Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Pa ti neces razumeti druge zato sto mislis da to vreme koje ti imas da odvojis za tako nesto ima svako, e pa nema, tj nemam svaki x vremena za to.
Naravno da treba naci laksu varijantu ako postoji i ako je bezbedna.

1. Kolega,samo sam dao moje misljenje (nista licno)
2. Ocigledno je,da se po postovima vidi ko vise "bleji" na ovom forumu i ko ima "viska vremena"...
Opet kazem,ako ja nisam u pravu - izvinjavam se - samo sam hteo da dam koristan (proveren) savet,pozz...

Haha da ja sam 24h blejac, tapatalk na androidu je cudo nisi vezan za desktop...

Da i neko od vas, ko je na W10, ima Intelov onboard LAN 82579V ili 82579LM?

Zanima me, kakva je situacija sa novim drajverima i novijim W10 verzijama? Posto sam deinstalirao W10 i vratio se na W7, metar dana po izlasku W10, samo zbog toga sto je bilo velikih latencija sa ovom LAN karticom/chip i to na strani zvuka. Tj. drajveri, Ndis.sys...itd. su imali velike latencije, pa je i time zvuk stucao, pucao... nevezano za izvor audia (YT, VLC...itd).
Naravno, kada je konekcija bila zauzeta, pa cak i kad ne (qBittorrent - radio ili nista skidao...zvuk je zezao, I nije do qBita, nego do drajvera i Win10...proverio na raznim mestima).

Da i neko od vas, ko je na W10, ima Intelov onboard LAN 82579V ili 82579LM?

Zanima me, kakva je situacija sa novim drajverima i novijim W10 verzijama? Posto sam deinstalirao W10 i vratio se na W7, metar dana po izlasku W10, samo zbog toga sto je bilo velikih latencija sa ovom LAN karticom/chip i to na strani zvuka. Tj. drajveri, Ndis.sys...itd. su imali velike latencije, pa je i time zvuk stucao, pucao... nevezano za izvor audia (YT, VLC...itd).
Naravno, kada je konekcija bila zauzeta, pa cak i kad ne (qBittorrent - radio ili nista skidao...zvuk je zezao, I nije do qBita, nego do drajvera i Win10...proverio na raznim mestima).

Jel si probao možda ovaj drajver: https://downloadcenter.intel.com/download/25016/Network-Adapter-Driver-for-Windows-10 ?

Pa, vrnuo sam se na W7, dok se stvar ne resi. Zato me zanima da li je sredjeno, pa da ponovo instaliram W10.

Napravi backup image postojećeg sistema, instaliraj Windows 10, vidi koji je LAN drajver povukao Windows Update, uporedi verziju sa verzijom sa Intelovog sajta, testiraj. :) Trebalo bi da je sad sve ok. Verujem da je Intel ispeglao drajver.

U sustini je najbolje ostaviti tako kako jeste, ne gasiti nista.
Win 10 u prvom periodu ce se prilagoditi masini, kolicini memorije, kesiranju...

To je razlog vece aktivnost hard diska u prvom periodu, sto bi neki rekli da "drlja".
Kako vreme prolazi primetno je da sve bolje i brze radi iz navedenih razloga.
Zato sam protivnik ciste instalacije, sistem vucem jos od win 8.1 preko dve godine.

Jedino sta sam promenio to je kolicina virtuelne memorije, ucinilo mi se da je
sam sistem dodelio premalo, ja stalno stavljam duplo vise u odnosu na kolicinu instalirane memorije.

Da pomenem da imam 100gb instaliranih programa, svega i svacega, starih i novih sve radi odlicno.
Neki stariji programi ce mozda zahtevati instalaciju u compatibility mode.

A jel se meni cini ili njemu treba za sada dosta vise vremena da udje i windows?
Inace uradio samo clean install posle upgrade...
I hard disk mi bio na 89-95 usage, nasao sam na netu nesto superfetch da iskljucim i evo sada se skroz smanjio usage..

