Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Kako ne vidis? Probaj alt+tab znas kako je do jaja :-D
To postoji jos od XPa (podrska ispod haube), samo je bila potrebna aplikacija.
Tačno, tema je Windows 10 a ne "Šta mislite, da li Windows OS generalno ne valja". Na tvoju sreću, nećeš morati da pređeš na Windows 10 jer Windows 7 ima podršku do 2019. a Windows 8.1 do 2021. ili 2022. godine pa slobodno guraj jedan od ta dva, ako već moraš da koristiš Windows.

Sa druge strane, imaš Linux i Mac OS pa teraj sa njima ako ne igraš video igre.

Koliko vidim, Windows 10 ne donosi mnogo toga revolucionarnog, što je dobro. Jer kad god MS najavi nešto revolucionarno, ispadne neka glupost. Revolucionarno su najavili Vistu pa je bila previše zahtevna za hardver iz tog vremena. Revolucionarno su redizajnirali interfejs i ukinuli Start u Windows 8 pa niko nije hteo da ga koristi iako je imao i ima bolje performanse od Windows 7 i troši malo manje resursa. Hell, dok nije izašao program Classic Shell i njemu slični ni ja nisam hteo da pređem na Windows 8.1.

Sad najavljuju revolucionarni update sistem (rolling release, što bi rekli Linux korisnici) pa se nadam da neće da prođu kao sa Vistom i Windows 8 ako forsirani update krene za zeza sisteme, naročito one koji su već u klimavom stanju.

Za ostalo nemam baš zamerku, bar ono malo što sam probao Windows 10 pre mesec-dva. Još ako povećaju performanse u odnosu na Windows 8.1 biće dobro. Interfejs je OK. Više radnih površina isto mogu da budu od koristi onome ko radi na više projekata odjednom. Oni ModernUI programi se mogu ukloniti iz Starta tako da Windows 10 može u potpunosti da funkcioniše kao desktop OS, što je bilo problematično sa Win 8.1 out-of-box.

I samo da Cortana ne služi sa špijuniranje razgovora kao što je bilo nekih optužbi da je Google to radio sa svojim dodatkom za glasovnu pretragu u Chrome.
Ako ne valja 8ica ne valja ni 10ka (posto su promene samo kozmeticke), 7ica i XP imaju problema koji se vuku decenijama onda kad kazes da ne valja jedan to znaci da generalno ne valja ni jedan. Moracu da predjem ako mi tako kazu (poslovno) a privatno naravno da necu, cak se mislim da izbacim kompjuter potpuno jer za multimediju i informisanje desktop/laptop odavno nije neophodan!

To postoji jos od XPa (podrska ispod haube), samo je bila potrebna aplikacija.

Ako ne valja 8ica ne valja ni 10ka (posto su promene samo kozmeticke), 7ica i XP imaju problema koji se vuku decenijama onda kad kazes da ne valja jedan to znaci da generalno ne valja ni jedan. Moracu da predjem ako mi tako kazu (poslovno) a privatno naravno da necu, cak se mislim da izbacim kompjuter potpuno jer za multimediju i informisanje desktop/laptop odavno nije neophodan!
77704060898783683f2de5d035b67e69.jpg

Mislio sam na final drajver za 10-ku on ce 29 jula , ovaj kakav je jel si testirao?
Naravno, nisam mogao da cekam DDU pa sam ih prepucao, sad cu da vidim kako rade...

