Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Ja samo Strelec i koristim već godinama. Lako se nareže ili snimi na flešku i gotovo. Nema tu nikakvih trojanaca.

U pet poteza_
Otvoriš (odšrafiš) lap, izvadiš ssd, otvoriš novi lap, prebaciš u njega ssd, zatvoriš novi lap :D:D:D

Win10?
Tja. Postoje dve mogućnosti.
- Da koristiš alat u winu MIGRATE OS AND DATA, gde naravno moraju oba da budu priključena. Ovo postoji i kao opcija kod samostalnih programa (Easeus, MiniTool, Paragon isl)
- Ne bi trebalo da traži reinstalaciju, možeš da ga bocneš i vidiš hoće li proći boot bez nekih problema, pa posle da izapdejtuje potrebne drajvere. Naravno, tražiće novu aktivaciju. Probaj najpre ovo.
Ubacio sam disk u novi racunar, odradio je kratku pripremu i podigao sistem.
Pokrenuo par programa i vpna koji su radili ok.
Zatim je jos trazio neke drajvere i radio windows update. Prosao restart, ponovo pokrenuo par programa....
A onda sam odradio sfc scann koji je zavrsio i prijavio da je ispravio neke fajlove, otkucao sledecu komandu dism... to nije hteo da prihvati....onda sam ga restartovao i od tada ne moze da butuje. [emoji16]
Neka ideja?

sfc i dism okidas is ultimate windows tweakera,prvi screen,sa desne strane.

Restart posle SFC-a, verovatno će da butuje par puta, kada to prođe, tek onda DISM.

nemam pojma o cemu pricas,ako imas probleme sa strelecom to je do tvog hardvera,a ako imas problem da ga spakujes na usb kao sto sam vec rekao problem je do djubreta od AV kojeg koristis.ako je defender onda nije stock i ko zna sta si ti instalirao jer evo sad sam apdejtovao streleca na mom eksternom drajvu,do sad je bio neki iz 2018te i nikakav problem niti se defender oglasavao,a nemam exclusions na ovom racunaru.

To je tvoj problem sto nemas pojma o cemu pricam i govori o tebi.
Objasnio sam problem sa Strelecom, rekao si da je do hardvera, ok, hvala ti na tome.
Sto se tice ostalog, ne trosim vreme na ponavljanje u pisanju kad sam sve objasnio.

Restart posle SFC-a, verovatno će da butuje par puta, kada to prođe, tek onda DISM.
Nakom sfc-a sam kucao i dism, ali dism nije mogao da bude izvrsen.
Onda sam uradio restart, i od tada ne moze da nadje boot.
Probacu jos jednom ovako, a ako nece testiracu ga kako radi bez kucanja ovih komandi.

to je onda teza korupcija i najbolje resenje je in place upgrade istim ili novijim buildom,treba ti onda bilo kakav boot.iz trablsutera bi trebao da dodjes do command prompt-a i iz njega mozes da odradis DISM ali najbolje da bude lokalni tj sa narezanog diska,fleske...

Probao jos jednom, ovaj put nisam kucao nikakve komande.
Hoce da se restartuje, ali kad odradim shut down, onda vise ne moze da nadje boot.

Pokreni CMD iz troubleshoot-a ili sa USB Win instalacije pa onda ove dve komande:

Bootrec /rebulidbcd
Bootrec /FixMbr

Kad to odradi udji u Safe Mode, odradi ovim redom komande:

sfc /scannow
DISM /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
sfc /scannow

Nakon toga restart pa probaj.

Sta moze biti uzrok crnom ekranu, prilikom restarta ili gasenja.
Tom prilikom Windows odradi celokupan proces pojavi se na kraju crn ekran pred gasenje/restart i laptop nastavi da radi nekih desetak minuta posle kojih se ugasi ili restartuje.