Poslednja izmena:
*** za dupli post, ali evo opet 100% usage hard

Jučerašnja dogodovština.

Oću da narežem neki audio rip i skinuo sam accurate rip, CUE sheet i sve to, nebitno, uglavnom CUE nije asociran ni na jednu aplikaciju. Oću da ga asociram na Exact Audio Copy. Kliknem Open With, dobijem onaj Windows 10 meni za izbor default aplikacije, nema EAC-a, kliknem browse, nađem EAC.exe kliknem - ništa. Ponovim kroz 20ak sekundi ceo postupak - opet ništa. Sad da vidim dal je do EAC ili do Windows, krenem da ga asociram na Winamp. Ponovim sve do Winamp.exe, opet ništa. Ekstenzija i dalje nije asocirana a računar se ponaša kao da ništa nisam uradio, ništa not responding i sl.

Zaboravim na to, radim nešto drugo, kad evo ti njega kroz 5 (pet) minuta otvori jednom EAC, zatvorim ga ja, pa opet EAC, pa na kraju i Winamp, tačno u intervalima u kojima sam i ja to 5 minuta ranije zahtevao, samo sa zadrškom od 5 minuta. U pitanju je Core i7 sa 16GB RAM.

E sad, nek mi neko od ovih vajnih proponenata Windows 10 objasni zašto njemu treba 5 minuta da obavi operaciju koja se na softveru i hardveru od pre 20 godina obavljala istog trenutka. (retoričko pitanje, pošto sumnjam da imaju objašnjenje, osim da njima "sve radi").

Poslednja izmena:
Ostaceš uskracen za objašnjenje. Nekog prosto mrzi i da dava objašnjenja na glupave primedbe.

pa ja sam vec dobio odgovor - a I podrsku...
mislim da svi (pravi) Win 10 korisnici dele moje misljenje....

e sada,mozda nisam dobro razumeo : zasto je moja primedba "glupava" - koja I nije primedba vec cinjenica...
Mislim da "glupava" samo prikazuje tvoje "kucno vaspitanje" (ako ga uopste imas ?),pozz...
Glupava je jer nema smisla uopšte postavljati pitanje kako to neko nema vremena ili ga mrzi da radi clean install, rasprava o tome nebi ni trebala da se vodi. Činjenica nikako ne može biti, činjenica je nešto što je dokazano a to što si ti napisao nema smisla ni da se dokazuje niti je moguce dokazati, ti si dao primedbu uz tvoju konstataciju kako ti treba sat ili dva za taj posao. Šta si ti hteo da kažeš sa svim time niti mi je jasno niti želim da razjažnjavaš stoga, u pravu si pravi windows 10 korisniče i svi te podržavaju i evo iz ovih stopa cu da uradim clean install i to ne jednom nego 16 puta.

Jučerašnja dogodovština.

Oću da narežem neki audio rip i skinuo sam accurate rip, CUE sheet i sve to, nebitno, uglavnom CUE nije asociran ni na jednu aplikaciju. Oću da ga asociram na Exact Audio Copy. Kliknem Open With, dobijem onaj Windows 10 meni za izbor default aplikacije, nema EAC-a, kliknem browse, nađem EAC.exe kliknem - ništa. Ponovim kroz 20ak sekundi ceo postupak - opet ništa. Sad da vidim dal je do EAC ili do Windows, krenem da ga asociram na Winamp. Ponovim sve do Winamp.exe, opet ništa. Ekstenzija i dalje nije asocirana a računar se ponaša kao da ništa nisam uradio, ništa not responding i sl.

Zaboravim na to, radim nešto drugo, kad evo ti njega kroz 5 (pet) minuta otvori jednom EAC, zatvorim ga ja, pa opet EAC, pa na kraju i Winamp, tačno u intervalima u kojima sam i ja to 5 minuta ranije zahtevao, samo sa zadrškom od 5 minuta. U pitanju je Core i7 sa 16GB RAM.

