Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

moras da odradis opet instalaciju, jedina prednost je sto ce ici kao da radis ugrade ako to zelis da ne gubis vreme na ponovnu instalaciju programa..

@vuk pa sta ispada ne moze da se koristi VM u win 10? :(
Mozda moze onaj od windowsa, ne znam za Oracle VM VirtualBox.
Predostavljam da nesto smeta, mozda i ne...
znam da je kod mene sa AMD grafickom prepolovilo performance u igrama.
Sad imam nvidiu, mozda radi kako treba sa ovim zadnjim build-om?
Samo predlog, mozda je tu problem.

VM Ware Player radi kako treba, 3 Linuxa i 10 Enterprise na njemu.

Hyper-V ti je prepolovio performanse. Kad je instaliran, sam nativni operativni ssitem se izvršava unutar virtuelne mašine.
https://social.technet.microsoft.co...he-hosts-gaming-performance?forum=w8itprovirt

Cak i sa iskljucenom VM su igre bile prepolovljene.
Sve dok nisam u biosu iskljucio virtualization, problem je bio prisutan.
To je bio slucaj pre par build-a, ne znam kakav je slucaj sada...

Nema to veze da li ti je pokrenuta neka VM u Hyper-V već to što ti je Hyper-V bio instaliran. Kada si isključio u BIOS-u hardversku podršku za virtuelizaciju, Hyper-V nije mogao biti aktivan pa si imao isti efekat kao i kad je Hyper-V deinstaliran. Hyper-V je hipervozor prvog tipa za razliku od VMware Player/Workstation i VirtualBOX koji su hipervizori drugog tipa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hyper-V

@M!ST!CX

Ako nije obrisan source aplikacija...

Da se vrati Store
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?337728-Windows-10&p=4300995&viewfull=1#post4300995

Da se vrate sve ostale def provisioned aplikacije
Kod:
$apps = (Get-AppxProvisionedPackage -Online | where {$_.DisplayName -ne "Microsoft.WindowsStore"}).InstallLocation
foreach ($app in $apps)
{
    Add-AppxPackage -Register $app -DisableDevelopmentMode
}

Hm, ocigledno je delom obrisan source, posto mi taj WindowsApps folder ima nekih 600-700mb ali kada pokusam bilo sta od tih PowerShell opcija, za svaku od aplikacija mi izbaci da ne postoji "AppxBundleManifest.xml"
svi ti folderi sadrze neke fajlove i neke .xml, ali ne sadrze ocigledno taj bitni fajl.

Pozdrav,
Pisao sam o problemu u forumu za Optičke uređaje, ali nismo našli nikakvo rešenje, pa rekoh da priupitam ovde.
Naime, Win10 prepoznaje optiku, vidi se i u biosu, ali ne i sadržaj na cd-u ili dvd-u kada isti ubacim u nju. Vrti diskove u beskonačnost, ali ne izbacuje šta je na njima. Ni originale, ni kopije...bilo da su audio diskovi, mp3, dvix, slike...itd!
Probao sam preko fleške sa Linuxom, prepoznaje optiku , ali opet ista stvar...ne i sadržaj diskova.
Pa ako je neko imao sličan problem samo da mi kaže šta da radim.
Hvala!

Poslednja izmena:
Pa jasno je valjda da je problem hardverske prirode, ocisti laser. Mada to vrlo retko pomogne, izgleda da ti ne gine kupovina novog.

Probao sam preko fleške sa Linuxom, prepoznaje optiku , ali opet ista stvar...ne i sadržaj diskova.
Probaj drugi sata kabel, probaj i utaknuti u drugi sata konektor na matičnoj.
Isprobaj i optiku u nečijoj mašini, a možeš i tudju optiku isprobati u svojem računaru.

Citirano ukazuje da je problem do hardvera, metodom eliminacije ćeš saznati tačno šta.

