Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Jel koristi neko hibernaciju na Win10? Od nedavno mi se povremeno desava da se nakon hibernacije komp podigne kao da je kresovao/bluescreenovao, ali nema nigde dmp fajla ili nekog konkretnog razloga zasto hibernacija nije uspela. Moguce da je neki windows update ili drajver zeznuo stvar.
Probao sam da iskljucim/ukljucim hibernaciju (samim tim obrisem hiberfil.sys). Ne bi trebalo da je do SSDa ili RAMa, sve je testirano.

Ja koristim jer sam primoran i za sada radi. Naravno, to ti nije od neke pomoci ali ono sto mozes da probas je da koristis Windows Performance Recorder:

Instaliras ga tako sto skines ADK installer pa stikliraj samo WPR:

Pusti ga da odradi jedan ciklus i onda pogledaj u analyzeru, mozda nadjes sta pravi problem.

Ja koristim jer sam primoran i za sada radi. Naravno, to ti nije od neke pomoci ali ono sto mozes da probas je da koristis Windows Performance Recorder:
Odradio update GPU drajvera, posle odradio 10 ciklusa sa WPR bez problema, ali ipak mi se desilo kad sam regularno hibernate-ovao. Juce instalirao Windows update, uradio bar 30 ciklusa sto sa WPR sto regularno, bez problema. Sad cekam da me opet gremlin saceka jednog jutra.

Odradio update GPU drajvera, posle odradio 10 ciklusa sa WPR bez problema, ali ipak mi se desilo kad sam regularno hibernate-ovao. Juce instalirao Windows update, uradio bar 30 ciklusa sto sa WPR sto regularno, bez problema. Sad cekam da me opet gremlin saceka jednog jutra.
Gremlin je bio avast antivirus, kad sam ga deinstalirao nemam problema vise.

Poslednja izmena:
Pitanje vezano za....Legacy(bio do danas) i UEFI.
Zamnio sam ploče i procesor,umesto Ryzen 5 5600x i B550 stavim i5 12600k i B760 Asus TG Plus wifi.
Serviser mi kaže da treba da instaliram novi win10 ali u uefi.
Skinuo sam i preko Rufusa odradim bootabke disk u Uefi ,međutim krene instalacija i dođe do 25% onog zapisa i izbaci grešku,pisalo je u fazonu da jedno imam,hocu drugo,ne mogu oba...
E sad pre toga nije se desavalo sa Ryzenom ypalim igru i posle 20min zamrzne se slika i zakica,idem ctrl+alt+del,obrisem je,on kao prijavi grešku i to je to.
Nikada se to nije desilo a sada 2x u sat vremena,tek nakon toga sam resio porusiti sistem i instalirati u uefi ali bootable disk prepozna a ssd-ove 2x ni jedan.Bilo je sve na Legacy,prebacio sam na uefi u biosu,kombinovao i nece...nikako ne vidi te ssd-ove.
Sta da radim i zasto je bitno da je u uefi!?
Hvala ..

Pogledaj da li su ti diskovi GPT ako su MBR nece UEFI instalacija, ili ćeš u BIOSu da uključiš CSM, odnosno compatibility mode.

Pogledaj da li su ti diskovi GPT ako su MBR nece UEFI instalacija, ili ćeš u BIOSu da uključiš CSM, odnosno compatibility mode.
101% su bili MBR .
Mislim da mi je to fabrički modešeno CSM na Legacy or UEFI.Da sam baš i to gledao.

Evo kako izgleda i ne znam sta dalje.

Prilozi

• 20230906_160436.jpg
    20230906_160436.jpg
    219.8 KB · Pregleda: 35
  • 20230906_160545.jpg
    20230906_160545.jpg
    238.1 KB · Pregleda: 27
  • 20230906_163549.jpg
    20230906_163549.jpg
    283.5 KB · Pregleda: 33
Da li si probao da podesis u bios-u sve (boot) na UEFI (slika 2) i da iskljucis CSM (prethodno sistemski disk na GPT)?
Podrazumeva se da se sve ostale diskove sistemskog otkacio.

