Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Upravo te matore masine su razlog kupovine novih konfa, vidim svako fura telefon od po 200,300eu a nema za konfu koju menja na par godina, ma daj o kojoj to bedi ti pricas.
Pa dobro pogledaj mapu malo pa vidi kakvo je stanje u Svetu, nisi svi u fazonu da drze masine stare 10,15 god.
Radi covece malo i po Dedinju, sta si zapeo za ruralne sredine :p
Ka npr furam matoru masinu zato sto radi jos uvek lepo, dodao sam tu par stvari, zamenio i lepo radi, imam za novu konfu ali nesto nemam potrebe za istom, dokle god ova radi.
Maticna stara 8god
HDD 7god
PSU 6god

Radi, i nadam se jos ce ;-) a i rade na tom hw sce verzije wina od Xp pa na dalje.

Ti gledas na w10 kao da je stanje u Svetu bedno kao u Srbiji...aj sad kreni da komentarise koliko ljudi zna sta je cpu, dali je bitno kvalitetno napajanje i zasto kunfu napajanja su los izbor.
Vecina se ne zamara ili zanemari problem ili da kes da se to sredi, nema tu beda, skupe se pare, nije sve tako crno kao sto mislis.

Poslednja izmena:
Ma dobro, za bogate zemlje koje imaju platu 1500+ evra mesečno nikakav problem da se kupi novi računar i to je super. Samo što to mi nismo i ne živim u takvoj zemlji.

Začudio bi se koliko ima privatnika koji vrte sasvim fenomenalnu kintu godišnje, ali nema šanse da kupi novi računar dok stari ne crkne. Jednostavno dok radi i dok završava posao nema promena.

Pa jedan još uvek vrti Windows 98SE na kompu, na njemu zakačeno neka mašina za mešanje boja i nema razloga da se takav komp menja. Dobro, to je esktreman primer, ali onaj ko ima neki AM računar single core, 1 - 2GB RAMa i Windows 7 starter (ovo ti je redovna pojava po firmama), taj nema šanse da kupuje novi komp, jer je takav računar idealan za program za računovodstvo i ERP generalno.

I naravno, takav računar je dobio Get Windows X malware i ako prihvati instalaciju, a sudeći po onom članku što neko šatro ne može da ga otvori, ta ponuda postaje sve agresivnija i agresivnija, eto belaja i za mene koji sam plaćen paušalno u tim firmama (te mi samim tim odgovara da što manje posla imam), em za samog poslodavca jer mu neće raditi računar kako treba, a vreme = novac.

Samo čekam kada će u normalnim zemljama da pokrenu kolektivnu tužbu protiv MS za nanetu štetu, a tek me zanima kako će državne i bezbednosne agencije da prihvate Windows 10 i njegove spyware komponente. Kako i sam radim u MO, javljam utiske za par godina. :D

Dobro ako po tvojoj logici treba covek da zaradjuje 1500e da kupi PC, kako ljudi sa 300e pa skupe za nov PC, to nema da vidis mislis da je ne moguce!?...
Nisi pomenuo XP, u mnogim firmama se fura i dalje taj sistem, ja koristim XP sp3 intela na 3ghz i 512mb rama, to radi lepo sa dva to tri otvorena programa, nikako vise ;-) tu nemam get win.
Sve dok se w10 sam ne instalira na PC, i isti pre toga skine, niko nema razloga da tuzi MS. Oni ti nude, tvoje je da prihvatis ili ne, koliko se secam taj get win ima i hw analizu, tako da ne moze na krs masinu da pokrene instalaciju kao sto pises.

Poslednja izmena:
Može li ili ne, na žalost pokreće se na krš mašinama. :( Ovo oko XP računara se slažem.

Koji je poslednji zvanicni build posle zvanicnog update za sve smrtnike, osim insidere ?
Zna li se?

Ortak planira da pređe sa Windows-a 7 na Windows 10, međutim, ima ATI Radeon HD 4850 grafičku. Da li ova kartica radi pod Windows-om 10 tj. da li Windows Update nalazi drajver za nju?

wddm 1.3 verovatno.nema katalista ali bi trebalo sve da radi,ukljucujuci i akceleraciju.

Izasli AMD 15.10 beta za win10...

Ljudi, kako radi ova nova Messaging aplikacija na poslednjem buildu? Bio sam insider, pa sam ostao na 10240, ali kopka me da se apdejtujem na poslednji build, zbog novih Mess. i Skype aplikacija...

Jel se sinhronizuju SMS-ovi sa telefonom i da li radi sa Androidom, ili samo sa WP?

Dobro ako po tvojoj logici treba covek da zaradjuje 1500e da kupi PC, kako ljudi sa 300e pa skupe za nov PC, to nema da vidis mislis da je ne moguce!?...
Nisi pomenuo XP, u mnogim firmama se fura i dalje taj sistem, ja koristim XP sp3 intela na 3ghz i 512mb rama, to radi lepo sa dva to tri otvorena programa, nikako vise ;-) tu nemam get win.
Sve dok se w10 sam ne instalira na PC, i isti pre toga skine, niko nema razloga da tuzi MS. Oni ti nude, tvoje je da prihvatis ili ne, koliko se secam taj get win ima i hw analizu, tako da ne moze na krs masinu da pokrene instalaciju kao sto pises.

