Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Nije hteo neki stari računar da se ugasi tj umesto gašenja radi restart i tako u krug. Al pošto ga ne koristimo ne mogu da se udubljujem interesuje me jedna druga stvar. Da li neko ima laptop od oko 13-13,5 inch? Uzeli smo neki dell latitude sa IPS panelom zbog obrade fotki. U podešavanju wina rezolucija mora da ide na 125-150% da bi ikonice bile pregledne veličine kao i tekst. Prvo je primećena loša rezolucija programa tipa Google earth, izgleda kao da je otvoren na xp-u. Zatim neki programi izgube gornju ili donju statusu traku pa ne može da se uđe u neke opcije programa. Ako se rezolucija smanji na 100%, sve bude u redu ali je sve na ekranu sitno. Jel postoji neko rešenje za to, da li je to neki bug u winu ili programi nisu kompatabilni sa tom veličinom ekrana? Možda treba da se ubaci neki drugi windows. Kupljen je sa win10 ne znam da li legalnim. Toliko ide na živce da mi se menja laptop. Čini mi se da je preglednost fotografija mnogo bolja na nekom lenovu sa fhd ekranom.

Bacila je svemir zeku.

Za vas koji imate problema sa skaliranjem i mutnim fontovima: http://windows10_dpi_blurry_fix.xpexplorer.com/
Imao sam isti problem na svom laptopu, mutna slova ako povećam skaliranje, sve izgleda kao da je razvučeno. Sa ovim programčetom toga više nema.

Ja sam pokušavao da ubedim wmware player 12 da skalira guest mašinu i to jednostavno nije moguće podesiti.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Jedino pro verzija vmware-a (workstation pro) ima podešavanje za skaliranje.

Trenutno imam neku mreznu karticu koja ne podrzava nista iznad W7. Da li mogu uzeti bilo koju noviju ili moram da gledam da li je kompaktibilna sa W10?

bas tesko mogu da poverujem da prvo nema neki genericki drajver na netu,drugo da sam win10 nema genericku podrsku za taj cip,trece da win10 ne bi prihvatio drajver za mreznu od sedmice...

Postoje neke Atheros mrezne koje rade samo na sedmici , na desetki BSOD izbacuje.

Ma znam ja i sam da ih pregledam, nego mi nešto očigledno promiče, a nemam baš ni vremena toliko da gledam i tražim. Zato bih program koji neće samo da mi omogući pristup do toga kroz svoj interfejs nego baš da mi za neki proces kaže ko ga je pokrenuo. Pa ako je drugi proces, pogledam i njega sve dok ne nađem stvarni izvor i tu ga ubijem.
TaskInfo

Sent from my TA-1021 using Tapatalk

Postoje neke Atheros mrezne koje rade samo na sedmici , na desetki BSOD izbacuje.

kad se instalira koji drajver?i nema mreze tj ne radi na MS generickom drajveru po instalaciji?za takav scenarij nisam ni cuo do sad...najteze sto sam ja sreo je LAN karta koja nije radila na generickom MS drajveru,iziskuje da se pokrene oflajn driver indentifier i preko drugog kompa skine drajver i to je to...

Trenutno imam neku mreznu karticu koja ne podrzava nista iznad W7. Da li mogu uzeti bilo koju noviju ili moram da gledam da li je kompaktibilna sa W10?

Najbolje je uzeti sa Realtek čipom za mrežnu karticu. Ja sam morao jer mi je na ploči Intelova mrežna a ovaj Server 2019 kao i svi prethodni neće da radi na intelovoj pa da ga ubiješ oca mu balavog niti prihvata drajvere pa bog.

Najbolje je uzeti sa Realtek čipom za mrežnu karticu. Ja sam morao jer mi je na ploči Intelova mrežna a ovaj Server 2019 kao i svi prethodni neće da radi na intelovoj pa da ga ubiješ oca mu balavog niti prihvata drajvere pa bog.

Server 2019 beta?

Da da trenutno beta stage Server 2019 build 17744

Win 10 mi je nakon instalacije instalirao automatski diplay drivere. Sinoc uzeo da instaliram sam najnovije drivere za gpu. Medjutim posle toga igre mi rade slabije. Da li u win 10 treba da brisem stare drivere pre no sto instaliram nove? Posto to nisam uradio. I ako treba da li da koristim ddu program?

apsolutno da,ocisti sve sa ddu-om iz safe mode-a pa sveze instaliraj zadnju betu sa zvanicnog sajta koju predhodno skini i ako je amd u pitanju,mozes i da ih raspakujes.