U pitanju je sestrin HP probook 450 koji sam malo osvezio ssd-om, jos jednim stikom od 4Gb memorije (identicne) a stari hdd je dosao na mesto dvd rezaca. (Ovo pisem onako, hardver novi je detaljno istetiran jos pod win7 koji je bio trenutno i problem je nastao prelaskom na win 10)
Cak i prilikom instalacije win 10 i prvog restarta isti slucaj, tad sam ga ugasio na dugme i posle toga Windows je normalno zavrsio instalaciju.
Probao sam jos jednom cistu instalaciju prva je bila pod legacy butom druga UEFI.
Posle toga updejtovan bios, instalirani ponovo svi najnoviji drajveri, iskljucen i fast boot iz biosa i Win-a i jos neke stvari koji sam nasao na netu a vezane za ovaj problem.
Butabilan usb je napravljen pre nekih desetak dana preko MS alatke i vec je instaliran na jednom HP AIO racunaru.
Jos jedna stvar koju sam zakljucio kad iz Win safe moda odradim restart/shutdown laptop se najnormalnije restartuje/ugasi.
Ocigledno da ga neki proces sprecava da to isto uradi u normalnom Win okruzenju.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Da nije možda Hibernate uključen, onda zapisuje sve što je otvoreno u vreme gašenja ?

Ovo:
a stari hdd je dosao na mesto dvd rezaca.
Izbaci ga

Sa gomilom HP-ova novijih generacija (2016+) imao sam slične probleme
Sa nekima čak toliko da sam potegao neka poznanstva (dva su bila poslata u zvaničan servis) i na kraju dobili zvaničan odgovor od HP-a da je kontroler na koji je optika nakačena "osakaćen". Ne podržava sve funkcije koje su potrebne za normalno funkcionisanje sata diskova (svejedno ssd ili hdd).
Inače su u pitanju skoro svi redom bili biznis klasa sa legalnim OS-ima, i svuda je problem nastao kada su vlasnici hteli da uzvrše migraciju sa HDD-a na SSD. Naravno, najpre je pokušavano na laptopu da se odradi proces, svuda je završeno tako što su na kraju kačeni u komp i rađeno prosto kloniranje a hardići završili u eksternim rekovima.

Ne mora nužno da znači da je isto kod tebe, ali...

Poslednja izmena:
jos jedna stvar koju sam ja zapazio kod raznoraznih HP-ova je da nikako ne vole leve ACPI\ATK i slicne drajvere sa levih resenja (npr driver booster i sl alati) nego traze ili sa win apdejta ili sa support stranice modela,s' tim da i taj sa support stranice ume da zeza,dok jos nisam imao iskustvo da ne valja sa win apdejta.

moze biti resenje i za tvoj problem.

Bravo BokiPk, ustedeo si mi bar par dana mozganja i softverskih resenja sa neta, dok eventualno ne bi doslo na red cupanja hardvera ako u medjuvremenu ne bi odustao.
Jer ista kombinacija kod mene na Asusu radi bez problema i super sam zadovoljan.

Kako sam uklonio adapter sa hdd-om restart/shutdown proradili.
Cudno kako sa tim adapterom ugasi on njega ali tek posle desetak min.
Znaci definitivno je do HP-a, pre tvog dopunjenog posta hteo sam probati sa adapterom iz Asusa ali mislim cu sad staviti tacku na to.
Hvala.

jel zna neko gde ima Internet Explorer 7 ili 8 portable za win 10 i da radi kako treba? Posto neke sajtove ne mogu otvoriti na novom ie a ne prihvata chrome, mozzilu, operu i ostalo.

Mali update:
Ipak sam probao da rotiram taj adapter sa mojim iz Asusa i gle cuda sad radi kako treba na HP-u a takodje i ovaj iz HP-a radi na Asusu.
Adapteri jesu kao isti ali ocigledno elektronika nije u njima identicna. (npr ovaj iz HP-a nema led diodu)
Tako da verovatno ima nesto i do HP-a i njegovog "osakacenog" kontrolera.
Nasao i na ovaj video pa nekom mozda bude od pomoci, odnosno u koliko bude kupovao adapter da potrazi ovakav sa ovim belim dzamperom.
Ova dva kod mene nemaju taj prekidac.

https://youtu.be/_8Ax83JKKBE

Ух, сећам се периода од пре неких дванест година када сам користио Mакстон на првом компу који је у том периоду почео да диже руке од бактања са све захтевнијим онлајн садржајем. Добар је прегледач био, али немам појма како шљака данас...

