Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Postovanje. Na laptopu Lenovo Legion y520 posle instalacije windows 10 i nakon updajta, sve radi ok i u device menger-u pokazuje da su svi drajveri instalirani. Ja sam skinuo sa lenovo sajta drivere za graficku i drajvere za wifi. Na sajtu stoji da ima drajveri za zvuk, chipset, citac kartice, kameru itd. Zanima me da li treba da instaliram nesto od toga ili da ostavim kako je windows instalirao? Mozda je pianje glupo, ali ranije na predhodnim kompjuterima sam morao sam da instaliram osnovno chipset,grafiku i zvuk.
Kada pokrenem igicu lepo radi na nvidia grafici, tj kao sto bi trebalo. Izvinite ako sam pogresio temu.

Postovanje. Na laptopu Lenovo Legion y520 posle instalacije windows 10 i nakon updajta, sve radi ok i u device menger-u pokazuje da su svi drajveri instalirani. Ja sam skinuo sa lenovo sajta drivere za graficku i drajvere za wifi. Na sajtu stoji da ima drajveri za zvuk, chipset, citac kartice, kameru itd. Zanima me da li treba da instaliram nesto od toga ili da ostavim kako je windows instalirao? Mozda je pianje glupo, ali ranije na predhodnim kompjuterima sam morao sam da instaliram osnovno chipset,grafiku i zvuk.
Kada pokrenem igicu lepo radi na nvidia grafici, tj kao sto bi trebalo. Izvinite ako sam pogresio temu.
Ako sve radi kako treba,nema potrebe ništa dirati.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Hvala na odgovoru. Plasio sam se da nece mozda uticati na performanse ako ne instaliram drajvere sa lenovo veb sajta.

jel zna neko kako da zaustavim ovaj windows update,probao sam preko ''services'' ali ne pomaze svaki put kad restartujem pc ponovo startuje update. Smara me da svaki treci dan da zaustavljam i brisem aptdejte. jel postoji neki drugi nacin da se zaustavi? imam win 10 home.

O&O ShutUp 10.

U cemu je razlika izmedju win-a ltsb i obicnog win-a?
Da li se ltsb registruje online kao obican win, da li je u ltsb update onemogucen?
Ako moze neko da kaze koje su razlike.

U cemu je razlika izmedju win-a ltsb i obicnog win-a?
Da li se ltsb registruje online kao obican win, da li je u ltsb update onemogucen?
Ako moze neko da kaze koje su razlike.

Windows 10 Enterprise 2016 LTSB je Windows 10 Version 1607 Enterprise bez Store-a, Cortane, Edgea i do 2026. će dobijati samo sigurnosne ispravke te ispravke klasičnih bagova. Features Updates kao na klasičnoj Desetki nisu dostupni premda je moguć upgrade na noviju verziju obične Enterprise verzije. Možeš koristiti MS nalog, ali se mora aktivirati KMS emulatorom sem ako negdje ne nabaviš kod za aktivaciju sa MSDN-a. Windows Update nije onemogućen, ali ga možeš kontrolisati preko Group Policy kao na Enterprise, Education i Pro verzijama.

Poslednja izmena:
Da li znaci da kroz update-e nece dolaziti driver-i, tj mogu biti siguran da driver koji ja instaliram nece win da pregazi?
Kazes Možeš koristiti MS nalog, ali se mora aktivirati KMS emulatorom, u ovom slucaju znaci da MS nalog ne znaci nista sto se registracije tice?
I kome je ltsb namenjen?

Poslednja izmena:
Da li znaci da kroz update-e nece dolaziti driver-i, tj mogu biti siguran da driver koji ja instaliram nece win da pregazi?
Kazes Možeš koristiti MS nalog, ali se mora aktivirati KMS emulatorom, u ovom slucaju znaci da MS nalog ne znaci nista sto se registracije tice?
I kome je ltsb namenjen?

Nudiće drajvere, mada meni ne nudi drajvere za GeForce nakon instaliranih sa Nvidia sajta. Imaj na umu da će ti odmah nakon instalacije 10-ke automatski isntalirati drajver za grafičku. MS nalog ne znači ništa što se aktivacije tiče. Inače je namijenjen terminalima, POS kasama, medicinskoj opremi , radnim stanicama, itd. Običnim korisnicima izgleda i ponaša se kao Win7 sa skinom Desetke.
Ako već koristiš 10-ku, za WU možeš koristiti:
http://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/Windows-Update-MiniTool.shtml

Ja planiram kasnije staviti LTSB. Bas ono sto mi treba, Win 10 bez nepotrebnih gluposti.

Server 2016 je bolja varijanta od LTSB. Ja sam je probao svojevremeno ali neće da očita memorijsku karticu ni sa mobilnog ni sa tableta dok ostali prozori kao i Server bez problema čitaju. Crap.

Sve lepo rečeno u jednoj jedinoj račenici.
Should you trust Microsoft? The answer is very simple - if you do not, do not use its products. This is true for every provider of everything out there, and there are no two ways about it.

