Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Ove "modern" apps nisu nizašta...
Movies&TV app nema nikakve opcije za podešavanje, u full screen-u se pomeranjem miša pojavljuje meni koji zauzme oko 20% visine ekrana, a naravno da je bilo izuzetno teško napraviti transparency (ili je neko u M$ odlučio: "transparency is so lame")
Ovo bi dete u osmom razredu osnovne napravilo funkcionalnije.

Naravno da nisu ni za sta, M$ je bitno da korisnici usvoje Edge ili IE11, jer je tu moguc ekstra profit (pored samog Win-a i Office-a), a nista ostalo ne moze da donese prihod.
Dobra ti profilna slika, btw.

Vuce da ali na PRO moras 16 puta da ides na Unpin from start na 16 aplikacija u startu , a na LTSB N Enterprise samo 2 puta.

Da znas da si upravu...instaliracu sakati windows vredi te razlike u vremenu.
A za dobijeno vreme mogu da istovarim sleper cementa...

Upgradeovao sam Win sa sedmice na 10 pro i zadovoljan sam kako radi, skinuo preko MediaCreationToola file za clean install, pa me zanima iz kog razloga svi, pa cak i MS preporucuje da se clean install radi sa flash memorije, a ne sa DVD diska, iako postoji i ta opcija. Pitam cisto jer nemam veliku flesku (>3 GB) a i nisam radio nikada instalacije sa Flash memorije, pa me zanima da li instalacija sa DVD ima nekih potencijalnih problema.
I jos jedno pitanje, file koji sam skinuo za clean instalaciju, da li je bootabilan, tj, da li je dovoljno samo ga narezati na DVD i automatski ce biti bootabilan file za instalaciju?

Poslednja izmena:
Kako da postavim password za local account? Kada sam radio cleen instalaciju, nisma postavio lozinku pri instalaciji, a ne zelim da se logujem sa ms account. Kada otvorim kategoriju user u control panelu, imam samo ovo:

4adaf9c4fd5b220de1923b51b0fe3907.jpg

Ovde...ne znam sta ce tebi traziti ali kada ja hocu trazi lozinku od Microsoft accounta?

Screenshot (384).png

Upgradeovao sam Win sa sedmice na 10 pro i zadovoljan sam kako radi, skinuo preko MediaCreationToola file za clean install, pa me zanima iz kog razloga svi, pa cak i MS preporucuje da se clean install radi sa flash memorije, a ne sa DVD diska, iako postoji i ta opcija. Pitam cisto jer nemam veliku flesku (>3 GB) a i nisam radio nikada instalacije sa Flash memorije, pa me zanima da li instalacija sa DVD ima nekih potencijalnih problema.
I jos jedno pitanje, file koji sam skinuo za clean instalaciju, da li je bootabilan, tj, da li je dovoljno samo ga narezati na DVD i automatski ce biti bootabilan file za instalaciju?

Nisam video da je ovde neko radio sa DVD.
Imas Windows 7 USB DVD Download Tool mozes sa njim da napravis boot DVD.
Mozda moze samo narezati taj iso, namenjen je po MCT za DVD.

Ja radim uvek instalaciju za dvd-a jer mi je tako lakse! Uvek imam neki pisi brisi dvd koji mi stoji ne koristim se za nista i onda njega narezem windows koji koristim ubacim papiric unutra da znam sta je i tako ga koristim kadgod mi treba.

Sa fles memorije mozda ide malo brze instalacija ali ja kada radim sebi cistu instalaciju odvojim par sati samo za to i onda lepo i polako uradim sve kako meni odgovara.

Ja napravim botabilan dvd tako sto iso ubacim u daemon tools iz daemona instaliram ashampoo i on mi nareze botabilan dvd, i to je to. Svako radi onako kako je navikao.

Neki ce sada da pomenu rufus za botabilne fleseve ali ja kazem da je to obicno zaje*avanje jer koliko rufusu treba da napravi bootabilan flesh ja mogu da narezem dvd i da zapocnem dizanje novog sistema.

Vuce sretan rodjendan!!!

