Šta je novo?

WD6400AAKS

Temperature kod mene ..preko ovog hladnijeg,duva jedna 8-ca na 5v
Stvarno me zanima zasto su kod mene na sistemskom disku po programu HD Inspector ocitavanja za vrednosti Reliability:57%,Performance:57% i Eror Resistance:57%?Disk je relativmo nov a vidim kod korisnika Alister da su te vrednosti po 100% i ako su diskovi sa vise casova rada?

Prilozi

• WD.jpg
    WD.jpg
    137.5 KB · Pregleda: 52
  • HD Inspector Temp.jpg
    HD Inspector Temp.jpg
    166.5 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Stvarno me zanima zasto su kod mene na sistemskom disku po programu HD Inspector ocitavanja za vrednosti Reliability:57%,Performance:57% i Eror Resistance:57%?Disk je relativmo nov a vidim kod korisnika Alister da su te vrednosti po 100% i ako su diskovi sa vise casova rada?
Klikni na ono:"Click here for more SMART details" pa okači vrednosti da vidimo koji SMART parametar ti smanjuje ukupan rezultat.

Evo mislim da sam sve postavio!:)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    234.9 KB · Pregleda: 59
  • 2.jpg
    2.jpg
    236.4 KB · Pregleda: 39
  • 3.jpg
    3.jpg
    244.4 KB · Pregleda: 39
  • 4.jpg
    4.jpg
    224.2 KB · Pregleda: 41
Evo i kod mene. Leti ide temp do 43 C.

Prilozi

• aa.jpg
    aa.jpg
    103.6 KB · Pregleda: 44
Evo mislim da sam sve postavio!:)
Pa nisi morao sve parametre da kačiš, dovoljna je prva slika da se vidi. A na ostale 3 slike imaš objašnjenje tih parametara koji ne valjaju - znači ne valja Seek Error Rate i Raw Read Error Rate, onaj unknown parametar i nije toliko bitan, video si da za ova prva dva piše da su "life critical" i objašnjenje parametara na 2. i 3. slici.

Nije ti baš ispravan hard disk. Može da bude i do programa, da on baš ne radi dobro sa tom serijom diskova, mada kod ostalih vidim da dobro radi. Prati parametre pa ako se ne poboljšavaju uradi ovo što sam dole napisao.

Skini WD Diagnostic (za Windows) sa www.wd.com, instaliraj, pa idi na "view SMART data" - ako ti on da iste ovakve podatke i kaže da nisu O.K., pokreni neki od dva testa koji su tamo (Quick ili Extended). Vidi šta će da ti napiše u testovima, ako ne valja disk mora na garanciju... Nemoj pokretati "Write Zeroes" - izbrisaće sve podatke na disku, takođe bekapuj sve podatke pre nego što počneš da testiraš.
Ovo sve možeš da uradiš i iz DOS-a (sa Hiren`s boot CD-a ili WD Data Lifeguard-a za DOS - ima ISO na WD sajtu).

Skini WD Diagnostic (za Windows) sa www.wd.com, instaliraj, pa idi na "view SMART data" - ako ti on da iste ovakve podatke i kaže da nisu O.K., pokreni neki od dva testa koji su tamo (Quick ili Extended). Vidi šta će da ti napiše u testovima, ako ne valja disk mora na garanciju... Nemoj pokretati "Write Zeroes" - izbrisaće sve podatke na disku, takođe bekapuj sve podatke pre nego što počneš da testiraš.
Ovo sve možeš da uradiš i iz DOS-a (sa Hiren`s boot CD-a ili WD Data Lifeguard-a za DOS - ima ISO na WD sajtu).

Evo rezultata kako si mi rekao da testiram.I pise da je po njima hard OK(PASS)!Takav slican program sam skinuo i sa saita SEAGATE (SeaTools for DOS i Windows).Sa njima odradio sve testove i iz DOSA gde mi je svuda pisalo PASS,a i iz Windowsa gde su isto rezultati PASS.Pa sada i sam nisam siguran jel moj hard i dalje ok?PS.Onaj WD programcic za test iz DOSA podrzava samo WD Diskove!Pozzz!

Prilozi

• DLGDIAG 1.jpg
    DLGDIAG 1.jpg
    93.4 KB · Pregleda: 37
  • DLGDIAG 2.jpg
    DLGDIAG 2.jpg
    184.9 KB · Pregleda: 36
  • DLGDIAG 3.jpg
    DLGDIAG 3.jpg
    186.7 KB · Pregleda: 33
Kod mene ne prikazuje temperaturu 2 WD6401AALS, nema ih uopšte u everestu u senzorima...šta je u pitanju?

Mozda neka novija verzija Everest-a... ?

