Šta je novo?

We’re heading into a jobless future

^^ Dok se radno vreme u Srbiji u bar 75% firmi ne bude tačno obračunavalo, dok se sve preko 40h nedeljno ne bude računalo kao prekovremeni rad i dok ne bude tretirano onako kako piše da treba u zakonu o radu, dok se gazde ne organizuju tako da imaju kvalitetan, zadovoljan, dobro organizovan i uigran tim od dovoljnog broja zaposlenih, dotle je sva ova priča besmislena, bar za Srbiju.

Srbija nije robovlasničko društvo, ali je vrlo blizu onom ranom kapitalizmu opisanom u romanima Charlesa Dickensa.

^ This...

^^ Dok se radno vreme u Srbiji u bar 75% firmi ne bude tačno obračunavalo, dok se sve preko 40h nedeljno ne bude računalo kao prekovremeni rad i dok ne bude tretirano onako kako piše da treba u zakonu o radu, dok se gazde ne organizuju tako da imaju kvalitetan, zadovoljan, dobro organizovan i uigran tim od dovoljnog broja zaposlenih, dotle je sva ova priča besmislena, bar za Srbiju.

Srbija nije robovlasničko društvo, ali je vrlo blizu onom ranom kapitalizmu opisanom u romanima Charlesa Dickensa.

Teško će gazde da se organizuju kada im odgovara ovakvo stanje... Od njih tu nema šta da se očekuje. Samo kod mene, u PJ u kojoj radim, je otišlo oko 30 njih. A došlo je desetak. Opao je radni učinak, mušterije se nerviraju, ali glavonje zabole uvo. I sve se to dešava otkad je preduzeće preuzelo drugo preduzeće koje je u dugovima. Doveli su svoje ljude na šefovske pozicije koji bleje ili rade tamo gde im nije nadležnost, srozali plate, postavili svoj OS koji je, blago rečeno, užas za dnevni ulaz robe... Dokle god ima ljudi koji će da rade, njih zabole uvo...

Uvek sve počinje od države.

^^ ...a država je slika naroda. Kokoška-jaje dilema. Lančana reakcija koje ne možemo da se oslobodimo od kraja '80-ih. :(

Konkretna tema je nešto drugo. Ono što sam hteo reći da je taj potencijalni "problem" ne postoji u Srbiji. Mi smo tamo negde, u sredini 18. veka.

Problem sa tom teorijom iliti vizijom buducnosti,je sto su analiticari prevideli jednu bitnu stvar,a to je covek :)
Prevideli su dve stvari: da se razvojem i primenom tehnologija u svakodnevnom zivotu dolazi do zatupljivanja i totalne ne zainteresovanosti ljudi... iliti polako sve ide na "lako cemo" i "bole me"...
Kao i da nove tehnologije omogucavaju proizvosnju ogromnog spektra proizvoda...
Da,roboti mogu da zamene coveka,ali ti silni roboti trebaju da se i odrzavaju... plus i nisu bas toliko isplativi,bar za sada...

Da pojasnim: npr BMW i Mercedes vracaju ljude umesto robota jer je potraznja za custom modelima ogromna i totalno je neisplativo reprogramirati i stelovati celu proizvodnu liniju zarad lupam nekoliko stotina modela auta sa npr custom enterijerom ili extra eksterijerom i sl...

Ili moja firma,kao i sve velike firme u Nemackoj,imaju generalan ogroman problem,a to je kvalitetna i odgovorna radna snaga,bez obzira na poziciju...
Najbolji primer je moje radno mesto,mada je to problem u celoj firmi tj na svim pozicijama:,gde firma vec vise od godinu dana trazi ljude... iako je plata odlicna i radno vreme extra,ljudi cim vise da ima malo vise stresa i odgovornosti a i treba malo skill-a beze glavom bez obzira... licno sam "ispratio" oko cini mi se 6 (ne) radnika...
Toliko je vec alarmantno da su juce primili coveka od 50 godina jer covek hoce da radi i hoce da nauci...

A automatizacija... proizvodnja je bas automatizovana,ali evo ove nedelje od 2 dana efektivno je radila mozda 5 sati,jer se stalno nesto kvari a elektricari/masinci sada vecina novi i nladi,veze nemaju pa dok provale sta je... a uglavnom ne provale pa se zove specijalna firma za odrzavanje pa dok oni dodju a proizvodnja i ljudi stoje...pa ti racunaj koliki je to trosak.,,
Jedno je papir i teorija a sasvim drugo praksa...

Tekst je cool ali je poprilicno "dreamy". Kao sto je vec neko napomenuo, poprilicno je netacan.

Jeste,ali ideja je rasprostranjenja... skim god da popricas na tu temu,uglavnom isti stav...

^^ ...a država je slika naroda. Kokoška-jaje dilema. Lančana reakcija koje ne možemo da se oslobodimo od kraja '80-ih. :(

Konkretna tema je nešto drugo. Ono što sam hteo reći da je taj potencijalni "problem" ne postoji u Srbiji. Mi smo tamo negde, u sredini 18. veka.

Jesi li siguran da je 18. vek u pitanju? :D

Neke stvari treba da budu automatizovane, neke ne. Više se ceni ručni rad [nemojte da ste bezobrazni :d ] na tržištu.

Indeed, China was sufficiently incentivized to redouble efforts on its homegrown supercomputing program and it had the cash from the squashed Intel deal to do it. Less than six months after news of the blacklist came out, China revealed plans to build not one, but two 100-petaflops supercomputers using a variety of native chip, accelerator and interconnect technologies. The stalled Tianhe-2 upgrade was back on the table — supposedly slated for late-2016.

VR World, the same publication that broke the blacklisting story last year, is now reporting that China is on track to “debut” that fully-realized Tianhe-2 supercomputer in June at the 2016 International Supercomputing Conference in Frankfurt, Germany. If the system is early, it wouldn’t be the first time China exceeded expectations — the country launched its 33-petaflops (LINPACK) Tianhe-2 two years early.

From the VR World report:

“The new Tianhe-2 represents a hybrid design, featuring two new additions, as the old Xeon Phi cards are being phased out. Phytium Technologies recently delivered their “Mars” processors in the form of PCI Express cards that replaced the Xeon Phi cards, and motherboards to upgrade the system. Given that there are 48,000 add-in boards installed, the new 64-core design enables the system to reach its original performance targets. With the three million new ARM cores inside the Tianhe-2, its estimated Rpeak performance in the Linpack benchmark should exceed 100 PFLOPS.”

Jos jedan do dva reda velicine do brzine potrebne za stvaranje strong AI...

Što se tiče naslova teme, pa?

40 sati nedeljno.... čuj, onaj ko voli svoj posao neće mu biti problem bilo koliko da ostane na poslu... i bez dodatnog plaćanja ili bilo šta. moj drug radi u francuskoj svaki dan od recimo 9 ujutru do 00/1 uveče, niti mu se dodatno plaća niti se on buni, niti na kraju krajeva traže baš toliko da ostane, on ostaje na poslu jer voli to što radi. meni isto ne bi bio problem da radim 15 i više sati, ako radim ono što volim. kakvo robovlasništvo, kakvo izrabljivanje, kakvi bakrači, radiš na prvom mestu ZA SEBE!

Verovatno živi veoma ispunjen život ako radi od 9 ujutru do 1 ujutru.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Da pojasnim: npr BMW i Mercedes vracaju ljude umesto robota jer je potraznja za custom modelima ogromna i totalno je neisplativo reprogramirati i stelovati celu proizvodnu liniju zarad lupam nekoliko stotina modela auta sa npr custom enterijerom ili extra eksterijerom i sl...

Ili moja firma,kao i sve velike firme u Nemackoj,imaju generalan ogroman problem,a to je kvalitetna i odgovorna radna snaga,bez obzira na poziciju...
Najbolji primer je moje radno mesto,mada je to problem u celoj firmi tj na svim pozicijama:,gde firma vec vise od godinu dana trazi ljude... iako je plata odlicna i radno vreme extra,ljudi cim vise da ima malo vise stresa i odgovornosti a i treba malo skill-a beze glavom bez obzira... licno sam "ispratio" oko cini mi se 6 (ne) radnika...
Toliko je vec alarmantno da su juce primili coveka od 50 godina jer covek hoce da radi i hoce da nauci...

A automatizacija... proizvodnja je bas automatizovana,ali evo ove nedelje od 2 dana efektivno je radila mozda 5 sati,jer se stalno nesto kvari a elektricari/masinci sada vecina novi i nladi,veze nemaju pa dok provale sta je... a uglavnom ne provale pa se zove specijalna firma za odrzavanje pa dok oni dodju a proizvodnja i ljudi stoje...pa ti racunaj koliki je to trosak.,,
Jedno je papir i teorija a sasvim drugo praksa...

Huh, mnogo mnogo je komplikovanije u automobilskoj industriji od navedenog primera.

Enterijer i 95% ostalih nekaroserijskih delova montiraju radnici u automobil. Neke operacije su automatizovane (npr. postavljanje soferke, zadnjeg stakla, panoramskog stakla), a neke se mogu automatizovati ali je vecini proizvodjaca to neisplativo (jeftina radna snaga). Vecina Nemackih proizvodjaca je usled skupe proste radne snage primorana da primeni automatizaciju gde god moze, tako ces npr. kod VW, Daimlera i verovatno BMW-a videti automatizovano postavljanje tockova, dok ce se ista operacija kod drugih vrsiti rucno.

Roboti se primenjuju u preseraju (zbog bezbednosti radnika), i u najvecoj meri u karoseriji (mnogo brzi i tacniji proizvodni proces). U karoseriji su operacije zavarivanja svih delova u celinu (karoseriju) automatizovane, dok su operacije pripreme tih manjih delica i dalje rucne (postave se dva lima u alat i "punktuje" se).

Inace svi ovi custom enterijeri i druge custom *******cije se ugradjuju u montazi gde je 95%+ fizicki rad. Neke operacije se ne mogu nikako automatizovati, pa cak ni ergonomski poboljsati (razvodjenje kablova kroz automobil). Inace kod nas i u Makedoniji dolaze ti poslovi koji se ne mogu automatizovati (proizvodnja kablova za automobil), i to bas zbog niske cene radne snage.

Btw. ono sto si i pomenuo i mnogi zaboravljaju je odrzavanje i pracenje parametara procesa. Dobar deo opreme ne ume/ne moze da popravi lokalno odrzavanje, pa svi veci automaker-i tamo gde je skupa radna snaga, svoje odrzavanje outsource-uju. Mnogo mora da se ulozi u dobrog inzenjera, a taj isti sutra moze da da otkaz.

Btw. ako stoji proizvodnja i nesto ne radi, radnici se salju kuci i za te dane se daje ~60% plate, a posle se ti isti radnici zovu subotom da zarade tih 40% :).

Nego najvaznije :), sta je meni kao svrsenom masincu uz jako dobre preporuke iz ozbiljne industrije i kvalifikacije potrebno da pocnem da radim u toj ili nekoj slicnoj Nemackoj firmi (sem nesto radnog iskustva i znanja nemackog)?

I dobro, cime se bavi?

Ginekolog? :D

To nije posao to je pasija :p...

realno ne ostaje svaki dan on tako, da ga neko lema da mora. štaviše ima fleksibilno radno vreme, može da dođe u 12h a da ode kući u 17h.... ali ako ima priliku da radi, zašto da ne?

40 sati nedeljno.... čuj, onaj ko voli svoj posao neće mu biti problem bilo koliko da ostane na poslu... i bez dodatnog plaćanja ili bilo šta. moj drug radi u francuskoj svaki dan od recimo 9 ujutru do 00/1 uveče, niti mu se dodatno plaća niti se on buni, niti na kraju krajeva traže baš toliko da ostane, on ostaje na poslu jer voli to što radi. meni isto ne bi bio problem da radim 15 i više sati, ako radim ono što volim. kakvo robovlasništvo, kakvo izrabljivanje, kakvi bakrači, radiš na prvom mestu ZA SEBE!

realno ne ostaje svaki dan on tako, da ga neko lema da mora. štaviše ima fleksibilno radno vreme, može da dođe u 12h a da ode kući u 17h.... ali ako ima priliku da radi, zašto da ne?

Malo brkamo pojmove. I ja bih visio na poslu da radim u NASA i nadzirem rover na Marsu, ili onu sondu na kometi, da čekam izveštaje sa njih. Ne bih ni išao kući.

Ne znam kakve veze taj tvoj prijatelj ima sa bilo čime u ovoj temi? 90% ljudi radi da bi živelo. Kurir, šalterski službenik, trgovac u radnji, trafikant, šofer, apotekar, montažer na traci, terenski serviseri i gomile drugih profesija, oni su nosioci privrede. Zar zaista misliš da može ceo radni vek, 10 sati dnevno, 6 dana nedeljno, da se uživa na poslu?!? Treba imati decu, porodicu. Onih 5% što rade poslove koje zaista vole i u kojima zaista uživaju, nisu reper ni za šta. Ovi drugi nose društvo, privredu i ekonomiiju. Za uspešno društvo, potrebno je takvima obezbediti dostojanstven život. I 40 sati rada nedeljno.

Ide mi malo na k. omalovažavanje tih ljudi koji eto, "...ko ih j*ebe, što rade ono što ne vole...?" Ne može svako da radi kao umetnik, naučnik, muzičar...

Ili, v2, radiš ono što voliš, neki stručni posao, a onda ti politika postavi retardirani manaĐment stigao sa FON-a. Da vidiš kako se ljubav prema poslu istopi za par meseci. Čest primer u Srbiji.

Tvoj kolega, možda da proba isto to da radi u Srbiji?!? Na kraju krajeva, replicirao si meni, za poslove u Srbiji?!?

Poslednja izmena:
Meni je najveći poraz što smo mi prihvatili tih 40 sati nedeljno kao neki ideal kome treba da težimo. Tvrdim odgovorno da je i to previše i da će se na tih 40sati u budućnosti gledati kao na robovlasnički period i izrabljivanje. Naravno može sve da ode i u potpuno drugom smeru, ali 8 sati dnevno sad deluje ok nekome ko radi 10-12 sati ali je mnogo, pogotovu radno vreme od 9 do 17h, ti si realno van kuće minimum od 8-18h znači i šta ti je ostalo?

U kojoj to buducnosti ? :trust:

Ai ce da radi, a mi cemo da gledamo sta on radi :D...

Meni je najveći poraz što smo mi prihvatili tih 40 sati nedeljno kao neki ideal kome treba da težimo. Tvrdim odgovorno da je i to previše i da će se na tih 40sati u budućnosti gledati kao na robovlasnički period i izrabljivanje. Naravno može sve da ode i u potpuno drugom smeru, ali 8 sati dnevno sad deluje ok nekome ko radi 10-12 sati ali je mnogo, pogotovu radno vreme od 9 do 17h, ti si realno van kuće minimum od 8-18h znači i šta ti je ostalo?

Ne znam da li si ozbiljan ili sarkastično dobacuješ, ali ajd' prvo da svi dostignemo (tj. da se vratimo) na tih 40h/week, pa da vidimo onda kako ćemo dalje.

Nalazim da je simptomaticno da ljudi misle da imaju vremena da i dalje rade gluposti.

9riqoXt.jpg

^^ Dok se radno vreme u Srbiji u bar 75% firmi ne bude tačno obračunavalo, dok se sve preko 40h nedeljno ne bude računalo kao prekovremeni rad i dok ne bude tretirano onako kako piše da treba u zakonu o radu,
hteo bih da skrenem pažnju na samo jednu sitnicu:

- KAKVE VEZE IMA ŠTA PIŠE U ZAKONU o radu??

a evo i zašto:

- kad stigneš na taj nivo da se poštuje šta piše u "zakonu o radu", kao što se npr. poštuje na zapadu, onda će jednostavno PROMENITI ZAKON o radu - to se dešava u Francuskoj i ostalim naprednim kapitalističkim zemljama - ZAKONSKI će im promeniti radno vreme sa 7 na 8 sati i sve ostalo. Kao što su kod nas promenili da minuli rad više nije minuli rad već je to sad rad samo kod _poslednjeg poslodavca_... jedina razlika je što u francuskoj izađe milion ljudi na ulice: https://www.youtube.com/watch?v=NT7ZGJW4KDU

ili Brisel: povećali im starosnu granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina (između ostalog). btw isto su uradili i kod nas ali mi ćutimo dok u Briselu: https://www.youtube.com/watch?v=_Hs8pd3cUvg

Dakle ovde (u celom svetu) se ne radi SAMO o poštovanju zakona već o tome KO i KAKO donosi zakone koji važe za sve nas! To ti dođe nešto kao "next level" u toj lestvici problema u odnosu na nas ;) ali ja ne verujem da će ikome biti bolje kad pređemo iz ovog našeg "ranog kapitalizma" u "razvijeni kapitalizam" ("razvijeni" gde ti ZAKONSKI moraš da zabraniš supermarketima da uništavaju hranu umesto da je po svojoj savesti podele sa gladnima: https://www.youtube.com/watch?v=gr6YPlrrlEA što bi u kranjem slučaju i bilo protivno principima kapitalizma odnosno ljudske prirode.

...i cela ta naracija oko ovog zakona u francuskoj kako francuska mora da bude "konkurentnija" na svetskom tržištu...: ako to znači da će ljudi raditi za kikiriki u budućnosti i da će novac imati samo Objectiv C programeri i BigData analysts (i Policajci :)) onda tu nešto debelo ne štima.

Razmislite šta je najbitnije za jednu ljudsku zajednicu? - Da se brine o svakom njenom članu, zar ne?

Ali ne zaboravi da i na zapadu nisu svi Objectiv C programeri i BigData analysts (karikiram) jer da jesu, i oni bi ostali bez posla ;) kao što je sada 25 miliona ljudi, ili je 35 miliona (nisam siguran kako EU sada broji nezaposlene, kao u americi?: broje se samo ovi 'aktivni' nezaposleni :d - eto još jednog lepog primera kako se zakon kraja i prekraja za potrebe vlastodržaca)

Upravo ovo sto je ed_hunter rekao je suština. Možes ti do prekosutra da uvodiš "pokazatelje", "merne jedinice", mere represije - zakone... ako neko nema motiva da radi svoj posao (osim za hranu ili izbegavanje zatvora) od toga nema ništa, tj ima ovo u čemu mi sada živimo.

sjajno si mare ovo napisao.

Svi bi trebalo da prouče ili se makar informišu kako smo uopšte stigli da je 8 sati "normalno" radno vreme kao i odakle smo (i kako) krenuli sa "radnim vremenom".

Ne znam kakve veze taj tvoj prijatelj ima sa bilo čime u ovoj temi? 90% ljudi radi da bi živelo.

Odlično zapažanje ali zašto je to tako?
- zašto se svakog dana 40% proizvedene hrane baci, a istog dana umre 30.000 ljudi usled nedostatka hrane
- zašto 50% mladih ne može da nađe posao a stari se teraju da rade do smrti?
zato što imamo sistem koji je sve samo ne ekonomičan; to što mi nazivamo ekonomijom danas je sušta suprotnost prethodnom značenju te reči (ali ni prvi ni poslednji put da se "kradu" i izvrću pojmovi i reči zarad nečije agende)

Onih 5% što rade poslove koje zaista vole i u kojima zaista uživaju, nisu reper ni za šta.
možda su nečiji (svačiji?) uzor i ideal? :D ;)

Ovi drugi nose društvo, privredu i ekonomiiju. Za uspešno društvo, potrebno je takvima obezbediti dostojanstven život. I 40 sati rada nedeljno.
Ono što je potrebno je realno izračunati potrebe i mogućnosti a ne prepustiti "slobodnom" tržištu da uređuje samo sebe jer vidimo svakodnevno posledice takvog sistema. Efekat zagađenja okoline, kao i mnoge druge stvari, oupšte nisu "uračunate u sistem" već se eksterno FORSIRAJU pomoću zakona što dalje omogućava korist za pojedince nameštanjem tih zakona u njihovu korist. Kad kažem "uračunate u sistem", daću primer da bi bolje razumeli: nemaš npr. zakon koji će te primorati da naplaćuješ uslugu šišanja 500din jer je to osnovno pravilo igre da naplatiš što više i koliko možeš, ne treba ti zakon za tako nešto u ovom sistemu; dok sa druge strane i ispuštanje otrovnih susptanci iz proizvodnje u kanalizaciju radi uštede je takođe ekonomski opravdano ali nije lepo pa moraš da uvodiš zakon kako bi to sprečio.

Ja sam siguran da mozemo bolje od ovog sistema starog 200 godina. Ovaj sistem je imao smisla dok si kvalitetom svoje usluge ili kvalitetom proizvoda morao da budeš konkuretan ne tržštu kako bi te kupci izabrali. Danas kada jedna "firma" (interesna grupa) poseduje 80% nečega ceo sistem gubi smisao, pogotovo ista grupa piše i zakone. Sistem je imao prefektnog smisla pre 200 godina kada je osmišljen ali danas sigurno možemo i moramo bolje od toga. Ako pogledaš trend u poslednje dve godine, ja nikako ne bih rekao da išta ide na bolje. moja dva centa :D

S' obzirom da se u ovoj temi predviđa budućnost, jedini alat koji nam pomaže u tome je iskustvo iz istorije. Kako je čovečanstvo izgledalo pre 5-10 hiljada godina i zašto se ljudsko društvo razvilo baš u ovom smeru gde je sada?

Danas je jedan od najvećih problema svakako eksponencijalan rast svetskog stanovništva (već smo na >7 milijardi, a relativno nedavno je cifra prešla 6 milijardi). Da li će sadašnji ekonomski i poslovni sistem moći da opstane - mislim da je prilično jasno da neće i da sa ovim smerom koji je zauzela, naša planeta ide u propast.

U vezi s' tim period nakon drugog svetskog rata nas uči da iako ljudsko društvo u celini posmatrano ostvaruje sumaran napredak kroz istoriju (nove generacije koriste dostignuća prethodnih), ipak se kroz generacije dešavaju ciklične pojave za koje se mislilo da su prevaziđene. Ovde pre svega mislim na svetski mir i uređenje nakon II sv. rata, kada se osnivanjem Ujedinjenih nacija našlo rešenje za sve buduće konflikte (bar je to bila ideja).
Nažalost kada su generacije, koje su imale iskustvo iz prvog lica, susreta sa najvećom nesrećom i najvećim zlom u istoriji čovečanstva, sišle sa scene, došle su neke nove snage koje ga nemaju. Kao posledicu imamo veoma sličan scenario koji ubrzano vodi svet ka katastrofi.

U kojoj to buducnosti ? :trust:

To je bar lako: "za dve, najviše tri godine" :d

Ne šalim se kad kažem da mislim da je radno vreme od 8h glupost, za dobar deo poslova. Neke zemlje koliko znam već testiraju 6h radno vreme, i zaključci su da su ljudi efikasniji. Ne kažem da je realno u ovakvoj ekonomiji i skoroj budućnosti razmišljati o ovome masovno, ali tema je jobless future, i ne ne zamišljam to tako da ležim ceo dan i prdim i sve mi pada s neba, samo ističem da to što mi mislimo da je "pravedno" radno vreme 8h, je totalno otkačeno. Zašto nije 7 ili 9, ili šta ti ja znam? Radilo se 12-14 sati pa je 8 nekako bilo nečemu čemu težimo, zašto ne razmišljati o društvu gde je radno vreme 6 sati, šta je tačno tu nerealno? Ne pričam o Srbiji, ne pričam o ekonomiji u ovom formatu, pričam o planeti zemlji, promeni svesti ljudi, evoluciji u mišljenju ako baš hoćete, i vremenskoj distanci koja se broji desetinam godina. Jednostavno mi kao rasa ili ćemo evoluirati ili nas neće biti. Pre koliko godina je bilo normalno raditi 12-14 sati i dečiji rad je podrazumevan? Zašto se za 80 godina ne bi smejali osmočasovnom radnom vremenu, pod uslovom da ne zaratimo naravno...

8-8-8 je imalo smisla kao neka podela na tri ista dela dana, kao i cinjenica da je vecina ljudi zivela jako blizu posla.

Nazad
Vrh Dno