Da li si probao da podesis u bios-u sve (boot) na UEFI (slika 2) i da iskljucis CSM (prethodno sistemski disk na GPT)?
Podrazumeva se da se sve ostale diskove sistemskog otkacio.
Sve probao više puta.
Odgledao preko 10 YT klipova i ništa,sve budalaštine na isti fazon i onda,sasvim slučajno naletim na YT klip pre pola sata od 2min i pogledam.
Čovek je samo DISABLE jednu opciju...ADVANCED~VMD Setup Menu~Enable VMD controllet

Evo ako nekome bude trebalo,da mu se nađe 👍
Hvala u svakom slučaju!

Nisam ni znao za ovo "In the UEFI bios, the Intel VMD controller when enabled is RAID. When it is disabled ACHI is used."

new update.png
Malopređašnji apdejt

Yeap
Win je btw legalan, Home, došao je uz lap :) Mada to nema nikakve veze.

Iz nekog razloga nece u BIOS-u da promeni secure boot, iako je promenjeno u UEFI i stavljeno na enabled. TPM ukljucen... Legacy boot-uje , UEFI nece. Sta moze biti problem/resenje?

Ploca Biostar B450 MH ver 6.4, poslednji BIOS, 3200G procesor.

To nema veze sa Win-om ...
Najpre otkači drajvove, pa vidi. Pa probaj ClearCMOS, pa ako ne proradi, preflešuj BIOS. Ako ni to ne ide ... javljaj

Prijatelj ima problem sa Win10, tj. sa visokim zauzecem procesora. Sve je pocelo pre mozda 10ak dana. Posto se bavi muzikom, krenuli su mu problemi pri snimanju. Inace, masina je vremesni i5 4460, 16GB RAM, SSD, integrisana graficka i jos 2 HDD. Za snimanje koristi Scarlett 2i2 3rd gen. Problem je se javio u Reaper DAW pri reprodukciji snimljenog materijala u vidu pucketanja, sustanja, seckanja. Mislili smo da je do kartice, pa je menjao USB slot, reinstalirali smo drajvere za zvuk (ASIO drajver). Stvar je u tome sto za snimanje mora da smanji velicinu buffera u podesavanju za ASIO driver na 64 kako bi imao sto manji lag. Pri reprodukciji na tim podesavanjima zvuk krci, pucketa, secka. Kada se buffer podigne na 512, reprodukcija ide normalno, ali i onda lag ode u nebesa. Do pre 10ak dana je sve radilo savrseno. U medjuvremenu on je instalirao neke programcice, ubacivao USB fleseve od prijatelja i ja sam prvo pomislio da je fasovao nesto. Prvo sto sam uradio je da sam deinstalirao to sto je on instalirao. Preskenirao sam sistem sa adwcleaner, instalirao Kaspersky, odradio skeniranje i nema nista. Posto tom kompjuteru pristupam preko AnyDesk, primetim u Task Manageru da, kada se ulogujem, zauzece procesora je oko 50% samo za AnyDesk proces. Uopste, zauzece procesora je konstantno oko 70-80% i kad nisam ulogovan na taj komp. Takodje mi se zalio da mu bezicni mis (neki jeftiniji Logitech komplet mis i tastatura) laguje, da mora nekoliko puta da klikne na nesto da bi otvorio. Pri prebacivanju risivera na drugi USB port se stanje nakratko popravilo, ali posle je opet bilo isto.
Ne znam sta da radim, deluje mi kao da je fasovao neki malver, neki majner. Google-ao sam za nekim resenjima, ali sve sto predlazu su stvari koje sam vec pokusao. Inace, Win10 i drajveri su up to date. Ima li neko resenje, neki drugi antimalware/antiminer softver da ovaj problem resim ili ce morati reinstalacija sistema?

