Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Jel Vam se desava da puca Wifi? Radi odlicno u sobi u kojoj mi je ruter, a cim odem u drugu sobu (u kojoj inace wifi na tel radi super) veza spadne na 1 ili 2 jačinu ili pukne. Neupotrebljiv je skoro... Jel imao neko ovaj problem?

a da prvo se poigras sa drajverima i softverom pre nego sto posumnjas na OS?

Jel Vam se desava da puca Wifi? Radi odlicno u sobi u kojoj mi je ruter, a cim odem u drugu sobu (u kojoj inace wifi na tel radi super) veza spadne na 1 ili 2 jačinu ili pukne. Neupotrebljiv je skoro... Jel imao neko ovaj problem?
Setuj ga na n standard ili ako imas bolju antenu npr od 7db turi na ruter, meni lepo radi. Naravno sveze drajvere turi, u taj laptop?!' ili tablet..

Poslednja izmena:
Ako hoćeš među prvima da imaš najnovije opcije onda uđi u insider program. Negativna strsna je što novitwti mogu da se pokažu nestabilnim na tvom računaru i da imaš probleme.
Ako izuzmemo ove priče o špijuniranju, insajder verzije su za tebe ako si iskusan korisnik i voliš da eksperimentišeš. Insahder program nije za tebe ako nisi iskusan korisnik i želiš stabilan sistem.
Obzirom da pitaš za savet mislim da spadaš u drugu grupu.

Spadam u prvu grupu i volim da probam sve sto je novo... E sad,jedino bi me zezunlo da mi odjednom zezne komp,da ne mogu da ga ukljucim...a ovako ako bude po neki sitan bag,nema veze...
Koja je poslednja zvanicna verzija win10, tj koji build?

Setuj ga na n standard ili ako imas bolju antenu npr od 7db turi na ruter, meni lepo radi. Naravno sveze drajvere turi, u taj laptop?!' ili tablet..

Nemam tu antenu a sto se tice drajvera potrazicu ih na Intelovom sajtu za moj laptop. U device manageru pod Network adapters stoji Broadcom 802.11n Network adapter i Realtek PCIe GBE Familly Controller. Da skinem za oba ili da samo ovaj Broadcom? Kako da podesim taj n standard?

Spadam u prvu grupu i volim da probam sve sto je novo... E sad,jedino bi me zezunlo da mi odjednom zezne komp,da ne mogu da ga ukljucim...a ovako ako bude po neki sitan bag,nema veze...
Koja je poslednja zvanicna verzija win10, tj koji build?
10240 "Obična" i 10565 Insider, možeš da je skineš sa MS Sajta.

Ja imam problem sa aktivacijom na laptopu, s drugim hard diskom, sve ostalo je identično.
Nažalost još nije u zvaničnom ubaciti ključ od osmice ili sedmice.

Koliko je maksimum čekanja da se aktivira? Desetak minuta je na mreži i ništa.

dobro bre ivica kad si cuo za ijedan win koji nije mogao da se upali?ja jedino kad zaboravis da skines nvidia drajvere i na divlje uletis sa radeonom,i to je frka samo kad je sistem na ssd-u pa nemeres dodjes do safe moda,a nemas recovery medij,neki linux,strelec/hirens itd.

na ovim insajder build-ovima najgore sto moze da se desi je tipa random win bag i slicne gluposti,ja sam na zadnjem build-u,a sem one gluposti da borderi ne mogu sami da nadju boju po wallpaperu vec se vrate sami na onu stock slajm win10 plavu,nema ama nista da nece i nemere.a sam messaging app je isplatio prelazak na ovaj build.

Nemam tu antenu a sto se tice drajvera potrazicu ih na Intelovom sajtu za moj laptop. U device manageru pod Network adapters stoji Broadcom 802.11n Network adapter i Realtek PCIe GBE Familly Controller. Da skinem za oba ili da samo ovaj Broadcom? Kako da podesim taj n standard?
Pa kakav to ruter imas, bez antene :) nije ni cudo sto imas slab signal, skini drajvere za wifi modem, znaci broadcomm, ako ne kacis laptop na lan onda i nemas potrebe da inataliras realtek drajver.

Bolji prijem signala je preko n standarda, zato ti preporucujem, udjes u device manager/network adapters/

broadcom1.jpg
primera cisto

Naravno ako ruter koji koristis je neki krs i star je mnogo onda i nema n standard ostavi ga na b/g (vidi sam ruter da podesis na n standard da emituje).

Poslednja izmena:
Pa kakav to ruter imas, bez antene :) nije ni cudo sto imas slab signal, skini drajvere za wifi modem, znaci broadcomm, ako ne kacis laptop na lan onda i nemas potrebe da inataliras realtek drajver.

Bolji prijem signala je preko n standarda, zato ti preporucujem, udjes u device manager/network adapters/

Pogledajte prilog 181868
primera cisto

Naravno ako ruter koji koristis je neki krs i star je mnogo onda i nema n standard ostavi ga na b/g (vidi sam ruter da podesis na n standard da emituje).

Hahahha,ima antenu, nego sam te razumeo da ubacim neku drugu,kvalitetniju umesto postojece... Nasao sam ovo u properties, ali nema n, ima samo bg i nudi mi ove 2 stavke kao sto si okacio 20 i 20/40? Da izaberem ovu 20/40...? Klasicni ruter imam TP Link od 2500 din,dobio ga na koriscenje iz Radijus Vektora. Imas preporuku za neki kvalitetniji,sa tim n standardom?

Imas odg na pp da ne idemo ovde u off, postujem pravila :)

sad mi se instalirao 10565 i stoji u uglu "Evaluation copy. Bild 10565". Proveravao sam i stoji da je Windows i dalje aktiviran.

to je nevezano za aktivaciju,uvek na insajder build-ovima pise verzija build-a u cosku,tako je oduvek.

