Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Treba ti bilo koji program koji ume da pročita S.M.A.R.T. Ako crkava imaćeš upozorenje pod reallocated sectors exceeding threshold. To su ti bad sectors i znak da se šire.

Edit: Negde je bellow threshold, negde above znak da crkava. Zajedničko im je Failed test označeno crvenim u programu. To ne znači da će hard sutra crći ali biće problema ako glava naleti na loš sektor, upali se hdd lampica i drlja nekad par minuta a sistem haltuje a nekad dok ne resetuješ napajanje na ploči.

Svaki hard ima zamenske sektore kojima menja bad sektore. Kada ih potroši nastaje problem pošto se bad sektori šire. Ako uspeš da fiksiraš mali broj bad sektora nekim alatom neće biti puno problema u radu. Imao sam jedan takav disk, jeste preskakao "povremeno" ali je radio ok.

HDD i SSD su fuš roba, namerno ih tako prave. Nekad su bili vrlo pouzdani ali tada nisu koštali 50 već 500 i više evra.

Poslednja izmena:
alfa, zar nije beta? :d

Zamisli sta su nasli od vecih bagova na W10 CU, upravo tooo :D

Fast ring nije beta po meni. :D

Auuuu, baš neka teška falinka !!! To nije nikakav "bug" nego promena u dizajnu. Eventualno sve će se premestiti u Settings menu.
Deffender-ov UI je u penziji, desni klick još uvek otvara ali novi Defender. Sada je sve u Defender Security Center-u.

Stoji u known issues tako da jeste bug. A druga stvar je što i dalje ne postoji nikakvo rešenje za povremene audio probleme.
Koje imam na konfiguraciji iz potpisa, dok recimo nisam primetio na drugim računarima. Moguće da opet Killer network pravi nekako problem, uvek mi je prva asocijacija to đubre.

Baš su dali ime svojoj mrežnoj opremi po ukusu. :d

Te Killer mrežne su beše prvo gurali kao gejmersko rešenje, low ping, no lag, ovo ono. Izgleda da im je ta strategija pukla pa sad biznis laptopi ni krivi ni dužni zapatili te mrežne čipove.

I dalje ne mogu da uključim lokaciju na PC niti da na bilo koji način manipulišem Defenderom, group policy. A lokacija je pod "organisation", neverovatno...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Bolje ne cackati, bolje predji na W7 ako hoces vecu kontrolu na Winu nego da se cudis kada nesto ne radi na W10 a pre toga ci cackao mecku.

Pomagajte imam problem,
Imam instaliran Windows 10 još od kraja Jula 2015, nadogradio tada kada je bilo "dozvoljeno" sa Windowsa 7 na Win 10.
Kako je koja nova verzija Win 10 izlazila ja sam je upgrade-ovao ili clean install, ali nikada nije bilo problema sa aktivacijom (uvek je bio aktiviran)(kako kažu "aktivacija se veže za ploču" ili šta već....)
Pre nekih dve nedelje nadogradim Windows 10 RS1 1607 na Windows 10 RS2 1703, i oda tada do danas za ove dve nedelje sam morao u nekoliko navrata da ga aktiviram skajpom (nekolkio dana je sve ok i kada ga proverim na CMD (slmgr/ xpr) piše da je aktiviran Permanently (trajno), nakon tih nekoliko dana ponovo izbaci da nije aktiviran, ja ponovo aktiviram skajpom i sve je ok, ali nakon par dana isto izbaci da nije aktiviran kao što je i sada.

Da li neko zna što se ovo događa?
Na laptopu sam uvek radio sve isto kao i na desktop računarau (na kome imam ovaj problem) i na laptopu uvek je bio uredno aktiviran. Hvala.

Poslednja izmena:
Imam dodatne kritike na račun CU, na ovoj konkretnoj mašini, regresije u odnosu na AU:

Miš se random povremeno zakuca na sekund, taskbar se isto povremeno zakuca, UWP uključujući Store stoje sa splash screen pri prvom pokretanju (iz drugog rade)...

S obzirom da nisam uspeo da ponovim na drugom računaru, pomislio sam da je OC iz nekog razloga nestabilan na CU, vratio na default i dalje isto.
Proverio sam sve što mi je palo na pamet i dalje isto...

Pozdrav ljudi, od Creator update, imam prbolem sa microsoft (r) contacts import tool, pojavi se nasumicno i bilo sta da radim, pocne da laguje zbog toga, zauzima oko 7-9% CPU u task manageru i moram da ga end taskujem svaki put, inace ne nestaje uopste. Ne znam od cega je ovaj proces, uzasno nervira. A i od ovog update, random se freezuje win kada igram nesto, a u tom trenutnku ni cpu ni gpu nisu ni blizu 100%, temperature daleko ispod granica i itd ,samo random...

Imam problem sa kombinacijom W10 CU, nV drajverima (trenutno 381.89), Firefox-om 53+ i YouTube-om, pa mi treba info jel se jos nekom ovo desava.

