Windows 10 (FAQ u drugom postu)

canejr

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poruke
921
Poena
18
Ja imam problem da bilo kakva net akvitnost (možda samo port 80, nisam siguran) dovodi do stravičnog krčanja i usporavanja zvuka (Realtek). Posle reinstalacije drajvera radi ok nešto kratko i onda opet isto. Posle brisanja drajvera i povratka na MS drajver isto radilo kako treba neko kratko vreme (par sati ili dana) i onda opet isto. Ne sećam se da li sam radio DISM i SFC, ali za sada nema rešenja. Inače, nije od početka bilo tako, neki update je zeznuo stvar (samo ne neki skorašnji).
 

r!sc!

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.08.2000
Poruke
2,240
Poena
38
Probaj da odradiš disable servisa koji su vezani za zvučnu karticu (njeni control paneli itd...). Sećam se da sam jednom imao težak lag sa office paketom na mašinama koje su imale SoumdMax zvučni podsistem. Trebalo je odraditi disable nekih servisa i obrisati neki file vezano za zvučnu. Nakon toga milinka [emoji846].
 

canejr

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poruke
921
Poena
18
U celoj poruci važno je samo ono što nisi napisao - šta tačno obrisati/uraditi? :D
Pregledao sam brdo nekih saveta i uputstava na netu vezano za taj problem i Realtek i eto, ništa nije pomoglo. Sada SoundMax nije ni instaliran i opet je problem. :( Ajde javi ako se setiš bilo kog detalja (sad zvučim kao neki detektiv iz prosečnog filma). Ovako ne znam ni kako bih zadao kriterijum za pretraživanje, a da ne budu sve isti sajtovi i saveti koje sam već video i probao.
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,837
Poena
63
Zna li neko kako ovu odvratnu notifikaciju da uklonim iz 2004 verzije? (slika dole)
EDIT: mora neki registry hack, ova poznata rešenja u vidu raznih alata ne pomažu.

Usput, apsolutna preporuka za: https://github.com/henrypp/simplewall
Ko je nekada koristio Outpost Firewall i nije mogao da nađe adekvatnu zamenu - ovaj projekat definitivno ima potencijal!
 

Prilozi

  • 0AgqXTfRA8.jpg
    0AgqXTfRA8.jpg
    25.1 KB · Pregleda: 184

Analayzer

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.01.2012
Poruke
1,188
Poena
38
Kako ne može ideš u taj Settings<<System<<Notifications&actions i sve isključiš. Šta taj Turn off notification for Win Security ne radi? Uglavnom meni to ne iskače. Ja to sve pogasim. Postoji mogućnost da se potpuno ugasi ta opcija za notifikacije ali tada nemaš ni jednu više ikada. Nekada sam to radi sada više ne puštam da se neko obaveštenje i pojavi.
Imaš FreeFirewall https://www.evorim.com/en/free-firewall odličan mali i siguran. :D
 
Poslednja izmena:

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,837
Poena
63
Settings<<System<<Notifications&actions i sve isključiš... Turn off notification for Win Security...

Pre svega - hvala na odgovoru. ;)
Taj "Turn off notification for Win Security" je bio sive boje, nije mogao da se menja.
Tek posle dodavanja još jednog korisnika i to kao administrator, te opcije je moguće menjati.
Nus-pojava je to što su izgleda i sva prethodna podešavanja vraćena na neke "fabrićke vrednosti" ali nema veze, rešili smo šta smo želeli. :)
 

dean87

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.09.2019
Poruke
836
Poena
18
Ukinuo sam u action centru notifikacije za qbitorrent pošto je urlao non stop missing files ( znate ono kada obrisete file a još uvek skida druge fajlove koje ste odabrali selektivno) [emoji3]
E sada hoću da vratim notifikacije za tu aplikaciju, udjem u settings pa u notifikacije i nema više qbittorenta u listi...kao da nema vise tu aplikaciju?!
Kako da obnovim da opet pusta obaveštenja kada je skinut torent itd ?!
 

[email protected]

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poruke
799
Poena
18
Jedno pitanje da ne otvaram novu temu - nadam se da sam na pravom mestu :) I izvinjavam se unapred ako sam upao u "priču"

Imam licenciram Windows 10 na mašini u slučaju da promenim SSD na kojem je Windows instaliran moram da kupujem novu licencu ili ne? Znam da se vezuje za hardver ali koliko znam ploča i procesor jedino ako se zamene mora nova tj. obnova licence?
 

[email protected]

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poruke
799
Poena
18
Još jedno pitanjce - uopšte ne mogu da uključim TRIM opciju na mom SSD-u da bude za stalno. Čim resetujem komp ona se vrati. Probao sam reinstalaciju driver-a za ploču ali nije upalilo. Jel ima neko ideje šta je u pitanju?
 

Lanikor

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.05.2016
Poruke
2,986
Poena
63
Ima li neko u poslednje vreme problem sa zamrzavanjem file explorera - otvorim folder -> otvorim dokument -> zatvorim dokument -> pri povratku u taj folder file explorer se zamrzne na par sekundi i ne reaguje uopste -> odmrzne se i tako opet za svaki naredni dokument koji otvorim i zatvorim.

