom klika na yes ili downloada odredjenog softvera (promena tos/eula pri automatskom apdejtu je popularan vid podvale). EULA/TOS kao sto Dark kaze sluze da oni pokriju svoju guzicu i odvrate korisnike od tuzbe praznim pretnjama kako su oni svoja prava izgubili klikom na yes. To je zapravo jedna od metoda zastrasivanja korisnika da on ne bi isterao svoja prava kao kupca proizvoda.

Frisak slucaj je crowdfunded online igra Star Citizen, gde odredjeni imaju na desetine hiljada evra u projektu koji se razvlaci godinama i nikada nije zavrsen. Neki su trazili pare nazad na osnovu klauzule iz originalnog TOSa koji je menjan triput do sada, gde poslednji kaze no refund. Komunikacija sa customer support dovodi do advokata firme koji decidirano odbija refund citirajuci tos koji je sam smislio. Onda je ljudima prekipelo, otisli kod district attorney i znas sta je bilo? U roku od dan je napravljen precedent i pun refund je odobren. To sada vazi za tu drzavu a korisnici iz ostalih USA drzava mogu sa time otici kod svog DA i automatski dobiti isto. Svako dalje pozivanje na TOS ce pokrenuti federalnu istragu date kompanije. Tako se to radi u civilizaciji na koju se pozivas. U Srbiji bi MS EULA verovatno bila uvazena lol

Srle,izvinjenje prihvaceno,bar sa moje strane,idemo dalje... mada jeste tesko ponekad ostati civilizovan...

Inace konstruktivna rasprava je pojam na nasim forumima,etiketiranje i trolovanje je in...

EULA-Nemacka: 2000-te donet zakon da ako kupis neku licencu kao privatno lice ona je tvoje vlasnistvo i radis sa njom sta hoces,naravno legalno.Tako da mozes da kupis OEM licencu na ebay.de za 10-15e i imas legalan Win a ne da te MS ucenjuje da je to OEM i vezano je za HW i sl gluposti...
Ali takodje je zakonski regulisano kliktanje na "I accept" i smatra se kao potpis i punovazno je na sudu,gde se EULA smatra punopravnim ugovorom 2 strane...

ilidane,setih se prijatelja i njegove izjave,inace linux admin u ozbiljnoj stranoj firmi: tog momenta kada budes imao cvrste dokaze da Win 10 radi to (stavke koje spominjemo par strana unazad) bices milioner...
i u pravu je...

P.S.: nisam znao da je prso SC...

Poslednja izmena:
to će da bude kad budeš posedovao windows source kod, samo što je tad veća verovatnoća da dobiješ metak, nego miliJone.

to će da bude kad budeš posedovao windows source kod, samo što je tad veća verovatnoća da dobiješ metak, nego miliJone.

Jel se seca neko kada je Nadela obecavao otvaranje Windows koda? Davna proslost, bese pre godinu ili dve dana :)

Kao sto i obicno biva. Kod takvih tuzbi samo advokati profitiraju, zato kompanije brze bolje ponude vansudsko poravnanje jer ce ih parnica kostati puno vise. Osim ako nemaju dobar razlog da insistiraju na parnicenju.

..

ilidane,setih se prijatelja i njegove izjave,inace linux admin u ozbiljnoj stranoj firmi: tog momenta kada budes imao cvrste dokaze da Win 10 radi to (stavke koje spominjemo par strana unazad) bices milioner...
i u pravu je...
Možda si u pravu. Ali ni druga strana nema nikakve dokaze pa se sve svodi da li verujem njima ili EULA i raznim komitetima po različitim zemljama zaduženim da štite prava potrošača. Ovo kod nas i ne funkcioniše ali u EU je svakako razvijenije, kao i skandinavskim zemljama. Na osnovu toga neću dozvoliti prozivke i uvrede i poštovaću njihovo mišljenje kad oni počnu da poštuju moje. E onda ćemo moći da vodimo civilizovanu raspravu.

Sa druge strane pojedinci imaju Betmenovu logiku u razmišljanju:

Nema potrebe za dekripcijom i source kodom,dovoljno je da se dokaze nasilno brisanje i instaliranje ili resetovanje podesavanja i svi mogu bar ovoliko da dobiju http://www.theverge.com/2016/6/27/12046738/microsoft-pays-10k-over-windows-10-auto-update (firme naravno mnooogo vise zbog veceg broja racunara i potencijalnih gubitaka i nepredvidjenih dodatnih troskova)!

Nope. Dobila je spor zato što je upgrade zaglavio pa je imala finansijski gubitak zbog zastoja u poslovanju a ne zbog samog upgrade-a. Inače, Verge je malo anti-Microsoft a više pro-Apple i zato imaš takav naslov.
Evo ti rečenica iz samog teksta:
Her PC apparently couldn't function after that, so she sued Microsoft for lost wages and compensation to replace her computer.

To sve Windows 10 da radi se ne isplati Microsoft-u, jer bi šteta bila u milijardama. Bez prave koristi za njih. Ima intruzivne default-e, koji su većinom bili u 8. I to je to, predstavi ti ih pri instalaciji, i biraš kako želiš.

Možda si u pravu. Ali ni druga strana nema nikakve dokaze pa se sve svodi da li verujem njima ili EULA i raznim komitetima po različitim zemljama zaduženim da štite prava potrošača. Ovo kod nas i ne funkcioniše ali u EU je svakako razvijenije, kao i skandinavskim zemljama. Na osnovu toga neću dozvoliti prozivke i uvrede i poštovaću njihovo mišljenje kad oni počnu da poštuju moje. E onda ćemo moći da vodimo civilizovanu raspravu.

Sa druge strane pojedinci imaju Betmenovu logiku u razmišljanju:

Nope. Dobila je spor zato što je upgrade zaglavio pa je imala finansijski gubitak zbog zastoja u poslovanju a ne zbog samog upgrade-a. Inače, Verge je malo anti-Microsoft a više pro-Apple i zato imaš takav naslov.
Evo ti rečenica iz samog teksta:

Odlicno,znaci samo 1 update i za otklanjanje stete i poslovne gubitke $10.000. Zamisli kompanije od hiljadu racunara pa vise updateova puta popravke,vracanje na staro, poslovni gubici, pa poturanje nezeljenih reklama (spam) i programa,uslovljavanje jednih drugima, stres = milijarde $ i ode Microsoft pod led. Bice zanimljivo u narednim godinama!

ma jok, treba nam samo još jedan homeland security act ... i nema niko da se buni.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno