Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Jeste novi iso th2 skinuo sam i ja nabacio na fles.

ima opcija da skipujem ključ, ali mi je bilo glupo da skipujem kada već imam ključ.
ništa sada sam skinuo iso fajl sa obe verzije i 32 i 64 bita pa ćemo videti.
a i formatiraću particiju iz linuxa pošto imam dual boot pa ćemo videti kako će ispasti.
Pa skipuj ključ i verovatno ce ti ostati aktivacija, svakako ti je legalan os.

Ja sam od 10 odustao na jos neko vreme (makar i po cenu DX12), jer mi glavni programi nisu radili uopste i dok sam pokusavao da se vratim na 7 sreo sam se sa najcudnijim problemom do sad. Prvo, 10 je napravio nekakvu particiju koja nije mogla da se obrise prilikom formatiranja SSD-a, onda je instalacija 7 prosla kako treba ali aktivacija nije mogla da se obavi nikako. Ali bas nikako. Cak ni lecenjem. Posumnjam da mi ta particija od 450MB pravi problem i probam da je izbrisem ponovo, ne moze. Ubacim Linux, live dizanje zakuca na 4 razlicite verzije. Zezao sam se pokusavajuci da obrisem tu particiju dva dana. I onda iskopam disk sa 7 koji sam instalirao jos 2013. sa kojeg sam i uradio upgrade (i ta sedmica je ruku na srce radila savrseno svo vreme) i uspeo sam da obrisem particiju, instaliram sistem kako treba i aktiviram ga iz prve. Sad cu imati malo vremena za zezanje pa mozda ponovo pokusam sa 10 da vidim jesu li sredili probleme sa kojima sam se ja susreo. Da budem iskren, onoliko koliko sam koristio 10, sve je radilo odlicno, tecno, ultra brz boot sto me je odusevilo. Ali dok sam usao u Control Panel trebalo mi je dobrih 2min :) Kao sto neko ranije rece, neke stvari su promenili samo da bi ih promenili, da se vidi da su "radili". Taj minimalizam koji pokusavaju da kopiraju od meka je bespotreban. Bolje da su isli sa izgledom interfejsa 98. pa neka menja kako ko zeli. Ovako nit' smrdi nit' mirise, meni bar. Prelazak sa XP na 7 je meni bio dosta manje konfuzan nego sa 7 na 10. Nisam pesimista samo mislim da za nekoga ko racunar koristi intenzivno za kreiranje 3D sadrzaja Win10 jos uvek nije potpuno spreman. I da, je l' jos nekome osnovni desktop win10 lici na fedoru sa gnome3? :D

videćemo kada dođem kući pošto sam trenutno na poslu.

Ja sam od 10 odustao na jos neko vreme (makar i po cenu DX12), jer mi glavni programi nisu radili uopste i dok sam pokusavao da se vratim na 7 sreo sam se sa najcudnijim problemom do sad. Prvo, 10 je napravio nekakvu particiju koja nije mogla da se obrise prilikom formatiranja SSD-a, onda je instalacija 7 prosla kako treba ali aktivacija nije mogla da se obavi nikako. Ali bas nikako. Cak ni lecenjem. Posumnjam da mi ta particija od 450MB pravi problem i probam da je izbrisem ponovo, ne moze. Ubacim Linux, live dizanje zakuca na 4 razlicite verzije. Zezao sam se pokusavajuci da obrisem tu particiju dva dana. I onda iskopam disk sa 7 koji sam instalirao jos 2013. sa kojeg sam i uradio upgrade (i ta sedmica je ruku na srce radila savrseno svo vreme) i uspeo sam da obrisem particiju, instaliram sistem kako treba i aktiviram ga iz prve. Sad cu imati malo vremena za zezanje pa mozda ponovo pokusam sa 10 da vidim jesu li sredili probleme sa kojima sam se ja susreo. Da budem iskren, onoliko koliko sam koristio 10, sve je radilo odlicno, tecno, ultra brz boot sto me je odusevilo. Ali dok sam usao u Control Panel trebalo mi je dobrih 2min :) Kao sto neko ranije rece, neke stvari su promenili samo da bi ih promenili, da se vidi da su "radili". Taj minimalizam koji pokusavaju da kopiraju od meka je bespotreban. Bolje da su isli sa izgledom interfejsa 98. pa neka menja kako ko zeli. Ovako nit' smrdi nit' mirise, meni bar. Prelazak sa XP na 7 je meni bio dosta manje konfuzan nego sa 7 na 10. Nisam pesimista samo mislim da za nekoga ko racunar koristi intenzivno za kreiranje 3D sadrzaja Win10 jos uvek nije potpuno spreman. I da, je l' jos nekome osnovni desktop win10 lici na fedoru sa gnome3? :D
2 minuta za ulazak u Control Panel? sa SSD? kod mene je nekih 0.5 sekundi.
Ipak ti odustani...

