Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Da se ostavimo teorija zavere, evo nekoliko novosti o 10ki, s'obzirom na broj "Non-genuine" wondows kod nas može biti zanimljivo:
http://www.zdnet.com/article/micros...pgrade-for-non-genuine-users/#ftag=YHFb1d24ec
http://www.ibtimes.com/arrr-pirates-wont-get-free-upgrade-windows-10-1925148

Ja vise nista ne razumem, mi koji furamo insider preview, jel cemo dobiti na kraju full verziju ili ce morati da radi pijaca i KMS ?? Osim ako ne ponude Win10 za neki smesan novac, naravno.

Nema sta da ti bude nejasno,pirati nece dobiti besplatan upgrade za prvu godinu na w10,samo legalni vlasnici w7 i w8 sistema.

Microsoft pokušava da se "otarasi" starijih verzija svog OS-a ali im nešto baš i ne ide od ruke. Čak i sa opcijom da ponude besplatno Windows 10 i piratima ne znam koliko bi u tome uspeli. A tek ovako da samo genuine Windows korisnici mogu besplatno da nadograde... Nisam baš siguran u njihov uspeh. Mislim da će čak i mnogi koji imaju genuine Windows odbiti nadogradnju jer su već navikli na sistem koji koriste i neće hteti da to menjaju.

Ako sam OS ne ponudi neke značajno bolje performanse ili neke funkcije koje će ljudima stvarno trebati što bi menjali postojeće sisteme na koje su navikli i koji im dobro rade. Pročitah negde na netu jednu od "prednosti" Win 10 u odnosu na Win 8.1 - možete da koristite Edge (Spartan)! Right, samo zbog toga ću da promenim ceo OS.

Da se razumemo, jedini nedostatak Windows-a 8 i 8.1 u odnosu na Windows 7 je Start a to se lako rešava instaliranjem jednog od 10-ak besplatnih programa koji dodaju Start dugme. Pa ni sa tim Windows 8.1 nije zaživeo i ljudi su ostali na 7-ci i XP-u. A kad smo već kod Start-a ovaj na Winodws 10 mi deluje pomalo bezveze. Nekako je previše veliki sa ovim ModernUI sličicama. Valjda će moći da se uklone i smanji veličina tog prozora.
Rešenje je lako, i biće sprovedeno, jer je svima u interesu.
Imate besplatno jednu godinu, tako korisnici ne mogu da se bune da im je dodatan trošak. Pred istek tog roka, kaže se kraj podrške za Win 7 i 8, osim za poslovne korisnike. nVidia i AMD, ukidaju drajvere za sve starije od Windows 10.
Kraj priče, kukaće se, ali to je nešto što mora da se uradi. Jer sistem nije zahtevniji, ne fali mu start, i nema razloga čekati. Fragmentacija je beskorisna, i troši resurse.
S druge strane, Google mora nešto da uradi s Androidom, jer će time sebe zakopati ako ostane ovako. Poprilično je ironično kako kompanija koja inovira, i insistira na novom, zajedno sa Chrome auto-update, koji forsira korisnike da pređu. Sa svoj sistem ne ume da uradi, i odoli pritisku OEM.

Kao što rekoh, upgrade je besplatan za legalne verzije starijih sistema ali ne i za piratske. A piratskih ima poprilično.
Nešto sumnjam da će Nvidia, AMD i Intel ukinuti podršku u drajverima za starije sisteme. Što bi nervirali svoje kupce zbog Majkrosofta kad od toga nemaju ništa? Ne prodaju oni svoj hardver samo vlasnicima genuine Windows sistema. Može MS da im plati nešto kao nadoknadu ali to će verovatno koštati više nego da jednostavno poklone Windows 10 i daju pride 10-15 $.

Ne zaboravi, mnogi koji koriste piratski XP mogu bez problema da nadograde na piratski Win 7 ili Win 8.1 ali jednostavno neće jer im se ne sviđa novi sistem ili jednostavno ne žele da se time zamaraju. Znaš ono - ako radi, ne diraj.

Što se tiče produžene podrške za Windows 7 i Win 8.1 mislim da ističu 2019. odnosno 2022. godine. Misliš da će odustati od toga i reći "Puj pike, ne važi. Ukidamo sve 2016. 3-6 godina pre najavljenog roka."?

Da se razumemo, nemam ja ništa protiv noviteta. Trenutno koristim Win 7 a voleo bih da koristim Win 8.1 jer mi brže radi ali mi ovaj pravi problem sa WiFi adapterom (ne vidi ga posle 30-60 minuta). Voleo bih da predjem i na Win 10 ako nudi bolje performanse i olakšava rad.

Ali ne volim nove stvari ako ne predstavljaju unapredjenje i neću ih prihvatiti samo zato što je to novo i ima dobru reklamu ako predstavlja korak nazad. Win 8 je bio korak nazad po funkcionalnosti u odnosu na Win 7 i da nema programa poput Classic Shell-a koji dodaje Start meni nikada ne bih instalirao Win 8.1.