Postoji li mogućnost da testirate sa drugom USB zvučnom? Neka ti prijatelj provjeri stanje u task manageru kada AnyDesk ne radi.

Verovatno ćeš najmanje vremena izgubiti reinstalacijom i bićeš siguran da je sve OK.

To nema veze sa Win-om ...
Najpre otkači drajvove, pa vidi. Pa probaj ClearCMOS, pa ako ne proradi, preflešuj BIOS. Ako ni to ne ide ... javljaj
Na kraju je resilo problem tako sto sam prebacio MBR u GPT, znaci ni na kraj pameti...

Postoji li mogućnost da testirate sa drugom USB zvučnom? Neka ti prijatelj provjeri stanje u task manageru kada AnyDesk ne radi.
I bez AnyDesk-a je visoko zauzece procesora kad nista ne radi na kompjuteru. Ne verujem da je problem do kartice jer kad poveca buffer, radi sve normalno, ali kad smanji, zauzece procesora skace i onda dolazi do goreopisanog problema.
Reinstalacija sistema ce morati da priceka dok ja ne budem imao vremena, a on to sam ne ume da uradi. Nije to samo OS i driveri, tu je brdo nekih programa za muziku, pluginova, podesavanja i sl. Ima tu dosta posla. Ali izgleda ce to biti neminovno.

Probaj sa System Informer ili Process Explorer programima da vidis koji proces i thread najvise zauzima procesorskog vremena.

Mozda je pogresan thread ali stavicu ovde. Da li je neko imao problem gde drajv koji je kloniran i ima uredan BCD store i dalje odbija da se bootuje?
Kloniran je kompletan disk sa svim particijama sa sata ssd na nvme, vise puta probano sa razlicitim programima (macrium, acronis, aomei) i izbacuje bcd greske.
Formatirana fat32 particija i rebuild novi bcd.
Windows je davno kloniran sa hdd na ssd i odradjen mbr2gpt tako da je redosled particija malo neuredan, a posledica toga je i da je na c:\ je bio boot i efi folder, uz posebnu esd particiju sa svojim efi folderom. Prakticno dva BCD storea od kojih je jedan verovatno bio neaktivan/neispravan pa je to dovelo do problema pri kloniranju na nvme.
Trenutno izbacuje " 0xc0000225 The operating system couldn't be loaded because the NLS data is missing or contains errors" a SrtTrail.txt kaze "OS loader generic failure 0xc0000225"
Sfc i Dism ne pronalaze nista, chkdsk takodje.
Deluje kao da ne gine reinstalacija, ali da pitam, mozda je neko imao slican problem.

Probao si Ghost? On bi trebaio da bukvalno kopira sve
Ili Win-ov mehanizam? Ostaju i drugi programi, Paragon, EaseUS, MiniTool ...

Digao sam ruke od daljih pokusaja kloniranja jer sam u medjuvremenu sahranio BCD i na originalnom drajvu. Ukratko, pokusavao da rebuildujem store ovog kloniranog dok sam bio bootovan u originalni.
Trazim neko resenje da osposobim bar jedan od ta dva drajva, pa da onda eventualno pokusam ponovo sa kloniranjem.
Nije mi jasan error vezan za Nls data, odnosno kako je povezan sa BCD, proveravao sam registry, CodePage deluje uredno, *.nls u system32 su svi na broju.
Nista nije dirano na drajvu sem sta je moglo da se izmeni kroz cmd koristeci bcdedit i bcdboot.
Mislim da problemi nastaju zbog toga sto je nekad davno odradjen mbr2gpt i zbog toga sto je bio i c:\boot i c:\efi zajedno sa fat32 efi particijom.

Pozdrav!

Da li može da se podesi na Windows 10 pretraga kad se kuca na start pa da samo nalazi dokumenta u računaru a ne da nudi web pretragu?

Nazad
Vrh Dno