Naime, ponekad mi se desi da prilikom gledanja YT videa, sama YT stranica pocrni (ne vidi se video niti bilo sta drugo, samo progress bar doticnog) dok u pozadini cujem audio. Moram da otvorim novi tab i otvorim YT ponovo jer refresh problematicnog taba ne pomaze. Desava se da i poneki drugi tab u pozadini "pocrni" kad se prebacim na njega nakon "pucanja" YT taba, tako da je sigurno vezano za FF rendering. Kada se to desi, kreira se mali dmp fajl u C:\Windows\LiveKernelReports\WATCHDOG i unos u Reliability monitoru:
Capture.JPG

Kao sto se vidi, ovo bi trebao biti "cuveni" TDR error, ali ne javlja mi se poruka o "driver recovery" ili propratni crni ekran koji je karakteristican za to. Pomislio sam da je do OCa, ali se desava i na stock vrednostima.

Probacu da iskljucim HW acceleration u FF pa da vidim kako se ponasa.

Ako neko sa Maxwell GeForce-om i Firefox-om moze da pogleda u onaj WATCHDOG folder da li ima dmp fajl bio bih zahvalan.

Ja imam Maxwell GeForce i TDR greške imam najčešće tokom gledanja video fajlova u MPC-HC. Što se Firefoxa tiče, nekad se i tu desi, ali na YT se to uopšte ne dešava najvjerovatnije jer sam forsirao korišćenje VP9 umjesto H.264.

Imam problem sa kombinacijom W10 CU, nV drajverima (trenutno 381.89), Firefox-om 53+ i YouTube-om, pa mi treba info jel se jos nekom ovo desava.

Nemam CU, nemam diskretnu grafiku i ne koristim FF nego Operu (12). Isključeni kolaići i razne druge fore za praćenje. Jedno vreme YT je bio poludeo na isti način i svi klipovi su bili samo crni. Onda se opet vratilo u normalu, ali su crni svi koje automatski nekako poveća, da zauzmu veći deo ekrana. Takođe, od kada su uveli EndScreen, kada pređem mišem preko logotipa (za subscibe), opet se sve zacrni.

Elem, ne mogu da tvrdim da ne može da se reši nekim drajverom, ali definitivno YT (Gugl) prčka i pravi probleme sa svoje strane. Bar u nekim kombinacijama sofvera.

Opera 12 je već previše stara, zameni je Vivaldijem ako ti nije preveliki problem.

Imam i Vivaldi odavno, ali nema ni blizu privacy opcije kao Opera ili ih nisam našao.
Pritom je Opera samo jedan proces i troši manje memorije, a nekako mi više i odgovara. Vivaldi mi je za sajtove koji zahtevaju kolačiće, ali ih brišem posle svake sesije.

Da se zahvalim umart na savetima, rešilo je neke probleme.

Ima li neko problem sa utorrent i visokom latencijom?
Nisam načisto da li je drajver za mrežnu lud kad je opterećen ili sam utorrent izaziva problem.

ima li neko problem sa update-ovanjem? prijavi mi da ima update, kliknem na download i zaglavi se na 1%. ima li nekog resenja?

Možeš da skineš ručno taj update i probaš, ali mislim da će biti isto. Ili da probaš update sa najnovijim ISO fajlom
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209

Ako ne prođe, onda ti ne gine nova instalacija. Prednost je što sad možeš da sačuvaš sve podatke sa C particije, jedino što se sav softver mora instalirati

Jeste, ali je Vivaldi više u skladu sa Operom 12 nego što je Opera sada.

Pozdrav ljudi, nije me bilo neko vreme pa sam ispao iz price.

Posle par neuspelih pokusaja da instaliram RS1 prosle godine (Anniversary valjda) sad silom prilika moram da pokusam opet jer imam probleme sa pojedinim sitnicama. Ako neko moze da mi kaze sa cime mogu da se suocim generalno pri prelasku na RS1, bio bih izuzetno zahvalan, cini mi se da je proslo dovoljno vremena od izlaska RS1 do sad posto vidim da je i Creators Update sada dostupan (ne bih da beta testiram to). Koristim stariji laptop iz opisa, dakle osim potencijalnih problema sa drajverima, sta jos?

Možda sa nVidia drajverima, osim toga ne znam šta bi bio problem. Naravno ne diraj auto update, i odmah uradi update na zadnji kulmulativni.

Pozdrav ljudi, nije me bilo neko vreme pa sam ispao iz price.

Posle par neuspelih pokusaja da instaliram RS1 prosle godine (Anniversary valjda) sad silom prilika moram da pokusam opet jer imam probleme sa pojedinim sitnicama. Ako neko moze da mi kaze sa cime mogu da se suocim generalno pri prelasku na RS1, bio bih izuzetno zahvalan, cini mi se da je proslo dovoljno vremena od izlaska RS1 do sad posto vidim da je i Creators Update sada dostupan (ne bih da beta testiram to). Koristim stariji laptop iz opisa, dakle osim potencijalnih problema sa drajverima, sta jos?
Pa već je RS2, "Creators Update". Popravljena je gomila stvari.

Sredio sam Win Update koji je flesirao do sad i odmah je poceo da skida Creators Update a nemam vise zivaca da nalazim zaobilazne putanje i pusticu da se azurira, tako da cu da ga drndam do nedelju dana, ako vidim da opet ima nekih zescih falinki, vracam se na provereno - Win 7/Win 8.1.

Naravno ako ne krene da mi radi rollback kao RS1, za sta postoji velika sansa.

Vrh Dno