Poslednja izmena:
I ti korisnici će morati na nov sistem, čim im ckrne taj ili postane previše slab.
Proizvođači inače kukaju, da zbog osmice im pada prodaja, da zbog iščekivanja, stagnira tržište...
A AMD i nVidia imaju svaku motivaciju da to urade zbog DX12.
S toga mogu da se opisu korisnici, koji su zadrti, ali će morati ako hoće bilo šta novo da koriste.

Korisnici W8.1 nemajy baš nikakav razlog da ne pređu na 10ku, nema baš previše promena. Malo različiti Start menu, control panel na drugom mestu ali većini i ne treba da se bakću sa tim a oni koji nešto znaju će se lako prilagoditi. Ozbiljni igrači će i onako zbog DirectX 12 za godinu dana ili možda dve morati da pređu na 10ku tako da bi im bilo bolje da to urade što pre dok mogu besplatno to da urade.
Skoro je sasvim sigurno da će "Insider-i" dobiti besplatnu 10ku, bar RTM, tako da nebi bilo loše upisati se u klub što pre. Ako neko ima mogućnosti da ubaci neki, bilo kakav HDD i 10ku na njega u dual boot, pa kada ima vremena da se malo poigra sa i updejtuje s'vremena na vreme. Čak i zadrti XPovci bi se tako lepo navikli. 10ka stvarno nije babaroga. Ko nema mozga da ukapira bar osnovni rad na OS-u, bolje da se mane kompjutera. Oni koji su malo duže u društvu Winowsa (i DOS-a) će se setiti iste buke i halabuke kroz koje je svaka revizija je prolazila. Sećam se problema i kuknjave čak i sa SP-ima pa je sve prošlo.
Po meni je bolje što pre malo se pozabaviti sa novim Windowsima, ja sam uvek išao na bete čak i alfa verzije svake verzije i nijedna nije mogla da me iznenadi kada sam prešao isključivo na nju. Sada opet imam 8.1 i 10ku u dual bootu ali mi je 10ka još uvek sekundarna, nebih da stalno menjam ili čak izgubim registracije za neke skuplje programe kao Office itd. Kada budem definitivno prešao na 10ku onda ću zadržati 8.1 kao rezervu ako bude moglo.

Poslednja izmena od urednika:
Ja prelazim čim dođe stabilna verzija, i ne bude nekih početnih bubica, koje treba da budu na minimumu, s obzirom na obim testiranja.
Nemaju ni vlasnici Windows 7 razloga da ne pređu.
Nedavno sam rođacima instalirao Windows 7, a imali su XP, iz potpuno meni nepoznatog razloga, jer je računar kupljen 2009.
Jedina stvar koja im je smetala i nije bila jasna je update dok se gasi računar, jer sam ga naravno uključio.
I to je to.
Windows 8 je naravno nervirao, zbog menija.
Windows 10, uopšte ne znam kako ikome može da bude komplikvan i da prelazi i sa XP-a.
Kad sam prelazio sa XP-a na Vistu, ništa strašno, Windows 7 isto tako, prelazak na 64-bit sam mislio da će biti problematičan, nije ni to. Prelazak na Windows 8.1, je bio problematičan zbog drajvera za mrežu, i traćenje vremena dok sam to ustanovio, u međuvremenu su i porpavljeni, kao i komplikacija oko nepotpisanih drajvera. Koje su bile manje na 7. I to je to, stavio sam meni.
Ova verzija već ima, meni cela stvar deluje bolje nego što sam očekivao.
Što se ne dešava često. I apsolutno ću sve u okruženju obavestiti zašto da pređu. Jer se uglavnom svodi na strah i ništa drugo. A ne ljubav prema određenom sistemu.
Niko kome sam stavio nov sistem, nije plakao za starim.

Poslednja izmena:
Ma, samo da ne bude lošiji sistem. Ne bunim se da predjem na bolje. Mada, ovo što najavljuju da Win 10 bude rolling release... Ne znam kako će to da funkcioniše, ako je tačno. Mnogima se neće dopasti. Ni meni se ne dopada.

@Dark
Ti, ja i većina ljudi koji se mota po forumu verovatno nismo merodavni da pričamo o tome kako običan korisnik doživljava sam OS i upgrade na novi. Ja sam za zadnje 3 nedelje promenio 3 verzije Windows-a (8.1, 10 i 7) i 7 verzija Linux-a (Debian/Ubuntu bazirani - Ubuntu, Kubuntu, Mint Cinnamon i MATE, ChaletOS, LMDE i Elementary OS), pola od toga u dual boot-u. Promena sistema mi je peace of cake. Dok kod mnogih i potreba reinstalacije istog je razlog za nervozu i gunđanje. A ja ne planiram da izigravam MS portparola.

Anyway, do promene će doći ali ne tako brzo i odjednom. Silom neće moći nikoga da nateraju da predje na 10-ku. Kao što nisu mogli da nateraju ljude da napuste XP i predju na Windows 7 ili 8.

Win 10 ima potencijal jer nije zahtevniji od Win 7 i 8, ima funkcionalan desktop mod, DX12 za igrače + podršku za Xbow igre (kome treba).