Imam neki Times New Roman font, koji sam modifikovao u vreme Windowsa XP (prilagodio sam italik ćirilicu našem jeziku - once crtice iznad t i p i tako to). Taj isti sam koristio i u Windowsu 7. Nadogradio sam Windows sa 7 na 10 i u tom procesu su zamenjeni oni moji modifikovani fontovi nekim default Windowsovim. Sada je problem što ne mogu da obrišem Times New Roman, pa da instaliram novi, jer je zaštićeni sistemski font. Da li postoji mogućnost da se u Windowsu 10 nešto čačka oko sistemskih fontova ili da dižem ruke?

EDIT: Uspeo sam da obrišem font, nakon promene ownershipa i permissiona. Međutim neće da instalira onaj stari font. Kaže da nije valid. Izgleda da ću morati da modifikujem ovaj fabrički Windowsov.

Poslednja izmena:
Probaj drugi sata kabel, probaj i utaknuti u drugi sata konektor na matičnoj.
Isprobaj i optiku u nečijoj mašini, a možeš i tudju optiku isprobati u svojem računaru.

Citirano ukazuje da je problem do hardvera, metodom eliminacije ćeš saznati tačno šta.

Zaboravio sam da napišem da sam proverio 3 optike!!! I promenio sata kablove kao i sata konektore na matičnoj....Izvinjavam se što to nisam naveo ranije.

A da zlo bude još veće...ova optika koju imam je glanc nova!!! I kod sina na drugom računaru radi bez problema na win8!!!

Hm, ocigledno je delom obrisan source, posto mi taj WindowsApps folder ima nekih 600-700mb ali kada pokusam bilo sta od tih PowerShell opcija, za svaku od aplikacija mi izbaci da ne postoji "AppxBundleManifest.xml"
svi ti folderi sadrze neke fajlove i neke .xml, ali ne sadrze ocigledno taj bitni fajl.
Izgleda da November build ima problem sa vracanjem obrisanih aplikcija preko PS cmdleta
Pogledaj ovaj link. Ako nista ne pomogne mozes da odradis in-place upgrade.

Windows 10 neprepoznaje sadrzaj sa dvd-a

Zaboravio sam da napišem da sam proverio 3 optike!!! I promenio sata kablove kao i sata konektore na matičnoj....Izvinjavam se što to nisam naveo ranije.

A da zlo bude još veće...ova optika koju imam je glanc nova!!! I kod sina na drugom računaru radi bez problema na win8!!!

Imam potpuno identican problem na Windows 8.1 DVD optika (Asus DRW-24F1ST) ocitava sadrzaj DVD-a a na Windows 10 ista optika(Asus DRW-24F1ST) I ista maticna (Asus Z87-A) neocitava sadrzaj DVD-a.DVD optiku mogu da pokrenem jedino direktno iz plejera na Windows 10 a u Total Commanderu pokazuje kao da nema nista na DVD-u(Eror).

Poslednja izmena:
Imam potpuno identican problem
Kao što je čovek napisao ranije istu situaciju sa dotičnom njegovom optikom ima i pod windowsom i pod linuxom.
Nemate identičan problem, tvoja situacija je vezana za windows a njegova za hardver.

Windows 7 servisna tema je za 6 godina i oko tri meseca stigla do 748 strana (10 poruka po strani). Ova tema je za godinu i oko tri meseca stigla do 1451 strana. Razmislite o tome...

Naravno, mozete pravdati porastom popularnosti foruma ili vecom popularnoscu desetke u odnosu na sedmicu ali svi mi u dubini duse znamo sta je razlog zasto ova tema ima toliko strana. Prava zanimljivost su forumasi sa djonom umesto obraza koji jos uvek pokusavaju na sve moguce nacine da iskrive realnost.

Poslednja izmena:
Windows 7 servisna tema je za 6 godina i oko tri meseca stigla do 748 strana (10 poruka po strani). Ova tema je za godinu i oko tri meseca stigla do 1451 strana. Razmislite o tome...

Naravno, mozete pravdati porastom popularnosti foruma ili vecom popularnoscu desetke u odnosu na sedmicu ali svi mi u dubini duse znamo sta je razlog zasto ova tema ima toliko strana. Prava zanimljivost su forumasi sa djonom umesto obraza koji jos uvek pokusavaju na sve moguce nacine da iskrive realnost.

Kad bi se iz ove teme obrisala pitanja o tome gdje skinuti 10 i diskusija o beta buildovima i ova tema bi se svela na približan broj strana.