jericho i ostali:

da,prosao je u dva navrata,jedan sa mrtvog asus laptopa,jedan koji je drugar dobio uz desktop racunar (ali mislim da to nije bio starter kljuc,ne secam se tacno koja verzija,svejedno je isao na home) na 64bit home th2.a i ako se malo razmisli,nema razloga da ogranicavaju kad vec moze 64bit na predhodno aktivirani 32bit.

i po sto pedeseti put: ako vam je vec bilo kakav win10 legalno aktiviran,apgrejdom,cistom instalacijom,cime god,mozete sa nule,cisto,bilo koju verziju da stavite ako je ista edicija (pro,home...) ostaje aktivacija.dakle ako ste imali aktiviran npr RTM win 10 home 32bit,mozete bez ikakvih kljuceva i dodatne aktivacije cisto,sa nule (sa sve npr secure-erase ssd-a gde je bio win) da stavite win10 th2 64bit home.bitno je samo da je ista edicija.

Koje to glavne programe koristiš kad ti ne rade? I zašto bi brisao te particije od cca 450 MB?

jericho i ostali:

da,prosao je u dva navrata,jedan sa mrtvog asus laptopa,jedan koji je drugar dobio uz desktop racunar (ali mislim da to nije bio starter kljuc,ne secam se tacno koja verzija,svejedno je isao na home) na 64bit home th2.a i ako se malo razmisli,nema razloga da ogranicavaju kad vec moze 64bit na predhodno aktivirani 32bit.

Ako gledamo logicno, slazem se, ne postoji nijedan razlog zasto bi to ogranicenje postojalo - ali sami navode da postoji, video si i sam. Kojom logikom su dosli do toga, to je tesko dokucivo.

sada sam proveravao update i dao je novu verziju win,
qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq.PNG, da li da mu dozvolim da radi ovaj update ili da prekinem pa da skidam direktno sa MS i cist install?
Ako ga pustim da se sam update-uje da li ce da mi poremeti driver-e

@vuk nisi me razumeo, 2min dok sam nasao da otvorim ono sto sam hteo :)
@martin autodeskove programe, jedino je Maya radila i Photoshop (photoshop ce raditi i na digitronu koliko je savrsen), Max nije hteo ni da se upali, Autocad krene da startuje pa izbaci kojekakve errore, Revit prvo nije hteo da se upali, pa posle par sati jeste, pa onda grafika nije bila podrzana (gtx 970), pa posle drugih par sati jeste, pa onda ponovo nije dok nije poceo da prikazuje crn ekran u radnom prozoru, Dynamo kao da nije ni postojao. Sve verzije su 2016 sa poslednjim R/SP koji su bili dostupni. Sto se tice particije, to je napravio win10 prilikom instalacije i naravno da sam hteo da je obrisem kad sam krenuo ponovo da instaliram win7.

Iz mog ugla prednosti win10 su brzina, brzina i brzina. Kad konacno proradi ono sto meni treba videcemo sta jos valja ali u ovom trenutku mislim da je win7 superiorniji za ono za sta ja koristim racunar. Videcemo za par sedmica kad ponovo instaliram jer tad zavrsavam sve projekte na kojima trenutno radim i imacu viska vremena da se zezam sa time.