Poslednja izmena:
10074 probao i bez sitnih bugova, seckanja pomalo i nesihronizovanosti mislim da ce finalna verzija da bude bar za klasu iznad 7mice, odnosno 8.1, ako nizbogcega, zbog cinjenicnih sitnica koje su barem po meni dostupnije i pristupacnije...Sam dizajn odnosno intefrace je nekom super nekom nakaza, ali svakako izgleda kao da je zaista 2015ta u pitanju.Najvecu mogucu prednost bih naveo od koje zaista puno ocekujem je ta kortana, voleo bih da samo ponekad uzmem misha u ruke :)
Videcemo....ali ovo za sada zaista obecava.

Za 10-tak dana koliko koristim win 10 10074, ovo je jedini bug u Chrome-u, koji je naravno zanemarljiv, odradi se opet minimize i podigne i to je to. Sistem mi radi extra fluidno. I jedino ne znam zasto nece da mi odradi update Nvidia grafike, al s obzirom da nisam gamer (ove igrice nisam pokrenuo mesecima) i ovo je zanemarljivo, a verovatno ce se vremenom ispeglati.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    181.1 KB · Pregleda: 188
Za 10-tak dana koliko koristim win 10 10074, ovo je jedini bug u Chrome-u, koji je naravno zanemarljiv, odradi se opet minimize i podigne i to je to. Sistem mi radi extra fluidno. I jedino ne znam zasto nece da mi odradi update Nvidia grafike, al s obzirom da nisam gamer (ove igrice nisam pokrenuo mesecima) i ovo je zanemarljivo, a verovatno ce se vremenom ispeglati.

Ovo malo shto sam probao, svakako mi za sad nije za primarni system.Ali ponavljam deluje da ce biti 10/10

Da se razumemo, nemam ja ništa protiv noviteta. Trenutno koristim Win 7 a voleo bih da koristim Win 8.1 jer mi brže radi ali mi ovaj pravi problem sa WiFi adapterom (ne vidi ga posle 30-60 minuta). Voleo bih da predjem i na Win 10 ako nudi bolje performanse i olakšava rad.

Tako ce ti biti i na 10-ci TP-LINK TL-WN722N ima atheros cip a stariji wifi adapteri sa atheros cipom prave probleme sa windows 8.1 i sa 10 , probaj neki drugi drajver da skines preko Driver Identifier!

ljudi, imamo besplatan vindovz preko dvajes godina.

zašto vam uopšte i pada na pamet da će se za to ikad plaćati ??!

Lepi kokan, jedan od retkih glasova razuma na forumu :) sta vredi cimati se oko legalnog win 10 kad nam je skoro sve ostalo nelegalno.

Sem ako se ne dosete jadu i uvedu rolling updates i za njih. Ali nema veze, meni je i win7 sasvim dobar.

Ako ponude ok cenu za "legalizaciju" ne vidim problem. Problem je ako sam sastavljas pc ,ispadne skupo dosta da kupis i sistem uz to. Ovako instaliras oni kazu da si pirat :) ponude ti da legalizujes za 20$ i nema problema. Mada mislim da ce insajderi koji su se registrovali jos prosle god i testirali dobiti licence. Samo o tome ne govore otvoreno nego muljaju nesto.

Ja lično nisam baš siguran da oni pouzdano mogu da otkriju pirate (tj. da to žele) pa u principu sada skoro svi win 7 i win 8.x operativni sistemi bilo da su pirati ili originali su registrovani da su "originalni" tj imaju onaj znak da su 100000% Geniue... i uredno se skidaju zakrpe...tako da ne vidim ko je u stvari pirat? Tako da sam 99% siguran da će i "original pirati" moći da se nadograde bez velike frke.

Pa zamisli ispale insidere, a ljudi se cimali oko tih alpha buildova, pa ugasili bi Insider program :D

Upravo tako. Ja sam imao 8.1 piratski koji je bio aktiviran tako da sam redovno radio update sistema bez problema. Tako ce biti i sa 10-tkom.

Ma radi ok i win 8.1 pirat. Mislim da oni to vide i sami ali kuliraju. Prosto kazem da ako bufu korektbi kao sto su u zadnje vreme i pinude neku sumbolicnu cifru bilo bi glupo ne platiti.

da li će moći pro verzija da se koristi free 30dana?kao trial? dotad će sigurno izaći lekić ili ključenzi za telefonsko aktiviranje

Kod nas mislim da se ne prodavaju retail licence? Ili FFP kod nas mislim da je samo oem licenca ato znaci da na svaki novi kompjuter moras da kupujes i drugu licencu ako hoces licenciran ?

da li će moći pro verzija da se koristi free 30dana?kao trial? dotad će sigurno izaći lekić ili ključenzi za telefonsko aktiviranje

neko? za sedmicu znam da ne mora serial odma da se ukuca, dok za osmicu nisam siguran? vama sa insider previewom traži odma serijski u instalaciji da bi uopšte mogla da prođe instalacija? jel ima pretpostavki da će rtm izaći na kraj juna/početkom jula jer tada planiram da se počastim ssdom?

Nazad
Vrh Dno