Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Vase misljenje.. Koristim Win10 od samog izlaska i nemam ni jedan antivirus. Citao sam ranije da je windows defender sasvim dovoljan u kombinaciji sa malwarebytesom.. Na 8.1 sam tako iradio i apsolutno nisam imao nikakvih problema.. Vidim da ovde neki od vas pominju kav i eset, pa me zanima misljenje o onom prethodnom sto sam napisao? :)

Meni i dalje nije jasno zašto ne radi screen sejver? čitao unazad postove da skontam da li je to problem do drajvera grafike ili do win10, pa mi se čini da je to ipak do win10 i da li je bilo neka najave da će taj prob biti rešen. Nervira me da kada ustanem od stola slika na kompu stoji sve vreme, ne volim da mi je ekran na izvolte :D ako me razumete o čemu pričam.

Poslednja izmena:
Meni i dalje nije jasno zašto ne radi screen sejver? čitao unazad postove da skontam da li je to problem do drajvera grafike ili do win10, pa mi se čini da je to ipak do win10 i da li je bilo neka najave da će taj prob biti rešen. Nervira me da kada ustanem od stola slika na kompu stoji sve vreme, ne volim da mi je ekran na izvolte :D ako me razumete o čemu pričam.

Skini Display Driver Uninstaller: http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html , isključi Internet konekciju i iz safe mode-a očisti postojeći drajver. Zatim instaliraj ovaj drajver: http://developer.download.nvidia.co.../355.97_geforce_win10_64bit_international.exe .

Poslednja izmena:
Samo treba reći da su ovi drajveri bazirani na 355.58, ne sadrže fixove iz 355.80/83/84 drajvera, tako da ih je bolje zaobići.

Samo treba reći da su ovi drajveri bazirani na 355.58, ne sadrže fixove iz 355.80/83/84 drajvera, tako da ih je bolje zaobići.

Kažu da 355.97 sadrži ispravke i profile igara kojih čak nema u 355.84.

EDIT: Meni svakako i ovaj drajver krešuje dok koristim PROKLETI Viber za Windows Desktop!!! Krešuje 2-3 puta dnevno i to kad mi neko pošalje poruku. Zvanična Viber podrška ne može da mi pomogne, kažu da program nije uopšte testiran na Windows-u 10 i da nema podršku za Windows 10! Nvidiji sam par puta slao zvaničan feedback sa detaljnim podacima, ali džabe. Crash drajvera može da izazove i loše napisana aplikacija, tako da Nvidia očito nije kriva u ovom slučaju.

Dakle, drajver mi puca samo dok koristim Viber, i to OpenGL drajver. Nijedan problem nemam ni sa jednom igricom.

Ovo počinje da me izluđuje!!! Što je najgore, većina ljudi sa kojima najviše komuniciram koristi Viber! Zašto su kod đavola blokirali na Store-u Windows 8 univerzalnu aplikaciju? Radila je u početku na Windows-u 10 sve dok je nisu blokirali.

Da se vraćam na 8.1 samo zbog PROKLETOG Vibera, ne pada mi napamet!

Poslednja izmena:
Vase misljenje.. Koristim Win10 od samog izlaska i nemam ni jedan antivirus. Citao sam ranije da je windows defender sasvim dovoljan u kombinaciji sa malwarebytesom.. Na 8.1 sam tako iradio i apsolutno nisam imao nikakvih problema.. Vidim da ovde neki od vas pominju kav i eset, pa me zanima misljenje o onom prethodnom sto sam napisao? :)
Ako ti je bilo dovoljno pre, verovatno ti je i sada. S obzirom sa Windows 10 nije ranjiviji od 8.1.
Ja nešto nemam poverenja u Defender, je razumem zašto bi sam OS imao AV, treba da je sam imun.
Što se tiče Eset i KAV oni se plaćaju, a nešto nisam siguran da vrede para, niti je pa preterano pametno krekovati isti.
Besplatne varijante su sasvim sposobne.

Kažu da 355.97 sadrži ispravke i profile igara kojih čak nema u 355.84.

EDIT: Meni svakako i ovaj drajver krešuje dok koristim PROKLETI Viber za Windows Desktop!!! Krešuje 2-3 puta dnevno i to kad mi neko pošalje poruku. Zvanična Viber podrška ne može da mi pomogne, kažu da program nije uopšte testiran na Windows-u 10 i da nema podršku za Windows 10! Nvidiji sam par puta slao zvaničan feedback sa detaljnim podacima, ali džabe. Crash drajvera može da izazove i loše napisana aplikacija, tako da Nvidia očito nije kriva u ovom slučaju.

Dakle, drajver mi puca samo dok koristim Viber, i to OpenGL drajver. Nijedan problem nemam ni sa jednom igricom.