Sve ostalo radi ok.

Jako je iritantno cekati da se "odmrzne" a nijedna klasicna metoda (DISM, scannow, troubleshoot) ne registruje nista.

U kom zecu lezi grm?
 

KapetanDado

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
14.10.2014
Poruke
45
Poena
6
Meni je isto pocelo to da se desava kad pustim neki film/seriju preko BS Playera, file explorer isto zamrzne na 5-10s , pre se to nije desavalo. Ostalo sve radi normalno
Neki od windows updatea je to zezno xD
 
Poslednja izmena:

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,837
Poena
63
...
Tek posle dodavanja još jednog korisnika i to kao administrator, te opcije je moguće menjati.
Nus-pojava je to što su izgleda i sva prethodna podešavanja vraćena na neke "fabrićke vrednosti" ali nema veze, rešili smo šta smo želeli. :)

Imam još 1 problem sa Windows 10-kom, odnosno Admin pravima.

Naime, koristim User-a koji je napravljen pri instalaciji.
Verovatno od kako sam bio dodao (pa posle toga obrisao) još jednog korisnika kao Admin, imam problema sa pravima na neke fajlove. I ako bi trebalo da je ovaj korisnik "SuperAdministrator", na neke foldere u njegovom "home" direktorijumu moram da prepravlajm Security, odnosno da dodajem Administrators sa svim pravima. Tek tada mogu da manipulišem sa svim fajlovima.
Jel ima neko ideju kako ovo da prevaziđem a da ne povredim bezbednost "home" direktorijuma, ipak tu ima nekih osetljivih dokumenata?
 
Poslednja izmena:

Lanikor

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.05.2016
Poruke
2,986
Poena
63
Meni je isto pocelo to da se desava kad pustim neki film/seriju preko BS Playera, file explorer isto zamrzne na 5-10s , pre se to nije desavalo. Ostalo sve radi normalno
Neki od windows updatea je to zezno xD

Definitivno je do WU, taman neko vreme nije bilo problema i sad opet :)
 

CountMike

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.07.2012
Poruke
8,122
Poena
83
Ima li neko u poslednje vreme problem sa zamrzavanjem file explorera - otvorim folder -> otvorim dokument -> zatvorim dokument -> pri povratku u taj folder file explorer se zamrzne na par sekundi i ne reaguje uopste -> odmrzne se i tako opet za svaki naredni dokument koji otvorim i zatvorim.

Sve ostalo radi ok.

Jako je iritantno cekati da se "odmrzne" a nijedna klasicna metoda (DISM, scannow, troubleshoot) ne registruje nista.

U kom zecu lezi grm?
Koja verzija 10 ? To je poznata greška u nekoliko updejtova, popravljeno u September 8, 2020 - KB4571756 (OS Build 19041.508)
 

Lanikor

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.05.2016
Poruke
2,986
Poena
63
Sad sam provalio da me i WU zeza, zato ni nemam taj update. Moram posle da iskopam alat za to, skidao sam ga nekad ranije.

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk
 

Apolo

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2016
Poruke
616
Poena
28
Да ли генерално има потребе правити партиције на SSD? Типа једна за OS, а друга за складиштење података...


Sent from my iPhone 8 using Tapatalk
 

Apolo

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2016
Poruke
616
Poena
28
Ок. Пошто сам лаик, због чега није препоручљиво?


Sent from my iPhone 8 using Tapatalk
 

terzazak

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poruke
1,716
Poena
48
Да ли генерално има потребе правити партиције на SSD? Типа једна за OS, а друга за складиштење података...

Ukoliko su ti potrebne particije slobodno mozes da ih napravis..nisu neophodne ali uopste ne smetaju ako ih ima vise.
A ovo "nije preporucljivio" bih bas voleo da znam..zasto nije???
 

poolmaker

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poruke
10,081
Poena
83
Да ли генерално има потребе правити партиције на SSD? Типа једна за OS, а друга за складиштење података...


Sent from my iPhone 8 using Tapatalk
Nije neophodno, ali je uvek bolja praksa nego samo jedna particija za sve.
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,837
Poena
63
Nije neophodno, ali je uvek bolja praksa nego samo jedna particija za sve.

Zbog toga što na "home" particiji mogu da se skladište podatci (Documents, Pictures, Downloads...) nevezano za sistemsku particiju tako da u slučaju "obaranja" Windows-a ne mora da dođe neko da čupa podatke jer su na nevezanoj particiji.
 

Andrejee

Flash Drive
Učlanjen(a)
01.08.2019
Poruke
137
Poena
0
Cao.
U FAQ-u niko ne odgovara, kontam da je ovo tema za diskusiju onda.

Kako naći svoj ceo Product Key?
Nadogradnja sa Win7 besplatna na Win10 je u pitanju.
U CMD-u ili ograničenom eksploreru, jer imam samo troubleshoot opcije.
 

Andrejee

Flash Drive
Učlanjen(a)
01.08.2019
Poruke
137
Poena
0
Hvala. Ali ne mogu Aidu full da instaliram u Recovery options?

Ovo sa linka sam probao sve, i CMD wmic, i Registry Editor, i na kraju notepad. Neće...
 
Vrh Dno