Ako gledamo logicno, slazem se, ne postoji nijedan razlog zasto bi to ogranicenje postojalo - ali sami navode da postoji, video si i sam. Kojom logikom su dosli do toga, to je tesko dokucivo.

to su navodi iz 3 jula za RTM kad jos ovo ubacanje kljuceva nije radilo,nigde nisam video nista slicno za th2.ovde je neko rekao da ce moci,ja pokusao jer me mrzelo vise da se petljam sa po mom misljenju uzasnim win7 pa prepucavanjem dva puta sa win10.i radi u praksi.e sad,dal' ce da zmure na ovo (jer win7 kljucevi mogu da se nadju za tepsiju ribe) do kraja onih godinu dana free apgrejda,ili ce da ukinu,ili ce da sve te aktivacije obore nem' pojma.za sad radi,i 'tehnicki' je legalno.

Kod mene je upgrade trajao oko sat vremena ali je pobrkao sve stvari. Prvo je instalirao i vratio neke nepotrebne metro aplikacije, pola podešavanje mi je resetovao, firefox mi je bio pucao na svakom koraku, flash player počeo zezati, a da ne pričam o smeću koji je ostavio za sobom (mislim da sam oko 20GB očistio sa disk cleanup).
Pošto sam već bio primoren da ponovo prođem kroz podešavanja i većinu stvari ponovo podesim onda sam bolje uzeo i odradio clean install sa fleškom koju je napravio sa MediaCreationTool. Ključ nisam unesivao, a licensu je odmah skontao nakon završetka instalacije. Instalirao sam sveže programe i za sada sve super radi. Prosto taj njihov upgrade nije baš najsrećnija stvar ...

Ja se ponekad ozbiljno zapitam dobijam li ja iste fajlove i upgrade kao pojedini ovde.

Kada smo vec kod toga...

Screenshot (37).png

Hoce li vise ubaciti detaljan changelog za svaki kb i major upgrade... Zar im je toliko tesko da ubace jedan info screen... Moderan sistem sa zaostalim resenjima.

da li je obavezan secure erase prilikom clean instalacije windowsa 10? inače ssd mi je relaivno nov 850 evo 250GB...sa uključenim fastbootom(uefi) ulazi u sistem za desetak sekundi od pritiska na power dugme...inače ne mogu da uđem u safe mode nii u bios jer ne prepoznaje usb tastaturu kako je fast startup uključen. da li u tom slučaju moram da nabavim ps2 onu starinsku sa okruglim džeko ili?hvala

Vrlo verovatno da proizvodjac ploce ima neki software za fastboot koji mozes da skines pa da ga iskljucis kad ti zatreba ulazak u bios.

da li je obavezan secure erase prilikom clean instalacije windowsa 10? inače ssd mi je relaivno nov 850 evo 250GB...sa uključenim fastbootom(uefi) ulazi u sistem za desetak sekundi od pritiska na power dugme...inače ne mogu da uđem u safe mode nii u bios jer ne prepoznaje usb tastaturu kako je fast startup uključen. da li u tom slučaju moram da nabavim ps2 onu starinsku sa okruglim džeko ili?hvala
Bilo je to vec na predhodnim stranama, izgasi fast boot, u windowsu fast startup...

pazljivo sa atheros drajverima,ima sto zilijardi verzija zavisno od oem-a ploce,drzite se onih sa support-a od matcnih,ovo je bio treci komp kojem sam resavao memory leak zbog levog drajvera.batalite driver apdejtere sem onih od proizvodjaca maticnih,samo brljave.

Nigde veze, recimo meni sad na lapu po hardware id pokazuje da je za FUJITSU :d

Ako je gigabyte ploča onda ima softver za ulazak u bios (ako je ukljucen fastboot). A za safemode idi -run,msconfig izaberi safemode i to je to...

Nazad
Vrh Dno