Imam potpuno identican problem na Windows 8.1 DVD optika (Asus DRW-24F1ST) ocitava sadrzaj DVD-a a na Windows 10 ista optika(Asus DRW-24F1ST) I ista maticna (Asus Z87-A) neocitava sadrzaj DVD-a.DVD optiku mogu da pokrenem jedino direktno iz plejera na Windows 10 a u Total Commanderu pokazuje kao da nema nista na DVD-u(Eror).

Ako neko ima pametno resenje neka okaci na forum ima nas vise sa ovim problemom.

Ako neko ima pametno resenje neka okaci na forum ima nas vise sa ovim problemom.
Pokreni regedit i izbrisi HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
Idi u device manager i uninstall drajvere za dvd i restart.

Da li jos neko ima problem sa netacnim vremenom na satu u taskbaru? Podeseno mi je vreme na automatic, postavljena zona gmt+1 Belgrade, i ukljuceno daylight saving, ali kasni sat vremena (mogu ja naravno da iskljucim automatska podesavanja i da namestim rucno, ali nije to to), probao sam da gasim i palim daylight saving, i takodje da palim i gasim automatsku vremensku zonu, ali nista se ne menja...Tek sam malopre video da sat nije u redu....

Edit: Reseno, promenio sam server za azuriranje vremena i sad radi ok....jbo ih ja.... :)

Poslednja izmena:
Da li jos neko ima problem sa netacnim vremenom na satu u taskbaru? Podeseno mi je vreme na automatic, postavljena zona gmt+1 Belgrade, i ukljuceno daylight saving, ali kasni sat vremena (mogu ja naravno da iskljucim automatska podesavanja i da namestim rucno, ali nije to to), probao sam da gasim i palim daylight saving, i takodje da palim i gasim automatsku vremensku zonu, ali nista se ne menja...Tek sam malopre video da sat nije u redu....

Samo ovo uradi:

Capture.PNG

3 puta klikni na update now i idi na ok i stvar ce biti resena.

Moja procena:

50% Vukova dominacija u temi, korisni saveti, info, objave novih mogucnosti w10, entuzijazam korisnika

30% Bloat, hejt najgori, okoreli w7 korisnici koji su kao probali w10 da kukaju kako ce odmah da se vrate na w7, kao da ce neko da im da neku odstetu, posto se jel razocarali u novi win, i naravno potraga za drajverima za hw iz 90ih god, jel na xpu je radilo....

20% postova :-D nubarska pitanja ili greske koji neki naprave posto se prave pametni, usledi cudo i onda krece spas u ovoj temi...

Poslednja izmena:
Vuk prednjači po postovima zato što voli da odgovori svakom ko pljune nešto vezano za desetku:

Capture.PNG

Sedmičari pljunu pa pobegnu pa dodje do preprike pa zatišja pa tako jovo nonovo.

Sad se delimo na sedmičare i desetare. Bravo.

Moja procena:

50% Vukova dominacija u temi, korisni saveti, info, objave novih mogucnosti w10, entuzijazam korisnika

30% Bloat, hejt najgori, okoreli w7 korisnici koji su kao probali w10 da kukaju kako ce odmah da se vrate na w7, kao da ce neko da im da neku odstetu, posto se jel razocarali u novi win, i naravno potraga za drajverima za hw iz 90ih god, jel na xpu je radilo....

20% postova :-D nubarska pitanja ili greske koji neki naprave posto se prave pametni, usledi cudo i onda krece spas u ovoj temi...

Jesi li ovo sam smislio ili ti je neko pomagao??? Daj, čoveče, budi ozbiljan.

Store dobio update, cini mi se da je sada zivahniji. Ubacili JIT skriptu :D

@Jurke vidis da sam napisao Moja procena, opusti se malo.

Poslednja izmena:
Nazalost to je istina, i to svojski su se potrudili...
Nije to samo windows 10 u pitanju.
Iz nekog njima znanog razloga su ogorceni i na korisnike windowsa 10.
Imam utisak da bi nam najradije zabranili da koristimo ovaj OS.

Vrh Dno