Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Verovatno nećeš uspeti
Licenca je u BIOS-u. Recovery particija ide uz instalacije na brand name računarima, a ako je hard menjan nećeš je ni tada dobiti. Svi ostali OEM-i danas su klasični. Osim ako nisi kupio komp domaće proizvodnje, gde su OEM-i u formi imidža poluzavršene instalacije i samo pljusnuti na hard. Korisniku ostaje da je dovrši.
Ako je je u BIOS-u, skineš ISO sa M$ sajta, instaliraš i on sam automatski na osnovu tvoje licence instalira odgovarajuću verziju wina
Ako probaš i narodnu verziju, desiće se isto :)

Poslednja izmena:
ako skidaš sa torenta generation2 verziju, koja je najčešća LTSC instalacija,
u opcijama pre instalacije imaćeš izbor između KMS (mjaumjau verzije) i STD (standard, za one koji poseduju ključ). Tako da možeš da ubačiš svoj legalni, pošteno zarađeni i plaćeni ključ.
Trebalo bi da sve protekne brez problema.

^ Hvala najlepše! Da li moj ključ "Product ID" (niz cifara i slova sa crticama) koji dobijem kada kliknem desnim tasterom na This PC -> Properties?
Mislim da je to, da li je dovoljno da sačuvam taj broj i da formatiram HDD, instaliram LTSC 2019 i unesem taj Product ID umesto KMS (koji koristim na drugom računaru)? :)
Trenutno računar nije kraj mene pa ne mogu sa sigurnošću da proverim ima li Recovery particiju (da li je menjan SSD, ne znam), ali video sam da je čist, licenciran HP Windows 10.

ljudi imam problem, naime pokusavam da popravim da mi kada udjem u start i kliknem sa strane da skrolujem na dole, on automatski vraca na gore, a kruzic ne funkcionise probao drugog misa, cackao podesavanja, obirsao updejte nista ne pomaze, da li neko zna sta mogu da uradim jos, a da ne reinstaliram.

^ Hvala najlepše! Da li moj ključ "Product ID" (niz cifara i slova sa crticama) koji dobijem kada kliknem desnim tasterom na This PC -> Properties?

Naravno da nije. Da se pravi ključ tako lako pokazuje, svi bi imali registraciju :D
Info je sačuvan u registry-ju, možeš uz malo spretnosti sam da ga pronađeš, a možeš i da upotrebiš neki od alata koje ima gomila po netu.
Ali opet, ako je licenca digitalna, to neće tako funkcionisati.

ukratko, instaliraj aida64, pod stavkom OS videćeš ključ ispod tog Product ID o kom si gore pisao.

@lepi kokan,Alexajlo

Aida64 i XenArmor Windows Product Key Finder pokazuju isti Product Licence Key ...znači rade :)

Treba da instaliram win na SSD na staroj MB ASUS M4A78LT-M-LE
Ima 6xSATA, 1-4 SATA mogu biti AHCI dok 5i6 SATA može biti AHCI/IDE a i svih 6SATA mogu biti AHCI (mada u knjizi ne piše tako, vrv. je ispravljeno da može sa poslednjim biosom koji je bio za nju čim je dostupno u bios-u tako?)

Zanima me kako da postavim SSD, da li na 1-4 kako AHCI a HDD na šta staviti da li isto na AHCI ili na IDE?

Zanima me da li treba nešto sa site AMD-a od drivera skinuti a vezao je za SSD?

Ako je moguće brzi odgovor.

u BIOS-u kod ovih starih MB (ima bateriju, stavljena nove pre 15-ak dana), ne vidim da mogu da biram vremensku zonu, da li kada se win instalira bios sa njega pvuče datum-vreme?

Poslednja izmena:
Prvi SATA, AHCI
Nema potrebe ni za kakvim dodatnim drajverima, osim za čispet generalno, ako postoje na sajtu Asus-a ili sa AMD-ovog
U biosu se NE setuje vremenska zona, podešava se isključivo u operativnom sistemu

Poslednja izmena:
Hvala Boki,

prvi SATA AHCI za SSD a šta da stavim za 2 HDD-a, isto i oni na AHCI ili na IDE?

Da li samo ovaj prvi sa spiska? Screenshot (283).png

Poslednja izmena:
za mehanički disk je potpuno nevažno u kom su režimu na toj ploči i na koji su kontroler nakačeni.

AHCI, za svaki drajv.
Nije nevažno. I za "običan" hard pa znači.

Drajver onaj koji odgovara tvojoj verziji wina (32bit ili 64bit).

Poslednja izmena:
Hajde molim te ti mene praktično demantuj.

Što se drivera tiče, na AMD site-u za win 10 64-bit, da li treba samo prvi driver da instaliram ili sva 3?

Da li je bitno u mom slučaju da li je MBR <> GPT, mada je rufus odradio boot win kao GPT.

Poslednja izmena:
Samo prvi
Ostalo i nisu instalacije, nego je potrebno ubaciti ih na flopi/usb/integrisati u instalaciju u slučaju kada kontroler nije prirodno podržan od strane OS-a a ti kreiraš RAID.

Neda mi boot kao GPT, vrv. zbog nepostojanja UEFI-a.
Na starim MB ne može u GPT?

Poslednja izmena:
Hmmm, mislio sam da ploče te generacije podržavaju UEFI boot? Valjda sve posle 2009-e moraju da imaju podršku.

Sada sam gledao na laptopu iz 2013 isto mi je MBR.

Chipset driver da li ga treba instalirati kao administrator ili obično isto i catalist?