Ovo počinje da me izluđuje!!! Što je najgore, većina ljudi sa kojima najviše komuniciram koristi Viber! Zašto su kod đavola blokirali na Store-u Windows 8 univerzalnu aplikaciju? Radila je u početku na Windows-u 10 sve dok je nisu blokirali.

Da se vraćam na 8.1 samo zbog PROKLETOG Vibera, ne pada mi napamet!

Windows 10 je i onako nedovrsen proizvod,kao i njegove univerzalne aplikacije.U koliko hoces da koristis "normalno" komp bez ikakvih zabadanja,gresaka i nespremne podrske od strane drugih proizvodjaca softvera,onda bolje da instaliras neki od stabilnih verzija windowsa kao sto su 7 ili 8.Win 10 i onako ne nudi nista novo sem tih univerzalnih aplikacija koje su ekstremno osiromasene i nidu adekvatne zamene za dosadasnje desktop aplikacije.
Razlog zato sto ne postoji Viber univerzalna aplikacija je ocigledno da i taj proizvodjac ceka da vidi kakva ce biti situacija za windows prodavnicom od koje zavisi i usvajanje micorosoftovog novog sistema.
Bio je takodje neki javni razgovor sa programerima od strane korisnika koji stoje iza Edz brauzera,o podrsci i osnovnim funkcijama koji danas svi moderni brauzeri poseduju,a koje Ez izlaskom nije dobio_Odgovore koje su dobili korisnici su "razmisljamo o tome" i "dolazi uskoro ta funkcija",nezna se samo kada..dal sledece godine ili mozda kao i do sada,ako se proizvod ne usvoji dovoljno brzo,microsoft prekida dalju evoluciju tog proizvoda.

Windows 10 je i onako nedovrsen proizvod,kao i njegove univerzalne aplikacije.U koliko hoces da koristis "normalno" komp bez ikakvih zabadanja,gresaka i nespremne podrske od strane drugih proizvodjaca softvera,onda bolje da instaliras neki od stabilnih verzija windowsa kao sto su 7 ili 8.Win 10 i onako ne nudi nista novo sem tih univerzalnih aplikacija koje su ekstremno osiromasene i nidu adekvatne zamene za dosadasnje desktop aplikacije.
Razlog zato sto ne postoji Viber univerzalna aplikacija je ocigledno da i taj proizvodjac ceka da vidi kakva ce biti situacija za windows prodavnicom od koje zavisi i usvajanje micorosoftovog novog sistema.
Bio je takodje neki javni razgovor sa programerima od strane korisnika koji stoje iza Edz brauzera,o podrsci i osnovnim funkcijama koji danas svi moderni brauzeri poseduju,a koje Ez izlaskom nije dobio_Odgovore koje su dobili korisnici su "razmisljamo o tome" i "dolazi uskoro ta funkcija",nezna se samo kada..dal sledece godine ili mozda kao i do sada,ako se proizvod ne usvoji dovoljno brzo,microsoft prekida dalju evoluciju tog proizvoda.

Slažem se da se treba vratiti na stariji sistem, ali samo u slučaju kad bagovi na novom sistemu utiču na produktivnost. Meni sve radi sem Vibera za Desktop koji polovično radi. Viber i OpenGL drajver pucaju istovremeno (najverovatnije Viber crash-uje drajver), drajver se recover-uje u sekundi (nema BSOD-a, nema crnog ekrana i sl.), startujem opet Viber pa do sledećeg pucanja... Viber Desktop aplikacija je pisana za XP, Vistu i Windows 7. Korisito sam je i na 8.1 na bez većih problema. Viber Support neće ni da prosledi zvaničan bug report sa svim detaljima što sam im dostavio jer Desktop aplikacija nema podršku za Windows 10, nije pisana za Windows 10 niti je testirana na njemu. Ako nekom radi bez problema, to je čista sreća. I ortaku na laptopu sa Nvidijinom grafičkom puca...

Da imam probleme tipa zamrzavanje taskbar-a i starta koje ne mogu da rešim, ili BSOD, bez razmišljanja bih se vratio na 8.1. Nije ovo toliko strašno koliko ume da iritira.

Kako bih bio siguran da mi je kartica ispravna, tj. da OpenGL na njoj radi bez problema, instalirao sam bio Ubuntu 14.04.3 LTS i najnoviji Nvidijin drajver za Linux, odigrao sam par igrica preko Steam-a, koristio sam i Viber za Linux...nisam imao nijedan jedini problem.

KAV zaobiđi jer nije potpuno kompatibilan i ne radi mu pola funkcija. Ja bih išao na bitdefender ili eventalno Norton. BD ti je em jeftiniji a i malo malo izdaju besplatnu 6-mesečnu licencu. Poseti thread o aplikativnom softveru i antivirusima.

