Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Ja imam zanimljiv problem. Nakon instalacije Corela X3 (narodna verzija), ne mogu da pristupim aplikacijama (Store, Edge, Defender, Photos, itd..). Znači izbaci mi splash i kraj. Takođe neće da prikaže Start, slajder za zvuk, Action centar, prozorčić za mrežnu konekciju, kao ni kalendar. Kao da mi je nešto isključilo kompletan Metro UI ili kako se već to zove. Jedino mi Settings rade redovno.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Windows 10 mi posle instalacije odmah nakon prvog ulaska u desktop kao da radi "stress test" procesora oko 15 minuta dok prisilno ne ubaci drajvere koje on hoce sa interneta , temperature idu preko 90 stepeni i procesor opasno trotluje tih 15-ak minuta dok Windows 10 prisilno svoje drivere povlaci sa interneta i bukvalno radi mini stress test procesora dok ne instalira svoje drivere , da li neko zna kako ovo izbeci ovo pravi problem narucito slabijim procesorima , doduse moj i3 3217u je u rangu Pentium procesora za laptop.

Sticice mi pasta sa aliexpresa da barem malo ublazim trotlovanje , da li je ne neko od vas posle instalacije Windows 10 i prvog ulaska u desktop instalirao odmah recimo CPUID HWMonitor i pratio temperature 15-ak minuta , da li mu se opterecuje procesor? Ili je to boljka samo na slabijim procesorima? Build je 15063 normalan nije insider.

Radio sam ja to, doduse ja sam pratio sta radi HDD i SSD jer desetka odmah pocne da rilja, temperature na i7 4700 HQ uvek izmedju 40-60 osim kad igram igre, tad ponekad udari u 80, od sveze instalacije pa sve do sad je tako bilo.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Pa naravno da ima puno posla za vreme i posle instalacije a dužina je naravno određena brzinom samog kompjutera. Drajveri u samoj instalaciji su samo koliko da glavni delovi rade pa posle moraju da se updejtuju inače bi ISO bio 100GB ili više. Što je starija verzija wondows-a biće i stariji drajveri. Ako ti se kompjuter pregreva zbog toga, bolje uradi nešto po tom pitanju inače ćeš imati te probleme i u normalnom radu.

Ne skida on drajvere brzinom od 100Mbps pa da hard radi 100%. A sve i da skida tom brzinom, završio bi za par sekundi.
Ne vidim razlog zašto vas par ovde na forumu imate potrebu da "branite" Microsoft i opravdavate ga time što okrivljujete korisnike za nedovoljnu stručnosti ili kako imaju slab hardver?
Zekovic, to što "drlja" je telemetrija i razne ostale špijunske stvarčice (Task Scheduler, Superfetch, šatro Memory Managment i slično).
Skini DoNotSpy10, pogasi sve što te muči pa vidi kako će se ponašati pri sledećem prvom podizanju.

Poslednja izmena:
^ +1 Posle DoNotSpy ili O&OShutUp meni povremeno prodrlja samo defender jer njega samo i koristim. Mada vecina stavki se moze iskljuciti iz default windows podesavanja sto je svakako pozeljno uraditi posle svake sveze instalacije.

Sent from Xperia T

Ne skida on drajvere brtinom od 100Mbps pa da hard radi 100%. A sve i da skida tom brzinom, završio bi za par sekundi.
Ne vidim razlog zašto vas par ovde na forumu imate potrebu da "branite" Microsoft i opravdavate ga time što okrivljujete korisnike za nedovoljnu nestručnosti ili kako imaju slab hardver?
Zekovic, to što "drlja" je telemetrija i razne ostale špijunske stvarčice (Task Scheduler, Superfetch, šatro Memory Managment i slično).
Skini DoNotSpy10, pogasi sve što te muči pa vidi kako će se ponašati pri sledećem prvom podizanju.

To tek nije tačno.

