Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Nedovoljno RAM-a. W10 Pro koristi malo više rama od W7. Možda Home verzija, ali nije velika razlika, ili vrati 7-cu

Ma graficka 99%, otisla u vecna lovista.

I ja mislim tako. Doduse, ono sto nisam spomenuo, a nije mi ni palo na pamet do juce, jeste da mi je graficka u Device Manageru disejblovana, ali je monitor prikljucen na nju i prikazuje sliku pomocu integrisane karte? :D Stoga mi nije jasno, prvo, ako je onemogucena, kako imam sliku na monitoru ako je on prikljucen na nju, a ne direkt na maticnu? A opet isto to, ako je riknula, kako opet dobijam sliku preko njenog prikljucka? Mozda je delimicno crkla samo :D Mozda da probam da je izvadim, resetujem CMOS, pa je vratim i tako neke stvari.
Sad sam vec zasao mozda u offtopic, jer to mozda i nije vise do operativnog sistema, izvinjavam se.

Ona daje sliku i radi osnovne funkcije ali cim stavis drajver ona otkaze, da kazemo delimicno crkla. Probao si nov sistem bese?
To sto je disableovana u dv ne znaci da nece da daje sliku jer ona ima svoj BIOS pa daje sliku i pre sistema.

ne kosta te nista da isprobas,postoji i apdejt biosa na kartama,ne cesto ali ima.takodje jos redje se moze desiti da upis na samom bios cipu pobrljavi a da sam bios cip je okej,i tu opet stvar resava rifles.naravno,ovo su jako male sanse ali ne kostaju nista,treba ti samo usb i par fajlova.

i obavezno posle toga butuj neki liveboot sa usb-a,da iskljucis svoj sistem potpuno iz jednacine.

Hvala za savet. Sumnjam da na kartici staroj 5 godina ima updejt biosa, ali eto, videcu da mozda probam to da uradim, taj reflash, ako se snadjem.

Ona daje sliku i radi osnovne funkcije ali cim stavis drajver ona otkaze, da kazemo delimicno crkla. Probao si nov sistem bese?
To sto je disableovana u dv ne znaci da nece da daje sliku jer ona ima svoj BIOS pa daje sliku i pre sistema.

Da, probao sam. Reinstalirao sam ga "pet" puta i radi odlicno, bez te karte. Aha, ja sam mislio da ako je disaleovana da je kao "izvadjena" iz racunara, ali to verovatno radi opcija za uninstaliranje karte.

mozes da probas i sa kartom u drugom slotu,ali pre svega i uporedo sa svim testiraj na liveboot-u,da iskljucis win i drajvere iz jednacine.

Ja sam pre mesec dana imao slucaj da je PCI-E slot za grafiku riknuo, ne prihvata nijednu.

Svasta moz' da bidne. Probacu da malo iscackam. Ironicno, al nekako bih vise voleo da je graficka :D da ne kupujem novu plocu za zastarelim cipsetom, a ne znam koliko bih zeleo da kupim polovnu.

Ma ovo se retko vidja, 90% da je grafika. Odosmo u off, letece nam glave :D

neozbiljno je spekulisati bar bez provere na liveboot-u i drugom proverenom racunaru.

Da li još neko ima problem da u zadnje vrijeme windows neće da se ugasi preko Shut Down nego krene da ga gasi i onda odjednom opet učita desktop?
Kao neki loop.
Gasi se tek uz SHIFT kada kliknem na Shut Down. Čitam da je taj problem nastao uz Creators Update.

A ja kapirao da mi problem pravi neka aplikacija.....
Nekad se isključi a nekad ne

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Da li još neko ima problem da u zadnje vrijeme windows neće da se ugasi preko Shut Down nego krene da ga gasi i onda odjednom opet učita desktop?
Kao neki loop.
Gasi se tek uz SHIFT kada kliknem na Shut Down. Čitam da je taj problem nastao uz Creators Update.