Tu je nVidia problem, koja ne ume da napravi drajver, i koji u svojim drajverima lažu za podršku DX12 funkcija.
Uvek ima neko kao ti da upire prstom na pogrešnom mestu.

Tu je nVidia problem, koja ne ume da napravi drajver, i koji u svojim drajverima lažu za podršku DX12 funkcija.
Uvek ima neko kao ti da upire prstom na pogrešnom mestu.

Jel si siguran da je problem Nvidijin drajver? 4 puta sam Nvidiji slao feedback, a Viber podrška tvrdi kako Viber za Desktop nije uopšte testiran na Windows-u 10 i da nema podršku za isti, kao i da se očekuje Windows 10 verzija Vibera u bliskoj budućnosti.

Zvanični sistemski zahtevi Vibera za Windows Desktop: https://support.viber.com/customer/...e-requirements-viber-for-desktop#.VfmmdtmqpBc

Poslednja izmena:
Jer ne vidim da se neko žalio da puca na AMD.

Instalirao sam "narodnu" win 10 build 10240. Meni ok, nista spektakularno u odnosu na win 8.1. Inreresuje me par stvari:

1. Jel trebam da pogasim neke stvarcice vezano za privatnost ili je to samo pustena buva u narodu?
2. Sta su oni realtek drajveri sto se provlace po temi?

1. Pogasi u Privacy ili skini neki od programa koji to rade. Generalno je buva, jer nije ništa novo u odnosu na Android, Chrome, Google Search...

2. Drajveri, novi. Ako ti trebaju skini.

Nije buva, novo je u odnosu na ranije verzije Windowsa, znacajno agresivnije narusavanje privatnosti, ali nije novo u odnosu na ostale kompanije.

Agresivno bi bilo da ne pišu te opcije odmah na početnom ekranu pri instalaciji.
A neke od njih su bile i u osmici pa niko ništa nije rekao.

Javio se jedan na Nvidijinom forumu u vezi problema sa OpenGL-om na Windows-u 10:

I have strange problems with current (and all previous) driver on Windows 10 - most programs using OpenGL often causes crashes of driver (taking the program itself down too). This usually happens when the control handled by OpenGL is restored (e. g. window is restored from minimized mode or program is resumed after it was suspended by attached debugger). I don't have any problem with games, so I assume this is only relevant for OpenGL (all games I played recently were using DirectX).

Neka se javi neko ko koristi Viber sa AMD ili Intel karticom.

Inače nVidia ne znam kako ne ume da napravi, kad je Windows 10 u otvorenom testiranju dugo, dugo, a i da nije dobili su ga dovoljno rano od samog Microsoft-a.
A i ovo njihovo laganje oko DX12, je komično.

Kod mene nikakvih problema sa dx12 drajverima na gtx 970, rade odlično, doduše koristim poslednje whql, ne koristim ove developer varijante.

Moja iskrena preporuka je da se rešiš tog prenadutog Grand-esque kiča što pre.

Kako ide tacno naziv onog ogolicenog Enterprise Windows 10? Ona bez start aplikacija, malo privatnije naostrena? Treba mi nesto samo onako da se ima pored linuxa kad zatreba pod ruku, ne treba mi hrpa gluposti nego standardan win, a znam da ga je neko spominjao..

Kako ide tacno naziv onog ogolicenog Enterprise Windows 10? Ona bez start aplikacija, malo privatnije naostrena? Treba mi nesto samo onako da se ima pored linuxa kad zatreba pod ruku, ne treba mi hrpa gluposti nego standardan win, a znam da ga je neko spominjao..
Potrazzi
Kod:
en_windows_10_enterprise_2015_ltsb_n_x64_dvd_6848316.iso

Da li je neko resio problem sa iznenadnim sleep-om? Malopre mi se prvi put desilo, usred gledanja nekog kratkog klipa. Nije rec samo o monitoru, iako se samo on ugasi, jer sistem ne reaguje na komandu sa tastature da ceo sistem ode u sleep. Je li neko resio problem, ne nalazim na netu da jeste, a nalazim da su u M$ svesni problema i nude neke beskorisne predloge?

Da li je neko resio problem sa iznenadnim sleep-om? Malopre mi se prvi put desilo, usred gledanja nekog kratkog klipa. Nije rec samo o monitoru, iako se samo on ugasi, jer sistem ne reaguje na komandu sa tastature da ceo sistem ode u sleep. Je li neko resio problem, ne nalazim na netu da jeste, a nalazim da su u M$ svesni problema i nude neke beskorisne predloge?
Ja nisam uspeo da resim nikako a probao bas svasta tako da sam morao reinstalaciju win mada meni se desavalo da na svakih 10 min ode u sleep na 5 sekundi i vrati se sam.

Možda ne valja neki drajver? Ja nemam taj problem.

Nazad
Vrh Dno