E sad, nek mi neko od ovih vajnih proponenata Windows 10 objasni zašto njemu treba 5 minuta da obavi operaciju koja se na softveru i hardveru od pre 20 godina obavljala istog trenutka. (retoričko pitanje, pošto sumnjam da imaju objašnjenje, osim da njima "sve radi").
Eto vidis o tome ja pricam, nebrojeno puta sam to radio i uvek istog trena odradi i na PC i laptopu.
I sad ti dodjes i kazes nece, sta da ja mislim? ne radi dobro izbor default aplikacije?

je l ne ko zna kako da proradi store nako dws_lite ciscenja, inace nisam ga obrisao ni njega niti bilo sta sa stora vec samo isao na ono destroy win10 spying

je l ne ko zna kako da proradi store nako dws_lite ciscenja, inace nisam ga obrisao ni njega niti bilo sta sa stora vec samo isao na ono destroy win10 spying
Skini iso i prepucaj windows preko i izaberi da ti sacuva programe itd...
Posle sa disc cleanup obrisi windows old.

pa ko ce to da radi auu, :(
pa je l moguce da se samo vrati neko podesavanje ja neverujem da je obrisano bilo sta...
FiKY2fO.jpg

Razumljivo ako si iskljucivao servise na taj nacin...
Pokusaj sa CMD kao admin sa sfc /scannow, ako uspe sta da sredi...

Može li omanja pomoć? :)
Naime, pre nekog vremena sam na jedan laptop instalirao Win7. Međutim, donese ga gospoja danas i ''videla baba kod komšiku ovi novi windos pa, velim, da gi turiš na njuma'' :) Oću, što da neću. I, sve to lepo prođe, radi 10-ka sve kako treba ali, avaj. U skajpu, za šta se ustvari laptop jedino i koristi, kamera prikazuje obrnutu sliku :d I ne umem to da namestim da bude normalno ... Menjao drajvere, neka, inače vrlo skromna, podešavanja iste ali, rezultat je i dalje isti. U 7-ici je sve normalno funkcionisalo.
Dakle, postoji li neka caka za ovaj model lapatopa, ili ću morati da instaliram neki dodatni SW sa kojim će kamera normalno funkcionisati? Laptop je ASUS K50IJ

^ Imao isti problem i resio sam tako sto sam ubacio drajver za kameru za Win7 sa diska koji je dosao uz laptop.

Poslednja izmena:
A jel se meni cini ili njemu treba za sada dosta vise vremena da udje i windows?
Inace uradio samo clean install posle upgrade...
I hard disk mi bio na 89-95 usage, nasao sam na netu nesto superfetch da iskljucim i evo sada se skroz smanjio usage..

Ne gasi superfetch. Naravno da radi po disku, kako bi premestio fajlove gde mu trebaju.

*** za dupli post, ali evo opet 100% usage hard[/QUOTE

kod mene se to ne desava,a radio sam cistu instalaciju 10tke bar 50 puta na raznoraznim racunarima.taj pocetni usage je,bar po mom iskustvu,vezan za onedrive i sync MS naloga,kad zavrsi sta treba ako nema ogromnih fajlova da sinkuje ne smara a izuzetno je zgodan i ja ga ekstenzivno koristim.isproveravaj win sa DISM i sfc komandama u elevated cmd-u.

edit: naravno,dizi resource monitor i cekiraj sta drlja po disku,mozda je neki virus,malver...