Probaj ugasiti Fast startup, pa uradi restart. Ako je sve uredu, probaj da ba ponovo upališ, pa vidi kako se ponaša.

Pre nego što toliko poludim da pokušam sam da napravim, da li postoji neko programče koje za bilo koji aktivni proces može da mi kaže tačno kako je pokrenut? Npr, da li je u starup, da li ga je pokrenuo task ili možda neki drugi proces (i koji). Joj što mi to treba, pa da pogasim sve procese koje glupavi Acrobat pokreće non-stop.

Mislim da u CCleaner imas to, startup i scheduled tasks.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ma znam ja i sam da ih pregledam, nego mi nešto očigledno promiče, a nemam baš ni vremena toliko da gledam i tražim. Zato bih program koji neće samo da mi omogući pristup do toga kroz svoj interfejs nego baš da mi za neki proces kaže ko ga je pokrenuo. Pa ako je drugi proces, pogledam i njega sve dok ne nađem stvarni izvor i tu ga ubijem.

Zna neko kako aktivirati win 10 putem telefona kad im izdiktiram one brojeve dobijema poruku "nismo mogli da potvrdimo id instalacije" ?

Ko jos zove telefonom za aktivaciju, to sam zadnji put radio pre 10-12 godina za WinXP.

Pa kako drugacije da ga aktiviram? Posto prema uputstvu na sajtu gde sam uzeo pise da tako treba :D.

Nije hteo neki stari računar da se ugasi tj umesto gašenja radi restart i tako u krug. Al pošto ga ne koristimo ne mogu da se udubljujem interesuje me jedna druga stvar. Da li neko ima laptop od oko 13-13,5 inch? Uzeli smo neki dell latitude sa IPS panelom zbog obrade fotki. U podešavanju wina rezolucija mora da ide na 125-150% da bi ikonice bile pregledne veličine kao i tekst. Prvo je primećena loša rezolucija programa tipa Google earth, izgleda kao da je otvoren na xp-u. Zatim neki programi izgube gornju ili donju statusu traku pa ne može da se uđe u neke opcije programa. Ako se rezolucija smanji na 100%, sve bude u redu ali je sve na ekranu sitno. Jel postoji neko rešenje za to, da li je to neki bug u winu ili programi nisu kompatabilni sa tom veličinom ekrana? Možda treba da se ubaci neki drugi windows. Kupljen je sa win10 ne znam da li legalnim. Toliko ide na živce da mi se menja laptop. Čini mi se da je preglednost fotografija mnogo bolja na nekom lenovu sa fhd ekranom.

Bacila je svemir zeku.

Windows I UI scaling još uvek ne radi kako treba. Nažalost tako je kako je.
Ja imam 15.6 Dell sa UHD ekranom i iste probleme.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Windows I UI scaling još uvek ne radi kako treba. Nažalost tako je kako je.
Ja imam 15.6 Dell sa UHD ekranom i iste probleme.

Dobro je, bar znam da nije do računara. Jel bi popravio problem windows 7? Ili je bolja opcija neki monitor za sad, mada nije neko rešenje zbog nošenja.

Bacila je svemir zeku.

Same Desktop ikone mozes da povecas sa CTRL+Scroll na misu gore dole. Scalling bi stvarno mogli da isprave vise, cini mi da na Win7 bolje izgleda.

Ni w7 ne pomaže. Jedino eksterni monitor.
Dobro je, bar znam da nije do računara. Jel bi popravio problem windows 7? Ili je bolja opcija neki monitor za sad, mada nije neko rešenje zbog nošenja.

Bacila je svemir zeku.

Prebacivanje da skaliranje radi sama aplikacija? Barem sam ja tako rešio na Lenovo T460, mada ja ne koristim nista od grafički zahtevnih aplikacija.

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja sam pokušavao da ubedim wmware player 12 da skalira guest mašinu i to jednostavno nije moguće podesiti.

Nazad
Vrh Dno