Aha ok. Do sada nikada nisam iz safe moda koristio ddu. Ali snaci cu se za taj deo. Buni me koji su to beta driveri?? Amd je u pitanju i imam instaliran onaj softvare amdov. Kako mislis da raspakujem? Obicno sam do sada skidao exe file?? I da li ce mi windows update smetati pri toj akciji?
Hvala.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

imas pod opcijama u ddu da ti sam restartuje u safe mode i sam sebe pokrene,dakle sve u dva klika.amd i nvidia imaju oficijalne drajvere za koje plate MS-u verifikaciju i koji izlaze ili mesecno ili na par meseci,ako ima potrebe (rese neki bag,izadje nova igra pa da je podrze) izbace beta drajver.u ovom slucaju je to 18.8.2.drajvere uvek skidaj iskljucivo sa amd sajta ili guru 3d-a,ostalo je ili neprovereno ili ko zna sta.

sam amd drajver/softver je arhiva zapakovana u .exe (self extracting) fajl,mozda ja iz navike ga raspakujem pre da biposle ciscenja i buta u win odmah kloknuo setap i krenuo sa instalacijom.to nije toliko bitno posto ddu po difoltu prilikom ciscenja privremeno odlozi automatsko instaliranje drajvera za hardver do restarta.to takodje e odgovor na tvoje pitanje dal ce win apdejt imati konflikt sa ddu-om i/ili reinstalom drajvera.

E hvala ti druze na ovako detaljnom objasnjenju. Jedva cekam da dodjem kuci da odradim ovo. Nadam se je pad performansa vezan za konflikt drajvera a ne zbog toga sto su losiji noviji driveri od starih.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

ne mogu da znam unapred u kojoj igri gledas,ali sanse za tim su minimalne.radeoni najcesce imaju ponekad cak i ogromne dobitke sa novim drajverima (pricam o GCN kartama) jer je hardverski potencijal tu,i vremenom ga koliko toliko iskoriste.secam se da 280x kad je witcher 3 izasao se vukla,da bi jela novigrad pre neki dan,nebo i zemlja.

Evo odradio istestirao. I bolje rade igre. Npr bf v betu sam morao na lov da spustim i opet je slabo radilo. Sada na midium i radi odlicno. Nisam ni pokusavao na vise da stavljam, ne treba mi. Hvala jos jednom!

Ako može mala pomoć, ogromna je tema. Kada sam isprobao Win10 poslednji put nisam bio zadovoljan, ima li neki izdvojeni post sa savetima šta uraditi po instalaciji, koje servise pogasiti i sl...?

Nikakve servise ne gasiš izuzev možda za Update ako nećeš da dobijaš update (nebih savetovao). Za ostalo samo zavisi zašto nisi bio zaovoljan pre. Takođe zavisi i od kompjutera, da li je sposoban da 10ku dobro podržava kao i drajvere.

koje servise pogasiti i sl...?
Ja gasim search indexing, to mi nikada nije zatrebalo a stalno drlja.
Morao sam da ograničim i Windows Defender jer je skenirao kad-god, bez obzira da li nešto zahtevno radim i koji su non-active hours.
Isključio sam mu i onu proveru sumnjivih fajlova preko clouda.
Takođe, isključio bitlock šifrovanje diska...

Sve zajedno, oko 20% dobitka, ali je Spectre zakrpa odnela deo toga.

ja pomocu ovoga pobrisem i sav windows crapware:

https://klocmansoftware.weebly.com/

odradim i ovo da mi se ne instaliraju opet candy sage i ostali cirkus:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ContentDeliveryManager

SilentInstalledAppsEnabled DWORD

0 = Disable

pogasio sam sve sto je moglo racunajuci i defender i napravio jedan dobar wintendo za igrice.

Poslednja izmena:
Potrebna pomoc,nakon update insajder verzije,prilikom pokusaja logovanja na sistem samo mi izbaci ovo.
Zna li neko kako da resim?
3a95e7113e5d769be677a9c8444ae0b7.jpg

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Vaske nešto si zdrndao taj User Profajl i zato ti neće. Koji imaš Majkrosoftov ili si prijavljen lokalno. Ja malopre instalirao insajdera.

Vaske nešto si zdrndao taj User Profajl i zato ti neće. Koji imaš Majkrosoftov ili si prijavljen lokalno. Ja malopre instalirao insajdera.
Majkrosoftov,sad mi je povukao verziju 17744 da instalira i posle instalacije ovaj problem,nikada ranije nisam ga imao,normalno se prijavim ili pin ili pass svejedno funkcioniše

Ja više ne koristim Majkrosoftov samo lokalni. Probaj preko win diska da digneš pa repair ili reinstalacija...

Ja više ne koristim Majkrosoftov samo lokalni. Probaj preko win diska da digneš pa repair ili reinstalacija...
Uspeo sam nekako prvo u safe mode da udjem pa posle nesto tu cackao preko one viper skripte i onda restarti evo ga sljaka normalno.

Uzimam veci ssd uskoro pa me zanima koja je najbolja opcija za clone os-a i da li ce biti nekih zackoljica posle kloniranja. Napomena oba su Samsung SSD.

Sent from my SM-G965W using Tapatalk

Možeš da skineš program sa Samsung-ovog sajta ili Macrium Reflect Free. Stim što MR možeš da upotrebiš za backup itd.

Nazad
Vrh Dno