Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Setili su se da poslušaju korisnike posle više od 25 godina... izgleda da stvarno nikad nije kasno :smoke:

Samo da ubiju onaj ribbon bar... Ubedljivo najružnija UI komponenta na svetu, gde su dugmići različitih širina u zavisnosti od teksta ispod, gde u pojedinim grupama postoji puno sitnih ikonica koje ne mogu da stanu u predviđenom delu pa se ubacuje i scrollbar.
Hoće sve da skockaju da bude fancy i moderno, a onda ostave ovakav ribbon bar.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Zdravo svima, da li je Win 10 i dalje besplatan i funkcionalan kad se skine ISO sa MS sajta?
Kad se stavi Fall Creators Update (poslednji build), šta je zgodno isključiti, promeniti? (Nisam koristio 10.)
Ako pitam da li da na novi komp instaliram Win 10 ili 7, verujem da će biti dosta za i protiv odgovora. :)

Da li Win7 ili Win10 zavisiće dosta i od tvojih ličnih razloga i programa koje koristiš. Bez toga, ovo je moj stav - što kasnije pređeš na nešto novo, a moraćeš sigurno, to će ti biti gore.

Da se razumemo, mislim da je W10 jedna Frankenštajn šklopocija u večnoj beta fazi gde gomila stvari nije ni dorečena ni završena. Ipak, W10 je u fokusu. Neće ti se desiti da nema drajvera ili da novi programi ne rade na njemu. Sve više saveta/tema na forumima biće za W10. Stizaće i nove funkcionalnosti koje nećeš moći da ubaciš u W7. Na kraju će te industrija naterati da pređeš na novo, ali tada će za korisnike sve sigurno biti mnogo gore. Dakle, biće ti mnogo teže da se prebaciš kasnije. Sad kad progutaš neke stvari posle ćeš imati samo po jednu-dve nove nebuloze mesečno, to može da se preživi. Ako sačekaš još godinu dana dočekaće te takva planina gluposti da ćeš baciti kompjuter i otići na Tibet. Ovako, preboliš neke stvari, snađeš se za druge i teraš dalje. Sad, da li je bolje terati dalje ili otići na Tibet...

Jedna stvar na W10 koja je meni iz osnova promenila način na koji koristim komp jesu prozori, odnosno praktično nepostojeće ivice. Zvuči smešno, ali tek na W10 počeo sam da koristim Windows zaista kao skup prozora koji se međusobno preklapaju. Možda imam jedan programi koje stavim preko celog ekrana. Sve ostalo - browser (nekoliko različitih!), explorer, mail i zaista sve drugo, ostaje mi u prozorima ispod kojih se još vidi i deo desktopa. Neverovatno koliko mi je rad nekako prijatniji i efikasniji, pogotovo u više prozora. Isti monitor i rezolucija kao na W7 na kojoj sam većinu programa stavljao preko celog ekrana. Definitivno ogromna razlika, za mene. I ovaj Start meni mi ima mnogo više smisla i više mi odgovara. Elem, velika je verovatnoća da ćeš psovati W10 svaki dan, ali na duže staze bićeš u stvari mirniji.

Inače, ja prvo isključim Kortanu i Windows Search (i indeksiranje). Instaliram antivirus i firewall, isključim većinu taskova (to je baš muka živa). Za špijuniranje najbolje da instaliraš O&O ShutUp, ali imaj u vidu da neki programi možda neće raditi ako baš sve blokiraš. Poigraj se malo.

Ako već mora, zna se već šta, onda samo LTSB. Tu se korisnik, barem koliko-toliko ne oseća tretiranim kao smeće.

Ili npr. Pro N verzija. Bez njihove multimedije. Obrises joj neke preinstalirane aplikacije preko shell-a, tipa xbox, people, mail, itd sta ti vec ne treba od toga.
Ugasis jos u Turn windows features on or off, rucno internet explorer i ako nadjes jos nesto da ima a da ti ne treba.

@Canejr, hvala na rečitom i nadahnutom opisu Win 10, iako je 7 vs. 10 baš prežvakano pitanje. :)

Na zvanicnom MS sajtu može da se skine samo Fall Creators Update kao ISO. Treba li on da se aktivira? Koliko videh, automatski je i za dž i dalje.

LTSB može uz Enteršpajz Win (koji se plaća), ali i kroz 90 days trial period koji nisam video. Za Pro N nije strašno - multimedija ne smeta. Verovatno ovih instalacija ima negde u "narodnom" delu neta.

Vaš savet, odakle da skinem Win 10 i da li LTSB (što je baš za mission critical uređaje)? Ne smeta mi ni običan Win 10, verujem, LTSB je osakaćen za dosta programa, pa i Edge, nema Windows Store, Mail, itd.