Screenshot (302).png

Ima oko 2fps, sve odlicno radi..:)

witcher3_2015_07_08_22_04_31_525.jpg witcher3_2015_07_08_22_03_56_755.jpg witcher3_2015_07_08_22_04_11_569.jpg

Poslednja izmena:
Jos jedna radosna vest, ne prepucava ih WU.:)

Screenshot (303).png

zavisi koje lekiće si koristio ;) i koliko si i ako si redovno ažurirao na svaki mogući apdejt... uostalom, pokušaj sa ilegalnim windowsom da apdejtuješ na win 10 kad izađe rtm :D
8ica ce biti problematicna zbog KMSa ali svaka 7ica aktivirana DAZom ce normalno da se updateuje.

ddu (današnja verzija) isključuje automatski update drajvera za ati. instalirao 15.7 i winupdate je kao pokrenuo update amdovih drajvera ali to je trajalo pola sekunde otprilike i prikazo da nema novih verzija, dakle rešeno je to...samo da ja nađem ispravan drajver za realtek da mi prorade bežične sluške, onaj zvanični sa sajta realtekovog nije radio kako treba, dok neki drugi modifikovani su izazivali kreš i restart sistema, vratiću se na zvanične realtekove možda su amdovi drajveri pravili problem...svašta je moguće

ddu (današnja verzija) isključuje automatski update drajvera za ati. instalirao 15.7 i winupdate je kao pokrenuo update amdovih drajvera ali to je trajalo pola sekunde otprilike i prikazo da nema novih verzija, dakle rešeno je to...samo da ja nađem ispravan drajver za realtek da mi prorade bežične sluške, onaj zvanični sa sajta realtekovog nije radio kako treba, dok neki drugi modifikovani su izazivali kreš i restart sistema, vratiću se na zvanične realtekove možda su amdovi drajveri pravili problem...svašta je moguće
Nije mi poznato to za DDU? ja sam ove pregazio preko, nisam mogao da se bakcem.
Ali ih WU ne dira. nista se nije pojavljivalo kod mene ni na sekund samo slika gore.

Poslednja izmena:
Drugi RTM kandidat:
10208.16384.150707-1528.th1_CLIENTCORE_RET_x64fre_en-us.esd
10208.16384.150707-1528.th1_CLIENTENTERPRISE_VOL_x64fre_de-de.esd
10208.16384.150707-1528.th1_CLIENTENTERPRISE_VOL_x64fre_en-gb.esd
10208.16384.150707-1528.th1_CLIENTENTERPRISE_VOL_x64fre_en-us.esd
10208.16384.150707-1528.th1_CLIENTPRO_RET_x64fre_en-us.es

Sto se mene tice gotovo je, samo mi je falilo ovo sa gazenjem drajvera, sad je reseno.
Mogu da proglase i ovaj za RTM.

Nemoze da gazi kada nema novih na windows update kada izadje noviji pregazice!

Бар 90% кућних корисника уопште не мора да користи windows али немају петљу, знање, комшијиног малог који се у све разуме и сличне разлоге да пређу на бољи ОС.

Ajde ne troluj. 90% tih korisnika nema nameru da se danima hebe da namesti nešto u Linuxu da mu radi, što mu u Windowsu odmah proradi ili posle 3 klika instalacije drajvera sa pratećeg CDa.

Zato je i Linux tu pukao, zato što nije user friendly, a to što ima 500 distribucija i 50 shellova je samo jedna velika mana, jer prvo treba da prostudiram koja mi distribucija najviše odgovara, koji je shell najbolji za mene, koje stvari će da rade, a koje neće i to sve zaista, ali zaista nije vredno truda, i rezultat je taj da se taj tvoj "bolji OS" nalazi na 1% desktop računara.

Mani se trolovanja u Windows temi.

Da nečemu valja, više ljudi bi ga koristilo. ;)

Zakon tržišta, ćao zdravo. :D

Poslednja izmena:
Pa da, ali taj noviji ce biti valjda dirktno od AMD?
Ne moraju da prave vise za microsoft sad kada ima zvanicna podraska.

meni je pisalo u safe modu u današnjoj verzijom ddu-a da će isključiti update preko windows updatea... a što je najjača stvar proradile mi sluške da se na on/off dugme pale po potrebi. ne mogu da verujem, ne moram nove da kupujem.

nego Vuče, ti si najiskusniji ovde što se tiče upgradea sa novim buildovima, da li ćeš nove verzije raditi upgrade ili format/clean install? ja mislim da ću nastaviti upgrade :D pa disk cleanup zasada sve odlično šljaka...