Poslednja izmena:
Glupava je jer nema smisla uopšte postavljati pitanje kako to neko nema vremena ili ga mrzi da radi clean install, rasprava o tome nebi ni trebala da se vodi. Činjenica nikako ne može biti, činjenica je nešto što je dokazano a to što si ti napisao nema smisla ni da se dokazuje niti je moguce dokazati, ti si dao primedbu uz tvoju konstataciju kako ti treba sat ili dva za taj posao. Šta si ti hteo da kažeš sa svim time niti mi je jasno niti želim da razjažnjavaš stoga, u pravu si pravi windows 10 korisniče i svi te podržavaju i evo iz ovih stopa cu da uradim clean install i to ne jednom nego 16 puta.

moram - ovo je jace od mene :
da li tebi neko "drma" kavez ili.?
batice,mislim da ni ti neznas sta si hteo da kazes,
procitaj svoje komentare molim te, (mene ako mozes zaobidji) ,pozz...
______________________________________________________------

Haha da ja sam 24h blejac, tapatalk na androidu je cudo nisi vezan za desktop...

dex,sta ti glumis ? izigravas nekog "strucnjaka" ovde na forumu ili ???
samo sam dao (proverene) savete koje sam testirao na (Win 10)....
ne vidim nista lose u tome....

Vidis li da si u konfliktu sa vise ljudi, ko ti je trazio savet? To sto si napisao da je refrash nesto drugo a u stvari je malte ne skoro kao clean install, brise drajvere ostavi tek neku app, slicno kao da radim upgrade sa rtm-a na th2, traje pa traje...
Stim da zahteva usb ili cd sa iso fajlom...

Da sam znao neko drugo resenje sigurno to nebih radio ali nisam, jednostavno se moras pomiriti sa cinjenicom da ti oni rade sa sistemom sta hoce ili ga jednostavno izbegavati, i to je to.
Svestan sam da je dws poremetio AC iako nisam dirao metro app,...
Kapiram da je firewall rules blokirao push servis i eto mrtvog AC bez notifikacija, kao i mrtvog WU iako i to nisam dirao i DWS-u...
Moja krivica, a to sto neko voli da instalira win svakih 7dana iz neke svoje zabave to je druga stvar, meni je to npr nepotrebno.

I da, smatram upgrade wina kao jedno retardirano resenje da ti u 21veku skidas ceo esd 3gb u WU i sa njime dobijes jako male promene, prosto da places...
Windows 10 kao servis, sa svakom malom ispravkom u novoj verziji sledi tovar...

Da i pored toga koristim w10 iako sam bio zadovoljan sa w7,8.1 imam pravo da kritikujem, nisam "hejter" nego korisnik koji zapaza neke lose strane sistema.

Poslednja izmena:
Ukljucio sam opet superfetch, uradio sfc /scannow, skinirao sa malverom,avirom, i za sada je normlano disk usage...
Videcu dal ce da bude neke promene.

pa ja sam vec dobio odgovor - a I podrsku...
mislim da svi (pravi) Win 10 korisnici dele moje misljenje....
Ne delimo tvoje mišljenje, al ko zna, možda ja nisam "pravi win10 korisnik". Možda je ovo što koristim neki lažni Windows, a možda sam i ja lažan. (pravi win10 korisnik - smešno!)

U svakom slučaju, ja bih zabranio savete tipa "uradi clean install" za svaku sitnicu. To je toliko glupavo da nemam reči.

I ovi što skidaju neke kung-fu "disable windows spying" programe, pa posle traže ovde odgovor zašto im ne radi Windows Store... mislim stvarno... idi na forum DWS pa pitaj tamo.

Poslednja izmena:
Mislim da moras da ubacis jos aplikacije Asus Virtual Camera i LiveFrame.

Ubacio i to Virtual Camera i taj LifeFrame3 sa asusovog sajta, ali baba i dalje naglavačke :) Evo celo popodne sa majam sa tim goMnom od kamere, jeftinije bi bilo da sam otišao i kupio babi kameru da se ne zaHebavam.

PS: I, nije samo to ... aj što je Win10 deinstalirao CCleaner i MalWarebites, nego i printer, i neki skajp telefon i aplikaciju za stari samsung telefon .... Hebeš sistem, ima da radim celu noć dok ga nabudžim da radi ...

Ali bar ovu kameru da rešim nekako ako može, to je u prioritetu :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno