Rekao si da je "prenapučenost planete ljudima" krivac za proširivanje pašnjaka i obradivih površina na uštrb šuma a što je opet dovelo do pomanjkanja O2 a uvećanja CO2 ...reci mi, ti misliš da krošnja jednog listopadnog drveta koja zaklapa površinu od 10m2 izdaje veću količinu O2 nego 10m2 travnjaka ili pšenice ili kukuruza ili...? Ako je to listopadno drvo uspešnije od 10m2 deteline koja se jedno 15 dana ranije uključi u proces fotosinteze i 15 dana kasnije se isključi, reci šta misliš, da li je ta razlika toliko bitna da je mogla da skrivi pomanjkanje kiseonika?
ja verujem da je jedini spas u deljenju kompletnog ljudskog znanja između svih nas kako bi se postigao konsenzus šta je najbolje za svaku individ-u*
čitam ove vaše navode (vgagi i g@wa) i verujem da ne mogu nakon dva sata potrošenih na internetu saznati nešto kvalitetno.
npr ono sto je G@W ostavio u
postu jako lepo ilustruje deljenje znanja i podizanja nivoa svesti:
Svako ko pogleda dotični video od cca 3:30 minuta (ukoliko pre toga nije znao za ove stvari) sigurno će drugačije razmišljati, makar i za 1%, u odnosu na vreme pre nego što je pogledao ovaj video klip.
ako ga MALO proširimo:
idealna situacija bi bila da svako od nas može sve da zna: npr. ko školuje decu ministarke za zdravlje (lupam); da li dotični sponzor poseduje akcije XYZ firme čiji će se proizvodi favorizovati za vreme mandata ministarke... ...
ne treba ti AI za ovako nešto već dobra platforma za razmenu informacija sto internet svakako NIJE (jer ti na istom treba "bullshit detector" sto bi rekao Howard Rheingold
http://youtu.be/vajSK1jV56A?t=20m00s) ili ti umesto platforme za
dobrovoljnu-fer-i-kompletnu-razmenu informacija treba BIG DATA (tj. kupus koji danas imamo na internetu (gle čuda!). jedini problem sa njim je što ga nemamo zapravo "mi" već ga imaju vlade i korporacije sa dovoljno kapitala i resursa za prekopavanje svih tih naizgled nepovezanih podataka zvanih BIG DATA!).
suština: mi smo sami postavili pravila igre u životu koja su praktično suluda i definitivno nisu održiva za sve nas na duže staze (
pa ni na kratke(!)*).
sve dok postoji mogućnost da se _prikrivanjem_ informacija stiče korist (ili prednost) nećemo imati jobless future zasigurno.
takmičenje donosi dobrobit svima nama?
glupost. "veću glupost nisam čuo" (što bi rekao Vučić :d). primer supermarketa: kad bi imao aplikaciju koja ti uporedo prikazuje cene u svim supermarketima
nestala bi potreba da ih ima više. šta zapravo supermarketi rade sad? rade jednu jako jednostavnu stvar: trude se da zamaskiraju i zakomplikuju realnu CENU proizvoda kroz niz: "ŠATRO" akcija, kroz kartice kupaca, kroz promocije, kroz dane popusta za ćelave... što u suštini nije ništa čudno ("takmičenje" ih tera da "da zamaskiraju i zakomplikuju cenu" - odnosno obmane kupce; ništa čudno,
moraju to da rade da bi opstali na tržištu! to još rade od kad su cene počeli da pišu 9.99$ umesto 10$; danas smo svi mi pametniji (kupci) pa moraju da zakomplikuju stvari sa tim akcijama i karticama... ali suština je ista: komplikuju stvari zarad profita).
sve to bi rešila jedna aplikacija: kažeš hoću to, to i to da kupim i aplikacija ti da spisak cena za te artikale iz svih 10 obližnjih super marketa (sa utrošenim gorivom i vremenom) sa ukupnom cenom pa vidiš gde je najjeftinije (aplikacija čak može da uzme u obzir i sve njihove akcijske ponude i ostale gluposti).
ok, to radi svaki biznis: sakriva informacije kako bi sebi pribavio prednost, odnosno korist-profi, bez obzira na šire posledice (koje se njega, u krajnjem slučaju, i ne tiču).
i šta mi, kao društvo ("država") radimo?
donosimo zakone koji treba da isprave ponašanje pojedinca ili korporacija koje inače ne rade ništa "nenormalno" ili "neočekivano" već rade u savršenom
skladu sa pravilima igre: maksimiziraj profit! možda to nije u skladu sa nečim što zovemo opšti socijalni interes (npr. istakanje toksičnih materija iz fabrike u reku).
i tako donosimo zakone da "ušorimo" korporacije... sve dok jednog dana korporacije ne kupe reke (odnosno dok ne podkupe poslasnike koje smo mi "demokratski" izabrali).
video klip poput ovog
https://www.youtube.com/watch?v=P08cWVYZwmg ocigledno ne pije vodu danas jer banalizuje stvari. ovo ("Self interest vs Social Interest and the invisible hand") je najverovatnije bilo sasvim logično pre 200 godina, kada smo imali manji protok informacija i znali daleko manje u proseku nego danas. za 200 godina smo izgradili impresivan aparat za "suzbijanje i kontrolu" svih negativnih efekata koji su u stvari logičan sled dešavanja u kapitalizmu. (poslednje u nizu sto me najviše zabavlja je "organska hrana":
1) prvo u$ereš zemlju nekontrolisanom upotrebom hemikalija
2) kad te javnost izvali onda napraviš novi brend:
3) "organska hrana" - iako ne možeš da dokažeš** da je ona po bilo čemu bolja(!) ali na kraju tu hranu ipak naplatiš 4x više (napomena: nju može da plati duplo manje ljudi ali opet si 2x $$$ dobar!)
** "ne možeš da dokažeš" - osim ako ne platiš "ugledne" i "cenjene" naučnike tekućeg vremena da kažu da je to istina. ne zaboravite:
u ovom sistemu svako ima svoju cenu!
i nauka nije nikakav problem već je problem
_motiv_ ljudi za ono što rade. ako im je motiv pribavljanje materijalnih sredstava onda su najverovatnije spremni da sjébu milione drugih zarad ličnog interesa (naravno, treba pogledati u dubinu problema i *razumeti* zbog čega su se odlučili na tako nešto na prvom mestu kako bi
mogli da ispravimo to!)
...tek nakon ove proste i "banalne" stvari / a to je transparentnost svega što radimo (deljenje svih informacija što je po meni isto što i edukacija), možemo razmišljati o nekom AI, kvantnim teorijama, leku za rak (u stvari već bi imali lek za rak, tj. tačno bi znali zbog _čega ga nemamo_)... ... ...
i na kraju,
samo od ovoga, ali
samo od ovoga, zavisi da li ćemo imati
"jobless future" ili ćemo imati
novi krstaški rat (to je situacija kada je većina populacije slabije informisana od manjine, koja prikrivanjem informacija stiče ličnu korist)!
---
*"svaka individu-a": ...padne avion i svi žale 250-300 putnika (dvoje dece i dve bebe...) a niko ne spominje da svakog dana umire preko 50.000 ljudi (takođe ulkjučujući i decu i bebe) od gladi a da se pri tome (suština(!):
svakog dana 40% proizvedene hrana se baci!)
zato ponavljam, osnovno je svima, na jednak način prezentovati činjenice tj. svet koji nas okružuje, a masa će već naći način da "ušori" one koji štrče (npr. prezentovanje by:
Hans Rosling)
a nakon toga može i AI!