Kako rešiti ovo.
Mislim da mi je sistem mechanic 17 napravio ovaj problem.
Probao preko sistem restore da vratim ali neće,na kraju obrisao mehaničara ali i dalje isto.
4f8be6c89a3c3942d1d25da2d4dc25b7.jpg

Bogami taj mehaničar pravi i druge probleme uključio mi je network restriction pola videa na youtubu nisam mogao da gledam retultat reinstall. Inače slika ti je mutna ne može se uveličati mada i kod mene su opcije nedostupne mada ih ni ne koristim već skidam živu verziju insajdera i instalram,

Bogami taj mehaničar pravi i druge probleme uključio mi je network restriction pola videa na youtubu nisam mogao da gledam retultat reinstall. Inače slika ti je mutna ne može se uveličati mada i kod mene su opcije nedostupne mada ih ni ne koristim već skidam živu verziju insajdera i instalram,
Da to je ta slika,ista situacija,ne znam kako vratiti na standardne postavke.

Zato i ne treba koristiti te gluposti od programa, nema nikakve realne koristi.

Narode ima li neko predstavu sta ovo moze da bude, od poslednje veceg updejta se PC restartuje nasumicno, kad se startuje sistem nema nikakve poruke.
Jednosavno u radu kao da dodje do prekida struje i odmah se startuje.
Pisao sam vec o ovome ali i dalje nisam saznao o cemu se radi, ovo kaze log...
restart.png
EDIT
Nasao sam i ove podatke....
Izgleda da napajanje polako crkava....
greska 1.png
greska 2.png

Poslednja izmena:
Restart bez BSOD-a je uvek nešto sa hardverom. Te greške koje vidiš su generisane posle restarta iz logova koji stalno beleže rad.

Narode ima li neko predstavu sta ovo moze da bude, od poslednje veceg updejta se PC restartuje nasumicno, kad se startuje sistem nema nikakve poruke.

Greške posle restarta nemaju baš značaja za ovo. A pogotovo ono poslednje, da je restartovan bez gašenja. To si primetio i sam. :)
Meni se to dešavalo upravo zbog oslabljenog napajanja, ali je počelo od restartovanja prilikom pokretanja (zahtevnih) 3D igara. Nekad bi se restartovao istog trenutka kada se pokrene igra (prvi ekran), nekada bih mogao da igram do pola sata pre restarta. Na kraju je bilo napajanje. Ipak, prvo što bih ja proverio su temperature, odnosno eventualno pregrevanje. Naročito ako primetiš da se to ne dešava kada ga pališ prvi put posle duže pauze, recimo ujutru. I ako je konfiguracija malo starija ili se u prostoriji puši.

Ako nemaš, prilkjuči neki biper na ploču, da možeš da čuješ eventualne zvučne signale. No, pogledaj i temperature iz BIOS-a (možda je isključen alarm za pregrevanje).

Takođe, problem može da bude i do memorije, mada se tu obično desi BSOD prvo ili bar ostane upisano da je bilo problema sa čitanjem memorije. No, ništa te ne košta da pogasiš sve, izvučeš napojni kabl, pa izavidš memorijske module, malo produvaš i vratiš nazad. Poželjno onako kako je bilo. ;) Ipak, iz simptoma ja tipujem na pregrevanje ili napajanje. Srećom, i kuleri/ventilatori se lako proveravaju. A referentne temperature za procesor i čipset možeš lako da nađeš na netu.

Inače, ako je do napajanja, a ono nije mnogo staro (ni neko krdžavo), ne bi bilo loše da malo pogledaš da li postoji problem sa instalacijama. Napajanje je moglo da bude oštećeno i naglim skokom napona ili problemima sa elektroinstalacijama, pa nije loše imati onaj surge protector produžni. I kvalitetno napajanje, naravno. Sve to košta, ali loše napajanje može da te košta mnogo više. Svakako javi šta je bilo.

Desava mi se da ikone u taskbaru na trenutak nestanu pa se pojave, po nekoliko puta u toku dana, da li se jos nekome ovako nesto desava?

Imam problem, često mi se desi da posle vraćanja iz sleep-a, kada pustim neki video u fullscreen-u(yt, popcorn, lokal, nebitno), ostane mi dole taskbar da se vidi preko. I onda moram da ubijem ručno windows explorer is task manager-a, i bude sve ok.

Nervira me to što kada ubijem windows explorer više mi ne radi scroll sa strane na touchpad-u, nego na taj način samo normalno pomeram kursor kao da ne vučem sa strane.

Je l' ima neki fazon da se ovo ne dešava i da ne moram da ubijam windows explorer?

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Danas cu da izmerim sa unimerom koliki napon daje napajanje.
Masina je iz potpisa i koristim godinama taj produzni kabl za koju su svojevremeno pricali da ima zastitu od velikih skokova napona.
Ono sto moze da se desi da je crklo je i matična, nije bilo pregrevanje uopste u tom trenutku, surfovao netom...
Postoji li neki nacin na koji mogu da proverim ispravnost maticne ploce sko se ispostavi da je napajanje u redu...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Da li neko koristi windows 10 64 bit enterprise ltsb narodnu verziju kakvi su utisci?

Ja sam je svojevremeno koristio ali. Nije hteo da mi očita mikrokartice ni sa tableta ni sa telefona dok su druge verzije očitavale. Bolji je Server 2016. Mada su novije verzije windowsa 10 bolje brže i bolje, stabilnije.

Vrh Dno