Poslednja izmena:
Uff, imam osećaj kao da sam početnik u Windows okruženju sa 10-kom :)

Gde se setuju prečice na tastaturi za menjanje jezika pisanja. Ranije sam imao kombinaciju ctrl+1 za engleski, ctrl+2 za latinicu, a ctrl+3 za ćirilicu, gde se to podešava u Win 10?

Moras Add latinicu i cirilicu, menjas na win+space zadrzis.

Screenshot (23).png

Da li je svima stigao ovaj veci update od 300+ MB? Kod mene nista na dva kompa, cudno.

Moras Add latinicu i cirilicu, menjas na win+space zadrzis.

Pogledajte prilog 176630

Ok, hvala, radi, ali eto i to mi je mana na Win 10, jako dugo koristim, pomenutu u predhodnom postu, kombinaciju tastera, a sada moram da se prilagodim na novu, jer je neko u MS bio dovoljno "pametan" da izbaci i tu opciju.

Što više upoznajem Win 10, sve mu više nalazim mana, malih, sitnih, ali ipak mana.

Nisam video da je ovde neko radio sa DVD.
Imas Windows 7 USB DVD Download Tool mozes sa njim da napravis boot DVD.
Mozda moze samo narezati taj iso, namenjen je po MCT za DVD.
Ja sam instalirao sa DVD-ja, nema nikakve filozofije, isto kao i svaki Win.

Ok, hvala, radi, ali eto i to mi je mana na Win 10, jako dugo koristim, pomenutu u predhodnom postu, kombinaciju tastera, a sada moram da se prilagodim na novu, jer je neko u MS bio dovoljno "pametan" da izbaci i tu opciju.

Što više upoznajem Win 10, sve mu više nalazim mana, malih, sitnih, ali ipak mana.

Ono sto je mene frapiralo jeste da sada po defaultu promena tastature u jednoj aplikaciji menja jezik SVUDA, jedva sam iskopao opciju da vratim kao sto je ranije bilo, za svaku ponaosob.

Jel ovo tražiš?language.png

Kako se menja raspored virtuelnik desktopova? ILi previse trazim ?

Kako da namestim da kada igram cs go i pritisnem alt +tab da me vrati na desktop ?
Sada na tu komandu reaguje vrlo glupo, vrati me na trenutak na početni ekran i odmah nazad na igricu.

Kako da namestim da kada igram cs go i pritisnem alt +tab da me vrati na desktop ?
Sada na tu komandu reaguje vrlo glupo, vrati me na trenutak na početni ekran i odmah nazad na igricu.

Stisnes alt+tab i drzis,ne pustas.I dok tako drzis,sa misem kliknes to nesto drugo sto hoces,i onda ce to da ostane na destopu vidljivo.:dGlupo objasnjenje,ali funkcionalno.

A sto se tice narezivanja windowsa na DVD.Moze naravno da se instalira sa DVD-a,ali kad ti crkne rezac (kao sto se meni desilo pre dve godine) i kad hoces da kupis nov,pogledas cenu najobicnijeg novog rezaca,a onda pogledas cenu nekog flesha od 8 GB,sve ti je jasno.

Od juče mi se pojavljuje obaveštenje da treba da pokrenem defender da skenira sistem.Kada ga pokrenem jednostavno skenira do pola(5000 fajlova) i tu stane,bukvalno se defender zaglupi,prestane sa odbrojavanjem vremena koliko mi traje skeniranje i prestane sa brojanjem fajlova.Šta da radim?
win.jpg
Ovako to obaveštenje izgleda

gde se namesta da mi se ne updateuje automatski nego da samo javi ako ima update a ja da ga skidam kad hocu?

Ima li neko problema sa brzinom neta na win10?
Šta god mu uradio neće preko WiFi-a da prebaci download preko 6 Mbit/s (imam net od 40 Mbit/s). Telefon najnormalnije zakuca na 40. Jako mi smeta jer često strimujem sa kompa na laptop. Probao sam restart rutera, reinstal drajvera.
Ima li neko rešenje?

Da odgovorim sebi, rešio sam problem, 802.11n Bandwith je bio stavljen na 20 MHz, promenom na 20/40 Mhz Auto je rešen problem.

Nazad
Vrh Dno