A to nestaje onda kod zvanične verzije? I da li se zna koje su promene? Do sada sam jedino video da Edge ima tab preview i nove ikonice u Devices and Printers

kacio decko pre par strana full link oficijelni sa svim apdejtovima sto napravise.

da,verzije za mase (i ovo je "zvanicna" verzija,nisu ovo sklepali tamo neki indijci po supama) nemaju watermarkove na desktopu.ako ti toliko vec smeta,izguglaj,bilo je par tulova da se ukloni watermark.

Hajde ako neko moze da pripomogne.Nisam imao nikakvih problema sa win 10 do pre neki dan i primetim slucajno da mi system interrupts jede cpu,nista strasno nikad vise od 5 posto,ali nervira.Malo se pozabavim i preko win performance analyzera vidim da usb.sys pravi probleme.Brisi,instaliraj druge drivere,ove,one,uvek isto.Na kraju clean install ali ne vredi.I posle sve patnje vidim da imam par IRQ konflikata.Sve u svemu,to je problem ali ne znam kako da ga resim.Realno,ne pravi meni to nikakve probleme nego mi upada u oci i nervira me.Postoji li sansa da je do rama?Imam 3gb na 2 modula.Jedan je apacer 2gb 1333mhz a drugi elpida 1gb 1066mhz.Ram nisam nikad OC,mozda bi i pokusao ako je to ali uz neciju asistenciju.Ovo sam ubacio u win 10 temu jer nisam imao system interrupts na win 7 siguran sam jer redovno proveravam task m,zato sto imam krs od kompa i pazim kako se ponasa.Pa ako neko ima ideju neka pomogne,evo i par slika.Capture.JPGCapture1.JPGCapture2.JPGCapture3.JPGCapture4.JPG

kad si vec radio clean install stavi sedmicu pa uporedi.

Kakav net koristis? lan ili nesto preko usb?

kad si vec radio clean install stavi sedmicu pa uporedi.

Mogu i to da uradim ali sam siguran da nije bilo toga na sedmici.Bukvalno dnevno par puta pokrenem task da vidim sta se desava.Nije ga bilo ni kad sam upgrade na 10-ku,nego tek posle ali kad tacno to ne znam.

Imas problem sa konunikacijom neke komponente. "system interrupts"
Probaj da izgasis "turn on fast startup" restartuj komp pa vidi.

probaces sve samo da ispadne da bude do 10tke?nema veze sto nije bilo na sedmici,hardver se kvari u medjuvremenu itd.najsigurniji ces biti kad odradis clean install.mozes i na drugom disku/particiji...

probaces sve samo da ispadne da bude do 10tke?nema veze sto nije bilo na sedmici,hardver se kvari u medjuvremenu itd.najsigurniji ces biti kad odradis clean install.mozes i na drugom disku/particiji...

Ma kakvi bre.Pa ne pada mi na pamet da se vracam na 7-icu i nisam od onih sto pljuju po 10-ki.Ni ne mislim da je do 10-ke,pre ce biti do Rama,vidim da su razlicite latencije.Probacu sad 7-icu na drugi hdd.Mogu samo da prebacim u biosu boot na taj hdd i da na njega dignem 7-icu,da se na ovome drugom gde mi je 10-ka nista ne desi i posle samo da vratim boot na ovaj sto sad koristim?

Ma kakvi bre.Pa ne pada mi na pamet da se vracam na 7-icu i nisam od onih sto pljuju po 10-ki.Ni ne mislim da je do 10-ke,pre ce biti do Rama,vidim da su razlicite latencije.Probacu sad 7-icu na drugi hdd.Mogu samo da prebacim u biosu boot na taj hdd i da na njega dignem 7-icu,da se na ovome drugom gde mi je 10-ka nista ne desi i posle samo da vratim boot na ovaj sto sad koristim?
Uglavnom,da li mogu da na drugi hdd na kom nemam nista podignem 7-icu i da ne zeznem 10-ku koja nije na tom hardu?Pretpostavljam da mogu?

da,samo raskaci hdd na kojem je 10tka da bootloader ne krene da brljavi.posle samo u biosu vratis boot order da butuje sa diska gde je 10tka.ako imas neke fajlove na tom disku za sedmicu samo ne formatiras taj drajv tokom instalacije,i win ce samo dopise svoje fajlove,nece ih dirati.

ram nemere radi na razlicitoj frekvenciji i latencijama.radice na visim vrednostima latencija tj citace SPD gde je u 90 posto slucajeva 1333mhz 9-9-9-21 za ddr3.

Ma nemam nista na tome,to sam uzeo za bekap ali je jos uvek prazan.Sad cu da probam pa javljam.Pusticu i memtest.

Ne vredi,nastavljam sutra.:) Znaci,crko mi je taj samsung hdd.Bio je prikljucen i spremljen za bekap i hdd sentinel je pokazivao sve 100% bez bad sektora.I sad raskacim taj seagate gde mi je win10,samsung ostavim i da dignem 7-icu na njega kad na pocetku instalacije ne vidi drive uopste,sta je koji djavo,prebacuj ga sa jednog sata konektora na drugi ne vredi.Vratim ovaj seagate sa win10,ostavim prikljucen i samsung,ne vidi se vise ni u win10.Inace sam taj samsung kupio na kp pre mesec dana,ubacio odmah da proverim i sve ok,prebacio par fajlova na njega,radi sve kako treba,formatirao ga i ostavio pa reko bekap cu uraditi kad sredim ovaj system interrupts.Imam jos neki maxtor,probacu sutra da dignem 7-icu na njega.

Vrh Dno