Na mobilnom sam u PlayStore-u isključio sva automatska ažuriranja, čak i notifikacije o novim verziiama - kad želim, otvorim PlayStore i sam ažuriram šta želim.

Slično bih želeo od Win 10 - da ništa ne radi bez mog znanja, čak i da ne pita, sam ću da pogledam povremeno. Da ne služakam ja Win 10 i stalno ga nadgledam. Nema apdejta, nema defrag i Defender-a kad hoće, nema telemetrije, nema ništa - dok sam ne izaberem. Tako sam jednostavno radio na Win 7. :)

Poslednja izmena:
Nema besplatan W10 niti ga je ikad bilo, čak ni Insider verzije. Do kraja godine još može da prođe upgrade ili registracija sa 7mice.
Za ovo poslednje ćeš morati da se potrudiš da ga sam osakatiš a to obično rezultira drugim problemima.

Prvo ga stavi kako je po default, ako ti sve radi dobro, onda menjaj šta želiš, pa ako naiđe problem znaćeš da je zbog modifikovanja.

Bogami moj Server 2016 ferca sve u šesnaest. Probao sam taj LTSB ali neće da registruje memorijsku bilo na mobilnom bilo na tabletu.....nije za preporuku ali zato Server :-devil-: je zver. :d

Cime da precesljam comp? Pokupio sam nekog minera zestokog cepa mi gpu I cpu u 100-tku. Malwarebytes ne pomaze.

Rogue Killer, mislim da i JRT nije los (valjda tako bese naziv)

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Combofix?

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Ne radi na Win 10 koliko znam.

Za svaki slucaj precesljas sa Kaspersky Internet Security

Aj kad instalirate win10 probajte dve nedelje bez 3rd party antivirusna.... Ostavite sam defender. Posle instalirajte AV pa uporedite rad w10 pre i posle AV.

Izbrisao eset,instalirao kasperski,na kraju cu obrisati i njega.

Aj kad instalirate win10 probajte dve nedelje bez 3rd party antivirusna.... Ostavite sam defender. Posle instalirajte AV pa uporedite rad w10 pre i posle AV.

Ja koristim samo defender , nema problema [emoji4]

Ja ne koristim nista ako vas to kopka [emoji6]

Koristite sve integrisane stvari windowsa 10 kad vec postoje, one uvijek i najbolje rade. Dobar Task Manager, Source Monitor...itd. za kontrolu.

Defender ima cloud, definicije, behavior analizu (heuristiku), od nedavno i folder protection.

Moze se dodati sjajni mali programcic Windows 10 Firewall Control koji se integrise u Win FW i mnogo intuitivnije izgleda, sa kojim je miljama lakse baratati FWom.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Ja tako radim, na svim mašinama samo Defender. Koji je miljama daleko od ranijih verzija, kao što je IE ostao na lošem glasu, i kad je postao dobar.

@canejr
Još mi je u glavi tvoje nadahnuto poređenje W7 i W10. Nisam nikad koristio W10. Trebalo bi ove sedmice na nekoliko nezavisnih računara da stavim ili jedan ili drugi, ne bih pravio mix, jer to radim prijateljima i dosta starijim ljudima koji se ništa ne razumeju i za svaku nepoznanicu zvaće mene. Do sada su koristili W7.

Takodje, i meni stize novi Kaby Lake komp i u dilemi sam, čak ploča podrzava W10, dok za W7 ima tutorial kako mora da se izmeni instalacija da bi radilo.

Nisam štedeo vreme, iscitao sam ovu temu, kao i W10 hate temu. Dosta je problema sa W10. Trenutno mogu da skinem sa MS sajta samo Fall Creators Build koji je napljuvan kao najlošiji - kakav start! :)

Mislim da ipak ne bih isao na FTSB

Kad instaliram na više računara i na svom, nema vremena ni prostora za eksperimentisanje, isprobavanje druge verzije.

Što vise znam, to mi je teže da odlučim. Izvinjavam se ako sam ugnjavio. 

Jaoj opet me ubi ovaj miner izgleda da radi random,kad mu je volja. Nije mi pomogao Adware(obrisao nesto ali opet isto) kasperski nije nasao nista. Valjda necu morati sistem opet?:(

Process Explorer, pa vidi da li je miner uopšte.

Ne vidim razlog za protest, kad je i sam w10 po sebi miner.

Probaj da odradis System Restore na neko ranije vreme kada nije bilo problema.

Ako ne uspe ni to moraces rucno da lovis proces pa da ga trazis po kompu, npr sa HijackThis da nadjes sta je sve upaljeno pa da izbacis log.

Vrh Dno