Da li Win7 ili Win10 zavisiće dosta i od tvojih ličnih razloga i programa koje koristiš. Bez toga, ovo je moj stav - što kasnije pređeš na nešto novo, a moraćeš sigurno, to će ti biti gore.
Da se razumemo, mislim da je W10 jedna Frankenštajn šklopocija u večnoj beta fazi gde gomila stvari nije ni dorečena ni završena. Ipak, W10 je u fokusu. Neće ti se desiti da nema drajvera ili da novi programi ne rade na njemu. Sve više saveta/tema na forumima biće za W10. Stizaće i nove funkcionalnosti koje nećeš moći da ubaciš u W7. Na kraju će te industrija naterati da pređeš na novo, ali tada će za korisnike sve sigurno biti mnogo gore. Dakle, biće ti mnogo teže da se prebaciš kasnije. Sad kad progutaš neke stvari posle ćeš imati samo po jednu-dve nove nebuloze mesečno, to može da se preživi. Ako sačekaš još godinu dana dočekaće te takva planina gluposti da ćeš baciti kompjuter i otići na Tibet. Ovako, preboliš neke stvari, snađeš se za druge i teraš dalje. Sad, da li je bolje terati dalje ili otići na Tibet...
Jedna stvar na W10 koja je meni iz osnova promenila način na koji koristim komp jesu prozori, odnosno praktično nepostojeće ivice. Zvuči smešno, ali tek na W10 počeo sam da koristim Windows zaista kao skup prozora koji se međusobno preklapaju. Možda imam jedan programi koje stavim preko celog ekrana. Sve ostalo - browser (nekoliko različitih!), explorer, mail i zaista sve drugo, ostaje mi u prozorima ispod kojih se još vidi i deo desktopa. Neverovatno koliko mi je rad nekako prijatniji i efikasniji, pogotovo u više prozora. Isti monitor i rezolucija kao na W7 na kojoj sam većinu programa stavljao preko celog ekrana. Definitivno ogromna razlika, za mene. I ovaj Start meni mi ima mnogo više smisla i više mi odgovara. Elem, velika je verovatnoća da ćeš psovati W10 svaki dan, ali na duže staze bićeš u stvari mirniji.
Inače, ja prvo isključim Kortanu i Windows Search (i indeksiranje). Instaliram antivirus i firewall, isključim većinu taskova (to je baš muka živa). Za špijuniranje najbolje da instaliraš O&O ShutUp, ali imaj u vidu da neki programi možda neće raditi ako baš sve blokiraš. Poigraj se malo.