Hvala probacu.
Mada ovde nije problem sa zahtevnim sadrzajem sajta, ni sa jacinom kompa.
Vec problem je kompatibilnost jednog sajta sa novijim IE browserom. Na IE 7 i 8 radi a na Win10 i tom novijem IE ne radi (ne znam koja je verzija, rekao bih 11). Znaci da na novom kompu moram imati winxp da bih gledao izvestaje i ostalo, u pitanju je sajt za veterinu( http://46.240.140.84/VetUp/Public/_default.aspx ) Zati sam pitao da li ima neki ie 7 portable da radi na win10

probao sam i to, kad to odradim onda mogu da se ulogujem i udjem u neke opcije, ali na primer ne mogu videti izvestaje. na starom kompu gde je bio xp i ie 8 sve je otvaralo, sad sa win10 i ie 11 problem

Pozdrav, kako da svf fajl konvertujem u ISO? Skinuo sam test verziju mini Win10 u svf formatu.

Hvala, naravno pitam Gugl uvek pre postavljanja pitanja ovde.

Gugl, a ni njegovi servisi poput Jutuba mi nisu puno pomogli, jer je stari format SVF fajl verovatno, ne znam, ali evo od pomoci ako se nekom nadje. :)
Winrar ne moze da ekstraktuje.
7zip ne moze.
SuperNZB moze verovatno, ali ako je prva instalacija. Ja sam isao na instalaciju, deinstalaciju, pa instalaciju drugu. Jer sam prvo probao sa SFV, zeznuo se, i nece. Ali mislim da hoce u opcijama sa RAR.
SVF eXtractor meni nije uspeo, prikazuje gresku.

I na kraju je tu program pod imenom SmartVersion.
https://litewinos.blogspot.com/p/guide-how-to-open-svf-files.html
Stvar je u tome sto ja to "surces" ne vidim nigde. Ima tu raznih opcija. Skinuo sam Windows 10 ISO x32, ali ne znam ni ja.
Ne uspevam da resim.
Edit: Provericu za smartversion jos par puta, ima i tutorijal na jutubu, ali nisam za sad uspeo.

Sta je mini windows 10?

@Envoy,
Pregledaj prethodne stranice u ovoj temi. Imas i moje postove u ovoj temi i tu ces pronaci sve informacije koje su na Benchmarku, dovoljno za pocetak, pa ces od ostalih videti kako su oni radili.
Forum ne podrzava pirateriju, tako da je to stvar tvog licnog izbora na koji nacin ces da koristis Win10.

@BokiPK,
Pozdrav, ok, posto si jedini kritikovao, onda si upucen u ove stvari?
Obicno kad kritikujem, a retko je to, ponudim resenje, jer je to ispravno ako osoba ne moze da se snadje, a ja se vec upustim u kritiku ili sugestiju ili savet, pa gledam da zavrsim to dok kraja, ili kada trazim pomoc i takodje do kraja ostavljam feedback.
https://snipboard.io/t6Y4Sj.jpg
Ne mogu da resim. Guglao sam svasta i na jutubu, ne mogu ni da stavim ISO fajl pored SVF fajla u SmartVersion iako ih ubacim u novi folder i onda u njemu otvorim SVF.
https://www.youtube.com/watch?v=OGBrhW1sEJc
Radio sam prema ovome i stavio ISO i SVF u isti folder, ali mi prikazuje gresku "The initial version of the SmartVersion file is was not inserted, do you want to insert it now?
Kliknem yes, i trazi mi browse for folder - probao sam sve, od tog foldera, od random foldera, od svega, i uvek mi izbaci gresku:
https://snipboard.io/CpYs5x.jpg
Ova greska je sa nekim razlogom sto vidim, ali ja ozbiljno ne znam i ne razumem se u to kako da je ispravim.
Prvi put kad sam instalirao SmartVersion bio mi je prikazan i Target kada sam otvorio SVF, ali je problem sto nije ni tad htelo da se ekstraktuje i ista greska sa zadnjeg linka slike je bila.
Ima i ovo. Komande za extract su ove:
smv x [SvfFile] [-br base_directory] [List of file or wilcard] [-v #] [-o]
Extract a version (number # version, or latest by default, -o overwrite all)
smv xz SvfFile zipfile [-br base_directory] [List of file or wilcard] [-v #]
Extract a version to zip (# version, or latest by default)
http://www.smartversion.com/cmdline.htm
Base_directory je verovatno gde je folder smesten, ali ovo list of file or wildcard ne znam sta znaci. Guglao sam.