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    924.8 KB · Pregleda: 104
meni je pisalo u safe modu u današnjoj verzijom ddu-a da će isključiti update preko windows updatea... a što je najjača stvar proradile mi sluške da se na on/off dugme pale po potrebi. ne mogu da verujem, ne moram nove da kupujem.

nego Vuče, ti si najiskusniji ovde što se tiče upgradea sa novim buildovima, da li ćeš nove verzije raditi upgrade ili format/clean install? ja mislim da ću nastaviti upgrade :D pa disk cleanup zasada sve odlično šljaka...
Nisam siguran za to oko iskustva ima ovde isto ljudi koji rade uvek upgrade.
Ali ja samo upgrade, nema potrebe nista menjati kad je provereno mnogo puta i radi.
I tako ce ostati sve dok je to moguce.

Ajde ne troluj. 90% tih korisnika nema nameru da se danima hebe da namesti nešto u Linuxu da mu radi, što mu u Windowsu odmah proradi ili posle 3 klika instalacije drajvera sa pratećeg CDa.
Одговор је баш у ономе што си цитирао али да не тролујем овде више.

Малопре сам стартовао 10 и видим да заузима много више него што је до скоро. Онда нађем неколико криваца. Прво, фолдер RecoveryImage у коме је имиџ верзије 10074 (install.wim) од преко 2 гига. Даље, Users/мојусернаме/AppData/Local/VirtualStore са око 6 гига и на крају Windows/SoftwareDistribution/DeliveryOptimization са скоро 6 гига. Нисам сигуран да сам их раније виђао, сутра ћу да проверим на другом компу. Чини ми се да је до скоро цела партиција заузимала ~15 гига а сада само ово што сам навео.

Малопре сам стартовао 10 и видим да заузима много више него што је до скоро. Онда нађем неколико криваца. Прво, фолдер RecoveryImage у коме је имиџ верзије 10074 (install.wim) од преко 2 гига. Даље, Users/мојусернаме/AppData/Local/VirtualStore са око 6 гига и на крају Windows/SoftwareDistribution/DeliveryOptimization са скоро 6 гига. Нисам сигуран да сам их раније виђао, сутра ћу да проверим на другом компу. Чини ми се да је до скоро цела партиција заузимала ~15 гига а сада само ово што сам навео.

Evo sada pogledao doticne foldere i verovo ili ne zauzima citavih 5 mb! Tako da je problem negde kod tebe!

Inace evo i ja sada ubacih doticne 15.7 drajvere i mogu reci da mi racunar konacno bolje radi. Sa onim predhodnim drajveriam sto mi je kupio sa WU sam imao osecaj da mi slika kada je skrolujem u pretrazivacu nekako koci i onda odjednom poleti i preleti pola foruma kada ga citam dok sada funkcionise normalno! I najbitnije za sada WU ih ne pregazi svojima. Nadam se da ce tako da ostane i da nece sada ovim da pozure iz microsofta da izbace na WU neke nove drajvere.

Poslednja izmena:
Nista ne brini ja tu imam u RecoveryImage 11gb, u VirtualStore skoro nista, DeliveryOptimization 71mb.

Screenshot (304).png

Na C: imam 100gb programa tako da nije mnogo.
RecoveryImage ne bih brisao kao sto ime kaze moze da posluzi za vracanje
ako nesto zeznes.

Poslednja izmena:
vec mi se par x desavalo da mi je mutan text kada drajvere pregazim....jel moram sa ddu svaki put pre instalacije novih i onaj scaling UVEK moram da odradim ?

vec mi se par x desavalo da mi je mutan text kada drajvere pregazim....jel moram sa ddu svaki put pre instalacije novih i onaj scaling UVEK moram da odradim ?
Kada sam gazio drajvere nije trazio scaling, bolje sa DDU.
I ja cu ponovo pobrisati sa DDU, mozda rade jos bolje a ja neznam zbog gazenja.:D

Vrh Dno