Poslednja izmena:
Verovatno nećeš uspeti
Licenca je u BIOS-u. Recovery particija ide uz instalacije na brand name računarima
Ovo je brand name HP računar, kako je izašao iz fabrike.
Imam Recovery particiju od 0,5GB.
Mogu da napravim kopiju Recovery particije na DVD ili USB.
Međutim, ne znam da li će mi ikada trebati ova HP kastumizovana Win10 instalacija sa svim drajverima (možda bi je upravo zbog drajvera trebalo sačuvati?).

kao što sam rekao, nameravam da formatiram ceo fabrički dobijen SSD i da instaliram Win10 LTSC i Linux Mint.

Razumeo sam kako da dođem do Win10 OEM ključa, jasno ste mi objasnili. Hvala svima!

Sent from my Z2 Plus using Tapatalk

bokipk:

na takvoj ploči brzina mehaničkog drajva nije uslovljena režimom,već samim drajvom,što ahci opet na takvoj ploči ne donosi nikakav benefit kod mehaničkog drajva u samim features-ima tj smart radi isto,report radi isto,veličina je ograničena samim kontrolerom ne režimom itd itd...dakle u praksi ne donosi apsolutno bilo šta,sem tog nečeg što ti nećeš nas da naučiš.

buljuk ljudi je samo na ovom forumu prvi put pipnulo podešavanje kad su uzeli ssd,i da me ubiješ ne mogu da se setim scenarija da je bilo kome ikad ustrebao ahci zbog bilo čega sa mehaničkim diskovima.

AHCI, za svaki drajv.
Nije nevažno. I za "običan" hard pa znači.

Drajver onaj koji odgovara tvojoj verziji wina (32bit ili 64bit).
Možda je mislio za brzinu, naime u ide ili achi režimu običan HDD ne gubi performanse, npr achi je najpoželjniji za ssd.

AHCI sigurno ne škodi ničemu čak iako je HDD pa ne pomaže mnogo. Na novijim pločama je obično default. Ne radi se samo o brzini.

AHC drajver je drajver. Može bolje da radi sa hardverom, i radiće bolje na sistemu koji to ume da iskoristi.
Ovo je i dalje benchmark sajt. Trebalo bi mislim da i dalje postoje (davnašnje) teme ovde apropo ovakvih diskusija.
Ta ploča nije toliko matora da ne ume da koristi prednosti drajvera. Da je neka DDR1 pa da bude upitno.
Svojevremeno, davno beše, još SSD nije ni bio u pomenu, testirali smo masovno razliku između IDE i AHCI na gomili ploča i sa raznim hardovima. U određenim kombinacijama postojala je osetna razlika u performansama, i do 20% u realnom radu (kopiranje). Interesantno je bilo što su neki (više njih) primećivali da hard čak i drugačije zvuči.
Najveću razliku svakodnevno možete primetiti (čuti) u radu oko power management-a, naročito ako imate više mehaničkih diskova.
Buljuk ljudi je možda prvi put pipnuo takva pdoešavanja, ovde se veči deo pravih članova i dalje ne ubraja u taj buljuk. Imam više hardova oduvek, i AHCi koristim od kada sam nabavio prvu ploču sa tim. I SVE računare od tada na dalje koje su mi dopali šaka podesio sam da rade tako. Broj...ne znam ni sam.

A Kao što reče Lane - ne može da škodi, a što ne škodi može samo da koristi ;)

Poslednja izmena:
ukratko, instaliraj aida64, pod stavkom OS videćeš ključ ispod tog Product ID o kom si gore pisao.
Hvala!
Proverio sam, imam Recovery Win10 particiju i HP tool s kojim mogu da napravim bekap Recovery particije (imam OEM Win10 licenciranu registraciju).

Ima li smisla da to radim, nameravam da formatiram SSD i stavim Win10 LTSC i Linux Mint. Hvala! ;)

Sent from my Z2 Plus using Tapatalk

To je tvoj izbor :)

Ahci i native command cueuing, u odnosu na ide/udma, i te kako znače i doprinose performansama svih diskova, pa tako i standardnih hdd.
Isto kao što i nvme donosi prednosti (ne benefite, braćo, nego prednosti. Bene factum je dobro delo) u odnosu na ahci.
Hvala i doviđenja

Poslednja izmena:
AHC drajver je drajver. Može bolje da radi sa hardverom, i radiće bolje na sistemu koji to ume da iskoristi.
Ovo je i dalje benchmark sajt. Trebalo bi mislim da i dalje postoje (davnašnje) teme ovde apropo ovakvih diskusija.
Ta ploča nije toliko matora da ne ume da koristi prednosti drajvera. Da je neka DDR1 pa da bude upitno.
Svojevremeno, davno beše, još SSD nije ni bio u pomenu, testirali smo masovno razliku između IDE i AHCI na gomili ploča i sa raznim hardovima. U određenim kombinacijama postojala je osetna razlika u performansama, i do 20% u realnom radu (kopiranje). Interesantno je bilo što su neki (više njih) primećivali da hard čak i drugačije zvuči.
Najveću razliku svakodnevno možete primetiti (čuti) u radu oko power management-a, naročito ako imate više mehaničkih diskova.
Buljuk ljudi je možda prvi put pipnuo takva pdoešavanja, ovde se veči deo pravih članova i dalje ne ubraja u taj buljuk. Imam više hardova oduvek, i AHCi koristim od kada sam nabavio prvu ploču sa tim. I SVE računare od tada na dalje koje su mi dopali šaka podesio sam da rade tako. Broj...ne znam ni sam.

A Kao što reče Lane - ne može da škodi, a što ne škodi može samo da koristi ;)

U IDE modu hdd mora da obrne kurgove dok dodje do sesije gde se nalazi fajl,dok u AHCI modu samo podigne i spusti iglu na sesiju.

Vrh Dno