Da li postoji bilo koji drugi program koji to lako ekstraktuje, pa cu ja da napravim ISO koji radi od ekstraktovanog foldera?

Pretrazio sam ceo internet, probao 4 programa namenjena za to, upustva razna, ne znam sta vise, jer je ovo stari format i nema na guglu resenja, mada sad sam koristio bing, ali svejedno, nema resenja. Nemoguce da jedan format je toliko zahtevan.

Kritikovao? Ništa nisam kritikovao. Dao sam ti link koji je inače lako nalaziv preko gugl pretrage.
Ako klikneš na to crveno google u mom prethodnom postu, imaš direktan link ka stranici gde je objašnjenje sa alatima.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se najiskrenije, potpuno sam pogresno razumeo.
Mislio sam da je to napisano crvenom bojom kao neka vrsta upozorenja i kritike. Nisam ni shvatio da je link, jer sam bio na jednom forumu gde je crveno upozorenje ili kritika, pa sam automatski navikao da je crveno - lose.
Hvala puno i izvinjavam se jos jednom zaista.

Oko toga, taj link je resenje,a i SmartVersion ako neko skonta sta je base directory ili ako mu to ne bude bilo potrebno i verovatno SuperNZB. I skinuo sam sa GitHub-a SVFISO Converter - Master.
Nisam testirao, jer sam resio to na drugi nacin, skinuo sam ISO samo.

Trenutno trazim te stripovane verzije, i ima ih dosta. Ali je problem u njima ono sto sam pitao @Superstarr-a, kako imati poverenje u njih, da jos nesto nije ubaceno? Npr. sada kad sam skidao jednu verziju, pa i neku Windows10 lean (koja ne postoji de facto, a predstavljaju je kao oficijalnu, ne mogu da je nadjem nigde, a ona je bas potpuno ekstremno stripovana navodno), imao sam problema sa linkovima, sve reklame i allow notifications da se dodje do fajla, i onda sve to unapred imam osecaj da ne valja.
Jesam naisao na dosta verzija koje rade, ali zbog tog nepoverenja sam se okrenuo NTLite programu. On je u principu takav da sam radis sta hoces sa instalacijom svojom, biras kakav ce Windows 10 ili drugi da ti bude i kako ce ti, tj. korisniku najbolje sluziti. Cak je i jednostavno za koriscenje, ali jedini problem je sto treba biti Windows 10 ekspert da bi neko znao da se srinkuje ISO, a da radi normalno na oko 200 MB najvise. ISO je generalno nebitan koliko sam shvatio, jer on kad se ekstraktuje moze da ima ko zna koliku velicinu, ali je bitna ta optimizacija sta kome treba, a ja koristim preko VirtualBoxa i ceo Win7, jedna verzija, ne trosi mi preko 80 MB RAM-a.
Razmisljam samo pismeno. Pokusacu ako budem imao slobodnog vremena, nije bas da volim ove stvari, da napravim ISO od Windows 10 preko NTLite manji od 700 MB, ali otom potom. Meni odgovaraju cak i 32-bit, tj. 86-bit instalacije samo koje su obicno manje zahtevne oko RAM-a valjda nego 64-bit. I to koliko ce RAM-a koristiti u Oracle Box-u je diskutabilno, jer moze da pise na njima da trose u idle stanju 300 RAM-a, ali u Oracle ne mora da znaci.
Mozda nekome bude korisno pisanje.

@BokiPK, zaista se izvinjavam i treci put na zabuni, jer nisam shvatio da je link.
Hvala jos jednom veoma.

Microsoft releases Windows 10 Build 21286 for Insiders with an improved taskbar
News-and-interests.png

image2.gif

https://mspoweruser.com/microsoft-r...-21286-for-insiders-with-an-improved-taskbar/

Poslednja izmena:
Idemooo, još jedan način da uguraju reklame... :S:

Vrh Dno