Ne znam o kakvim bapskim pricama pises ali sam imao identican problem na 3 kompa gde je instaliran legalni Win 10.
Jedna je i3 sa ssd, druga sa G4560 sa hdd i treca sa 2500K i ssd... ovo sa hdd je bila festival drljanja i akanja procesora oko 2 sata posle instalacije, iako su uredno instalirani drajveri frisko skinuti sa neta i nista osim Opere nije instalirano...
I dzaba mi sto imam 200 mbps net, opet je terorisao komp oko 2 sata... sa ssd verzijama je islo dosta brze ali primetio da cujem vent i3 cpu-a koji sam tada i nikad vise ni u jacim igrama gde radi na 100% nisam cuo da tako glasno vrti... nije mi palo na pamet da merim temp pa da tvrsim koliko je tacno... sa 2500k se sin pozalio da je narednih sat komp kocio sa sve komentarom sta si mi to instalirao (mislio neka narodna modovana verzija W10)

Problem je sto pojma nemamo zasto se to desava.. niti zasto ponekad posle restarta drlja i dalje po 15-20 min hdd (na i3 koji koristim sam vratio W7) iako sam iskljucio defender i sve gluposti koje nudi u opcijama... kazem glupost jer ocigledno ne radi to sto pise da radi...

Te babske priče se ponavljaju od samog početka i razvodnjavaju probleme.

Evo sa jedne moje mašine, posle sveže instalcije.
Ja da tražim šta je u pitanju, da lovim procese, da istražujem po registry-u i task manager-u... Da gubim sate dok pogasim sve što me ometa u korišćenju mog hardvera, ma neka hvala.
Plus što na toj istoj mašini W10 neće u Hibernaciju a Sleep zakuca uvek dok sve to radi na W7 - neka hvala drugi put.

Prilozi

• superfetch2.png
    superfetch2.png
    40.7 KB · Pregleda: 101
  • superfetch3.png
    superfetch3.png
    37.6 KB · Pregleda: 88
Ume Store da zaglavi na neko vreme ali to je obično izraženo u časovima, ne danima. Ažuriranje systema je obično uvek dostupno (ako ima neko ažuriranje) a WD ume i po 5 ili više puta dnevno da ažurira. Naj sigurniji si pod MS/hotmail account-m i naravno kao "običan" administrator.
Ako si na nekoj prastaroj verziji moguće je da je ažuriranje za tu verziju ukinuto. Preterano iživljavaljanje sa ukidanjem telemetrije, "špijnjiranja" i privatnosti može takođe da napravi probleme.
Uradi provo system cheks:
"sfc /scannow" i "dism /online /cleanup-image /restorehealth"

Probao ovo...evo sta sam dobio:
0be8f6119ffd510fb4e039a928d2d128.jpg

Idalje stoji ovo:
993fe9691b36fb930791b693e149a609.jpg

I ovo:
0514759a05540e8222542c4aa6dc7a10.jpg

Vec nedeljama.
Nece nista da azurira, ni sistem, ni app. Ne znam sta da mu radim.

Evo sa jedne moje mašine, posle sveže instalcije.
Ja da tražim šta je u pitanju, da lovim procese, da istražujem po registry-u i task manager-u... Da gubim sate dok pogasim sve što me ometa u korišćenju mog hardvera, ma neka hvala.
Plus što na toj istoj mašini W10 neće u Hibernaciju a Sleep zakuca uvek dok sve to radi na W7 - neka hvala drugi put.
Ovo sam ja uhvatio 5 minuta posle poslednjeg Insider updejta:
Task1.JPG

Ne znam o kakvim bapskim pricama pises ali sam imao identican problem na 3 kompa gde je instaliran legalni Win 10.
Jedna je i3 sa ssd, druga sa G4560 sa hdd i treca sa 2500K i ssd... ovo sa hdd je bila festival drljanja i akanja procesora oko 2 sata posle instalacije, iako su uredno instalirani drajveri frisko skinuti sa neta i nista osim Opere nije instalirano...
I dzaba mi sto imam 200 mbps net, opet je terorisao komp oko 2 sata... sa ssd verzijama je islo dosta brze ali primetio da cujem vent i3 cpu-a koji sam tada i nikad vise ni u jacim igrama gde radi na 100% nisam cuo da tako glasno vrti... nije mi palo na pamet da merim temp pa da tvrsim koliko je tacno... sa 2500k se sin pozalio da je narednih sat komp kocio sa sve komentarom sta si mi to instalirao (mislio neka narodna modovana verzija W10)

Problem je sto pojma nemamo zasto se to desava.. niti zasto ponekad posle restarta drlja i dalje po 15-20 min hdd (na i3 koji koristim sam vratio W7) iako sam iskljucio defender i sve gluposti koje nudi u opcijama... kazem glupost jer ocigledno ne radi to sto pise da radi...