Nemoj svirati. U pravu je Bachi. Lako je takvima ko ti, vjerovatno zive kod roditelja, ne rade, i jedina briga u zivotu kupiti novi komp i tome slicno. Covjek koji zavisi sam od sebe, tesko da moze nesto sa 300e, pored toliko drugih obaveza i troskova. Treba vammalo zivotnog iskustva da vidite kako stoje stvari.

Ortak planira da pređe sa Windows-a 7 na Windows 10, međutim, ima ATI Radeon HD 4850 grafičku. Da li ova kartica radi pod Windows-om 10 tj. da li Windows Update nalazi drajver za nju?
Sve kartice od HD serije pa na dalje su lepo podrzane u XP, Vista, W7, 8, 8.1 i 10. Negde su wddm negde full catalyst verzije dostupne.
@nemanja066 odakle ti to da zivim sa roditeljima?
Ako imas skilla nadjes placeniji posao, eto para...ako ne nadjes posao, menjas lokaciju gde mozes da radis i zivis kao covek.
Nekome je briga sta ce da vozi a nije ultra bogat, a komp nije izdatak toliki da ne moze neko sebi da ga priusti.
U ostalom sta ce ti PC, bez njega se moze.

Poslednja izmena:
Da li se u okviru samog Win-a nekako moze podesiti da se raspored ikonica ne mijenja nakon promjene output-a na grafickoj? Dakle, cesto spajam lap top na tv i skidam i svaki put mi nastane haos na desktopu.

Cime to mogu da fiksiram jednom za svagda?

E to i mene zanima, dobro me podsjeti, ali na windowsu 7. SVaki put se poremeti raspored iikonica. Hajd' Bachi iskopaj nesto, neki Locker ako ima.

Poslednja izmena:
Ја користим неки домаћи производ, мислим да се зове IconPusher који памти распоред па и ако се забрља, један клик све врати на своје.

isključio sam onedrive i uninstalirao ga. uz to i očistio repove u registry-ju...da li je ovo pametno? jer iritiralo me je, svaki dokument itd. je čuvao u onedrive, a ja sam prešao na google drive...greška ili ne? hvala

Pitao sam i podršku i MS Coummunity, pa i Windows Central Forum,zna li neko kako da namestim da mi se ikonice u taskbar-u ne refresh-uju prilikom brisanja fajlova/slika/apps-a???
Stvarno je već smorilo stalno refresh-ovanje!

Koristim Insider Preview još od zimus. Menjao sam skoro sve u kućištu u zadnja 2 meseca osim SSD-a i HDD-a i sada dobijam poruku da mi je neispravan serijski i da moram da aktiviram Windows. Neki predlog?

ili da kupis ili znas vec i sam kako da se snadjes na torentima.

Ja cepam insider buildove vec par meseci uz windows.old foru i sam mi se aktivira posle instalacije a a nisam prijavljen kao insider vec mi je local account.

Da li se u okviru samog Win-a nekako moze podesiti da se raspored ikonica ne mijenja nakon promjene output-a na grafickoj? Dakle, cesto spajam lap top na tv i skidam i svaki put mi nastane haos na desktopu.

Cime to mogu da fiksiram jednom za svagda?

Ja kad izvadim kabl od projektora ili eksternog monitora, ikonice se same vrate na mesto, samo ne smeš da ih pomeraš dok su pretumbane. Windows 7.

Registrovao sam se za Insider builds.... Malo su me uplasili onim,da ako hocu "out", moguce je da cu morati sve da brisem pa ispocetka... Evo sad mi trazi da restartujem komp da bi sve pocelo... a ja se u trenutku predomislio... :D :D
Sta vi mislite, da li ucestvovati u ovome?

ne.

prvo pravilo kapitalizma je - ništa nije džabe, i sve što se nudi džabe, nije baš to što se vidi na prvu.

Registrovao sam se za Insider builds.... Malo su me uplasili onim,da ako hocu "out", moguce je da cu morati sve da brisem pa ispocetka... Evo sad mi trazi da restartujem komp da bi sve pocelo... a ja se u trenutku predomislio... :D :D
Sta vi mislite, da li ucestvovati u ovome?

Ako hoćeš među prvima da imaš najnovije opcije onda uđi u insider program. Negativna strsna je što novitwti mogu da se pokažu nestabilnim na tvom računaru i da imaš probleme.
Ako izuzmemo ove priče o špijuniranju, insajder verzije su za tebe ako si iskusan korisnik i voliš da eksperimentišeš. Insahder program nije za tebe ako nisi iskusan korisnik i želiš stabilan sistem.
Obzirom da pitaš za savet mislim da spadaš u drugu grupu.

Nekako sam uspeo da nateram stari HP LJ1022 da radi pod Win10. Malo sam se zekio sa *.sys file-om, ali je uspelo.
Još da prinudim i skenera da radi, pa možda i ostanem na Win10 :d

Nazad
Vrh Dno