Ah, taj RAID... ? :d

Evo rezultata kako si mi rekao da testiram.I pise da je po njima hard OK(PASS)!Takav slican program sam skinuo i sa saita SEAGATE (SeaTools for DOS i Windows).Sa njima odradio sve testove i iz DOSA gde mi je svuda pisalo PASS,a i iz Windowsa gde su isto rezultati PASS.Pa sada i sam nisam siguran jel moj hard i dalje ok?PS.Onaj WD programcic za test iz DOSA podrzava samo WD Diskove!Pozzz!
OK je, sigurno je do ovog HD inspectora, verovatno nema dobre vrednosti za poređenje za sve diskove. SMART možeš da iščitaš i preko SpeedFan-a, mada nemaš razloga za brigu, pošto ti ovi drugi programi prolaze 100%.

OK je, sigurno je do ovog HD inspectora, verovatno nema dobre vrednosti za poređenje za sve diskove. SMART možeš da iščitaš i preko SpeedFan-a, mada nemaš razloga za brigu, pošto ti ovi drugi programi prolaze 100%.
Ma i ja sumnjam da je to,do samih programcica koji citaju vredniosti iz S.M.A.R.T-a.A mozda je i SEAGATE nesto namerno zabrljao pa zato i vecina njih ne moze pravilno da procita te vrednosti!:)Pozzz i hvala u svakom slucaju!

Poslednja izmena:

Mozes da probas i Hitachi Drive Fitness Test, a od Windows resenja ActiveSMART :type:

Mozes da probas i Hitachi Drive Fitness Test, a od Windows resenja ActiveSMART :type:

Pre neki dan vec probaTo:) sa Disk scanner,ako na njega mislis?!I rezultati su OK!
A ako si pratio temu video si u mojim predhodnim postovima da ActiveSMART nesto bas i ne cita verodostojno podatke sa SEAGATE diskova!;)Pozzz!

Prilozi

• Disk scanner.jpg
    Disk scanner.jpg
    249.8 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Uf, uf... malopre je bio kod mene prijatelj... donio da i ja cujem kako mu "zuji" hdd.
Ne fali nista ovom hardu, ja ne cujem nikakav zvuk iz harda kad je u mirovanju, na 20 cm od njega.
Kad se pridje jos blize nazire se neki mali, mali zujeci ton u visokom zzzzzzzz i kad se stavi uvo na hdd onda se zaista cuje naravno zujanje ploca.
E ono to sto ja cujem na 2-3cm, on cuje sa 3-4m od tog hdd i cuje i u zatvorenom kucist... ??? :zgran:
Strasno ga kaze nervira, a ja mu se cudim... bas mu se cudim ?!?
Cudim se sto uopste nesto cuje i sto hoce da ga proda...?!!!
Moguce je da on stvarno tako i toliko jasno cuje, razlicita je slusna percepcija kod ljudi, mozda on stvarno tako jasno i dobro cuje te visoke tonove, ali taj njegov wd640aaks je tisi od mojih wd7500aaks. :trust:
Uvoznik je neka firma iz Nisa i hardu ama bas nista ne fali, super je tih i najnormalnije radi, "drljanje" kad prebacuje i trazi podatke je tise nego moji wd7500aaks a mnogo tisi od wd2500YS koji mi je sistemski.

:trust:

Mozda je tvoj drug ustvari šišmiš ? :angel: ;)

Poslednja izmena od urednika:
Poznavaoci WDa, pitanjce :)

Kakva je ovo varijanta i da li je preglasan:
WD 640GB - WD6401AALS, 7200 RPM, 32 MB, Serial ATA

Uuum... greska u cenovniku? :)

aals je wd BLACK, ima 32 cache-a.
aaks je BLUE, ima 16MB cachea.

Imam ovaj black i prilicno je tih.
Ima na forumu u par tema razlike izmenju dve serije, potrazi

Poznavaoci WDa, pitanjce :)

Kakva je ovo varijanta i da li je preglasan:
WD 640GB - WD6401AALS, 7200 RPM, 32 MB, Serial ATA

Jako tih disk (cak i u ovom mome shifu). U pocetku sam mislio da puno vibrira, medjutim to je bio stari 250AAJS. Tako da sa sigurnoscu mogu reci da je tih.

Sutra ce jedan primerak AALS da padne. (ne sa police :) )

Moj se dobro drži:D
Tih,brz.
Zzzzzzz....
Skoro pa za džonju:)

Sto se tice mojih AAKS, oba su serija 00A7B0, cesto moram otvoriti vratanca na kucistu da vidim da li lampica blinka kako bih znao da radi. Znaci jako jako tihi.

Kako proveravate koja je serija, tj. da li se to moze proveriti pre kupovine ?
Mozda bih uzeo ovaj WD6401AALS Black sa 32MB bufferom, brz i tih, rekoste :).
Gde se uopste moze kupiti, i koja mu je cena. 6400AAKS se krece oko 65e.

Mislio sam ovaj moj 2500KS za jedno 25e da prodam, dodam 40-tak evra i voala !
Zaeban cika torente ;).

Poslednja izmena:
Kako proveravate koja je serija, tj. da li se to moze proveriti pre kupovine ?

Imaš objašnjenje na nekoj od prethodnih stranica (2-3) u jednom postu u kome se objašnjava po kojim stringovima se razlikuju serije diskova...

Kupljen AALS 640GB, za sada je tih i hladniji 2c od prethodnika (320GB AAKS) :)

Vrh Dno