Znamo zašto se dešava i zašto drlja, osim što šalje dijagnostiku koja nije toliko zahtevna. Ono zašto stvarno drlja je optimizacija raspodele fajlova na hard disku, slično kao da radiš defragmentaciju, odnosno prefetch. Na SSD se ne dešava jer između ostalog nema potrebe da pravi fizičku raspodelu fajlova.

Da li postoji mogucnost da se u win. pregledacu slika ili snipping too-u da recimo kada se neka slika obradi da moze da se pored slike napise tekst ne olovkom vec kucani tekst?

Znamo zašto se dešava i zašto drlja, osim što šalje dijagnostiku koja nije toliko zahtevna. Ono zašto stvarno drlja je optimizacija raspodele fajlova na hard disku, slično kao da radiš defragmentaciju, odnosno prefetch. Na SSD se ne dešava jer između ostalog nema potrebe da pravi fizičku raspodelu fajlova.

Hoces da kazes da on prvo razbaca fajlove pri instalaciji pa onda 2 sata defragmentuje iste?
Jos gore, da mu treba toliko vremena da algoritmuje prefetch fajlove koji su... pa ono, prefetch fajlovi koji postoje jos od XP?
Na SSD se isto desava samo ne osetis toliko + odradi brze jer je jelte ssd ali meni je moj EVO drljao nekih 20-tak minuta iako sam odmah u samom startu eliminisao sve stavke koje nisu potrebne za ssd...

@mihajlo

Nisi dobro unio komandu. Obrati pažnju na razmake koje si izostavio.

Hoces da kazes da on prvo razbaca fajlove pri instalaciji pa onda 2 sata defragmentuje iste?
Jos gore, da mu treba toliko vremena da algoritmuje prefetch fajlove koji su... pa ono, prefetch fajlovi koji postoje jos od XP?
Na SSD se isto desava samo ne osetis toliko + odradi brze jer je jelte ssd ali meni je moj EVO drljao nekih 20-tak minuta iako sam odmah u samom startu eliminisao sve stavke koje nisu potrebne za ssd...

Ja sam buljio u task manager gotovo posle svake instalacije (insajder ili stable) i na ssd-u nikada nisam video drljanje duze od minut po uspesnom bootovanju sistema, tada za tih minut , zauzme ram memoriju do 2GB, procesor uposli na 100% i ssd sistemski isto malo natera ali nista strasno... za drugi koji je obican hdd jedino vidim da malo drlja kada ga WD ceslja...

Ima veze. Program obrađuje parametre kada su razdvojeni razmakom.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Ja imam zanimljiv problem. Nakon instalacije Corela X3 (narodna verzija), ne mogu da pristupim aplikacijama (Store, Edge, Defender, Photos, itd..). Znači izbaci mi splash i kraj. Takođe neće da prikaže Start, slajder za zvuk, Action centar, prozorčić za mrežnu konekciju, kao ni kalendar. Kao da mi je nešto isključilo kompletan Metro UI ili kako se već to zove. Jedino mi Settings rade redovno.

Da citiram sam sebe, od sve ove priče oko špijunaže se zaturilo... Ili niko ne zna :) probao sam neke metode po netu što sam našao za slične probleme i ništa. SFC scannow isto kaže da je sve ok, a u stvari nije....

Opet problem niotkuda, koje je resenje kada displej nece da se ugasi posle npr. 2 minuta kao sto mu je zadato, laptop iz profila, poslednji drajveri? Windows Beta 10 strikes again

Uh probao sam nešto slično oko regedit-a i permissions-a, ali mislim da nije bilo ovoliko koraka. Probam čim dođem kući, ako upali, stiže pivo na kućnu adresu :) prošli put sam radio clean install zbog ovoga, tada nisam to povezao sa corelom jer nisam odmah ni ustanovio grešku. Sad kad se opet desilo, jedina zajednička stvar bila je - f****ng Corel.

Edit: @Yooyo Šaljem pivo, samo daj adresu u PM :) evo i mail odmah progurao, Action centar se napunio. Ne mogu da verujem da jedna instalacija Corela može da sj**e stvari ovako. Tačno mi je falio All Aplication Group na tom mestu. Hvala još jednom i ne šalim se za pivo.

Poslednja izmena:
Daj nešto protiv temperature.. kada pređeš 40 godina, mnogo teško se podnosi temp. 38+ :(

Daj nešto protiv temperature.. kada pređeš 40 godina, mnogo teško se podnosi temp. 38+ :(

Jedino domaću rakiju da ti pošaljem, za spoljašnju (obloge) i unutrašnju upotrebu :)

Vrh Dno